:: |
Autor |
Poruka |
lookitj Upućeni član
|
Godine: 37
Datum registracije: 29 Jun 2005 Poruke: 263
|
|
Mnogo bih voleo da posetim Mostar, kao i Sarajevo... Znam da to vise nije ono sto je nekad bilo i da dozivljaj koji su ljudi imali do 1990. dolazeci u ove predivne gradove vise niakd ne moze biti isti, ali me nesto mnogo vuce da ih vidim... Trudicu se sto pre.
|
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
Postoji grad u kome tokom polusatne šetnje možete da upoznate nekoliko kontinenata, religija i kultura. To je grad u kome se ljudska glupost i ratno ludilo brutalno ukrštaju sa stvaralačkim superherojstvima kreativnog duha i lepotama prirode. Mostar je podeljen na šest opšina, Neretva ga uslovno deli na istočni i zapadni deo. U istočnom delu većinsko je muslimansko, u zapadnom hrvatsko stanovništvo.
Čini se da se ni sami Mostarci ne snalaze najbolje u svome gradu...Literarno podzemlje, grupacija Kolaps izdaje sofisticiranu urbanu kulturnu periodiku "Iza - glas nesvijesti" i zbornik postmoderne, postpank i pop književnosti "Vodič za urbane spavače", organizuje nekonvencionalne književne hepeninge... Pavaroti centar je muzička škola, koja ima i klub, galerijski prostor, pa čak i apartmane. Postoje razni kursevi muzičke terapije, u kojima učestvuje dosta dece. Postoje i Postpesimisti Mostara (jedna od omladinskih grupa u gradovima post-jugoslavenskih zemalja - oni koji su prevazišli pesimizam, ali za optimizam još nisu spremni). Grupa Škart-art u iznajmljenoj kući na periferiji stvara umetnička dela. Etno melem-na-ranu grupa "Mostar Sevdah Reunion" uz koju čašicu mostarske loze svideo bi se i najzagriženijim konzumentima kafanskih pevaljkastih zvukova, ali i najtvrđim apologetama underground kulture. Mostarski teatar mladih, čest je gost svetskih pozornica. U poluobnovljenoj zgradi odgledali smo predstavu o majstoru Hajrudinu, graditelju Starog mosta. Radio Studio 88 emituje sasvim pristojan alternativniji zvuk.
Alternativni institut je verovatno najopušteniji klub na Balkanu, gde često gostuju aktuelni bendovi sa ovih prostora, a gde sam i lično (uz markantnog Elvisa iz Zenice, Joska iz Mostara, Lažnog iz Beograda i dvojicu italijanskih humanitaraca) učestvovao u književnoj večeri i celovečernjoj dub-free jazz improvizaciji, gde se dešavalo da pesma započinje psihodeličnom verzijom "Rastao sam pored Dunava...", a završava fank euforijom "Neretvo, Neretvo, kraj tebe mi srce moje ostade..."
Aleksa Šantić, poetski je simbol Mostara. Ove godine ponovo su zaživele Šantićeve večeri poezije. Koliko Mostarci poštuju Šantića pokazuje i činjenica da je čovek koji nam je pokazivao džamiju, nekoliko puta napomenuo da je Aleksa dobio i Nobelovu nagradu, za pisanje o mostovima Mostara.
Ivan Tobić; "Smederevska Sedmica", "MonopoList", "PG City", "Serbian Cafe", novembar 2002.
Dakle ovo je dozivlja jednog coveka koji je bio u MOstaru...imalo je tu jos puno toga, deo sam izbacila jer nije bio primeren temi..ali u svakom slucaju eto malo poblize objasnjen zivot u gradu
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
Evo jednog clanka koji nije dirketno vezan za grad ali jeste za jednu knjigu "mostar" i kriticki osvrt na knjigu koji i sam govori o gradu..procitajte i shvaticete
Akademski svestan potrebe da Ćorovićevo delo mora biti propraćeno kritičkim aparatom, potpredsednik SANU Miroslav Pantić je, istovremeno, i nostalgično govoreći o onome što je stvorio Ćorović, u sali izazvao tajac sećanja i tuge. "Ta Bosna i Hercegovina i naročito taj Mostar Vladimira Ćorovića ne postoje više; nema Srba, nestali su ili se usuđuju da se vrate. Nema ni srpske crkve, nema ni mosta koji stoji ovde, na naslovnoj stranici knjige. Nema u Mostaru ni Šantića, ni njegovog duha, ni njegovog spomenika jer se on valjao po talasima Neretve u koju je bio bačen. Sada su to drugi Mostar, i druga Bosna, ali njihova celokupna tradicija, njihova istorija nisu mrtvi deo. Ostali su u ljudima i u knjigama poput ovih koje je pisao Vladimir Ćorović,” rekao je akademik Miroslav Pantić.
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
vujo91 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 43
Datum registracije: 17 Jan 2005 Poruke: 115
|
|
Mnogo bre tema na ovom sajtu o Mostaru...mislim... ne bunim se nego mi bas drago...
Ja sam rodjen u Rastanima,selo kod Mostara, a živeo sam u Mahe Đikića i u Bakijinoj Luci
|
_________________ Idem šorom, i šutiram kamičke..
Svi već vide da sam željan.... rakije Ličke |
|
|
|
|
crnibiser samotvoja24
|
Godine: 47
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo
|
|
lookitj je napisao/la sledeće: | Mnogo bih voleo da posetim Mostar, kao i Sarajevo... Znam da to vise nije ono sto je nekad bilo i da dozivljaj koji su ljudi imali do 1990. dolazeci u ove predivne gradove vise niakd ne moze biti isti, ali me nesto mnogo vuce da ih vidim... Trudicu se sto pre. |
ako se sretneš sa starim stanarima ovih gradova koji su od rodjenja tu vjeruj da nema boljih ljudi i ugodnijih
Sarajevo i Mostar imaju ono što ni jedan grad u svijetu nema a to je dušu
samo ti i svi ljudi dobre volje dodjite i divite se njihovoj ljepoti
|
|
|
|
|
|
majjda Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 42
Datum registracije: 07 Jan 2005 Poruke: 106
|
|
par puta sam prolazila kroz Mostar
veoma lijep grad, a pogotovo se istice stari most
|
|
|
|
|
|
Lennox Lewis Upozorenja: 1 od 3 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 03 Dec 2005 Poruke: 19
|
|
Mostar je grad u Bosni i Hercegovini, kulturno i privredno središte Hercegovine te upravno sjedište Hercegovačko-Neretvanskog kantona. Ime je dobio po čuvarima mostova ( mostarima ), na obalama rijeke Neretve. Grad je poznat po čuvenom Starom mostu, izgrađenom u 16. stoljeću, kojeg su srušile snage HVO-a 9. novembra 1993., da bi nakon rata 2004. godine most ponovo bio izgrađen. Stari most je prvi kulturni spomenik u Bosni i Hercegovini koji se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika kulture svijeta.
Grad je najveći urbani centar u Hercegovini i peti grad po veličini u Bosni i Hercegovini. Prema popisu iz 1991. godine imao je 75.865 stanovnika. U cijeloj općini, prema procjenama Zavoda za statistiku Federacije Bosne i Hercegovine iz 2003. godine, ukupno živi 105.448 ljudi. Od toga, 50.019 Bošnjaka, 50.929 Hrvata, 3.644 Srba, i 856 ostalih. Okolina Mostara je veoma naseljena, sa bogatim selima poput sela Potoci (2921 stanovnika 1991. god.), Vrapčići (3461 stanovnika 1991. god.), i Rodoč (4499 stanovnika 1991. god.).
|
|
|
|
|
|
crnibiser samotvoja24
|
Godine: 47
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo
|
|
Bila sam prekjučer u Mostaru i nema ljepšeg grada u Hercegovini
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
|
|
|
|
|
hakynen Odomaćeni član
|
Datum registracije: 12 Jun 2005 Poruke: 1588 Mesto: Sarajevo
|
|
|
|
|
zilika Banovan! Veštica sa bičem
|
Godine: 40
Datum registracije: 10 Nov 2004 Poruke: 19331 Mesto: na brdovitom balkanu,izmedju istoka i zapada,tamo gdje narod voli da puca i jedan drugog da napada..
|
|
odnedavno mostar ima i spomenik ...bruce lee
|
_________________ :macka: mos me pljuvat,slobodno pljuj...al pred mnom imas tremu,ja sam broj jedan za tebe pi*** ovdje u svemu |
|
|
|
|
|
Datum registracije: 10 Nov 2004 Poruke: 19331 Mesto: na brdovitom balkanu,izmedju istoka i zapada,tamo gdje narod voli da puca i jedan drugog da napada..
|
|
a sad jedna tuznija slika.....
u ovo se pretvorio jedan park u ratu...jos i danas tako stoji
u njemu su sahranjivani pravoslavci,katolici i muslimani....bilo je previse zrtava, a premalo grobnica....
|
_________________ :macka: mos me pljuvat,slobodno pljuj...al pred mnom imas tremu,ja sam broj jedan za tebe pi*** ovdje u svemu |
|
|
|
|
|
|
|
u mostaru jos uvjek postoji netrepljivost izmedju lijeve i desne obale....istocnog i zapadnog mostara...bosnjacke i hrvatske strane. sto je mnogo tuzno. jedni drugima stalno pokusavaju nesto napakostiti...
jaslice koje su spaljenje za bozic...
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|