www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Mostar
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Svet i putovanja ~ -> ~ Arhiva - Svet i putovanja ~
::  
Autor Poruka
lookitj
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 37

Datum registracije: 29 Jun 2005

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Nov 22, 2005 1:36 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Mnogo bih voleo da posetim Mostar, kao i Sarajevo... Znam da to vise nije ono sto je nekad bilo i da dozivljaj koji su ljudi imali do 1990. dolazeci u ove predivne gradove vise niakd ne moze biti isti, ali me nesto mnogo vuce da ih vidim... Trudicu se sto pre.

pinkie
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 45

Datum registracije: 01 Okt 2004
Mesto: u skrivenom kutku

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Nov 22, 2005 10:33 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Postoji grad u kome tokom polusatne šetnje možete da upoznate nekoliko kontinenata, religija i kultura. To je grad u kome se ljudska glupost i ratno ludilo brutalno ukrštaju sa stvaralačkim superherojstvima kreativnog duha i lepotama prirode. Mostar je podeljen na šest opšina, Neretva ga uslovno deli na istočni i zapadni deo. U istočnom delu većinsko je muslimansko, u zapadnom hrvatsko stanovništvo.

Čini se da se ni sami Mostarci ne snalaze najbolje u svome gradu...Literarno podzemlje, grupacija Kolaps izdaje sofisticiranu urbanu kulturnu periodiku "Iza - glas nesvijesti" i zbornik postmoderne, postpank i pop književnosti "Vodič za urbane spavače", organizuje nekonvencionalne književne hepeninge... Pavaroti centar je muzička škola, koja ima i klub, galerijski prostor, pa čak i apartmane. Postoje razni kursevi muzičke terapije, u kojima učestvuje dosta dece. Postoje i Postpesimisti Mostara (jedna od omladinskih grupa u gradovima post-jugoslavenskih zemalja - oni koji su prevazišli pesimizam, ali za optimizam još nisu spremni). Grupa Škart-art u iznajmljenoj kući na periferiji stvara umetnička dela. Etno melem-na-ranu grupa "Mostar Sevdah Reunion" uz koju čašicu mostarske loze svideo bi se i najzagriženijim konzumentima kafanskih pevaljkastih zvukova, ali i najtvrđim apologetama underground kulture. Mostarski teatar mladih, čest je gost svetskih pozornica. U poluobnovljenoj zgradi odgledali smo predstavu o majstoru Hajrudinu, graditelju Starog mosta. Radio Studio 88 emituje sasvim pristojan alternativniji zvuk.

Alternativni institut je verovatno najopušteniji klub na Balkanu, gde često gostuju aktuelni bendovi sa ovih prostora, a gde sam i lično (uz markantnog Elvisa iz Zenice, Joska iz Mostara, Lažnog iz Beograda i dvojicu italijanskih humanitaraca) učestvovao u književnoj večeri i celovečernjoj dub-free jazz improvizaciji, gde se dešavalo da pesma započinje psihodeličnom verzijom "Rastao sam pored Dunava...", a završava fank euforijom "Neretvo, Neretvo, kraj tebe mi srce moje ostade..."

Aleksa Šantić, poetski je simbol Mostara. Ove godine ponovo su zaživele Šantićeve večeri poezije. Koliko Mostarci poštuju Šantića pokazuje i činjenica da je čovek koji nam je pokazivao džamiju, nekoliko puta napomenuo da je Aleksa dobio i Nobelovu nagradu, za pisanje o mostovima Mostara.

Ivan Tobić; "Smederevska Sedmica", "MonopoList", "PG City", "Serbian Cafe", novembar 2002.
Dakle ovo je dozivlja jednog coveka koji je bio u MOstaru...imalo je tu jos puno toga, deo sam izbacila jer nije bio primeren temi..ali u svakom slucaju eto malo poblize objasnjen zivot u gradu Wink

Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander)

pinkie
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Datum registracije: 01 Okt 2004
Mesto: u skrivenom kutku

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Nov 22, 2005 10:43 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Evo jednog clanka koji nije dirketno vezan za grad ali jeste za jednu knjigu "mostar" i kriticki osvrt na knjigu koji i sam govori o gradu..procitajte i shvaticete Wink
Akademski svestan potrebe da Ćorovićevo delo mora biti propraćeno kritičkim aparatom, potpredsednik SANU Miroslav Pantić je, istovremeno, i nostalgično govoreći o onome što je stvorio Ćorović, u sali izazvao tajac sećanja i tuge. "Ta Bosna i Hercegovina i naročito taj Mostar Vladimira Ćorovića ne postoje više; nema Srba, nestali su ili se usuđuju da se vrate. Nema ni srpske crkve, nema ni mosta koji stoji ovde, na naslovnoj stranici knjige. Nema u Mostaru ni Šantića, ni njegovog duha, ni njegovog spomenika jer se on valjao po talasima Neretve u koju je bio bačen. Sada su to drugi Mostar, i druga Bosna, ali njihova celokupna tradicija, njihova istorija nisu mrtvi deo. Ostali su u ljudima i u knjigama poput ovih koje je pisao Vladimir Ćorović,” rekao je akademik Miroslav Pantić.

Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander)

vujo91
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 43

Datum registracije: 17 Jan 2005

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Uto Nov 29, 2005 11:27 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Mnogo bre tema na ovom sajtu o Mostaru...mislim... ne bunim se nego mi bas drago...

Ja sam rodjen u Rastanima,selo kod Mostara, a živeo sam u Mahe Đikića i u Bakijinoj Luci

crnibiser
samotvoja24
samotvoja24

Godine: 47

Datum registracije: 22 Maj 2005
Mesto: Sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Čet Dec 01, 2005 12:05 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

lookitj je napisao/la sledeće:
Mnogo bih voleo da posetim Mostar, kao i Sarajevo... Znam da to vise nije ono sto je nekad bilo i da dozivljaj koji su ljudi imali do 1990. dolazeci u ove predivne gradove vise niakd ne moze biti isti, ali me nesto mnogo vuce da ih vidim... Trudicu se sto pre.

ako se sretneš sa starim stanarima ovih gradova koji su od rodjenja tu vjeruj da nema boljih ljudi i ugodnijih

Sarajevo i Mostar imaju ono što ni jedan grad u svijetu nema a to je dušu

samo ti i svi ljudi dobre volje dodjite i divite se njihovoj ljepoti

majjda
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 42

Datum registracije: 07 Jan 2005

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Dec 06, 2005 8:15 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

par puta sam prolazila kroz Mostar
veoma lijep grad, a pogotovo se istice stari most

Lennox Lewis
Upozorenja: 1 od 3

Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 03 Dec 2005

jamaica.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 07, 2005 4:17 pm    Naslov poruke: Mostar Na vrh strane Na dno strane

Mostar je grad u Bosni i Hercegovini, kulturno i privredno središte Hercegovine te upravno sjedište Hercegovačko-Neretvanskog kantona. Ime je dobio po čuvarima mostova ( mostarima ), na obalama rijeke Neretve. Grad je poznat po čuvenom Starom mostu, izgrađenom u 16. stoljeću, kojeg su srušile snage HVO-a 9. novembra 1993., da bi nakon rata 2004. godine most ponovo bio izgrađen. Stari most je prvi kulturni spomenik u Bosni i Hercegovini koji se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika kulture svijeta.

Grad je najveći urbani centar u Hercegovini i peti grad po veličini u Bosni i Hercegovini. Prema popisu iz 1991. godine imao je 75.865 stanovnika. U cijeloj općini, prema procjenama Zavoda za statistiku Federacije Bosne i Hercegovine iz 2003. godine, ukupno živi 105.448 ljudi. Od toga, 50.019 Bošnjaka, 50.929 Hrvata, 3.644 Srba, i 856 ostalih. Okolina Mostara je veoma naseljena, sa bogatim selima poput sela Potoci (2921 stanovnika 1991. god.), Vrapčići (3461 stanovnika 1991. god.), i Rodoč (4499 stanovnika 1991. god.).

crnibiser
samotvoja24
samotvoja24

Godine: 47

Datum registracije: 22 Maj 2005

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Pet Jan 06, 2006 2:41 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bila sam prekjučer u Mostaru i nema ljepšeg grada u Hercegovini

hakynen
Odomaćeni član
Odomaćeni član

Datum registracije: 12 Jun 2005

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sub Jan 14, 2006 1:41 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Stari Most, Mostar

zilika
Banovan!

Veštica sa bičem
Veštica sa bičem

Godine: 40

Datum registracije: 10 Nov 2004
Mesto: na brdovitom balkanu,izmedju istoka i zapada,tamo gdje narod voli da puca i jedan drugog da napada..

croatia.gif
PorukaPostavljena: Čet Feb 23, 2006 11:00 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

odnedavno mostar ima i spomenik ...bruce lee Wink

zilika
Banovan!

Veštica sa bičem
Veštica sa bičem

Mesto: na brdovitom balkanu,izmedju istoka i zapada,tamo gdje narod voli da puca i jedan drugog da napada..

croatia.gif
PorukaPostavljena: Čet Feb 23, 2006 11:03 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

a sad jedna tuznija slika.....
u ovo se pretvorio jedan park u ratu...jos i danas tako stoji Crying or Very sad
u njemu su sahranjivani pravoslavci,katolici i muslimani....bilo je previse zrtava, a premalo grobnica....

zilika
Banovan!

Veštica sa bičem
Veštica sa bičem

croatia.gif
PorukaPostavljena: Čet Feb 23, 2006 11:34 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

u mostaru jos uvjek postoji netrepljivost izmedju lijeve i desne obale....istocnog i zapadnog mostara...bosnjacke i hrvatske strane. sto je mnogo tuzno. Sad jedni drugima stalno pokusavaju nesto napakostiti...

jaslice koje su spaljenje za bozic... Sad

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Svet i putovanja ~ -> ~ Arhiva - Svet i putovanja ~ -> Mostar Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  sledeća
Strana 6 od 8

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon