www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Spanska kuhinja
Strana prethodna  1, 2, 3, 4  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 5:47 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Španska kuhinja
SANGRIJA


4-6 kašika šećera
4 kašike konjaka
2 limuna

pomorandža
litar suvog crnog vina
litar mineralne vode



Operite limun i pomorandže pa ih isecite na tanke kolutove. Stavite u prikladnu činiju, pa prelijte ostalim sastojcima, osim kisele vode. Stavite u frižider da se hladi. Nakon dva sata, dodajte mineralnu vodu i dosta leda i odmah poslužite.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 3:57 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Caldo De Res: Španjolska goveđa juha



Uz ovu juhu jedu se tople kukuruzne tortilje, nasjeckani luk, ljute papričice, a prije nego prva žlica dospije do vaših usta u tanjur nacijedite posluženu krišku limuna.

Sastojci:

900 g goveđe goljenice, s kosti
1 luk, sitno nasjeckan + 1 šalica nasjeckanog luka za prilog
1 žlica soli
1 žlica papra
3 1/2 dl goveđe juhe
3 1/2 dl kuhane rajčice
4 klipa kukuruza
4 krumpira, neoguljena
2 bućice
6 mrkvi, oguljenih
1/4 šalice nasjeckanog korijandra + za dekoraciju
voda
1 glavica kupusa
1 limun, narezan na kriške
kao prilog - kukuruzne tortilje i ljute papričice

Upute za pripremu:

1. Na veće komade nasjecite meso. Pirjajte na luku, posolite i popaprite. Kad meso dobije smeđu nijansu prelijte ga goveđom juhom i kuhanom rajčicom. Pustite da prokuha, malo smanjite, kuhajte 1 sat, dok govedina ne bude mekana.

2. Operite povrće. Na manje komade narežite kukuruz i krumpire. Narežite mrkvu i bućice. Dodajte u juhu. Nasjeckajte 1/4 korijandra pa dodajte u juhu. Dodajte vode, tako da tekućina prekrije sastojke pa pustite da prokuha.

3. Smanjite vatru na srednju jačinu i pustite neka kuha još 20 minuta. Na četiri dijela narežite kupus, kuhajte 10 minuta.

4. Poslužite uz kriške limuna. Uz juhu priložite tople tortilje, luk, korijandar te ljute papričice.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 22, 2004 9:48 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Na španski način




Jedna stara španska poslovica najbolje svedoči o kulinarskoj kulturi Andalužana, a glasi ovako: In Sevilla no se come se tapea, što u prevodu znači: u Sevilji se ne ruča - jedu se tapasi.

Tapas je španska reč za meze, a to su raznovrsni zalogajčići koji se u Andaluziji tradicionalno služe uz čašu šerija. Sigurno je da je ovo jelo izmišljeno u vinarskom kraju tog regiona, i to, kao što često biva, sasvim slučajno. Naime, u ranijim vremenima seljaci su čašu vina uvek prekrivali parčetom hleba kako bi vino zaštitili od muva. Drugi su mišljenja da su uz vino ljudi voleli da jedu sitnice koje prijaju stomaku. Svejedno, kako je vreme proticalo, ljudi su parčiće hleba prvo prekrivali maslinama, sirom, šunkom i pršutom, da bi docnije svaki region izmislio svoje varijacije i kombinacije.

Zatim se "tapa" kultura proširila po celoj Španiji, da bi je mnogi turisti, oduševljeni tim lakim i ukusnim grickalicama, preneli i u druge zemlje Evrope. Zlatno pravilo pripremanja tapasa glasi: tapasi mogu da se pripreme sa svim mogućim sastojcima koji se nađu u kuhinji. Bitno je samo to da su sveži, a sve ostalo je stvar vaše mašte. Tapas je umeće življenja na andaluski način.

Evo kako izgledaju neki od predloga za tapas: piletina i šunka, ćureći ražnjići sa mangom, salata sa račićima i dinjom, salata od povrća i kus-kusa, krompir sa ljutim sosom, ćufte sa sosom, salata od avokada i dagnji, tortilja od paprike i krompira ili marinirani pileći bataci. Zato dajte mašti na volju i smislite svoj omiljeni tapas.

Uz tapas se služi i nezaobilazni šeri, baš kao u Andaluziji. Naprosto je nezamislivo služiti te dve stvari odvojeno. Zgodno je za pripremu, može se služiti toplo ili hladno - i svi će se složiti da je to najbolji fast food.

_________________
 
sonjica
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 43

Datum registracije: 16 Jan 2005
Poruke: 4471
Mesto: ispod palme na obali mora

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Jan 25, 2005 2:27 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

A sidra?!Kako si to mogla da zaboravis?! Surprised

_________________
*Ko zna zasto je to dobro! ! !*Mislicu o tome sutra! ! !*
Za sve igrace igrica VAZNO!KLIKNI OVDE
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Jan 25, 2005 2:55 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

hajde ti nam nesto napisi o tome ako znas....iskreno ja pojma nemam sta je to.....

_________________
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Sre Maj 11, 2005 11:33 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Andaluzijska salata
Yaba


Vrijeme pripreme: 15 min. Sastojci:
zelena salata,
svježi i kiseli krastavci,
masline,
grašak,
kopar,
mrkva,
celer,
zelje,
kozji sir (svježi)
kuhana jaja.


Priprema:

Sve nasjeckati na kvadratiće i zaliti uljem, solju i octom (po volji). Kuhana jaja naslagati na vrh da vam se žumanjak ne bi razmrvio i narušio izgled. Između jaja stavite jedan nenasjeckani peršin. Ostatak površine "poklopite" ploškicama paradajza. Sve zasipati nasjeckanim peršunom.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Sre Maj 11, 2005 11:35 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Coucovan
nikolina6


Vrijeme pripreme: Sastojci:
Piletina,
četvrtina celera,
1 mrkva,
pola kile crvenog sitnog luka,
2 česnja bijelog luka,
1 žlica paradajza iz tube,
malo biljnih začina,
sol,
papar,
malo vegete,
sitni krumpir,
sitni cijeli svježi šampinjoni,
maslinovo ulje za prženje.


Priprema:

Dan prije stavite u zdjelu celer, mrkvu podjelite na četvrtine, piletinu isjecite na komade i sve to prelijte u zdjeli sa 2-3 dl crnog vina, ostavite u frižideru preko noći i onda pripremajte; izvadite samo piletinu iz zdjele i pržite je na maslinovom ulju. Kada se zapeće sa obje strane izvadite je na tanjur, u zdjeli gdje ste pržili piletinu stavite sitne cijele glavice luka, isjeckan češnjak, ostavite da se malo pirja, zatim dodajte malo vegete, soli, papra, začine, paradajz iz tube i zatim u to sve stavite piletinu i šampinjone i prelijte sa vinom u kojem je piletina stajala, a celer i mrkvu upotrebite za nešto drugo. Još malo dinstajte, zatim zagrijte pečnicu na 170 stupnjeva i kuhajte u njoj 2 - 2.5 sata. Pogledajte svakih 15 min. i po potrebi dodajte vode. Nakon 1,5 sat kuhanja dodajte unutra krumpir ili možete posebno skuhati rižu ili makarone.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Sre Maj 11, 2005 11:37 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Paella
Index


Vrijeme pripreme: 60 min. Sastojci:
Za 8 osoba:
225 g školjaka
225 g dagnji
1 kg pilećih komada
150 g brašna
125 ml ulja
1 narezani luk
1 narezana zelena paprika
3 narezane stabljike celera
2 nasjeckana režnja češnjaka
1/2 žličice šafrana
1 žličica timijana
1 žličica origana
1 žličica bosiljka
1 žličica mljevenog crnog papra
1,5 l pileće juhe
500 ml bijelog vina
500 g zgnječenih rajčica
570 g dugozrnate riže
454 g rakovih nogu i kliješta
454 g očišćenih škampa
252 g narezane šunke
290 g graška

Priprema:

Očistiti školjke.

U velikoj tavi ugrijati ulje i ispržiti piletinu uvaljanu u brašno. Pržiti dok ne postane smeđe boje. Dodati luk, zelenu papriku, celer i češnjak. Dinstati dok povrće ne omekša. Piletinu izvaditi i ocijediti.

U tavu dodati začine i kuhati 1 minutu. Dodati pileću juhu, vino i rajčice. Pustiti da zakipi i maknuti sa štednjaka.

Rižu staviti u veliku posudu, preko nje staviti piletinu, dagnje, školjke, škampe i grašak. Preliti juhom i staviti u pećnicu, zagrijanu na 190C. Peći 30 minuta ili dok riža ne omekša. Ne miješati!

Nakon što bude gotovo, pokriveno ostaviti stajati 10 minuta prije posluživanja.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Sre Maj 11, 2005 11:39 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Paella



Vrijeme pripreme: 60 min. Sastojci:
200 g purećih fileta
3 - 4 češnja češnjaka
230 g luka
150 g riže
200 ml bijelog vina
1/2 žličice šafrana
1 žlica nasjeckanog peršina
sol
papar
200 g rajčica
150 g graška
100 g mahuna
100 ml maslinova ulja
300 g kozica (bez glave)
150 g škampa (cijelih)
300 g smrznutih plodova mora
200 g dagnji
150 g artičoka iz limenke
250 g crvene paprike
100 g celerovih stabljika
1 žlica Vegete
Za posluživanje:
ribani parmezan



Priprema:

Puretinu narezati na manje komade, a dagnje dobro očistiti.

Papriku i celerove stabljike narezati, luk i češnjak sitno nasjeckati. Mahune narezati na manje komade i prokuhati s graškom.

Na ugrijanom ulju popeći puretinu tako da dobije boju sa svih strana. Izvaditi je na tanjur i držati na toplom.

Na preostalom ulju popeći luk, češnjak, papriku, celer i narezane oguljene rajčice. Malo podliti vodom i sve lagano prokuhati.

Umaku dodati popečenu puretinu, dagnje, kozice, škampe, plodove mora, artičoke narezane na četvrtine, grašak i mahune.

Zaliti vinom, dodati Vegetu, šafran, malo posoliti i popapriti. Kuhati bez miješanja oko 15 minuta u poklopljenoj posudi na laganoj vatri. Nakon toga umiješati kuhanu rižu i peršin te još kratko prokuhati.

Paellu poslužiti posutu naribanim parmezanom.
 
*jovance*
Veštica
Veštica



Godine: 38

Datum registracije: 21 Feb 2005
Poruke: 1952
Mesto: los angeles, socal

usa.gif
PorukaPostavljena: Sre Maj 25, 2005 7:39 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Spanish rice - Spanska riza - Spanski pirinac

Proprziti spanski pirinac na ulju dok ne dobije braonkastu boju, ali da se ne preprzi. Dodati sos od paradajza (gusti i bez zrnca), i malo vode. Za 1 casu vode staviti 2 case sosa od paradajza. Staviti malo vegete ili supe (tj. kockice za supu, sto se kupuju u prodavnici). Posoliti po svome ukusu....
 
akana
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 39

Datum registracije: 15 Sep 2005
Poruke: 11
Mesto: Sabac

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 15, 2005 12:46 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Tortilla de patatas (predjelo)

Potrebno (za 6 osoba):
4 velika krompira
8 jaja
maslinovo ulje
so i biber po ukusu

_________________
Rade Akanovic
 
PiNkLaDy
Miss Smart
Miss Smart



Godine: 39

Datum registracije: 14 Maj 2005
Poruke: 14060
Mesto: Beograd/USA

usa.gif
PorukaPostavljena: Ned Jun 04, 2006 12:39 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Paella ( za 6 osoba )



potrebno je :

1. 100 g domaćih kobasica,
2. 3 �lice maslinova ulja,
3. 6 komadića piletine,
4. 75 g svinjetine narezane na kocke,
5. 2 zgnječena re�nja če�njaka,
6. 1 narezana zelena paprika,
7. 1 narezana crvena paprika,
8. 1 kosana glavica luka,
9. 350 g duguljaste ri�e,
10. 1 L pileće juhe temeljca,
11. 1 �ličica �afrana u prahu,
12. 1/4 �ličice kajenskog papra,
13. 225 g oguljenih i narezanih rajčica,
14. sol, 100 g neoči�ćenih �kampa,
15. 225 g dagnji, 100 g gra�ka.

U velikoj tavi popr�ite kolutiće domaće kobasice, dok ne dobiju tamnosmeđu boju. Izvadite ih na toplo, a u tavu ulijte ulje. Popr�ite na jakoj vatri piletinu i svinjetinu dok ne dobiju zlatno�utu boju. Izvadite meso iz tave, a zatim popr�ite 5 minuta če�njak, papriku i luk dok ne omek�aju. Dodajte ri�u i pr�ite 2 minute stalno me�ajući. Ulijte pileći temeljac, zatim uspite kajenski papar, �afran i kockice rajčice. Posolite. Meso vratite u tavu i kuhajte dok ne provrije. Smanjite vatru, dodajte prepr�enu kobasicu, �kampe i dagnje. Pa�ljivo mije�ajte nekoliko minuta, zatim prekrijte aluminijskom folijom i pirjajte 30 minuta. Pet minuta prije kraja dodajte gra�ak iz konzerve. Poslu�ite toplo.


_________________
Nocu kada spavas
sanjivo te gledam
I gusim slatku ceznju
koja me nosi
I dok mazim te ja mislim
zar je moralo ovako
Menjas se i boli me
al' trpim jer volim te...
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> Spanska kuhinja Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4  sledeća
Strana 3 od 4

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon