:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Španska kuhinja
SANGRIJA
4-6 kašika šećera
4 kašike konjaka
2 limuna
pomorandža
litar suvog crnog vina
litar mineralne vode
Operite limun i pomorandže pa ih isecite na tanke kolutove. Stavite u prikladnu činiju, pa prelijte ostalim sastojcima, osim kisele vode. Stavite u frižider da se hladi. Nakon dva sata, dodajte mineralnu vodu i dosta leda i odmah poslužite.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Caldo De Res: Španjolska goveđa juha
Uz ovu juhu jedu se tople kukuruzne tortilje, nasjeckani luk, ljute papričice, a prije nego prva žlica dospije do vaših usta u tanjur nacijedite posluženu krišku limuna.
Sastojci:
900 g goveđe goljenice, s kosti
1 luk, sitno nasjeckan + 1 šalica nasjeckanog luka za prilog
1 žlica soli
1 žlica papra
3 1/2 dl goveđe juhe
3 1/2 dl kuhane rajčice
4 klipa kukuruza
4 krumpira, neoguljena
2 bućice
6 mrkvi, oguljenih
1/4 šalice nasjeckanog korijandra + za dekoraciju
voda
1 glavica kupusa
1 limun, narezan na kriške
kao prilog - kukuruzne tortilje i ljute papričice
Upute za pripremu:
1. Na veće komade nasjecite meso. Pirjajte na luku, posolite i popaprite. Kad meso dobije smeđu nijansu prelijte ga goveđom juhom i kuhanom rajčicom. Pustite da prokuha, malo smanjite, kuhajte 1 sat, dok govedina ne bude mekana.
2. Operite povrće. Na manje komade narežite kukuruz i krumpire. Narežite mrkvu i bućice. Dodajte u juhu. Nasjeckajte 1/4 korijandra pa dodajte u juhu. Dodajte vode, tako da tekućina prekrije sastojke pa pustite da prokuha.
3. Smanjite vatru na srednju jačinu i pustite neka kuha još 20 minuta. Na četiri dijela narežite kupus, kuhajte 10 minuta.
4. Poslužite uz kriške limuna. Uz juhu priložite tople tortilje, luk, korijandar te ljute papričice.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Na španski način
Jedna stara španska poslovica najbolje svedoči o kulinarskoj kulturi Andalužana, a glasi ovako: In Sevilla no se come se tapea, što u prevodu znači: u Sevilji se ne ruča - jedu se tapasi.
Tapas je španska reč za meze, a to su raznovrsni zalogajčići koji se u Andaluziji tradicionalno služe uz čašu šerija. Sigurno je da je ovo jelo izmišljeno u vinarskom kraju tog regiona, i to, kao što često biva, sasvim slučajno. Naime, u ranijim vremenima seljaci su čašu vina uvek prekrivali parčetom hleba kako bi vino zaštitili od muva. Drugi su mišljenja da su uz vino ljudi voleli da jedu sitnice koje prijaju stomaku. Svejedno, kako je vreme proticalo, ljudi su parčiće hleba prvo prekrivali maslinama, sirom, šunkom i pršutom, da bi docnije svaki region izmislio svoje varijacije i kombinacije.
Zatim se "tapa" kultura proširila po celoj Španiji, da bi je mnogi turisti, oduševljeni tim lakim i ukusnim grickalicama, preneli i u druge zemlje Evrope. Zlatno pravilo pripremanja tapasa glasi: tapasi mogu da se pripreme sa svim mogućim sastojcima koji se nađu u kuhinji. Bitno je samo to da su sveži, a sve ostalo je stvar vaše mašte. Tapas je umeće življenja na andaluski način.
Evo kako izgledaju neki od predloga za tapas: piletina i šunka, ćureći ražnjići sa mangom, salata sa račićima i dinjom, salata od povrća i kus-kusa, krompir sa ljutim sosom, ćufte sa sosom, salata od avokada i dagnji, tortilja od paprike i krompira ili marinirani pileći bataci. Zato dajte mašti na volju i smislite svoj omiljeni tapas.
Uz tapas se služi i nezaobilazni šeri, baš kao u Andaluziji. Naprosto je nezamislivo služiti te dve stvari odvojeno. Zgodno je za pripremu, može se služiti toplo ili hladno - i svi će se složiti da je to najbolji fast food.
|
_________________
|
|
|
|
|
sonjica Prijatelj foruma
|
Godine: 43
Datum registracije: 16 Jan 2005 Poruke: 4471 Mesto: ispod palme na obali mora
|
|
A sidra?!Kako si to mogla da zaboravis?!
|
_________________ *Ko zna zasto je to dobro! ! !*Mislicu o tome sutra! ! !*
Za sve igrace igrica VAZNO!KLIKNI OVDE |
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
hajde ti nam nesto napisi o tome ako znas....iskreno ja pojma nemam sta je to.....
|
_________________
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Andaluzijska salata
Yaba
Vrijeme pripreme: 15 min. Sastojci:
zelena salata,
svježi i kiseli krastavci,
masline,
grašak,
kopar,
mrkva,
celer,
zelje,
kozji sir (svježi)
kuhana jaja.
Priprema:
Sve nasjeckati na kvadratiće i zaliti uljem, solju i octom (po volji). Kuhana jaja naslagati na vrh da vam se žumanjak ne bi razmrvio i narušio izgled. Između jaja stavite jedan nenasjeckani peršin. Ostatak površine "poklopite" ploškicama paradajza. Sve zasipati nasjeckanim peršunom.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Coucovan
nikolina6
Vrijeme pripreme: Sastojci:
Piletina,
četvrtina celera,
1 mrkva,
pola kile crvenog sitnog luka,
2 česnja bijelog luka,
1 žlica paradajza iz tube,
malo biljnih začina,
sol,
papar,
malo vegete,
sitni krumpir,
sitni cijeli svježi šampinjoni,
maslinovo ulje za prženje.
Priprema:
Dan prije stavite u zdjelu celer, mrkvu podjelite na četvrtine, piletinu isjecite na komade i sve to prelijte u zdjeli sa 2-3 dl crnog vina, ostavite u frižideru preko noći i onda pripremajte; izvadite samo piletinu iz zdjele i pržite je na maslinovom ulju. Kada se zapeće sa obje strane izvadite je na tanjur, u zdjeli gdje ste pržili piletinu stavite sitne cijele glavice luka, isjeckan češnjak, ostavite da se malo pirja, zatim dodajte malo vegete, soli, papra, začine, paradajz iz tube i zatim u to sve stavite piletinu i šampinjone i prelijte sa vinom u kojem je piletina stajala, a celer i mrkvu upotrebite za nešto drugo. Još malo dinstajte, zatim zagrijte pečnicu na 170 stupnjeva i kuhajte u njoj 2 - 2.5 sata. Pogledajte svakih 15 min. i po potrebi dodajte vode. Nakon 1,5 sat kuhanja dodajte unutra krumpir ili možete posebno skuhati rižu ili makarone.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Paella
Index
Vrijeme pripreme: 60 min. Sastojci:
Za 8 osoba:
225 g školjaka
225 g dagnji
1 kg pilećih komada
150 g brašna
125 ml ulja
1 narezani luk
1 narezana zelena paprika
3 narezane stabljike celera
2 nasjeckana režnja češnjaka
1/2 žličice šafrana
1 žličica timijana
1 žličica origana
1 žličica bosiljka
1 žličica mljevenog crnog papra
1,5 l pileće juhe
500 ml bijelog vina
500 g zgnječenih rajčica
570 g dugozrnate riže
454 g rakovih nogu i kliješta
454 g očišćenih škampa
252 g narezane šunke
290 g graška
Priprema:
Očistiti školjke.
U velikoj tavi ugrijati ulje i ispržiti piletinu uvaljanu u brašno. Pržiti dok ne postane smeđe boje. Dodati luk, zelenu papriku, celer i češnjak. Dinstati dok povrće ne omekša. Piletinu izvaditi i ocijediti.
U tavu dodati začine i kuhati 1 minutu. Dodati pileću juhu, vino i rajčice. Pustiti da zakipi i maknuti sa štednjaka.
Rižu staviti u veliku posudu, preko nje staviti piletinu, dagnje, školjke, škampe i grašak. Preliti juhom i staviti u pećnicu, zagrijanu na 190C. Peći 30 minuta ili dok riža ne omekša. Ne miješati!
Nakon što bude gotovo, pokriveno ostaviti stajati 10 minuta prije posluživanja.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Paella
Vrijeme pripreme: 60 min. Sastojci:
200 g purećih fileta
3 - 4 češnja češnjaka
230 g luka
150 g riže
200 ml bijelog vina
1/2 žličice šafrana
1 žlica nasjeckanog peršina
sol
papar
200 g rajčica
150 g graška
100 g mahuna
100 ml maslinova ulja
300 g kozica (bez glave)
150 g škampa (cijelih)
300 g smrznutih plodova mora
200 g dagnji
150 g artičoka iz limenke
250 g crvene paprike
100 g celerovih stabljika
1 žlica Vegete
Za posluživanje:
ribani parmezan
Priprema:
Puretinu narezati na manje komade, a dagnje dobro očistiti.
Papriku i celerove stabljike narezati, luk i češnjak sitno nasjeckati. Mahune narezati na manje komade i prokuhati s graškom.
Na ugrijanom ulju popeći puretinu tako da dobije boju sa svih strana. Izvaditi je na tanjur i držati na toplom.
Na preostalom ulju popeći luk, češnjak, papriku, celer i narezane oguljene rajčice. Malo podliti vodom i sve lagano prokuhati.
Umaku dodati popečenu puretinu, dagnje, kozice, škampe, plodove mora, artičoke narezane na četvrtine, grašak i mahune.
Zaliti vinom, dodati Vegetu, šafran, malo posoliti i popapriti. Kuhati bez miješanja oko 15 minuta u poklopljenoj posudi na laganoj vatri. Nakon toga umiješati kuhanu rižu i peršin te još kratko prokuhati.
Paellu poslužiti posutu naribanim parmezanom.
|
|
|
|
|
|
*jovance* Veštica
|
Godine: 38
Datum registracije: 21 Feb 2005 Poruke: 1952 Mesto: los angeles, socal
|
|
Spanish rice - Spanska riza - Spanski pirinac
Proprziti spanski pirinac na ulju dok ne dobije braonkastu boju, ali da se ne preprzi. Dodati sos od paradajza (gusti i bez zrnca), i malo vode. Za 1 casu vode staviti 2 case sosa od paradajza. Staviti malo vegete ili supe (tj. kockice za supu, sto se kupuju u prodavnici). Posoliti po svome ukusu....
|
|
|
|
|
|
akana Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 39
Datum registracije: 15 Sep 2005 Poruke: 11 Mesto: Sabac
|
|
Tortilla de patatas (predjelo)
Potrebno (za 6 osoba):
4 velika krompira
8 jaja
maslinovo ulje
so i biber po ukusu
|
_________________ Rade Akanovic |
|
|
|
|
PiNkLaDy Miss Smart
|
Godine: 39
Datum registracije: 14 Maj 2005 Poruke: 14060 Mesto: Beograd/USA
|
|
Paella ( za 6 osoba )
potrebno je :
1. 100 g domaćih kobasica,
2. 3 �lice maslinova ulja,
3. 6 komadića piletine,
4. 75 g svinjetine narezane na kocke,
5. 2 zgnječena re�nja če�njaka,
6. 1 narezana zelena paprika,
7. 1 narezana crvena paprika,
8. 1 kosana glavica luka,
9. 350 g duguljaste ri�e,
10. 1 L pileće juhe temeljca,
11. 1 �ličica �afrana u prahu,
12. 1/4 �ličice kajenskog papra,
13. 225 g oguljenih i narezanih rajčica,
14. sol, 100 g neoči�ćenih �kampa,
15. 225 g dagnji, 100 g gra�ka.
U velikoj tavi popr�ite kolutiće domaće kobasice, dok ne dobiju tamnosmeđu boju. Izvadite ih na toplo, a u tavu ulijte ulje. Popr�ite na jakoj vatri piletinu i svinjetinu dok ne dobiju zlatno�utu boju. Izvadite meso iz tave, a zatim popr�ite 5 minuta če�njak, papriku i luk dok ne omek�aju. Dodajte ri�u i pr�ite 2 minute stalno me�ajući. Ulijte pileći temeljac, zatim uspite kajenski papar, �afran i kockice rajčice. Posolite. Meso vratite u tavu i kuhajte dok ne provrije. Smanjite vatru, dodajte prepr�enu kobasicu, �kampe i dagnje. Pa�ljivo mije�ajte nekoliko minuta, zatim prekrijte aluminijskom folijom i pirjajte 30 minuta. Pet minuta prije kraja dodajte gra�ak iz konzerve. Poslu�ite toplo.
|
_________________ Nocu kada spavas
sanjivo te gledam
I gusim slatku ceznju
koja me nosi
I dok mazim te ja mislim
zar je moralo ovako
Menjas se i boli me
al' trpim jer volim te... |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|