:: |
Autor |
Poruka |
vixi23 Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 28 Sep 2009 Poruke: 8751
|
|
ja volim sve cokolade samo da su crne belu ne volim...u zadnje vreme najvise jedem onu pravu crnu sa vecim procentom kakao-a mada jeste gorkasta ali meni se bas svidja
|
|
|
|
|
|
anchi22 •• 20:01 ••
|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463
|
|
Ko voli čokoladu voleće i istoimenu knjigu koja, osim mnogo interesantnih podataka o čokoladi, sadrži i zanimljive recepte.
Luksuzna knjiga "Čokolada" svojim dizajnom podseća na veliku čokoladu: srebrne korice poput pravog staniola u koji se uvijaju table ove poslastice od kakaa, mami i na čitanje i da grickanje.
Uz pregršt kvalitetnih fotografija knjiga donosi i interesantnih podatake o čokoladi, njenoj istoriji, hranljivim sastojcima, proizvodnji, priče o poznatim istorijskim ličnositma koje su volele čokoladu.
Tu su i recpeti čokoladnih torti, kolača i napitaka. A, verovali ili ne, u ovoj knjizi ćete pronaći i recepte za slana jela sa čokoladom!
Knjiga će biti predstavljena u petak 5. marta, u 18h u knjižari i klubu "Plato Books".
Dođite obavezno - osim knjige, čekaju vas i prave čokolade, naravno.
Čokoladne krofne
Potrebno:
- 100 g butera
- 1 šipka vanile
- 75 g šećera
- 2 jajeta
- 300 g brašna
- 1 kafena kašičica suvog kvasca
- 5 dl mleka
Priprema:
Istopite buter na mlakoj temperaturi i pustite ga da se ohladi. Prerežite mahunu vanile po dužini, vrhom noža izvadite crna zrnca iz mahune.
U jednoj posudi izmutite šećer i jaja. Dodajte brašno i suvi kvasac. Postepeno dodajte mleko da biste dobili relativno tečno testo.
Najzad, dodajte buter i zrna od vanile. Stavite krofne da se peku. Poslužite ih dok su tople, sa nekim od čokoladnih preliva ili im dodajte svežeg šlaga pomešanog sa malo kakaa.
(MONDO)
|
|
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Punjena Cokoladna Srca
Sastojci:
2,5 čaše (2 dcl) glatkog brašna
1,5 čaša šećera
1,5 čaša mlijeka
10 žlica pekmeza
3 žlice ulja
1 žlica sode bikarbone
1 žlica gotove smjese za medenjake
30 dag čokolade za kuhanje
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Izmiksajte brašno, šećer, mlijeko, 5 žlica pekmeza, ulje, sodu bikarbonu i smjesu za medenjake u glatku smjesu. Pola te smjese ulijte u prethodno namašćenu posudu i pecite u pećnici do pola (otprilike 15 minuta). Napola ispečenu smjesu premažite sa preostalim pekmezom i naribajte na to 10 dag čokolade. Sve prelijte preostalom smjesom i ispecite do kraja u pećnici (još 15 minuta). Kad se tijesto ispeče, ostavite ga da se ohladi. Nakon toga sa kalupom napravite srca. Preostalu čokoladu rastopite i napravite glazuru u koju umočite srca.
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Čokoladna BOMBA
Nekada treba zaboraviti na kalorije i kilažu i jednostavno se prepustiti i užibvati. A što može biti bolje od ČOKOLADE??! evo jednog ne tako kompliciranog recepte za pravu čokoladnu bombu. savjetujem vam da ne tražite razloge za napraviti ju, već jednostavno krenite i ostvarite sve svoje snove!
Za tijesto:
6 jaja
18 dkg oraha
18 dkg šećera u prahu
18 dkg čokolade u prahu
18 dkg maslaca
2 žlice brašna
Za glazuru:
10 dkg čokolade (za kuhanje)
10 dkg maslaca
Krema:
20 dkg oraha
18 dkg šećera
8 žlica mlijeka
malo ruma, 2-3 žlice ili po želji
Priprema:
Prvo:
miješati putar, žutanjak, šećer, dodati čokoladu u prahu, orahe brašno i snijeg od bijelanjka.
dobiti će te tijesto!
Drugo:
za glazuru samo trebate prvo rastopiti maslac i na tome na laganoj vatri dodati čokoladu!
Treće:
staviti mlijeko da zakipi, u to dodati šećer, orahe i rum!
to namažete na tijesto!
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Joj,ovo ne smem citati..moja slaba tacka...zivela cokolada u svakom obliku!!!
|
|
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Jednostavni čokoladni kolač
Autorica, uvijek u potrazi za čokoladnim kolačima koji ne sadrže mliječne proizvode, pronašla je ovaj vrlo jednostavni recept za čokoladni kolač bez mlijeka koji osvaja komplimente baš svaki puta.
Sastojci:
1 1/2 šalica brašna
1 šalica bijelog šećera
1 šalica hladne vode
1/3 šalice kakao praha
1/3 šalice biljnog ulja
1 žlica jabučnog octa (nemojte upotrijebiti neki drugi ocat, mora biti jabučni)
1 žličica vanilije
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
Spojite brašno, šećer, kakao prah, sodu bikarbonu i sol. Dodajte ulje i izmiješajte. Dodajte jabučni ocat u vodu i zatim to polako dodavajte mješavini suhih sastojaka, jednoliko miješajući.
Dodajte vaniliju i pomiješajte. Izlijte na namašćenu tepsiju za kolače (ili je prekrijte papirom za pečenje) i pecite na 175 stupnjeva 30 minuta.
Čokoladne slastice
Budući je Pariz zadnjih dana bio prijestolnica čokolade, jer se na Versajskim vratima održavao dvanaesti Salon ove, i bogovima drage, poslastice o kojoj su napisane brojne knjige i snimljeni fascinantni filmovi koje su Parižani i turisti, koji ne napuštaju osunčani Grad svjetlosti, gledali i slušali, po dvanaesti put, privukao je pola milijuna posjetilaca i 210 proizvođača čokolade iz cijelog svijeta.
Poznati kreatori Visoke mode, organizirali su defile haljina od čokolade, izabrana je i čokoladna miss, a nastupili su i plesači sa zabavnim kostimima. Publika je tjedan dana degustirala slastice sa svih strana planete.
A mi smo za vas odabrali dva, jednostavna, recepta za koje ne treba mnogo truda niti novaca.
Čokoladni sendvič
Sastojci:
100g čokolade
4 komada peciva ili kruha
2 žlice mlijeka
25g maslaca
velika žlica šećera u prahu
2 jaja
Priprema:
U velikoj posudi ulupajte cijela jaja s mlijekom. Stavite dvije table čokolade na dva komada kruha, pokrijte ih s ostatkom i ležerno pritisnite, da se čokolada prilijepi za njih.
Ugrijte maslac u velikoj tavi, na srednjoj vatri. Stavite kruh sa čokoladom u jaja i pazite da se, sasvim, asimiliraju. Grijte sendviče tri minute sa svake strane u maslacu, dok ne postanu zlatni. Potom ih ostavite na papirnim servijetama, pa presjecite svaki na dva dijela.
Posipajte šećerom i servirajte tople. Dodajte sladoled od vanilije.
Krema-ljubavni vir
Sastojci:
200g čokolade sa 70% kakaa
1 šalica vruće expresso kave
90g šećera u prahu
tri velike žlice amaretta koje možete zamijeniti sirupom ili rumom
70g posnog sira
3cl tekuće (gotove, kupljene) kreme
kavena žlica cimeta
4 biskvita
Priprema:
Vruću kavu stavite u zdjelu srednje veličine. Dodajte čokoladu i pričekajte da se otopi.
Izmješajte pa dodajte šećer, cimet i amaretto. Ponovo miješajte nekoliko minuta i stavite smjesu u 6 staklenih posuda.
Energično mješajte sir i tekuću kremu u manjoj posudi, stavite ih na sredinu kreme, u svakoj staklenoj zdjeli pa vrhom noža napravite vir! Ostavite dva sata u hladnjaku.
Prije serviranja, posipajte kremu izmrvljenim biskvitima.
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Pomaže da u trenucima kada od hrane tražimo "povrat dobrog raspoloženja" upravo to i dobijemo. Odgovorna je za stimuliranje dobrog raspoloženja, jer podstiče stvaranje serotonina koji nakon obroka u nama izaziva osjećaj ugode. Nakon konzumiranja u organizmu se oslobađaju endorfini - unutarnji opijati s prirodnim smirujućim i antidepresivnim učinkom. Čokolada se, zbog osnovne arome, upotrebljava uglavnom za pripremu slatkiša. Ali, okus gorke dobro se slaže i sa slanim jelima.
Piletina s čokoladom
Potrebni sastojci:
600 g pilećih prsa
50 ml acetta balsamica
10 ml umaka od pečenja
50 dl maslinovog ulja
10 dl bijelog vina
10 dl vrhnja za kuhanje
40 ml Wochester umaka
40 g čokolade za kuhanje
so, biber po želji
Način pripreme:
Pileća prsa narezati na rezance, posoliti, pobiberiti i popržiti na maslinovom ulju. Dodati čokoladu za kuhanje, nakapati acetom Balsamicom, dodati Wochester, vino, so, biber i vrhnje za kuhanje Dukat Brzo&Fino. Poslužiti s rižom.
Čokoladni muffini
Potrebni sastojci:
50 g šećera
1 vanilin šećer
100 g maslaca
1 jaje
200 g čokolade za kuhanje
250 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike kakaa
200 ml mlijeka
20 ml slatkog vrhnja za kuhanje
50 g oraha
50 g lješnjaka
50 g badema
Način pripreme:Šećer, vanilin šećer i maslac dobro izradite mikserom. Neprekidno miješajući dodajte jaje, otopljenu čokoladu, dobro izmiješajte, a zatim naizmjenice dodajite brašno pomiješano s praškom za pecivo, kakao, mlijeko i slatko vrhnje Dukat Brzo&Fino. Na kraju, lagano umiješajte sjeckane orahe, lješnjake i bademe. Pripremljenu smjesu izlijte u namašćene kalupe za muffine. Pecite u pećnici zagrijanoj na 160°C oko 25 minuta. Poslužite u ukrasnim papirnatim košaricama.
Čokoladna torta
Potrebni sastojci:
5 jaja
100 gr šećera
100 gr brašna
40 gr kakao praha
600 ml slatkog vrhnja
300 gr čokolade
50 gr marmelade
2 narandže
20 ml ruma
Način pripreme:
Jaja umutite pjenasto sa šećerom u glatku masu. Tijesto prebacite u namašćen i brašnom posut kalup. Pecite ga u rerni na 170 stepeni oko 20 minuta. Biskvit premažite marmeladom i ostavite da se ohladi. Narandže ogulite i razdvojite na kriške. Čokoladu rastopite na pari. Slatko vrhnje Dukat Brzo&Fino umutite u čvrst snijeg i umiješajte rastopljenu čokoladu i rum. Ovom smjesom premažite biskvit i preko toga stavite kriške narandže. Ostavite u frižideru najmanje dva sata.
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
4 neodoljiva krema od čokolade: Fantastičan desert za tili čas
Čokolada je prvi put pomešana sa lešnikom u Švajcarskoj, a kasnije je obogaćivana bademima, rižom, suvim grožđem i kandiranim voćem. Ako vam je dosadilo da je grickate, vi je jednostavno istopite na pari i uz naše recepte napravite neodoljive kremove.
AMARETO
POTREBNO JE
100 g čokolade, 100 ml slatke pavlake, 3 belanceta, 3 kašike šećera, 20 g mlevenih badema, malo amareta (likera od badema)
PRIPREMA
Otopite čokoladu i umutite slatku pavlaku. Belanca i šećer umutite u čvrst sneg, pa dodajte otopljenu čokoladu, mleveni badem i amareto. Kad se masa ujednači, sjedinite s umućenom pavlakom, razlijte u čaše i ukrasite biskvitom i voćem po želji.
PROŠEK MUS
POTREBNO JE
150 g čokolade, 80 g šećera, 4 kašike prošeka, 4 jaja, 1 dl slatke pavlake
ZA DEKORISANJE slatka pavlaka, čokoladne mrvice
PRIPREMA
Kuvajte na pari žumanca sa šećerom i prošekom, uz stalno mešanje. Sklonite s ringle i u gustu penu umešajte jedno po jedno žumance. Dok se masa hladi, povremeno je promešajte. U prohlađeni krem dodajte čvrst sneg od belanaca, a kad se potpuno ohladi, ubacite ulupanu slatku pavlaku. Sipajte u čaše i stavite u frižider.
GORKI MUS
POTREBNO JE
150 g gorke čokolade, 150 g šećera u prahu, 150 g maslaca, 2 dl mleka, 200 g šećera, 200 g mlevenih badema, 200 g maslaca, kakao za posipanje
PRIPREMA
Za čoko krem pomešajte otopljenu čokoladu, šećer u prahu, maslac i mleko, pa uz mešanje kuvajte da dobijete gladak krem. Za drugi krem skuvajte šećer kao za slatko, dodajte maslac i mlevene bademe, pa mutite dok masa ne postane penasta. Dodajte prvi krem i sve dobro sjedinite. Ostavite da se mus malo stegne, pa oblikujte kupe i obilno pospite kakaom. Služite dobro ohlađeno.
{Zena}
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Pucketava čokolada
Ova neobična čokoladna poslastica priprema se veoma jednostavno, ukoliko sledite savete stručnjaka za molekularnu kuhinju.
* * * Sastojci:* * *
200 gr. čokolade za kuvanje (može i bele ili mlečne čokolade)
500 gr. tvrdih pucketavih bombona
* * * Priprema:* * *
Čokoladu izlomite na komadiće i preručite u odgovarajuću posudu.
Činiju sa čokoladom položite u veću činiju do pola napunjenu ključalom vodom i otopite čokoladu na pari, uz stalno mešanje drvenom varjačom.
Posudu sa otopljenom čokoladom sklonite s ringle i nastavite snažno da mutite dok čokolada ne postane sasvim glatka. Sačekajte pet minuta da se čokolada malo ohladi, a u međuvremenu krupnije sameljite pucketave bombone, pomešajte ih sa još vrelom čokoladom i promešajte.
* * * Sve preručite u odgovarajuće silikonske kalupčiće i ostavite da odstoje u frižideru najmanje dva sata, da se čokolada sasvim stvrdne. Ohlađenu čokoladu izvadite iz kalupa i servirajte. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|