:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jedna od glavnih karakteristika madjarske kuhinje oduvek je bilo to da se, u pripremi kuvanih i pečenih jela, skoro isključivo, koristila dobra pržena svinjska mast. Korišćenje svinjske masti zahteva jače začinjavanje jela, naročito sa većom količinom crvene paprike, ponekad malo i ljute, koja daje karakterističnu lepu crvenu boju i pikantan ukus.
Madjarska trpeza je veoma bogata raznim varivima i sosovima koji za osnovu imaju povrće i voće.
Madjari su narod koji je vekovima živeo u ravnici i negovao kult ishrane sa jelima u kojima je testo, u raznim varijantama, posebno rezanci sa različitim dodacima,veoma zastupljeno....
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Mađarska gulaš juha (predjelo),
Specijalitet madžarske kuhinje
Sastojci:
1 veliki luk
2 žlice ulja
1 žličica crvene paprike
40 dg junetine
1 zelena paprika
1 velika zrela rajčica
10 dg mrkve
10 dg peršinovog korijena
30 dg krumpira
sol
kumin po želji
ljuta paprika po želji
za tijesto:
1 jaje
10 dg brašna
sol
Opis:
Pirjajte nasjeckani luk na ulju. Kad postane proziran, pospite ga crvenom mljevenom paprikom. Dodajte meso narezano na kocke, sol, zelenu papriku i rajčicu. Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri dok meso ne omekša. Dodajte na kocke narezanu mrkvu, peršinov korijen i krumpir. Prelijte s 1 l vode i po volji začinite kuminom. Kuhajte dok povrće ne omekša.
Od brašna, jaja i malo soli umijesite čvrsto tijesto. Kidajte komadiće veličine riže i ukuhajte u kipuću juhu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Mađarska čorba
SASTOJCI
300 grama krompira
1 srednje velika glavica luka
2 čena belog luka
60 grama slanine
40 grama maslaca
50 grama brašna
2 kašičice aleve paprike
so, biber, sirće
1 grančica majčine dušice
1 lovorov list
seckana majčina dušica
Ova količina sastojaka dovoljna je za 4 osobe.
NAČIN PRIPREME
Oguliti i sitno iseckati crni luk, a beli luk izgnječiti. Oljušteni krompir iseći na kockice, pa ih staviti u hladnu vodu. Slaninu bez kožice iseckati na kockice.
U dovoljno velikom loncu propržiti slaninu i luk. Odliti višak masnoće i dodati maslac. Zatim dodati brašno i napraviti zapršku sa malo aleve paprike. Dodati sirće i vodu - približno 7.5 dl. Dodati majčinu dušicu, lovorov list, beli luk i krompir. Posoliti i pobiberiti, a zatim kuvati na laganoj vatri 20-tak minuta. Po potrebi doliti još malo vode, a po želji i pikantnije začiniti.
Pre posluživanja, posuti seckanom majčinom dušicom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
MADJARSKA MUCKALICA
Uz suve domace kobasice stavlja se na rostilj sveza svinjetina isecena na parcice. Suva slanina, u obliku kocke, stavlja se oko mesa i ukrasava sa svezim paradajzom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
MADJARSKI CEVAPCICI
~ 400 gr svinjetine(potrbusina)
~ 150 gr govedine
~ 50 gr seckane slanine
~ 2 tucane ljute paprike
~ 40 gr luka
~ 4 gr bibera
~ 12 gr soli
Sve se dobro promesa i ostavi da odlezi 48 sati.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
GULAS NA MADJARSKI NACIN
Materijal: 700 gr govedine, 250 gr crnog luka, 2 cesnja belog luka. 1 kg krompira, 200 gr brasna, 1 zumance, mlevena crvena paprika, ulje i so.
Priprema: sitno nasecite luk, pa ga isprzite na ulju. Meso isecite na kockice, a onda ga spustite u luk i pirjajte dok ne omeksa. Posolite i pospite alevom paprikom, pa dodajte pola litre vode. Poklopite i ostavite da se krcka a u medjuvremenu oljustite krompir i isecite ga na kockice. Uspute krompir u gulas, pa dok se kuva napravite testo od brasna, zumanceta, malo soli i vode. Razvite testo isecite ga na komadice, pa ih stavite u gulas da se dokuvaju.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pusta - mađarski gulaš
SASTOJCI
700 grama govedine od plećke
100 grama suve slanine
2 glavice luka
1 čen belog luka
2 zelene paprike babure
2 paradajza
1 suvi feferon
mlevena ljuta crvena paprika
mast, so
NAČIN PRIPREME
Meso narežite na male komade. Slaninu narežite na kockice, pa je propržite na masti. Zatim dodajte iseckani crni i beli luk, pa narezano meso, očišćenu papriku isečenu na rezance i oguljeni paradajz isečen na kriške. Sve to zajedno dinstajte, uz dolivanje vode, dok meso i povrće potpuno ne omekša. U gotov gulaš dodajte dobro oprani suvi feferon. Poslužite uz kuvani slani krompir.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Gulaš
SASTOJCI
250 grama svinjskog mesa
250 grama telećeg mesa
5 srednjih šargarepa
2 velike glavice crnog luka
2 srednja krompira
2 sezonske paprike
paradajz po ukusu
NAČIN PRIPREME
Sve sastojke iseckati na krupne komade. Najpre meso malo propržiti na ulju i dodati malo vode, a zatim sve krupno isečeno povrće staviti u šerpu i takođe malo prodinstati. Naliti otprilike litar vode i poklopiti. Kad bude skuvano, napraviti gustu zapršku, pa posuti začinom C i po ukusu dodati malo bibera.
|
_________________
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Čokoladne kocke Rig Jancsi
Sastojci:
Tijesto:
3 jaja
3 žlice šećera
30 g ribane čokolade za kuhanje
2 žlice glatkog brašna
Nadjev:
5 dl slatkog vrhnja
30 g kakaa u prahu
(ili 150 g ribane čokolade)
1 vrećica vanilin šećera
100 g gotove čokoladne glazure
i kakao za posipanje
papir za lim
Priprema:
Ugrijte pećnicu na 170C. Odijelite bjelanjke od žumanjaka pa žumanjke temeljito izlupajte sa šećerom. Smjesu miješajte dok ne postane vrlo pjenasta i blijedožuta. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Pjenastoj smjesi od žumanjaka dodajte ribanu čokoladu i brašno, a potom i snijeg od bjelanjaka. Smjesu rasporedite na lim obložen papirom za pečenje u veličini 25 30 cm. Tijesto pecite 15 - 20 minuta, zatim ga izvadite zajedno s papirom i ohladite.
Postupak:
Istucite slatko vrhnje: pripazite da je prije nekoliko sati odstajalo u hladnjaku i da je dobro ohlađeno. Zatim ga tucite najprije lagano, potom sve snažnije, a čim se ščvrsne, pripazite da ga ne pretučete jer će se zgrušati i pretvoriti u maslac. U tučeno slatko vrhnje dodajte kakao (ili ribanu čokoladu po želji). Ohlađeno tijesto prerežite na dva dijela jednake veličine (25 15 cm), oba premažite marmeladom koju ste ugrijali nad parom pa jedan list tijesta položite na dno kalupa s visokim obodom. Premažite ga nadjevom, poklopite preostalim tijestom te povrh prelijte čokoladnom glazurom. Kolač ohladite u hladnjaku, a prije posluživanja obilno ga pospite kakaom. Kocke pripremite dan ranije, jer će biskvitno tijesto biti mekše i ukusnije.
Napomena: Ovaj poznati mađarski kolač, kojega kod nas često nazivaju rigojanči, dobio je ime prema istoimenom violinistu s kraja 19. st. U izvornom receptu za pripremu ove slastice koristi se samo kakao visoke kvalitete, iako mnogi misle da je kolač ukusniji s čokoladom.
ZA 12 KOMADA
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Hortobadjke palacinke
Sastojci za 2 porcije
Za paprikaš:
-50 gr sitno seckanog luka
-50 gr na kockice sečene zelene paprike
-1 kašikica slatke-aleve paprike
-1/2 pileta(oko 450 gr)
-1/2 šolje vode
-50 gr paradajza naseckanog na kockice
-soli
-ljute-aleve paprike po ukusu
-1 kašikica slatke-aleve paprike
-soli i ljute-aleve paprike po ukusu
-1 kašika ulja
-kajmaka
1/2 šolje slatke pavlake
-20 gr brašna
Za palačinke:
-70 gr brašna
-1 jaje
-1/2 šolje mleka
-malo soli
-3 kašike ulja (za pečenje palačinki)
Priprema
Priprema paprikaša:
1. Na ulju propržimo luk da dobije zlatno žućkastu boju. Skinemo sa vatre, pospemo alevom paprikom, zalijemo sa pola šolje vode i vratimo na tihu vatru. Potom dodamo piletinu nasečenu na četiri dela, paradajz i zelenu papriku. Po ukusu začinimo šolju i ljutom paprikom i kuvamo oko 20 minuta(da se meso skuva). Potom meso izvadimo, a softu dodamo dobro umešanu smesu od kajmaka, slatke pavlake i brašna i pustimo da provri. Po potrebi još možemo začiniti a potom soft procedimo.
2. Pažljivo odvojimo kosti od mesa i meso narežemo na sasvim sitne komade. Sitno narezanu piletinu pomešamo sa malo softa, da fil ne bude suv. Ako je potrebno začinimo ga još šolju i paprikom.
______________________________________________________
Priprema palačinki:
1. Pomešajmo sve potrebne sastojke za palačinke. Ako je smesa gusta, razredimo je sa malo soda vode, a ako je retka dodamo malo brašna.
2. Zagrejemo nauljeni tiganj. Ulijmo tanak sloj smese za palačinke, tako da pokrije dno tiganja. Pecimo od prilike 10 sekundi pa potom okrenimo palačinku i pecimo drugu stranu. Ovako spremimo 4 lepe palačinke.
______________________________________________________
Služenje:
Već pripremljeni fil, ravnomerno podelimo na četiri dela i stavimo ga po sredini palačinki. Pokupimo krajeve palačinki i svaku palačinku formirajmo u obliku naramka. Probodimo čackalicom da bi zadržalo palačinku u tom obliku. Tako formirani naramak svečemo sa oparnim perom luka vlašca. Pre serviranja, tako formirane naramke od palačinki stavimo na par minuta u zagrejanu rernu (srednja temperatura). Na vreli tanjir stavimo preostali soft od paprikaša i u njih postavimo punjene palačinke. Izvadimo čačkalice.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Debrecinski svinjski perkelt
Sastojci za 4 porcije
-75 dkg svinjetine od plećke
-5 glavica luka
-2 zelene paprike babure
-1 dl crvenog vina
-slatka aleva paprika
-mast
-sirće
-so
Priprema
Meso nasecite na kocke. Na masti propržite naseckani luk, pospite alevom paprikom, dodajte nekoliko kapi sirćeta, a odmah zatim dodajte i meso i očišćenu papriku, narezanu na rezance. Posolite i dalje dinstajte uz dolivanje vode dok meso potpuno ne omekša. Pred kraj dinstanja ulijte vino. Perkelt poslužite s domaćom testeninom ili knedlama.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pire od celera
Sastojci
-4 celerova korena
-4 kašike mleka
-1 kašika maslaca
-2 kašike naribanog parmezana
-so
Priprema
Celer ogulite, operite, narežite na kolutove pa ga skuvajte u po soljenoj vodi. Potom ga ocedite i zgnječite viljuškom, dodajte maslac, zagrijano mleko i dosolite pa izmešajte u jednoličnu smesu. Pire uspite u zdelu i pospite naribanim parmezanom.
Poslužite uz kuvano i pečeno meso, ribu, kobasice i sl.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|