www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Holandska kuhinja
Strana 1, 2  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 13, 2004 4:51 pm    Naslov poruke: Holandska kuhinja Na vrh strane Na dno strane

Dagnje u umaku od sira (predjelo),
Specijalitet nizozemske kuhinje


Sastojci:
200 g kuhanih i očišćenih dagnji
4 mrkvice
1 vrećica umaka od sira (125 g)
1 žlica maslaca ili margarina
3 mlada proljetna luka
3 žlice nasjeckanog peršina
1/2 žlice vegete
nekoliko kriški prepečenog kruha


Opis:
Mrkvicu očistiti, oprati i narezati na kockice. Mladi luk očistiti i narezati na kolutiće.
U tavi zagrijati maslac ili margarin, dodati mrkvicu i peći oko 2 min. Dodati mladi luk i dagnje i zagrijati još oko 2 min. Dodati vegetu i lagano promiješati. Napraviti umak od sira prema uputstvu sa vrećice.
Jelo podijeliti na četiri tanjura, preliti umakom od sira i posuti nasjeckanim peršinom. Servirati uz prepečeni kruh.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 13, 2004 4:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Dimljena slanina s pireom od krumpira i endivije (glavno jelo),
Specijalitet nizozemske kuhinje


Sastojci:
za 4 osobe
1,2 kg krumpira
1 kg endivije
600 dg dimljene slanine u komadu
1 dl mlijeka
150 g ribanog sira (ne parmezan)
50 g maslaca
sol, papar
mala žlica mljevenog muškatnog oraščića


Opis:
Krumpire oguliti, narezati na manje komade, skuhati dok potpuno omekšaju, ocijediti, dodati maslac, napraviti pire, dodati mlijeko, sol, papar i muškatni oraščić i sve još jednom dobro promiješati. Endiviju narezati na široke rezance, kuhati u većoj posudi (bez vode) dok ne omekša (oko 10 min.), ocijediti i umiješati u pire od krumpira. Slaninu narezati na veće komade, popržiti oko 10 minuta. Nauljiti vatrostalnu posudu, polovicu pirea s endivijom staviti u posudu, nakon toga slaninu poslagati po pireu i nakon toga drugi dio pirea posložiti preko slanine i sa žlicom napraviti glatki sloj jednake debljine. Na kraju posuti ribani sir.
Pećnicu ugrijati na 200 stupnjeva i jelo zapćci dok se sir ne otopi i dobije brončanu boju. Jelo servirati bez ikakvih salata ili drugih dodataka.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 13, 2004 4:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Haringa u umaku od senfa (predjelo),
Specijalitet nizozemske kuhinje


Sastojci:
4 filea od haringe (konzervirani)
1 žlica senfa
1 žlica šećera
1/2 žlice vinskog octa
3 žlice ulja
1 dl kiselog vrhnja
1 crveni luk
1 veliki kiseli krastavac


Opis:
File haringe narezati na komade od 2 cm i staviti ih u zdjelu za salatu. U šalici izmiješati senf, šećer i ocat. Jako pažljivo miješajući dodavati ulje u šalicu. Dodati kiselo vrhnje. Umak preliti preko haringi. Garnirati sitno nasjeckanim crvenim lukom i kiselim krastavcem.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 13, 2004 4:53 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Holandski umak (umak),
Specijalitet nizozemske kuhinje


Sastojci:
250 g maslaca
1 limun
sol
7 žumanjaka
1,5 dl bijelog vina (ili juhe, mlijeka, netučenog slatkog vrhnja)


Opis:
U kotlić ili posudu stavite žumanjke, vino i malo soli, pa kuhajte nad parom neprestano miješajući pjenjačom. Pazite da se smjesa ne zgruša. Kad se smjesa počne zgušnjavati maknite s pare, pomiješajte s rastopljenim maslacem i nastavite s miješanjem dok smjesa ne postane kompaktna. Kada se zgusne maknite s vatre, dodajte sok limuna i promiješajte.
Holandski umak može se pomiješati s umakom bešamel i koristiti za preljeve. Čuva se u posudi nad toplom vodom (bain-marie).

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 13, 2004 4:53 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Juha od smeđeg graha (glavno jelo),
Specijalitet nizozemske kuhinje


Sastojci:
(za 4 osobe)
2 poriluka
2 luka
2 žlice kerija u prahu
1 velika limenka smeđeg graha
1 velika žlica vegete
2 žlice maslaca ili margarina
200 g mljevenog mesa


Opis:
Poriluk narezati na tanke kolutiće i dobro oprati. Nasjeckati luk na kockice. U većem loncu otopiti maslac ili margarin. Dodati poriluk i luk te keri u prahu i pirjati dok luk ne požuti. Od mljevenog mesa napraviti male okruglice. Jednu šalicu graha samljeti mikserom. Mesne okruglice i ostatak graha dodati u mješavinu poriluka i luka i promiješati. Dodati vegetu, samljeveni grah i 6 dl vode. Sve dobro promiješati i kuhati na laganoj vatri još oko 15 min. Servirati uz svježi ili prepečeni kruh.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 13, 2004 4:53 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Seljački omlet (glavno jelo),
Specijalitet nizozemske kuhinje


Sastojci:
5 jaja
( za 4 osobe)
1 veliki krumpir
100 g dimljene slanine
100 g šampinjona
1 luk
2 žlice svježeg sira
2 žlice nasjeckanog peršina
sol, papar i maslac


Opis:
Krumpir oguliti, oprati i nasjeckati na jako sitne kockice, slaninu narezati na jako tanke prutiće, luk sitno nasjeckati i šampinjone narezati na tanke ploškice. U tavi ugrijati maslac i sve ove sastojke dodati i peci dok krumpiri ne postanu mekani. U posudi istući jaja, dodati sol i papir i kao posljednje svježi sir i sve još jednom dobro istuci. Iz tave izvaditi pečene krumpire s ostalim sastojcima, dodati još malo maslaca, dodati mješavinu jaja sa sirom, sačekati dok se razlije po tavi te podijeliti garnituru krumpira, slanine i šampinjona preko mješavine s jajima. Pokriti poklopcem i na niskoj vatri peci dok se mješavina ne stvrdne. Kao posljednje dodati nasjeckani peršin i peći još 1-2 minute. Omlet prebaciti na veliki tanjur, narezati na četvrtine i poslužiti uz prepečeni kruh i svježu sezonsku salatu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 13, 2004 4:54 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Krumpir s ružmarinom (glavno jelo),
Specijalitet nizozemske kuhinje


Sastojci:
(za 4 osobe)
800 g krumpira (koji se ne raspada prilikom pečenja)
100 g dimljene slanine
20 g maslaca
3 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka
1 režanj češnjaka
2 žlice listića ružmarina
papar


Opis:
Krumpir očistiti, narezati na tanke ploške, osušiti ploške kuhinjskim papirom. Slaninu narezati na vrlo tanke prutiće, ispeći dok ne izgube svu masnoću, izvaditi na kuhinjski papir i sačuvati sa strane. U preostalu masnoću od slanine dodati maslac i maslinovo ulje, dodati krumpir (ne sve odjednom) i peći u etapama. Kad je jedan dio krumpira pečen izvaditi na keramičku posudu koju treba staviti na lonac s vrućom vodom i onda dalje peći krumpir. Češnjak fino nasjeckati, dodati u tavu s masnoćom, luk nasjeckati i isto tako dodati u tavu. Peći dok luk ne požuti. Mješavinu procijediti od masnoće i dodati u krumpire i sve dobro promiješati. Popapriti i dodati ružmarin te promiješati.
Ovo jelo je odlčno uz pečenu janjetinu i svježu zelenu salatu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 13, 2004 4:54 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Poffertjes sa sladoledom i toplim preljevom od trešanja (desert),
Specijalitet nizozemske kuhinje


Sastojci:
(za 4 osobe)
1 teglica trešanja bez koštica
0,5 dl crvenog porta ili prošeka
1 štapić vanilije ili esencija od vanilije
2 žlice praha za zagušnjavanje jela
4 kuglice sladoleda
smjesa za palačinke


Opis:
Trešnje ocijediti, sok sačuvati, u lonac uliti sok, crveni porto i vaniliju te sve skupa zakuhati. Umak oko 15 min kuhati na vrlo laganoj vatri. Dodati trešnje, dodati prah za zagušnjavanje i pustiti da umak zagusti. Ispeci male palačinke promjera oko 3-4 cm, podijeliti ih na 4 tanjura, preliti toplim umakom od trešanja i u sredinu svakog tanjura staviti veliku kuglu sladoleda.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 13, 2004 4:55 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Palačinke s jabukama i slaninom (predjelo),
Specijalitet nizozemske kuhinje


Sastojci:
(za 6 osoba)
200 g brašna
5 dl mlijeka
5 jaja
sol, šećer
ulje ili maslac (za pečenje)
250 g dimljene slanine
4 tvrde kisele jabuke


Opis:
Brašno prosijati, uz dodavanje mlijeka, jaja, soli i šećera neprestano miješati dok se ne dobije glatka masa. Slaninu narezati na vrlo tanke komadiće i podijeliti na 6 dijelova. Oguliti jabuke, narezati ih na četvrtine, odstraniti koštice i narezati uzduž na trećine. Na umjerenoj vatri u tavi ugrijati ulje ili maslac. Dodati slaninu, peći vrlo kratko, dodati velikom žlicom 1/6 smjese za palačinke, sačekati dok se razlije preko cijele tave, utisnuti nekoliko komadića jabuke, smanjiti temperaturu i nakon nekoliko minuta palačinku okrenuti uz pomoć poklopca ili tanjura i još nekoliko minuta peći drugu stranu. Sve se radi na niskoj vatri. Postupak ponoviti s ostatkom sastojaka.

_________________
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 56

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 30, 2005 2:51 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Yaco, mogu li i ja malo da privirim
u tu holandsku kuhinju
Rolling Eyes Mr. Green

Appelbeignets
( palačinke od jabuke)

Ovi kolačići su jako popularni zimi. Obično se serviraju za novogodišnju noć.

- 4 jabuke (oljuštene i debelo isečene)
- 30 gr šećera
- 100 gr brašna
- prašak za pecivo
- 1 kafena kašika šećera
- kafena kašika soli
- 1 dl mleka
- ulje
- šećerna glazura za kolače

Posuti jabuke sa šećerom i cimetom pa ih ostaviti 10 minuta. Pomešati brašno i so i dodati malo mleka i prašak za pecivo zatim dobro izmešati. Masi dodati preostalo mleko. Staviti ulje na vatru dok ne bude vruć. Jabuke ispeći dok ne steknu braon boju. Prosuti ih sa šećernom glazurom pre serviranja.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 56

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 30, 2005 2:55 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Speculas

Za ove kolačiće su potrebni specijalni začini koje možete kupiti u prodavnici ili ih sami napraviti.
Mr. Bakker, kuvar u Hagu, koristi sledeće sastojke:

- cimet
- muškatov orah
- kardamom
- anisovo seme
- đumbir
- korijander
- mirodija
- klinčić

Srazmera je uglavnom stvar ukusa, kao i začini koje koristite i svaki kuvar ima svoj 'tajni' ukus. Budite oprezni sa jakim začinima i izostavite one koje vam se ne dopadaju.

- 200 gr brašna
- prašak za pecivo
- so
- 1 kafene kašike začina
- 125 gr braon šećera
- 125 gr butera ili margarina
- 2 kafene kašike mleka

Dobro izmešajte brašno, prašak za pecivo, so, šećer i margarin (ili buter) u jednoj zdeli. Dodajte mleko. Zamesite masu hladnim rukama dok ne dobijete jedinstvenu masu. Upakujte masu u aluminijumsku foliju i ostavite u frižideru 24 sata. Nakon toga izvadite masu i iseckajte komadiće. Staviti ih u rernu i peći ih 20 minuta na 150 stepeni dok ne steknu braon boju. Sačekajte da se ohladi i može se servirati.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 56

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 30, 2005 3:10 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Holandska salata

Potrebno vam je:
1 krastavac
1 kisela jabuka
150 g gaude ili nekog sličnog sira
100 g sunke
1 kašičica senfa
1 kesica majoneza
malo soka od limuna
so

Priprema:
Krastavac oljuštiti i iseći na kolutove, posoliti i ostaviti da stoji - dok ne pusti vodu. U međuvremenu oljuštiti jabuku, iseći je na kockice i poprskati sokom od limuna - da ne potamni. Sir i šunku iseckati na kockice, pa sve sastojke pomesati. Posoliti i začiniti majonezom pomesanim sa senfom.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> Holandska kuhinja Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2  sledeća
Strana 1 od 2

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon