:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Dagnje u umaku od sira (predjelo),
Specijalitet nizozemske kuhinje
Sastojci:
200 g kuhanih i očišćenih dagnji
4 mrkvice
1 vrećica umaka od sira (125 g)
1 žlica maslaca ili margarina
3 mlada proljetna luka
3 žlice nasjeckanog peršina
1/2 žlice vegete
nekoliko kriški prepečenog kruha
Opis:
Mrkvicu očistiti, oprati i narezati na kockice. Mladi luk očistiti i narezati na kolutiće.
U tavi zagrijati maslac ili margarin, dodati mrkvicu i peći oko 2 min. Dodati mladi luk i dagnje i zagrijati još oko 2 min. Dodati vegetu i lagano promiješati. Napraviti umak od sira prema uputstvu sa vrećice.
Jelo podijeliti na četiri tanjura, preliti umakom od sira i posuti nasjeckanim peršinom. Servirati uz prepečeni kruh.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Dimljena slanina s pireom od krumpira i endivije (glavno jelo),
Specijalitet nizozemske kuhinje
Sastojci:
za 4 osobe
1,2 kg krumpira
1 kg endivije
600 dg dimljene slanine u komadu
1 dl mlijeka
150 g ribanog sira (ne parmezan)
50 g maslaca
sol, papar
mala žlica mljevenog muškatnog oraščića
Opis:
Krumpire oguliti, narezati na manje komade, skuhati dok potpuno omekšaju, ocijediti, dodati maslac, napraviti pire, dodati mlijeko, sol, papar i muškatni oraščić i sve još jednom dobro promiješati. Endiviju narezati na široke rezance, kuhati u većoj posudi (bez vode) dok ne omekša (oko 10 min.), ocijediti i umiješati u pire od krumpira. Slaninu narezati na veće komade, popržiti oko 10 minuta. Nauljiti vatrostalnu posudu, polovicu pirea s endivijom staviti u posudu, nakon toga slaninu poslagati po pireu i nakon toga drugi dio pirea posložiti preko slanine i sa žlicom napraviti glatki sloj jednake debljine. Na kraju posuti ribani sir.
Pećnicu ugrijati na 200 stupnjeva i jelo zapćci dok se sir ne otopi i dobije brončanu boju. Jelo servirati bez ikakvih salata ili drugih dodataka.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Haringa u umaku od senfa (predjelo),
Specijalitet nizozemske kuhinje
Sastojci:
4 filea od haringe (konzervirani)
1 žlica senfa
1 žlica šećera
1/2 žlice vinskog octa
3 žlice ulja
1 dl kiselog vrhnja
1 crveni luk
1 veliki kiseli krastavac
Opis:
File haringe narezati na komade od 2 cm i staviti ih u zdjelu za salatu. U šalici izmiješati senf, šećer i ocat. Jako pažljivo miješajući dodavati ulje u šalicu. Dodati kiselo vrhnje. Umak preliti preko haringi. Garnirati sitno nasjeckanim crvenim lukom i kiselim krastavcem.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Holandski umak (umak),
Specijalitet nizozemske kuhinje
Sastojci:
250 g maslaca
1 limun
sol
7 žumanjaka
1,5 dl bijelog vina (ili juhe, mlijeka, netučenog slatkog vrhnja)
Opis:
U kotlić ili posudu stavite žumanjke, vino i malo soli, pa kuhajte nad parom neprestano miješajući pjenjačom. Pazite da se smjesa ne zgruša. Kad se smjesa počne zgušnjavati maknite s pare, pomiješajte s rastopljenim maslacem i nastavite s miješanjem dok smjesa ne postane kompaktna. Kada se zgusne maknite s vatre, dodajte sok limuna i promiješajte.
Holandski umak može se pomiješati s umakom bešamel i koristiti za preljeve. Čuva se u posudi nad toplom vodom (bain-marie).
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Juha od smeđeg graha (glavno jelo),
Specijalitet nizozemske kuhinje
Sastojci:
(za 4 osobe)
2 poriluka
2 luka
2 žlice kerija u prahu
1 velika limenka smeđeg graha
1 velika žlica vegete
2 žlice maslaca ili margarina
200 g mljevenog mesa
Opis:
Poriluk narezati na tanke kolutiće i dobro oprati. Nasjeckati luk na kockice. U većem loncu otopiti maslac ili margarin. Dodati poriluk i luk te keri u prahu i pirjati dok luk ne požuti. Od mljevenog mesa napraviti male okruglice. Jednu šalicu graha samljeti mikserom. Mesne okruglice i ostatak graha dodati u mješavinu poriluka i luka i promiješati. Dodati vegetu, samljeveni grah i 6 dl vode. Sve dobro promiješati i kuhati na laganoj vatri još oko 15 min. Servirati uz svježi ili prepečeni kruh.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Seljački omlet (glavno jelo),
Specijalitet nizozemske kuhinje
Sastojci:
5 jaja
( za 4 osobe)
1 veliki krumpir
100 g dimljene slanine
100 g šampinjona
1 luk
2 žlice svježeg sira
2 žlice nasjeckanog peršina
sol, papar i maslac
Opis:
Krumpir oguliti, oprati i nasjeckati na jako sitne kockice, slaninu narezati na jako tanke prutiće, luk sitno nasjeckati i šampinjone narezati na tanke ploškice. U tavi ugrijati maslac i sve ove sastojke dodati i peci dok krumpiri ne postanu mekani. U posudi istući jaja, dodati sol i papir i kao posljednje svježi sir i sve još jednom dobro istuci. Iz tave izvaditi pečene krumpire s ostalim sastojcima, dodati još malo maslaca, dodati mješavinu jaja sa sirom, sačekati dok se razlije po tavi te podijeliti garnituru krumpira, slanine i šampinjona preko mješavine s jajima. Pokriti poklopcem i na niskoj vatri peci dok se mješavina ne stvrdne. Kao posljednje dodati nasjeckani peršin i peći još 1-2 minute. Omlet prebaciti na veliki tanjur, narezati na četvrtine i poslužiti uz prepečeni kruh i svježu sezonsku salatu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Krumpir s ružmarinom (glavno jelo),
Specijalitet nizozemske kuhinje
Sastojci:
(za 4 osobe)
800 g krumpira (koji se ne raspada prilikom pečenja)
100 g dimljene slanine
20 g maslaca
3 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka
1 režanj češnjaka
2 žlice listića ružmarina
papar
Opis:
Krumpir očistiti, narezati na tanke ploške, osušiti ploške kuhinjskim papirom. Slaninu narezati na vrlo tanke prutiće, ispeći dok ne izgube svu masnoću, izvaditi na kuhinjski papir i sačuvati sa strane. U preostalu masnoću od slanine dodati maslac i maslinovo ulje, dodati krumpir (ne sve odjednom) i peći u etapama. Kad je jedan dio krumpira pečen izvaditi na keramičku posudu koju treba staviti na lonac s vrućom vodom i onda dalje peći krumpir. Češnjak fino nasjeckati, dodati u tavu s masnoćom, luk nasjeckati i isto tako dodati u tavu. Peći dok luk ne požuti. Mješavinu procijediti od masnoće i dodati u krumpire i sve dobro promiješati. Popapriti i dodati ružmarin te promiješati.
Ovo jelo je odlčno uz pečenu janjetinu i svježu zelenu salatu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Poffertjes sa sladoledom i toplim preljevom od trešanja (desert),
Specijalitet nizozemske kuhinje
Sastojci:
(za 4 osobe)
1 teglica trešanja bez koštica
0,5 dl crvenog porta ili prošeka
1 štapić vanilije ili esencija od vanilije
2 žlice praha za zagušnjavanje jela
4 kuglice sladoleda
smjesa za palačinke
Opis:
Trešnje ocijediti, sok sačuvati, u lonac uliti sok, crveni porto i vaniliju te sve skupa zakuhati. Umak oko 15 min kuhati na vrlo laganoj vatri. Dodati trešnje, dodati prah za zagušnjavanje i pustiti da umak zagusti. Ispeci male palačinke promjera oko 3-4 cm, podijeliti ih na 4 tanjura, preliti toplim umakom od trešanja i u sredinu svakog tanjura staviti veliku kuglu sladoleda.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Palačinke s jabukama i slaninom (predjelo),
Specijalitet nizozemske kuhinje
Sastojci:
(za 6 osoba)
200 g brašna
5 dl mlijeka
5 jaja
sol, šećer
ulje ili maslac (za pečenje)
250 g dimljene slanine
4 tvrde kisele jabuke
Opis:
Brašno prosijati, uz dodavanje mlijeka, jaja, soli i šećera neprestano miješati dok se ne dobije glatka masa. Slaninu narezati na vrlo tanke komadiće i podijeliti na 6 dijelova. Oguliti jabuke, narezati ih na četvrtine, odstraniti koštice i narezati uzduž na trećine. Na umjerenoj vatri u tavi ugrijati ulje ili maslac. Dodati slaninu, peći vrlo kratko, dodati velikom žlicom 1/6 smjese za palačinke, sačekati dok se razlije preko cijele tave, utisnuti nekoliko komadića jabuke, smanjiti temperaturu i nakon nekoliko minuta palačinku okrenuti uz pomoć poklopca ili tanjura i još nekoliko minuta peći drugu stranu. Sve se radi na niskoj vatri. Postupak ponoviti s ostatkom sastojaka.
|
_________________
|
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Yaco, mogu li i ja malo da privirim
u tu holandsku kuhinju
Appelbeignets
( palačinke od jabuke)
Ovi kolačići su jako popularni zimi. Obično se serviraju za novogodišnju noć.
- 4 jabuke (oljuštene i debelo isečene)
- 30 gr šećera
- 100 gr brašna
- prašak za pecivo
- 1 kafena kašika šećera
- kafena kašika soli
- 1 dl mleka
- ulje
- šećerna glazura za kolače
Posuti jabuke sa šećerom i cimetom pa ih ostaviti 10 minuta. Pomešati brašno i so i dodati malo mleka i prašak za pecivo zatim dobro izmešati. Masi dodati preostalo mleko. Staviti ulje na vatru dok ne bude vruć. Jabuke ispeći dok ne steknu braon boju. Prosuti ih sa šećernom glazurom pre serviranja.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Speculas
Za ove kolačiće su potrebni specijalni začini koje možete kupiti u prodavnici ili ih sami napraviti.
Mr. Bakker, kuvar u Hagu, koristi sledeće sastojke:
- cimet
- muškatov orah
- kardamom
- anisovo seme
- đumbir
- korijander
- mirodija
- klinčić
Srazmera je uglavnom stvar ukusa, kao i začini koje koristite i svaki kuvar ima svoj 'tajni' ukus. Budite oprezni sa jakim začinima i izostavite one koje vam se ne dopadaju.
- 200 gr brašna
- prašak za pecivo
- so
- 1 kafene kašike začina
- 125 gr braon šećera
- 125 gr butera ili margarina
- 2 kafene kašike mleka
Dobro izmešajte brašno, prašak za pecivo, so, šećer i margarin (ili buter) u jednoj zdeli. Dodajte mleko. Zamesite masu hladnim rukama dok ne dobijete jedinstvenu masu. Upakujte masu u aluminijumsku foliju i ostavite u frižideru 24 sata. Nakon toga izvadite masu i iseckajte komadiće. Staviti ih u rernu i peći ih 20 minuta na 150 stepeni dok ne steknu braon boju. Sačekajte da se ohladi i može se servirati.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Holandska salata
Potrebno vam je:
1 krastavac
1 kisela jabuka
150 g gaude ili nekog sličnog sira
100 g sunke
1 kašičica senfa
1 kesica majoneza
malo soka od limuna
so
Priprema:
Krastavac oljuštiti i iseći na kolutove, posoliti i ostaviti da stoji - dok ne pusti vodu. U međuvremenu oljuštiti jabuku, iseći je na kockice i poprskati sokom od limuna - da ne potamni. Sir i šunku iseckati na kockice, pa sve sastojke pomesati. Posoliti i začiniti majonezom pomesanim sa senfom.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|