www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Prirodni slatkiši
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Dezerti ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 04, 2004 4:18 pm    Naslov poruke: Prirodni slatkiši Na vrh strane Na dno strane

Uh, baš vam se prijelo nešto slatko! Znate da su industrijski slatkiši nezdravi, da loše utiču na zube, organe za varenje, telesnu težinu... Ipak, vi biste tako pojele nešto slatko! Nema problema - u prodavnicama zdrave hrane možete naći mnoge prirodne poslastice koje će zadovoljiti vašu želju za slatkim, a neće vam upropastiti zube niti zdravlje. Naravno, i dalje je neophodno održavati oralnu higijenu, a ako preterate sa prirodnim slatkišima, ugojićete se. Dobro, dobro, znate već to, nego vas interesuje koji su to zdravi prirodni slatkiši? Evo ih.

Ukoliko ste čitale stariju američku literaturu, svakako ste čule za sirup od javorovog drveta. Sok se dobija od kore kanadskog javora, kuva se na pari i na sto stepeni Celzijusa pretvara se u sirup (potrebno je između 30 i 40 litara soka za litar sirupa). Boja ovog sirupa varira od boje ćilibara (najbolji kvalitet) do tamnosmeđe, a ima ukus karamele.

Sirup od šećerne repe naziva se i sirup od šećernog korena. Proizvodi se od usitnjenih repica koje se kuvaju na pari i presuju. Sok od repe se kuva dok se ne pretvori u sirup. Ovaj sirup je taman i gust, ima tipičan intenzivan ukus repe, ima mnogo mineralnih sastojaka (uglavnom gvožđa) i izuzetno je sladak. Može da se koristi za pravljenje kolača sa jabukama od kiselog testa.

Sirup od urmi: svežim urmama izvade se koštice, a potom se izgnječe, ispresuju i dobijeni sok se kuva dok se ne zgusne. Od četiri litra soka dobija se litar sirupa; tipično je mrke boje. Uglavnom se koristi kao dodatak jelima začinjenim karijem.

Sok od krušaka (ne onaj bledunjavi koji možete kupiti u većini samoposluga): dobija se zagrevanjem zrelih krušaka dokle god ne ispari sva voda. Ima veću količinu voćnih šećera nego sirup, boje je od svetle do tamnosmeđe, ima jaku aromu i slatkokiseli ukus. Koristi se za pravljenje voćnih sokova i kolača.

Sirup od jabuka: pravi se od gustog soka od jabuka i nekoliko kapi soka od krušaka. Prilikom zagrevanja kristališe se jedan deo voćnog šećera. Tamnosmeđe je boje (skoro crne), ima slatkast ukus karamele i jako je gust, a često se koristi za filovanje palačinki. Mmm...



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 04, 2004 4:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Šećer od šećerne trske - dobija se od stabljika šećerne trske koja se presuje, filtrira, a onda se dobijeni sok zgušnjava i kristališe. U obliku je praha, ima ukus sličan karameli i veoma je sladak, pa se mora paziti na količinu. Odlična je i zdrava zamena za kristal šećer, ali morate ga čuvati na suvom, jer lako upija vlagu i gubi ukus.

Žuti šećer se takođe pravi od šećerne trske, ali je to nečišćeni šećer. Sok se zgušnjava i pri tom se dobiju iskristalisani šećer i sirup. Ima blag ukus karamele i može se koristiti pri spravljanju poslastica, ali i kao zamena za obični šećer (samo vam može biti potrebno da ga, zbog blagog ukusa, u kafu stavite nešto više).

Sok od agave: dobija se od cvetova divlje agave (vrsta kaktusa). Sam sok se zagreva dok se potpuno ne zgusne. Zlatnožućkasti, bistri, žitki sok veoma lepo izgleda i vrlo je sladak, pa je neophodno umereno ga dozirati. Zbog specifičnog ukusa, koristi se za pripremu mnogih slatkiša.

Sušeno voće: odlična poslastica, mada kalorična. Sušenjem voće izgubi mnogo vode (čak tri četvrtine), pa se poveća sadržaj voćnog šećera. Često će izgubiti i boju, pa se pakuje u tamnije vakuum kesice. Iskristalisani ostaci voćnog šećera koje možete primetiti na kori voća nisu nikakvi dodaci. Ovakvo voće je aromatično i slatko; možete ga jesti preliveno sokom, samo - umereno!

Konačno, med: pravi se od nektara cveta ili medljike koji pčele skupljaju sa cvetova i bodlji. Nektar sazreva u saćima, koja se prazne ili presuju. Med je veoma gust, pa se nakon nekog vremena kristališe (ako se ne kristališe, kupili ste izuzetno razređen med). Boja varira u zavisnosti od vrste, vremena sazrevanja i načina obrade. Ima veoma sladak ukus. Prirodni med ima mnogo više vitamina i mineralnih sastojaka od industrijskog.

_________________
 
NINANENA
Veštica
Veštica





Datum registracije: 15 Jul 2004
Poruke: 1464

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 06, 2004 7:57 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

mmmm javorov sirup preko svega.....
 
maucetung
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 44

Datum registracije: 04 Dec 2005
Poruke: 4360
Mesto: Sremski Karlovci

blank.gif
PorukaPostavljena: Pet Dec 16, 2005 1:05 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

skatko za cas!!!!!!!!!
3 jajeta
3 kasike meda
1/2 limuna
kuvati 2 minuta (jaja i med) dodati limun kad se prohladi

_________________
Ta tvoja oka dva,dva mala badema
sto mi ih posla Bog protiv vradzbina.
Umesto ordena na mojim grudima,
nocas su zaspala!
 
miskopisko
~Dream-Maker~
~Dream-Maker~



Godine: 38

Datum registracije: 03 Sep 2005
Poruke: 4446

neth_antilles.gif
PorukaPostavljena: Sre Jan 04, 2006 2:43 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Med je najgotivniji prirodni slatkis-preporuka: :happy6: jesti ga vise nego secer jer je zdraviji
 
perakojot013
Dobro upućeni član
Dobro upućeni član





Datum registracije: 27 Okt 2005
Poruke: 535

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Jan 28, 2006 6:18 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ma babin kompot od kajsija...
Ili susene smokve i kajsije...
 
skondic
Upozorenja: 1 od 3

Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 02 Okt 2006
Poruke: 20

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 09, 2006 9:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Torta od voća sa sirom. Prava stvar.
 
bdrobjnak
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 12 Nov 2006
Poruke: 95

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Dec 17, 2006 12:27 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Evo jednog zdravog i posnog deserta.Skuvti proso u vodi.Odnosvoda proso3:1.Kad sva voda uvri skuvano je,prohladiti,dodati malo zutog secera,rendanu jabuku izmesati i posuti cimetom
 
nastasenjka
~daydreaming~
<font color=BC1DD8><b>~daydreaming~</b></font>





Datum registracije: 04 Mar 2005
Poruke: 34840
Mesto: medju javom i med snom

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Maj 04, 2007 5:32 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ne znam za vas, ali meni je ubedljivo najbolji prirodni slatkis razmuceno zumance sa secerom...dovoljno je dobro ga umutiti i to je to...vraca me u detinjstvo vise od bilo cega Very Happy

_________________

Put do zvezda je samo etapa kružnog puta do sebe, i ako znaš prečicu nema potrebe da se puno
lomataš po bespućima...
Ne, bato...Stigao si čim kreneš...
Cilj nosiš skriven pod kaputom, istetoviran na grudima kao metu...
I eto ti...U tome je tajna...U tome je jedini trik...
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Dezerti ~ -> Prirodni slatkiši Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon