:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Uh, baš vam se prijelo nešto slatko! Znate da su industrijski slatkiši nezdravi, da loše utiču na zube, organe za varenje, telesnu težinu... Ipak, vi biste tako pojele nešto slatko! Nema problema - u prodavnicama zdrave hrane možete naći mnoge prirodne poslastice koje će zadovoljiti vašu želju za slatkim, a neće vam upropastiti zube niti zdravlje. Naravno, i dalje je neophodno održavati oralnu higijenu, a ako preterate sa prirodnim slatkišima, ugojićete se. Dobro, dobro, znate već to, nego vas interesuje koji su to zdravi prirodni slatkiši? Evo ih.
Ukoliko ste čitale stariju američku literaturu, svakako ste čule za sirup od javorovog drveta. Sok se dobija od kore kanadskog javora, kuva se na pari i na sto stepeni Celzijusa pretvara se u sirup (potrebno je između 30 i 40 litara soka za litar sirupa). Boja ovog sirupa varira od boje ćilibara (najbolji kvalitet) do tamnosmeđe, a ima ukus karamele.
Sirup od šećerne repe naziva se i sirup od šećernog korena. Proizvodi se od usitnjenih repica koje se kuvaju na pari i presuju. Sok od repe se kuva dok se ne pretvori u sirup. Ovaj sirup je taman i gust, ima tipičan intenzivan ukus repe, ima mnogo mineralnih sastojaka (uglavnom gvožđa) i izuzetno je sladak. Može da se koristi za pravljenje kolača sa jabukama od kiselog testa.
Sirup od urmi: svežim urmama izvade se koštice, a potom se izgnječe, ispresuju i dobijeni sok se kuva dok se ne zgusne. Od četiri litra soka dobija se litar sirupa; tipično je mrke boje. Uglavnom se koristi kao dodatak jelima začinjenim karijem.
Sok od krušaka (ne onaj bledunjavi koji možete kupiti u većini samoposluga): dobija se zagrevanjem zrelih krušaka dokle god ne ispari sva voda. Ima veću količinu voćnih šećera nego sirup, boje je od svetle do tamnosmeđe, ima jaku aromu i slatkokiseli ukus. Koristi se za pravljenje voćnih sokova i kolača.
Sirup od jabuka: pravi se od gustog soka od jabuka i nekoliko kapi soka od krušaka. Prilikom zagrevanja kristališe se jedan deo voćnog šećera. Tamnosmeđe je boje (skoro crne), ima slatkast ukus karamele i jako je gust, a često se koristi za filovanje palačinki. Mmm...
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Šećer od šećerne trske - dobija se od stabljika šećerne trske koja se presuje, filtrira, a onda se dobijeni sok zgušnjava i kristališe. U obliku je praha, ima ukus sličan karameli i veoma je sladak, pa se mora paziti na količinu. Odlična je i zdrava zamena za kristal šećer, ali morate ga čuvati na suvom, jer lako upija vlagu i gubi ukus.
Žuti šećer se takođe pravi od šećerne trske, ali je to nečišćeni šećer. Sok se zgušnjava i pri tom se dobiju iskristalisani šećer i sirup. Ima blag ukus karamele i može se koristiti pri spravljanju poslastica, ali i kao zamena za obični šećer (samo vam može biti potrebno da ga, zbog blagog ukusa, u kafu stavite nešto više).
Sok od agave: dobija se od cvetova divlje agave (vrsta kaktusa). Sam sok se zagreva dok se potpuno ne zgusne. Zlatnožućkasti, bistri, žitki sok veoma lepo izgleda i vrlo je sladak, pa je neophodno umereno ga dozirati. Zbog specifičnog ukusa, koristi se za pripremu mnogih slatkiša.
Sušeno voće: odlična poslastica, mada kalorična. Sušenjem voće izgubi mnogo vode (čak tri četvrtine), pa se poveća sadržaj voćnog šećera. Često će izgubiti i boju, pa se pakuje u tamnije vakuum kesice. Iskristalisani ostaci voćnog šećera koje možete primetiti na kori voća nisu nikakvi dodaci. Ovakvo voće je aromatično i slatko; možete ga jesti preliveno sokom, samo - umereno!
Konačno, med: pravi se od nektara cveta ili medljike koji pčele skupljaju sa cvetova i bodlji. Nektar sazreva u saćima, koja se prazne ili presuju. Med je veoma gust, pa se nakon nekog vremena kristališe (ako se ne kristališe, kupili ste izuzetno razređen med). Boja varira u zavisnosti od vrste, vremena sazrevanja i načina obrade. Ima veoma sladak ukus. Prirodni med ima mnogo više vitamina i mineralnih sastojaka od industrijskog.
|
_________________
|
|
|
|
|
NINANENA Veštica
|
Datum registracije: 15 Jul 2004 Poruke: 1464
|
|
mmmm javorov sirup preko svega.....
|
|
|
|
|
|
maucetung Prijatelj foruma
|
Godine: 44
Datum registracije: 04 Dec 2005 Poruke: 4360 Mesto: Sremski Karlovci
|
|
skatko za cas!!!!!!!!!
3 jajeta
3 kasike meda
1/2 limuna
kuvati 2 minuta (jaja i med) dodati limun kad se prohladi
|
_________________ Ta tvoja oka dva,dva mala badema
sto mi ih posla Bog protiv vradzbina.
Umesto ordena na mojim grudima,
nocas su zaspala! |
|
|
|
|
miskopisko ~Dream-Maker~
|
Godine: 38
Datum registracije: 03 Sep 2005 Poruke: 4446
|
|
Med je najgotivniji prirodni slatkis-preporuka: :happy6: jesti ga vise nego secer jer je zdraviji
|
|
|
|
|
|
perakojot013 Dobro upućeni član
|
Datum registracije: 27 Okt 2005 Poruke: 535
|
|
Ma babin kompot od kajsija...
Ili susene smokve i kajsije...
|
|
|
|
|
|
skondic Upozorenja: 1 od 3 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 20
|
|
Torta od voća sa sirom. Prava stvar.
|
|
|
|
|
|
bdrobjnak Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 12 Nov 2006 Poruke: 95
|
|
Evo jednog zdravog i posnog deserta.Skuvti proso u vodi.Odnosvoda proso3:1.Kad sva voda uvri skuvano je,prohladiti,dodati malo zutog secera,rendanu jabuku izmesati i posuti cimetom
|
|
|
|
|
|
nastasenjka ~daydreaming~
|
Datum registracije: 04 Mar 2005 Poruke: 34840 Mesto: medju javom i med snom
|
|
ne znam za vas, ali meni je ubedljivo najbolji prirodni slatkis razmuceno zumance sa secerom...dovoljno je dobro ga umutiti i to je to...vraca me u detinjstvo vise od bilo cega
|
_________________
Put do zvezda je samo etapa kružnog puta do sebe, i ako znaš prečicu nema potrebe da se puno
lomataš po bespućima...
Ne, bato...Stigao si čim kreneš...
Cilj nosiš skriven pod kaputom, istetoviran na grudima kao metu...
I eto ti...U tome je tajna...U tome je jedini trik...
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|