:: |
Autor |
Poruka |
zozozo4 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 61
Datum registracije: 25 Feb 2005 Poruke: 11
|
|
Pohovani kotleti s renom
8 svinjskih kotleta (oko 800 g)
so
biber
1 kasicica Vegete
60 g rena
50 ml kisele pavlake
40 g maslaca
100 ml ulja za pečenje
Za pohovanje:
2 jaja
50 g brašna
50 g hlebnih mrvica
Kotlete zarežite po krajevima, malo istucite, posolite, pospite Vegetom i sveže mlevenim biberom. Izmiješajte ribani ren, kiselu pavlaku i malo soli pa tom mešavinom premažite jednu stranu kotleta.
2. Tako pripremljene kotlete umočite s obe strane u razmućena jaja pa u mešavinu mrvica i brašna.
3. U tiganju zagrejte ulje i maslac pa pecite odreske na umjerenoj temperaturi s jedne i druge strane, i to najprije premazanu stranu. Kada kotletii poprime liepu zlatnosmeđu boju, izvadite ih na upijajući papir.
|
|
|
|
|
|
DavorCity Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 50
Datum registracije: 28 Jun 2005 Poruke: 212 Mesto: Kumanovo
|
|
Pljeskavice sa paprikama
Sastojci:
- 200 g mlevenog mesa (mogu i sojine pahuljice)
- so i biber
- ulje za prženje
- 4-5 kašika prezli
- 2 glavice crnog luka
- 2 crvene i 2 zelene sveže paprike
- 1 dl pavlake
- aleva paprika
Priprema:
Nakvasiti prezlu u malo vode, pa je dodati mesu. Posoliti, pobiberiti, umešati naseckani luk i oko 1 dl vode. Masu izmešati i ostaviti da odstoji barem pola sata. U međuvremenu, ispržiti narezane babure paprike na ulju. Od mase napraviti 6 do 8 pljeskavica, izpržiti ih, pa u preostalu masnoću dodati paprike, alevu papriku, pavlaku a ako je potrebno još soli i pavlake. Prokuvati i time preliti pljeskavice.
|
|
|
|
|
|
DavorCity Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 50
Datum registracije: 28 Jun 2005 Poruke: 212 Mesto: Kumanovo
|
|
Punjeni svinjski kare na firentinski nacin
za 8 osoba
1,5 kg svinjskog karea
5 jaja
1 kg spanaca
100 gr ulja
5 gr putera
so, biber
Sa svinjskog karea pazljivo odstranite kosti tako da meso ostane u jednom komadu. Meso razrezite po duzini, ali ne do kraja, pa ga istucite cekicem za meso tako da dobije izgled velikog odreska. Osolite i pobiberite. Tvrdo skuvajte jaja, oljustite ih i narezite po duzini na osmine ili cetvrtine. Ociscen i opran spanac skuvajte u slanoj vodi, pa ga ocedite i malo proprzite na puteru. Osolite i pobiberite. Na sredinu karea stavite proprzen spanac, a odgore kuvana jaja i narezana jaja. Osolite. Zavijte u foliju premazanu uljem i stavite u lim, prelijte uljem, okolo poredjajte kosti koje ste odstranili s karea. Pecite u pecnici zagrejanoj na 200 stepeni 40-50 minuta. Povremeno prelivajte masnocom.
|
|
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
ečena svinjetina s nadjevenim jabukama
potrebno je :
1. 1,6-1,8 kg svinjskog buta,
2. 2 žlice svijetlog meda,
3. sol,
4. 6 zelenih i crvenih jabuka,
za nadjev :
1. 60 g maslaca,
2. 1 mala kosana glavica luka,
3. 2 žličice suhe kadulje,
4. 100 g svježih krušnih mrvica,
5. 2 žlice grožđica,
za premaz :
1. 1 žlica kukuruznog brašna,
2. 3 dl jabukovače,
3. 1 žlica meda.
Oštrim nožem razrežite između masnog sloja i mesa. Pažljivo premažite meso medom. Masni sloj natrljajte solju. Svinjski but stavite u lim za pečenje, prekrijte aluminijskom folijom i pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 220 C. Smanjite vatru na 200 C i pecite daljnjih 1 i pol sat. U međuvremenu pripremite nadjev : na 50 g zagrijanog maslaca popržite 5 minuta kosani luk. Dodajte kadulju, krušne mrvice i grožđice, popržite 30 sekundi i skinite s vatre. Izdubite jabuke a na vrhu ih izrežite u obliku zvijezde. Izdubljeno meso jabuke dodajte nadjevu i nadijenite jabuke. Svaku nadjevenu jabuku pospite listićem maslaca. 40 minuta prije nego što je svinjetina pečena odstranite foliju da kožica postane hrskava. Stavite jabuke u pećnicu i pecite s mesom. Pečeni svinjski but prebacite na okrugli tanjur za posluživanje i okružite ga pečenim nadjevenim jabukama. Držite na toplom mjestu. Odstranite veću količinu masnoće iz lima. Rastopite kukuruzno brašno u 4 žlice jabukovače. Preostalu količinu jabukovače izlijte u sok od pečenja. Dodajte med i kuhajte dok umak ne proključa, stalno miješajući. Umiješajte rastopljeno kukuruzno brašno i kuhajte još nekoliko minuta, da se umak zgusne i postane gladak. Izlijte u zdjelu za umak i poslužite uz pečeni svinjski but i nadjevene jabuke.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Svinjski but s borovnicama
potrebno je :
1. 1 svježi svinjski but težine oko
4 kg sa kožicom,
2. 1 žlica papra u zrnu,
3. 225 g borovnica,
4. 100 g šećera,
5. 1/2 dl crvenog vina,
6. 1-2 žlice klinčića,
7. 400 g marelica u konzervi,
8. 3-6 listova lovora.
But ostavite preko noći u hladnoj vodi, zatim ga položite u široki lonac i prelijte hladnom vodom. Stavite da prokuha, ocijedite i ponovno prelijte hladnom vodom. Dodajte lovor i papar te prokuhajte 30 sekundi. Borovnice kuhajte sa šećerom u 1 dl i pol vode 5 minuta. Zatim ih ocijedite. Sok zgusnite u sirup, ulijte vino i izmiješajte. Zagrijte pećnicu na 200 C. Meso ocijedite, na kožici urežite brazde u obliku romba, a u svako križište zabodite po jedan klinčić. Površinu premažite sirupom i stavite u pećnicu da se peče, povremeno premazujući but sirupom. Pečeni but poslužite na pladnju uz borovnice i marelice narezane na polovice
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Svinjetina "Stroganov"
potrebno je :
1. 800 g svinjskog filea,
2. 1 žlica ulja,
3. 25 g maslaca,
4. 2 sitno kosane glavice luka,
5. 2 žlice konjaka,
6. 250 g kiselog vrhnja,
7. sol i svježe mljeveni papar,
8. kosani peršun za ukras,
9. obilato mljevene slatke,
crvene paprike.
Svinjski file očistite od žilica i masnoće. Meso narežite najprije na odreske, potom na vrpce duge 4 cm, debljine nešto više od 1 cm. Zagrijte polovicu maslaca i ulja i popržite luk. Kad dobije zlatnožutu boju, izvadite ga na tanjur. Pojačajte vatru, dodajte preostali maslac i ulje i brzo popržite pola količine mesa. Nakon 3-4 minute izvadite meso na tanjur i popržite preostalu polovicu. Vratite meso u tavu i prelijte ga konjakom. Pustite da ishlapi na laganoj vatri, vratite luk, umiješajte kiselo vrhnje, posolite i popaprite. Kad proključa, pospite umak peršunom i paprikom i odmah poslužite.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Marinirana svinjska rebra
potrebno je :
1. 1 kg svinjskih rebara,
2. 4 žlice biljnog ulja,
3. 2 žlice svijetlog sojinog umaka,
4. 1 žličica senfa,
5. 2 žlice svijetlog meda,
6. 1 žlica pirea od rajčica,
7. 2 žlice marmelade od naranče,
8. 1 zgnječeni režanj češnjaka,
9. sol i papar.
Svinjska rebra poslažite u zdjeli. U posebnoj zdjelici izmiješajte ulje, sojin umak, med, senf, marmeladu od naranče, pire od rajčice, češnjak, sol i papar. Ovom marinadom prelijte rebra, poklopite zdjelu i pustite 6 sati da se marinira. Zagrijte pećnicu na 200 C. Izvadite rebra iz zdjele sa marinadom, poslažite ih na lim i pecite 45-60 minuta, dok meso ne omekša. Povremeno ih premažite marinadom.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Jambalaya
potrebno je :
1. 3 žlice ulja,
2. 450 g svinjskog filea narezanog
na kockice debljine 2 x 1 cm,
3. 1 kosana glavica luka,
4. 2 kosana celerova korijena,
5. 100 g narezanih domaćih kobasica,
6. 50 g narezanih češnjovki,
7. 3 dl pileće juhe temeljca,
8. 100 g duguljaste riže,
9. sol i papar,
10. 2 žličice mljevenog đumbira,
11. 1/2 žličice kurkume,
12. 1/2 žličice mljevene crvene paprike,
13. 100 g očišćenih rakova.
Na 1 žlici zagrijanog ulja popržite kockice svinjetine dok ne dobiju smeđkastu boju. Izvadite iz tave. Ulijte još 1 žlicu ulja i popržite luk i celer dok ne omekšaju. Skinite s vatre i stavite u zdjelu s mesom. U tavu stavite kolutiće domaće kobasice i češnjovke, dolijte malo ulja ako je potrebno i pržite da dobiju smeđu boju. Izvadite iz tave i stavite u zdjelu s mesom. Ulijte u tavu 1,5 dl temeljca, zagrijte i mešajte drvenom žlicom da juha upije masnoću. Temeljac izlijte u zdjelu s mesom. Zagrijte preostalo ulje, umiješajte rižu i pržite, stalno miješajući, dok riža ne dobije smeđkastu boju. Dodajte pileći temeljac, svinjetinu, luk, celer, kobasicu i češnjovku. Posolite i popaprite, a zatim dodajte češnjak, kurkumu, mljevenu papriku i limunov sok. Poklopite i pirjajte 15 minuta. Dodajte račiće i kuhajte još 5 minuta, dok se juha ne ukuha.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Svinjetina i marelice u tijestu
potrebno je :
1. 450 g svinjskog filea,
2. 1 žličica soli,
3. 15 g maslaca,
4. 6 listova tijesta za savijače,
5. rastopljeni maslac za premazivanje.
Za nadjev :
1. 2 kriške dimljene šarene slanine,
2. 1/2 kosane glavice luka,
3. 40 g krušnih mrvica,
4. 50 g suhih marelica, namočenih
preko noći i narezanih,
5. 15 g pinjola,
6. 1 žličica kosanog svježeg peršuna,
7. sol i papar,
8. 1 žumanjak.
Pripremite nadjev : na zagrijanom maslacu popržite narezanu slaninu dok ne požuti. Dodajte kosani luk i pržite dok ne omekša. Izručite u zdjelu i umiješajte krušne mrvice, marelice, pinjole, peršun, sol, papar i žumanjak. Svinjski file očistite i razrežite uzduž u veliki odrezak. Zatim meso stavite između 2 komada celofana i istucite drvenim batom. Nadjev izradite u oblik kobasice i položite na odrezak. Odrezak savijte i povežite čvrstim koncem. Zagrijte ulje i maslac u tavi i popržite sa svih strana nadjeveni odrezak. Pustite da se ohladi, a zatim odstranite konac. Listove tijesta poslažite jedan na drugi prethodno ih premazujući rastopljenim maslacem. Odrežite komad tijesta veličine 5 x 2 cm, koji će vam poslužiti za ukrašavanje. Umotajte odrezak u tijesto i navlažite sa strana. Površinu tijesta premažite rastopljenim maslacem i pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 C. Zatim smanjite vatru na 180 C. i pecite daljnjih 15 minuta. Pustite da se jelo ohladi, narežite ga na kriške i poslužite.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Vecin gulaš sa belim vešalicama
4-5 belih vešalica začiniti biberom i solju, premazati obe strane senfom i ispržiti sasvim kratko na malo maslinovog ulja.Iseći na zalogajčiće.
Iseći na kockice 3 glavice crnog luka, srednje veličine, staviti u dublju posudu na malo maslinovog ulja i pržiti na tihoj vatri da omekša, dodati oko 150 ml vode i uz povremeno mešanje, sačekati da voda usahne.
Dodati potom one komade mesa, 2 manja paradajza, oljuštena i isečena na kocke, 2 sveže žute paprike (može i babure) - takođe isečene na kocke, 7-8 suvih šljiva, oko 100 ml kečapa (za one u SCG najbolje "Polimarkov"), oko 50 ml soja sosa, kari, bosiljak, mleveni biber i malo majčine dušice.
Dinstati ukupno još oko 15 min, na sasvim tihoj vatri.
Poslužiti uz testeninu ili pirinač, obaren na vodi.
Uživajte u kuvanju i jelu!
Prijatno!
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
stefan-ribac Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 26 Apr 2006 Poruke: 2
|
|
Uzeti od mladog svinjceta 1 kg. kotleta, oprati ih, izlupati ih drvenim cekicem sa obe strane, posoliti, uvaljati ih u brasno i staviti na vrelo ulje da se prze. Na isprzene kotlete dodati 3 kasike vrele supe ili vode, pa ih tako pirjaniti ceo sat. Zatim ih poredjati na zdelu i preliti sokom koi je ostao u serpi. Kotlete sluziti sa raznim salatama i povrcem.
|
|
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Pikantne svinjske šnicle s kačkavaljem
Da, da... Moći ćete samo da zaplačete od sreće kad vam se kačkavalj rastopi po mesu... I da osećate zahvalnost što postoji recept za ovakve pikantne svinjske šnicle. Uživaćete. Ah, kako ćete uživati!
Pikantna svinjska šnicla sa kačkavaljem
Sastojci:
8 malih svinjskih šnicli
2 kašike ulja
1 praziluk
1 kašika brašna
1 kašika aleve paprike
1 kašičica ruzmarina i majčine dušice
100 ml supe (instant)
200 ml slatke pavlake
100 gr. rendanog kačkavalja
So, biber
Priprema:
Šnicle blago izlupati i pržiti 4 minuta sa svake strane. Posoliti, pobiberiti, izvaditi iz tiganja i staviti na toplo mesto. Praziluk iseći i propržiti na masnoći od mesa.
Posuti brašnom i alevom paprikom, pa propržiti. Posuti začinima, naliti supu i slatku pavlaku i ukuvati na jakoj vatri.
Zagrejati rernu na 200 stepeni. Poređati šnicle u nauljenu vatrostalnu posudu i preliti sosom od praziluka i pavlake. Posuti rendanim kačkavaljem i peći u rerni 10 minuta.
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|