:: |
Autor |
Poruka |
nszmduu Upozorenja: 1 od 3 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 06 Avg 2005 Poruke: 28
|
|
Hmmm... Mislim da vise necu piti vodu! Prelazim na caj!
|
|
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Ne volim voćne čajeve, radije bih klasiku-nana, kamilica i žalfija, koju sam pila zbog krajnika
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
Anđela inso umjetnica
|
Godine: 39
Datum registracije: 18 Dec 2006 Poruke: 10293
|
|
Posle svih praznicnih preterivanja caj je sigurno dobro rešenje. Topao, ledeni, biljni, uz dodatak arome, šecera, meda, mleka ili bez dodataka. Dobar je za kosti, grlo, zube, srce, krvne sudove. Caj je danas, nakon vode, drugo pice po konzumaciji u svetu... Prema legendi, davne 2737. godine pre nove ere, kineski car Shen Nung prokuvao je vodu za pice iznad vatre verujuci da su oni koji piju prokuvanu vodu zdraviji. Nekoliko listica biljke kamelija sinensis (Camellia sinensis) mu je tom prilikom slucajno uletelo u loncic. Car je popio mešavinu i opisao je kao napitak koji daje "snagu telu, zadovoljstvo umu i svrhu cilju"....Postoje tri vrste caja: crni, zeleni i olong, a sve nastaju od iste biljke Camellia sinensis. Metod obrade listova odredjuje vrstu caja.
Tradicionalni metod proizvodnje crnog caja pocinje sušenjem listova. Ubrani listovi slažu se na police gde se uklanja suvišna vlaga. Potom se uvijaju specijalnim mašinama prilikom cega se otpuštaju enzimi i sokovi iz lišca koji su zaslužni za specificnu aromu i ukus caja. Listovi se potom fermentišu u posebnoj prostoriji pri kontrolisanoj temperaturi i vlazi i na kraju suše u pecima.
Pri proizvodnji zelenog caja ne sprovodi se fermentacija dok je pri proizvodnji olong caja proces fermentacije samo delimican.
Mirisni i zacinjeni cajevi dobijaju se iz crnog caja. Mirisnima je dodata samo aroma, dok su zacinjeni obogaceni komadicima voca, zacinom, na primer korom pomorandže, ili ljuskom oraha, cimetom, pa se dodatak može i videti i namirisati.
Ledeni caj je poceo da se proizvodi 1904. godine u Luizijani. Prema zapisima, radnici koji su radili u proizvodnji caja na vrlo visokim temperaturama potražili su osveženje u svom proizvodu. Umesto da su ga pili toplog, prelivali su ga preko kocki leda i tako slucajno dali ideju za proizvodnju leti vrlo popularnog osvežavajuceg napitka. Iste godine pocela je i proizvodnja caja u filter-kesicama.
Prvi dokument o caju datira iz 350. godine pre nove ere, a potice od kineskog naucnika Kuo P'o koji caj opisuje kao medicinski napitak koji se priprema "kuvanjem listova".
U medicinskoj literaturi iz sedmog veka caj se opisuje kao napitak koji ublažava žedj, smanjuje želju za snom i "zadovoljava i uveseljava srce". Takodje mu se pripisuje delovanje na smanjenje rasta tumora, osecaja zbunjenosti, ublažavanje tegoba sa bešikom, upale pluca i smanjenje temperature.
U knjizi "Klasici caja", koju je u devetom veku napisao kineski naucnik Lu Yu nalaze se i recepti i preporuke za korišcenje caja. Tako se na primer za decu koja su "uplašena i nespretna bez razloga"
preporucuje caj sa korenjem belog luka.
Iako ove tvrdnje nemaju vecu naucnu potvrdu, nedavne studije koje su se bavile proucavanjem caja i njegovog delovanja na zdravlje ljudi predocile su dokaze da polifenoli - fitohemikalije u caju, koje imaju izrazito antioksidativno delovanje - mogu imati važnu ulogu u zaštiti od odredjenih bolesti i stanja.
S obzirom na razlicite uslove proizvodnje, crni i zeleni caj imaju i razlicit hemijski sastav, ali obe vrste sadrže polifenole, a laboratorijskim ispitivanjima je dokazano njihovo blagotvorno delovanje na zdravlje.
Polifenoli iz caja proucavaju se i kao potencijalno sredstvo za smanjenje rizika od srcanih bolesti. Istraživanja su pokazala da caj utice na smanjenje procesa oksidacije LDL ("lošeg") holesterola, koji zacepljuje krvne sudove.
Koliko pijete čajeve i da li samo kada ste bolesni?
Da li volite voćne čajeve ili ne? Koji Vam je najomiljeniji čaj?
|
|
|
|
|
|
Anđela inso umjetnica
|
Godine: 39
Datum registracije: 18 Dec 2006 Poruke: 10293
|
|
Voćni čajevi
Voćni čajevi proizvode se od cvjetova, sjemenja, kore i raznovrsnog voća. Budući da ne sadrže listove biljke Camellia Sinensis, u njihovom sastavu ne nalazi se kofein. To ih čini prikladnim napitkom kako za djecu, tako i za odrasle u bilo koje doba dana. Prilikom pripreme, voćni čaj mora odstajati duže u proključaloj vodi, a cijedi se nakon desetak minuta. Može se piti i potpuno hladan.
Među najpoznatijima, bar meni je - Milford. Jučer sam pila čaj : jagoda-banana. Da li Vas privlače ovakvi čajevi?
|
|
|
|
|
|
škorpijica ~ noćna mora mnogih ~
|
Datum registracije: 07 Sep 2004 Poruke: 59506 Mesto: ....tamo gde Dunav ljubi nebo...
|
|
Tema Čajevi je spojena s vec postojecom Mr.Cajic
|
_________________
"...dvoje ljudi koji su se voleli ne mogu biti prijatelji, jer se svaki susret svodi na previše tajanstvenih pogleda, da bi se prestali nadati..."
"Znas, crne rupe nastaju kada se um ubrza do beskonacnosti, ali u negativnom smislu, tako da u njima nema nicega. Nema prostora. Vremena. Nema drugih ljudi. Nema cak ni tebe. U crnim rupama mozes lepo da se zezas. Lebdis iznad zemlje. Slusas rock'n'roll. Dozivas kisu ili maznes neku lepu ribu. Samo je bezveze kad se probudis." |
|
|
|
|
perakojot013 Dobro upućeni član
|
Datum registracije: 27 Okt 2005 Poruke: 535
|
|
Ja cajeve pijem i leti i zimi. Omiljeni su mi vocni cajevi (pogotovo divlja tresnja sa cimetom) i nezaobilazni crni (ili indijski) caj.
Par puta sam probala caj sa mlekom i mogu reci da nije tako lose, kako zvuci. Interesantna je ta engleska kombinacija. Kao i njihov obicaj caj u 5, sa sve cajnim keksicima.
|
|
|
|
|
|
vive *plavušica*
|
Godine: 34
Datum registracije: 15 Maj 2005 Poruke: 6528 Mesto: ''....Med javom i med snom...''
|
|
Sto se tice klasicnih vajeva nana,kamilica...ne volim ih.
Uvek pijem neki vocni,omiljeni mi je divlja tresnja i jagoda vanila.
Ali ni te cajeve ne pijem bez bar pola limuna i sa punooo secera.
|
_________________
Jer kad ljubav zameni krv u žilama,onda ni svi olujni vetrovi,ni sve nedaće ovog života ne mogu uništiti koren duboko zasađen u našim dušama...
*V*I**V*E* |
|
|
|
|
dameski Prijatelj foruma
|
Godine: 43
Datum registracije: 19 Dec 2004 Poruke: 43130
|
|
ima vec podosta kako sam caj uvrstila, ako ne svaki onda bar svaki drugi dan, da pijem
jako volim vocne cajeve, i zeleni, a nana i kamilica mi prijaju za moj , ionako osetljivi zeludac
|
_________________ "You'll remember me, for the rest of your life"
" I know the way to fuck them all...." |
|
|
|
|
dambolina • Nepopravljivi romantik •
|
Godine: 42
Datum registracije: 18 Nov 2006 Poruke: 73140 Mesto: •● U tudjoj koži ●•
|
|
retko pijem cajeve,ali kad ih pijem to je uglavnom,kamilica,hibiskus i jagoda
|
_________________
|
|
|
|
|
° Jaca ° ~ zažmirim i putujem ~
|
Datum registracije: 28 Okt 2008 Poruke: 13324
|
|
Nema dana bez najmanje jedne šalice čaja.
Zeleni pijem svakodnevno, u početku mi je bio odvratnog okusa, ali sada mi je omiljeni. Kako ne bi bio gorkog okusa, filter se ne smije držati u vodi duže od 2-3 minute. Obavezno dodajem limun koji pojačava djelovanje tog čaja. Šećer sam zamijenila medom koji opet ne dodajem u čaj dok se ne ohladi jer med u vrućoj vodi gubi svoja ljekovita svojstva...
Volim i čaj od lipe (ali ne pijem ga često jer nije dobar za srce ), kamilice, hibiskusa, naranča-cimet, borovnica-višnja, menta... I tako u nedogled...
|
|
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Volim cajeve..pijem ih bas cesto..pogotovo od brusnice jer ima isti ukus ko neki sok,kad ne mogu da spavam od nane..bas mi prijaju,imam u kuci h puno,pa biram..
|
|
|
|
|
|
gkukolj -tončica-palončica-
|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085
|
|
Opa vidi dobre temice, pa ja o ovome zaista dosta znam! Naime, silom prilika ali sa dosta interesovanja sam pručavala čajeve i skupljala sve časopise o tamo nekim travkama, sada za to imam manje vremena, ali ne mogu reći da me i danas ne zanima šta korisno i dobro pročitati o biljkama. Vjerujem dosta u njih, ali ostala sam vijerna kadulji i njenom dejstvu za cijeli svoj život (ista me je spasila). Piti čajeve, svakako, ali nikad pretjerivati, niti biti ovistan o samo jednoj vrsti. Piti ih mlake, nikad sa šećerom, a ako već ne možete podnijeti gorak ili opor ukus čaja, stavite radije med. Voći čajevi su lijepi, doduše, i ukusni, ali jako malo vjerujem u njih i vjerujte mi, ljepša je i kud i kamo zdravija obična, divlja menta ili nana, kako je već ko na kojem govornom području naziva. Pijte čajeve ljudi, ne budite lijeni za sebe i svoje zdravlje.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|