www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

raskol hriscanske crkve
Strana prethodna  1, 2
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Istorija sveta ~
::  
Autor Poruka
Reponja
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 39

Datum registracije: 13 Avg 2005
Mesto: Novi Sad

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Nov 10, 2006 12:06 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

^Tacno je to sto si rekao, ali to nema mnogo veze s temom.

Majah
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 21 Dec 2006

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Dec 21, 2006 7:05 pm    Naslov poruke: Re: raskol hriscanske crkve Na vrh strane Na dno strane

plass_chamoice je napisao/la sledeće:
hteo bih da porazgovaram sa vama o ovoj temi jer mislim da je prilicno interesantna. svestan sam da je tema malo skakljiva pa bih molio da mi kazete svoje misljenje o tome uz svo postovanje suprotnih misljenja.

Za to treba krenuti od pocetka, tj. treba se sjetiti kako je hriscanstvo postalo ,,zvanicnom'' religijom rimskog carstva?? jednostavno, zbog politike i vlasti, trebala im je jedna vjera da ujedini sve narode pod rimskom vlascu, genijalna ideja jer je do tada svako pleme imalo svoju religiju, Normani, Iliri itd. kad se Rimsko carstvo raspalo, raspala se i religija, jer je ovom ,,novom carstvu'' trebala i nova religija, tako nastade pravoslavlje, kojeg danas nebi ni bilo da se nije dogodio taj (politicki) raskol! Smile

držte lopova
Banovan!

Zna tudju muku
Zna tudju muku

Godine: 29

Datum registracije: 14 Nov 2005
Mesto: debian city

argentina.gif
PorukaPostavljena: Pet Dec 22, 2006 12:26 am    Naslov poruke: Re: raskol hriscanske crkve Na vrh strane Na dno strane

Majah je napisao/la sledeće:

Za to treba krenuti od pocetka, tj. treba se sjetiti kako je hriscanstvo postalo ,,zvanicnom'' religijom rimskog carstva?? m ,,novom carstvu'' trebala i nova religija, tako nastade

Mitraizam je religija koja je bila zvanična u vreme rimskoga carstva, poznato je da su hriščani u tom periodu mnogo stradali i da su mnogi sveci i postali to što jesu upravo zbog torture koju su trpeli u vreme rimskoga carstva.

Reponja
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 39

Datum registracije: 13 Avg 2005
Mesto: Novi Sad

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Dec 23, 2006 2:35 pm    Naslov poruke: Re: raskol hriscanske crkve Na vrh strane Na dno strane

Majah je napisao/la sledeće:
kad se Rimsko carstvo raspalo, raspala se i religija, jer je ovom ,,novom carstvu'' trebala i nova religija, tako nastade pravoslavlje, kojeg danas nebi ni bilo da se nije dogodio taj (politicki) raskol! Smile

Kao prvo, raskol se desio 650 godina posle podele carstava. Kao drugo, tada se javilo katolicanstvo, a ne pravoslavlje, sto lepo objasnjava tekst sa prethodne strane o tome kako se sve desilo.

Treba napomenuti da su hristoloske raspre u rimskom, i kasnije vizantijskom carstvu pocele jos u IV veku. Prvo se javilo arijanstvo, pa monofizitizam i nestorijanstvo. Kasnije, za vreme Iraklija Javlja se monotelitizam, a u VIII veku dolazi do ikonoklazma, koji se najjace ukorenio od svih jeresi. Tek posle svega toga je doslo do raskola.

plass_chamoice
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 42

Datum registracije: 23 Okt 2006

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Feb 14, 2007 5:21 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Citat:
tako nastade pravoslavlje, kojeg danas nebi ni bilo da se nije dogodio taj (politicki) raskol!

pravoslavlje je postojalo i pre raskola samo sto se nije zvalo tako vec hriscanstvo. rec pravoslavlje znaci pravo slaviti Boga.

kennyZG
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 41

Datum registracije: 24 Dec 2006
Mesto: Split / Zagreb

croatia.gif
PorukaPostavljena: Uto Mar 27, 2007 9:43 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

kao prvo da naglasim - ja sam rimokatolik... Very Happy

dakle, pravoslavlje ("ortodoksni krscani") od vremena raskola do danas su imali jako malo reformi svog nauka. zbog toga je sadasnji obred pravoslavne crkve jako blizu onoga koji je bio tada. nasuprot toga, rimokatolici su promisljali svoju vjeru, sumnjali, preispitivali...reformirali su puno toga. tko vjeruje pravo - nije ni bitno. bitno je kakav si covjek. a to da li si pravoslavac ili katolik.....najmanje je bitno.

[Brian 2 Justin, QAF - 1. sezona, 1. epizoda]

toske012
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 44

Datum registracije: 07 Feb 2006

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Jun 13, 2007 12:41 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

...ovo j vrlo nezahvalna tema za razgovor, ali ipak, postoji jedna bitna stvar a to je jedina prava vera je vera u Isusa Hrsita ili ti Hriscanstvo i sve ostalo je blago reci ateizam, i pravoslavlje i katolicizam i evangelizam itd. Isus nikada nije rekao ja sam spailac katolika ili rimokatolika ili nekog treceg... one je bio i bice spasilac svih onih koji u njega veruju i koji ga priznaju i drze se njegovih zapovesti...

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Istorija sveta ~ -> raskol hriscanske crkve Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2
Strana 2 od 2

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon