:: |
Autor |
Poruka |
Reponja Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 13 Avg 2005 Poruke: 335 Mesto: Novi Sad
|
|
^Tacno je to sto si rekao, ali to nema mnogo veze s temom.
|
_________________ Milo moje, mimo tvoje volje
sve nas ceka pet asova ka dolje! |
|
|
|
|
Majah Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 21 Dec 2006 Poruke: 3
|
|
plass_chamoice je napisao/la sledeće: | hteo bih da porazgovaram sa vama o ovoj temi jer mislim da je prilicno interesantna. svestan sam da je tema malo skakljiva pa bih molio da mi kazete svoje misljenje o tome uz svo postovanje suprotnih misljenja. |
Za to treba krenuti od pocetka, tj. treba se sjetiti kako je hriscanstvo postalo ,,zvanicnom'' religijom rimskog carstva?? jednostavno, zbog politike i vlasti, trebala im je jedna vjera da ujedini sve narode pod rimskom vlascu, genijalna ideja jer je do tada svako pleme imalo svoju religiju, Normani, Iliri itd. kad se Rimsko carstvo raspalo, raspala se i religija, jer je ovom ,,novom carstvu'' trebala i nova religija, tako nastade pravoslavlje, kojeg danas nebi ni bilo da se nije dogodio taj (politicki) raskol!
|
|
|
|
|
|
držte lopova Banovan! Zna tudju muku
|
Godine: 29
Datum registracije: 14 Nov 2005 Poruke: 9553 Mesto: debian city
|
|
Majah je napisao/la sledeće: |
Za to treba krenuti od pocetka, tj. treba se sjetiti kako je hriscanstvo postalo ,,zvanicnom'' religijom rimskog carstva?? m ,,novom carstvu'' trebala i nova religija, tako nastade |
Mitraizam je religija koja je bila zvanična u vreme rimskoga carstva, poznato je da su hriščani u tom periodu mnogo stradali i da su mnogi sveci i postali to što jesu upravo zbog torture koju su trpeli u vreme rimskoga carstva.
|
|
|
Reponja Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 13 Avg 2005 Poruke: 335 Mesto: Novi Sad
|
|
Majah je napisao/la sledeće: | kad se Rimsko carstvo raspalo, raspala se i religija, jer je ovom ,,novom carstvu'' trebala i nova religija, tako nastade pravoslavlje, kojeg danas nebi ni bilo da se nije dogodio taj (politicki) raskol! |
Kao prvo, raskol se desio 650 godina posle podele carstava. Kao drugo, tada se javilo katolicanstvo, a ne pravoslavlje, sto lepo objasnjava tekst sa prethodne strane o tome kako se sve desilo.
Treba napomenuti da su hristoloske raspre u rimskom, i kasnije vizantijskom carstvu pocele jos u IV veku. Prvo se javilo arijanstvo, pa monofizitizam i nestorijanstvo. Kasnije, za vreme Iraklija Javlja se monotelitizam, a u VIII veku dolazi do ikonoklazma, koji se najjace ukorenio od svih jeresi. Tek posle svega toga je doslo do raskola.
|
_________________ Milo moje, mimo tvoje volje
sve nas ceka pet asova ka dolje! |
|
|
|
|
plass_chamoice Upućeni član
|
Godine: 42
Datum registracije: 23 Okt 2006 Poruke: 259
|
|
Citat: | tako nastade pravoslavlje, kojeg danas nebi ni bilo da se nije dogodio taj (politicki) raskol! |
pravoslavlje je postojalo i pre raskola samo sto se nije zvalo tako vec hriscanstvo. rec pravoslavlje znaci pravo slaviti Boga.
|
_________________ Treba samo sto vise piti i pusiti |
|
|
|
|
kennyZG Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 41
Datum registracije: 24 Dec 2006 Poruke: 23 Mesto: Split / Zagreb
|
|
kao prvo da naglasim - ja sam rimokatolik...
dakle, pravoslavlje ("ortodoksni krscani") od vremena raskola do danas su imali jako malo reformi svog nauka. zbog toga je sadasnji obred pravoslavne crkve jako blizu onoga koji je bio tada. nasuprot toga, rimokatolici su promisljali svoju vjeru, sumnjali, preispitivali...reformirali su puno toga. tko vjeruje pravo - nije ni bitno. bitno je kakav si covjek. a to da li si pravoslavac ili katolik.....najmanje je bitno.
|
_________________ So...are you coming or going?
Od cumming and then going...?
Or cumming...and staying?
[Brian 2 Justin, QAF - 1. sezona, 1. epizoda] |
|
|
|
|
toske012 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 44
Datum registracije: 07 Feb 2006 Poruke: 190
|
|
...ovo j vrlo nezahvalna tema za razgovor, ali ipak, postoji jedna bitna stvar a to je jedina prava vera je vera u Isusa Hrsita ili ti Hriscanstvo i sve ostalo je blago reci ateizam, i pravoslavlje i katolicizam i evangelizam itd. Isus nikada nije rekao ja sam spailac katolika ili rimokatolika ili nekog treceg... one je bio i bice spasilac svih onih koji u njega veruju i koji ga priznaju i drze se njegovih zapovesti...
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|