:: |
Autor |
Poruka |
SrebrnaTresnjica011 Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 40
Datum registracije: 14 Jul 2004 Poruke: 4277
|
|
Za početak, evo jedan recept, svima dobro poznat,
Grčki sos 'Tzatziki' - CACIKI:
*~*~* SOS - Tzatziki - 'CACIKI' *~*~*
• 500g Quark {mladi sir}
• 500g jogurta ili Crme frache
• 2 pune kašike maslinovog ulja
• jedan krastavac, sitno seckan
• 2 glavice luka, sitno seckanog
• par češnjeva belog luka, zgnječenog
• 3 do 4 kašike Calciki začina {beli luk + celer + biber + bosiljak + mladi luk + ingver + origano + anis + kim + peršun + sok limuna}
Dobro ohladiti i pred služenje posuti s dosta seckanog peršuna.
Služi se uz roštilj, vinove sarmice-Dolmathakia,
Sikotakaja-džigericu, Giros, Suwlakaja-ražnjiće...
Kali orexi - Guten Appetit! - Prijatno!!
|
|
|
|
|
|
SrebrnaTresnjica011 Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 40
Datum registracije: 14 Jul 2004 Poruke: 4277
|
|
MUSAKA NA GRCKI NACIN
Prodinstati 2 gl. luka,2 cena belog luka, dodati pola kg. mlevenog govedjeg mesa, (moze i 750 gr),1 doza isitnjenog paradajza (850ml), 2kas.iseckanog persuna, 1kas. origana,so, biber .Sve to oko 20min. prodinstati.
Na krugove iseci 800gr. krompira i 600gr. zucchini.Umesto zucchini moze i plavi patlidzan -po zelji. (zucchini i patlidzan mozete pre proprziti ili staviti u fritezu ali nije neophodno)
U djuvec pleh staviti prvo krompir- mleveno meso-preko ovog mlevenog mesa isitniti oko 200 gr. feta sira,ravnomerno rasporediti-zucchini - krompir-mleveno meso i na kraju krompir.
Sad zagrejati 40gr butter,dodati 40 gr. brasna,500ml mleka i kuvati. (odnosno napraviti beshamel)malo soli, bibera i muskat-a.
Preliti preko musake i peci oko 45min.na 180 stepeni.
Prethodno zagrejati rernu na 200 stepeni oko 10 min.
P.S.
umesto govedjeg mlevenog mesa ,mozete staviti i 500 gr.mlevene jagnjetine,postupak je isti,samo dodati timjan umesto origana i blansirati oko 250 gr.boranije.
Takodje umesto beshamela mozete napraviti smesu od:
zagrejati 30 gr.butter,dodati oko 30 gr.brasna,naliti oko 300 ml.instanta (supa od povrca),200ml.tecne pavlake,skinuti sa ringle i dodati 2 cela jaja,soli,bibera i muskata.Sve dobro sjediniti i preliti preko spremljene musake.
|
|
|
|
|
|
SrebrnaTresnjica011 Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 40
Datum registracije: 14 Jul 2004 Poruke: 4277
|
|
Pronašla sam da je ovo NAJOMILJENIJI GRČKI SLATKIŠ
GALAKTOBUREKO {Slatka Mlečna Musaka}
*~*~* GALAKTOBUREKO *~*~*
• 12 listova lisnatog testa
• 1 šolja maslaca
• 1/2 šolje šećera
• 4 čaše mleka
• 1 čaša griza
• 6 jaja umućenih s vanila aromom
Sirup
• 4 šolje šećera
• 2 šolje vode
• kora jednog limuna
• sok pola limuna
Mleko i šećer prokuvati, umešati griz, skuvano prohladiti i lagano umešati umućena jaja sa vanilom.
U pokvašen pleh poredati 6 listova lisn.testa malo ih premazati
maslacem i preliti preko skuvanu masu od griza i umućenih jaja.
Pokriti sa preostalim lisnatim testom i oštrim nožem naznačiti
porcije. Peći 30'.
Vrelo preliti kuvanim sirupom. Služiti ohlađeno.
Kali orexi
|
|
|
|
|
|
SrebrnaTresnjica011 Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 40
Datum registracije: 14 Jul 2004 Poruke: 4277
|
|
Sa ostrva Kreta jedan jednostavan recept za kolač OD ŠARGAREPE:
*~*~* CAKE ME KARTA *~*~*
• 1 1/3 šolja ulja
• 2 šolje šećera
• 3 šolje naribane šargarepe
• 4 jajeta
• 3 šolje brašna
• 1 šolja grubo seckanih oraha
• 1 prašak za pecivo
Sve sastojke izmešati, i peći u podmazanom plehu
na 180-200C ca.20-30' dok ne dobije zlatnožutu boju.
|
|
|
|
|
|
SrebrnaTresnjica011 Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 40
Datum registracije: 14 Jul 2004 Poruke: 4277
|
|
Grcka musaka bez mesa
potrebno je: 1 kg plavog patlidzana
2 paradajza
3 jajeta
100 gr feta sira
60 gr tvrdog sira
200 gr kisele pavlake
1 glavica crnog luka
ulje, veza persuna, so, biber, timijan, origano
Operite patlidzane i isecite na kolutove, posoljene ih ostavite 30 min, potom iscedite. Polovinu patlidzana isprzite na ulju.
Isitnite luk, drugu polovinu patlidzana i dodati sve pobrojane zacine; sve to prodinstajte, prohladite i propasirajte u mikseru; dodajte oljusten i na kockice isecen paradajz.
Izgnecite feta sir, naribati tvrdi sir, dodati kiselu pavlaku i jaja, dobro zamesati; polovini ove smese dodati propasiranu masu i sve dobro izmesati.
U vatrostalnu posudu stavite polovinu przenih patlidzana onda pripremljenu masu, zatm drugu polovinu przenih patlidzana, zaliti sa drugom polovinom mesavine sira i jaja.
U prethodno zagrejanoj rerni peci 40 min, na 180C.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Potrebno je:
250 g mlevenog mesa
2 jajeta
1 šargarepa
1 glavica crnog luka
celer
pirinač
malo brašna
sok od limuna
so i biber
Priprema:
U lonac staviti glavicu očišćenog celera, šargarepu i celu glavicu crnog luka da se kuva.
Izvaditi povrće iz lonca kada je skuvano pa supu zapržiti i pustiti da se malo prokuva.
U međuvremenu pripremiti ćufte koje će se ukuvati u čorbi: mleveno meso posoliti i staviti malo više bibera, malo skuvanog pirinča i jedno jaje.
Od ove smese praviti vrlo male ćufte u obliku loptica pa ih spuštati u proključalu čorbu. Kada je čorba skuvana, začiniti je jajetom i limunom.
Prijatno
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
GRCKA TORTA
Potrebno je:
15 jaja
100gr.bele cokolade "milka"
100gr.mlecne cokolade "milka"
100gr. cokolade za kuvanje
375gr. maslaca
250gr.plazma keksa
300gr. slaga
150gr. mlevenih oraha
150gr. seckanih oraha
1/2l mleka
1/2kg. kristal secera
250gr. secera u prahu
gustin
Priprema:
Kora:5 belanaca umutiti sa 10 kasika secera,dodati 5 kasika samlevene plazme,5 kasika mlevenih oraha i 1/3 praska za pecivo.Napraviti 3 korena isti nacin.
Fil:15 zumanaca skuvati na pari sa 200 gr. secera u prahu.Posebno skuvati 1/2l mleka sa 5 punih kasika gustina i 5 kasika secera.
Kada se filovi ohlade sve sjediniti i dodati obe cokolade "milka",150gr. seckanih oraha.150gr. seckane plazme.
Sa strane tortu premazati slagom,a odozgo glazurom od cokolade.
Prijatno
|
|
|
|
|
|
Katarina359 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 06 Apr 2005 Poruke: 5
|
|
jel imate recept za pasticijadu?
|
|
|
|
|
|
kursk Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 43
Datum registracije: 22 Okt 2004 Poruke: 22
|
|
Ako ne uspe, imate grcki restoran kod postenske stedionice u 27. marta. "Zorba". Ambijent nije nesto, ali je klopa ok....
|
|
|
|
|
|
srdjandj Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 14 Mar 2005 Poruke: 12
|
|
SALATA SA ĆUFTICAMA
Sastojci
5 kom. crvenog paradajza
200 g ovčijeg sira
7-8 listova zelene salate
5 češnja belog luka
2 kriške hleba
2 kašike maslinovog ulja
čaše jogurta
1 limun (sok)
1 kašičica ljute paprike (tucane)
1 kašika iseckanog peršuna
so, biber
Za ćuftice:
300 g mlevenog mesa (goveđeg)
50 g oraha
1 kašika prezli
1 jaje
1 kašika iseckanog peršuna
2 češnja belog luka
1 kriška starog hleba
malo soli i bibera
Priprema
Staviti u vanglicu mleveno meso, sitno iseckane orahe i peršun, krišku hleba (predhodno potopljena u vodi i isceđena), umućeno jaje, ispresovan beli luk i prezle.
Po želji posoliti i pobiberiti, masu dobro sjediniti i praviti male loptice - ćuftice.
Na zagrejanomm ulju pržiti ih sa svih strana oko 10 min. Kada su gotove izvaditi ih na kuhinjski papir da se ulje sacedi, a zatim u sud koji održava toplotu.
Listove zelene salate oprati, kuhinjskom krpom prosušiti i prekriti činiju (poluduboka). Po sredini naredati pripremljene ćuftice, preliti ih sosem od kiselog mleka pomešanog sa ispresovanim belim lukom, limunovim sokom, alevom paprikom i seckanim peršunom.
Preko svake ćufte preliti po jednu kašiku sosa.
Ostatak sosa staviti u sud za sos. Oko ćuftica naredati opran, obrisan i na kriške isečen paradajz, ovčiji sir i kockice hleba predhodno malo propržene na ulju. Preko parčića sira posuti malo aleve paprike, a preko listova salate malo rastvora maslinovog ulja pomešanog s sirćetom i malo soli.
P. S. Po želji dodati masline.
|
|
|
|
|
|
sten Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 02 Avg 2007 Poruke: 7
|
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Giros sa tzatziki salatom
Ovo jelo je kompletan obrok. Veoma je jednostavno za pripremu, ali zahteva organizovanu kupovinu pre spremanja. Jednom kada ga napravite, vraćaćete mu se mnogo puta...
* * * Sastojci:* * *
4 pileća bataka bez kostiju
1 kašičica karija
so i biber
mleveni beli biber
maslinovo ulje
1 kašičica senfa
2 oljuštena krastavca isečena na kocke
1 čaša jogurta
1 čaša kiselog mleka
1 veza seckane nane ili mirođije
1 čen belog luka, usitnjen
1 crveni luk, tanko seckan
sok od pola limuna
4 tortilje isečene na četvrtine
2 paradajza isečena na kriške
1 ljuta papričica, isečena na kolutove
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica belog luka u prahu
* * * Priprema:* * *
Priprema tzatziki salate s krastavcima:
Pomešajte 1 čašu jogurta, 1 čašu kiselog mleka, seckanu nanu ili mirođiju, seckani beli luk, 2 kašike maslinovog ulja, pola seckanog crvenog luka, sok od pola limuna, so i biber.
U smesu dodajte 2 krastavca isečena na kocke, promešajte i ostavite da se ohladi.
* * * Priprema piletine:* * *
Pomešajte sve sastojke za marinadu:
1 kašičicu aleve paprike,
1 kašičicu belog luka u prahu,
pola šolje maslinovog ulja,
1 kašičicu senfa,
beli biber u prahu,
kari,
so i biber.
Izmešajte dobro, pa marinadom premažite batake.
Ispržite ih u gril-tiganju.
* * * Serviranje:* * *
Stavite batake jedan na drugi i tankim oštrim nožem secite ih na tanke ploške (kao giros).
Zagrejte parčiće sečene tortilje u istom tiganju u kom ste grilovali piletinu.
Servirajte na istom velikom tanjiru piletinu, tortilje, paradajz i ljutu papričicu, a u zasebnu činiju pored stavite tzatziki salatu.
* * * Ovo jelo najbolje je staviti na sredinu stola, a ljudima dati male tanjire da mogu da se posluže i stave u tanjir svoju porciju girosa! * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|