www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Dani Grcke kuhinje
Strana 1, 2  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
SrebrnaTresnjica011
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 40

Datum registracije: 14 Jul 2004
Poruke: 4277

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Avg 17, 2004 4:43 pm    Naslov poruke: Dani Grcke kuhinje Na vrh strane Na dno strane

Za početak, evo jedan recept, svima dobro poznat,
Grčki sos 'Tzatziki' - CACIKI:




*~*~* SOS - Tzatziki - 'CACIKI' *~*~*


• 500g Quark {mladi sir}
• 500g jogurta ili Crme frache
• 2 pune kašike maslinovog ulja
• jedan krastavac, sitno seckan
• 2 glavice luka, sitno seckanog
• par češnjeva belog luka, zgnječenog
• 3 do 4 kašike Calciki začina {beli luk + celer + biber + bosiljak + mladi luk + ingver + origano + anis + kim + peršun + sok limuna}

Dobro ohladiti i pred služenje posuti s dosta seckanog peršuna.

Služi se uz roštilj, vinove sarmice-Dolmathakia,
Sikotakaja-džigericu, Giros, Suwlakaja-ražnjiće...



Kali orexi - Guten Appetit! - Prijatno!!


 
SrebrnaTresnjica011
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 40

Datum registracije: 14 Jul 2004
Poruke: 4277

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Avg 17, 2004 4:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

MUSAKA NA GRCKI NACIN


Prodinstati 2 gl. luka,2 cena belog luka, dodati pola kg. mlevenog govedjeg mesa, (moze i 750 gr),1 doza isitnjenog paradajza (850ml), 2kas.iseckanog persuna, 1kas. origana,so, biber .Sve to oko 20min. prodinstati.
Na krugove iseci 800gr. krompira i 600gr. zucchini.Umesto zucchini moze i plavi patlidzan -po zelji. (zucchini i patlidzan mozete pre proprziti ili staviti u fritezu ali nije neophodno)
U djuvec pleh staviti prvo krompir- mleveno meso-preko ovog mlevenog mesa isitniti oko 200 gr. feta sira,ravnomerno rasporediti-zucchini - krompir-mleveno meso i na kraju krompir.
Sad zagrejati 40gr butter,dodati 40 gr. brasna,500ml mleka i kuvati. (odnosno napraviti beshamel)malo soli, bibera i muskat-a.
Preliti preko musake i peci oko 45min.na 180 stepeni.
Prethodno zagrejati rernu na 200 stepeni oko 10 min.

P.S.
umesto govedjeg mlevenog mesa ,mozete staviti i 500 gr.mlevene jagnjetine,postupak je isti,samo dodati timjan umesto origana i blansirati oko 250 gr.boranije.
Takodje umesto beshamela mozete napraviti smesu od:
zagrejati 30 gr.butter,dodati oko 30 gr.brasna,naliti oko 300 ml.instanta (supa od povrca),200ml.tecne pavlake,skinuti sa ringle i dodati 2 cela jaja,soli,bibera i muskata.Sve dobro sjediniti i preliti preko spremljene musake.
 
SrebrnaTresnjica011
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 40

Datum registracije: 14 Jul 2004
Poruke: 4277

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Avg 17, 2004 4:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pronašla sam da je ovo NAJOMILJENIJI GRČKI SLATKIŠ

GALAKTOBUREKO {Slatka Mlečna Musaka}





*~*~* GALAKTOBUREKO *~*~*



• 12 listova lisnatog testa
• 1 šolja maslaca
• 1/2 šolje šećera
• 4 čaše mleka
• 1 čaša griza
• 6 jaja umućenih s vanila aromom


Sirup

• 4 šolje šećera
• 2 šolje vode
• kora jednog limuna
• sok pola limuna



Mleko i šećer prokuvati, umešati griz, skuvano prohladiti i lagano umešati umućena jaja sa vanilom.
U pokvašen pleh poredati 6 listova lisn.testa malo ih premazati
maslacem i preliti preko skuvanu masu od griza i umućenih jaja.
Pokriti sa preostalim lisnatim testom i oštrim nožem naznačiti
porcije. Peći 30'.
Vrelo preliti kuvanim sirupom. Služiti ohlađeno.


Kali orexi
 
SrebrnaTresnjica011
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 40

Datum registracije: 14 Jul 2004
Poruke: 4277

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Avg 17, 2004 4:45 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sa ostrva Kreta jedan jednostavan recept za kolač OD ŠARGAREPE:




*~*~* CAKE ME KARTA *~*~*


• 1 1/3 šolja ulja
• 2 šolje šećera
• 3 šolje naribane šargarepe
• 4 jajeta
• 3 šolje brašna
• 1 šolja grubo seckanih oraha
• 1 prašak za pecivo


Sve sastojke izmešati, i peći u podmazanom plehu
na 180-200C ca.20-30' dok ne dobije zlatnožutu boju.
 
SrebrnaTresnjica011
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 40

Datum registracije: 14 Jul 2004
Poruke: 4277

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Avg 17, 2004 4:45 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Grcka musaka bez mesa

potrebno je: 1 kg plavog patlidzana
2 paradajza
3 jajeta
100 gr feta sira
60 gr tvrdog sira
200 gr kisele pavlake
1 glavica crnog luka
ulje, veza persuna, so, biber, timijan, origano
Operite patlidzane i isecite na kolutove, posoljene ih ostavite 30 min, potom iscedite. Polovinu patlidzana isprzite na ulju.
Isitnite luk, drugu polovinu patlidzana i dodati sve pobrojane zacine; sve to prodinstajte, prohladite i propasirajte u mikseru; dodajte oljusten i na kockice isecen paradajz.
Izgnecite feta sir, naribati tvrdi sir, dodati kiselu pavlaku i jaja, dobro zamesati; polovini ove smese dodati propasiranu masu i sve dobro izmesati.
U vatrostalnu posudu stavite polovinu przenih patlidzana onda pripremljenu masu, zatm drugu polovinu przenih patlidzana, zaliti sa drugom polovinom mesavine sira i jaja.
U prethodno zagrejanoj rerni peci 40 min, na 180C.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 28, 2004 7:10 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Potrebno je:

250 g mlevenog mesa
2 jajeta
1 šargarepa
1 glavica crnog luka
celer
pirinač
malo brašna
sok od limuna
so i biber



Priprema:

U lonac staviti glavicu očišćenog celera, šargarepu i celu glavicu crnog luka da se kuva.

Izvaditi povrće iz lonca kada je skuvano pa supu zapržiti i pustiti da se malo prokuva.

U međuvremenu pripremiti ćufte koje će se ukuvati u čorbi: mleveno meso posoliti i staviti malo više bibera, malo skuvanog pirinča i jedno jaje.

Od ove smese praviti vrlo male ćufte u obliku loptica pa ih spuštati u proključalu čorbu. Kada je čorba skuvana, začiniti je jajetom i limunom.




Prijatno
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 28, 2004 7:11 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

GRCKA TORTA



Potrebno je:

15 jaja
100gr.bele cokolade "milka"
100gr.mlecne cokolade "milka"
100gr. cokolade za kuvanje
375gr. maslaca
250gr.plazma keksa
300gr. slaga
150gr. mlevenih oraha
150gr. seckanih oraha
1/2l mleka
1/2kg. kristal secera
250gr. secera u prahu
gustin



Priprema:

Kora:5 belanaca umutiti sa 10 kasika secera,dodati 5 kasika samlevene plazme,5 kasika mlevenih oraha i 1/3 praska za pecivo.Napraviti 3 korena isti nacin.

Fil:15 zumanaca skuvati na pari sa 200 gr. secera u prahu.Posebno skuvati 1/2l mleka sa 5 punih kasika gustina i 5 kasika secera.

Kada se filovi ohlade sve sjediniti i dodati obe cokolade "milka",150gr. seckanih oraha.150gr. seckane plazme.

Sa strane tortu premazati slagom,a odozgo glazurom od cokolade.



Prijatno
 
Katarina359
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 06 Apr 2005
Poruke: 5

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Apr 18, 2005 2:49 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

jel imate recept za pasticijadu?
 
kursk
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 43

Datum registracije: 22 Okt 2004
Poruke: 22

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Maj 05, 2005 12:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ako ne uspe, imate grcki restoran kod postenske stedionice u 27. marta. "Zorba". Ambijent nije nesto, ali je klopa ok....
 
srdjandj
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 14 Mar 2005
Poruke: 12

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Maj 05, 2005 2:23 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

SALATA SA ĆUFTICAMA

Sastojci
5 kom. crvenog paradajza
200 g ovčijeg sira
7-8 listova zelene salate
5 češnja belog luka
2 kriške hleba
2 kašike maslinovog ulja
čaše jogurta
1 limun (sok)
1 kašičica ljute paprike (tucane)
1 kašika iseckanog peršuna
so, biber


Za ćuftice:

300 g mlevenog mesa (goveđeg)
50 g oraha
1 kašika prezli
1 jaje
1 kašika iseckanog peršuna
2 češnja belog luka
1 kriška starog hleba
malo soli i bibera

Priprema
Staviti u vanglicu mleveno meso, sitno iseckane orahe i peršun, krišku hleba (predhodno potopljena u vodi i isceđena), umućeno jaje, ispresovan beli luk i prezle.
Po želji posoliti i pobiberiti, masu dobro sjediniti i praviti male loptice - ćuftice.

Na zagrejanomm ulju pržiti ih sa svih strana oko 10 min. Kada su gotove izvaditi ih na kuhinjski papir da se ulje sacedi, a zatim u sud koji održava toplotu.
Listove zelene salate oprati, kuhinjskom krpom prosušiti i prekriti činiju (poluduboka). Po sredini naredati pripremljene ćuftice, preliti ih sosem od kiselog mleka pomešanog sa ispresovanim belim lukom, limunovim sokom, alevom paprikom i seckanim peršunom.
Preko svake ćufte preliti po jednu kašiku sosa.

Ostatak sosa staviti u sud za sos. Oko ćuftica naredati opran, obrisan i na kriške isečen paradajz, ovčiji sir i kockice hleba predhodno malo propržene na ulju. Preko parčića sira posuti malo aleve paprike, a preko listova salate malo rastvora maslinovog ulja pomešanog s sirćetom i malo soli.
P. S. Po želji dodati masline.
 
sten
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 02 Avg 2007
Poruke: 7

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Okt 20, 2007 3:23 pm    Naslov poruke: Paputsakia - video materijal Na vrh strane Na dno strane

Nacin pripreme ovog specijaliteta uzivo.Snimljeno u restoranu Zorba,Beograd.

http://www.metacafe.com/watch/870203/make_the_greek_dish/
 
cezar1071944
Glas mog anđela
<b>Glas mog anđela</b>





Datum registracije: 11 Mar 2008
Poruke: 20385
Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

seychelles.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 16, 2013 7:44 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Giros sa tzatziki salatom


Ovo jelo je kompletan obrok. Veoma je jednostavno za pripremu, ali zahteva organizovanu kupovinu pre spremanja. Jednom kada ga napravite, vraćaćete mu se mnogo puta...



* * * Sastojci:* * *


4 pileća bataka bez kostiju

1 kašičica karija

so i biber

mleveni beli biber

maslinovo ulje

1 kašičica senfa

2 oljuštena krastavca isečena na kocke

1 čaša jogurta

1 čaša kiselog mleka


1 veza seckane nane ili mirođije

1 čen belog luka, usitnjen

1 crveni luk, tanko seckan

sok od pola limuna

4 tortilje isečene na četvrtine

2 paradajza isečena na kriške

1 ljuta papričica, isečena na kolutove

1 kašičica aleve paprike

1 kašičica belog luka u prahu




* * * Priprema:* * *


Priprema tzatziki salate s krastavcima:


Pomešajte 1 čašu jogurta, 1 čašu kiselog mleka, seckanu nanu ili mirođiju, seckani beli luk, 2 kašike maslinovog ulja, pola seckanog crvenog luka, sok od pola limuna, so i biber.


U smesu dodajte 2 krastavca isečena na kocke, promešajte i ostavite da se ohladi.



* * * Priprema piletine:* * *


Pomešajte sve sastojke za marinadu:


1 kašičicu aleve paprike,

1 kašičicu belog luka u prahu,

pola šolje maslinovog ulja,

1 kašičicu senfa,


beli biber u prahu,

kari,

so i biber.



Izmešajte dobro, pa marinadom premažite batake.

Ispržite ih u gril-tiganju.



* * * Serviranje:* * *

Stavite batake jedan na drugi i tankim oštrim nožem secite ih na tanke ploške (kao giros).

Zagrejte parčiće sečene tortilje u istom tiganju u kom ste grilovali piletinu.


Servirajte na istom velikom tanjiru piletinu, tortilje, paradajz i ljutu papričicu, a u zasebnu činiju pored stavite tzatziki salatu.



* * * Ovo jelo najbolje je staviti na sredinu stola, a ljudima dati male tanjire da mogu da se posluže i stave u tanjir svoju porciju girosa! * * *



Prijatno!

_________________



Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> Dani Grcke kuhinje Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2  sledeća
Strana 1 od 2

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon