:: |
Autor |
Poruka |
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Još jednom
Tortilje
potrebno je :
1. 1 1/2 šolja prosejanog običnog brašna,
2. 1 šolja kukuruznog prosejanog brašna,
3. 1 šolja tople vode.
Izmešajte brašno i kukuruzno brašno u velikoj posudi za mešanje. Napravite rupu u sredini i u to postepeno dodajte vruću vodu. Koristeći varjaču napravite čvrsto testo. Izvadite testo na pobrašnjenu površinu, gnječite testo oko 3 minute ili dok ne bude potpuno glatko. Podelite testo u potrebne količine, razvucite jednu loptu testa na blago pobrašnjenoj površini dok ne bude potpuno tanko, debljine papira. Ostavite sa strane i ponovite to isto sa ostalim količinama. Čuvajte nerazvučene lopte testa zamotane u plastičnu foliju da se ne bi sušile. Zagrejte tiganj, stavite jednu tortilju u suv tiganj, kada se krajevi počnu polako uvrtati, okrenite i pecite sa druge strane.Dovoljno je peći samo par sekundi po svakoj strani. Ako brašno sa spoljne strane tortilje počne da gori, treba ga obrisati sa papirnim ubrusom. Napomena : tortilje omekšaju kad stoje, izlomite na komade i služite sa umakom ili umotajte sa filom za burito. U zatvorenoj kutiji tortilje će biti sveže nedelju dana. Podgrejte ih brzo u rerni ili u mikro talasnoj pećnici. Preostale tortilje se mogu izlomiti na manje komade, da posluže kao grickalice i da se peku na ulju ili masti dok ne budu krckale. Koristite ih kao kukuruzni čips sa umakom. Vreme pripreme 60 minuta. Vreme pečenja 20 minuta. Dobije se 40 x 10 cm tortilje.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Čorba od piletine i graška ( za 6-8 porcija )
potrebno je :
1. 1 šolja žutog graška,
2. pola šolje zelenog graška,
3. 1 manji luk, isečen,
4. 2 lorberova lista,
5. 10 kuglica bibera,
6. 1 litra vode,
7. 2 pileća fileta od belog mesa,
8. 2 šolje pileće supe,
9. 1 kašika seckanog, svežeg korijandera.
Izmešajte i žuti i zeleni grašak, luk, lorberov list, zrnca bibera i vodu u velikoj šerpi. Zagrejte do ključanja, mešajući povremeno. Smanjiti vatru i lagano krčakati, ne poklopljeno, sve dok grašak ne bude mekan. Sa površine treba odstraniti penu. Skinuti sa vatre i ohladiti. Izvaditi i baciti lorberove listove. Odstraniti višak masnoće sa piletine. Zagrejati pileću supu u šerpi. Kuvati filete pilećeg mesa dok ne budu mekani. Iscediti i zadržati supu. Iseckati piletinu na tanke trake i ostaviti sa strane. U blender sipati mešavinu graška, miksovati 1-2 minuta ili dok se ne dobije potpuno glatka smesa. Vratiti tu mešavinu u šerpu dodati piletinu, sačuvanu pileću supu i korijander. Zagrejati i servirati. Napomena : supa može biti napravljena nekoliko sati pre, ako je potrebno. Zagrejati polako, neposredno pred serviranje. Sočivo može biti korišćeno u ovom receptu umesto graška. Ono se brže kuva a ako koristite crveno sočivo nije ga potrebno namakati prethodnu noć. Sušeni grašak će se kuvati brže ako se namoči u hladnoj vodi preko noći. Ne treba dodavati soli, procediti i ponovo sipati vodu za kuvanje.Vreme pripreme 60 minuta. Vreme kuvanja 40 minuta
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Čorba od paradajza i kukuruza ( za 4-6 porcija )
potrebno je :
1. 1 kašikica maslinovog ulja,
2. kašikica suvog koncentrata za
pileću supu,
3. 1 luk srednje veličine, sitno sečen,
4. 3 paradajza srednje veličine,
5. 425 g paradajz pirea u konzervi,
6. 310 g pirea od kukuruza,
7. 125 g kukuruza u zrnu, proceđenog,
8. čili prah po ukusu,
9. pavlaka i tortilje za serviranje.
Zagrejte ulje u velikoj šerpi. Dodajte suvi koncentrat za pileću supu i luk. Kuvajte dok ne bude mekan. Ogulite paradajze, izvadite semenke sa kašikicom i isecite paradajz. Dodajte u posudu sa paradajz pireom, pireom od kukuruza i zrnima kukuruza. Začinite sa čilijem i mešajte dok se skroz ne zagreje. Služite sa pavlakom i tortiljom. Napomena : ova supa može biti zamrznuta u hermetički zatvorenoj posudi, 4 nedelje. Držite sve sastojke pri ruci da ovu čorbu možete brzo napraviti.Vreme pripreme 35 minuta.Vreme kuvanja 15 minuta.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Meksička pita sa mesom ( za 6 porcija )
potrebno je :
1. 2 kašikice maslinovog ulja,
2. 250 g iseckane jagnjetine,
3. 1/2 malog luka, fino seckanog,
4. 1/2 zelene paprike srednje veličine ,
fino iseckane,
5. 1 mala šargarepa, sitno iseckana,
6. 2 kašikice paradajz pirea,
7. 1 kašikica cimeta,
8. 2 kašikice smeđeg šećera,
Pecivo :
1. 2 šolje brašna sa praškom za
pecivo, prosejano,
2. 250 g putera, sečenog na kocke,
3. 1 jaje,
4. 1/4 šolje vode,
5. 30 g putera ekstra mekog,
6. 1 žumance, malo umućeno.
Zagrejte ulje u posudi srednje veličine, dodajte iseckano meso i luk, kuvajte na srednjoj temperaturi 3 minute. Dodajte papriku, šargarepu, paradajz pire, cimet i šećer. Dobro izmešajte. Sklonite sa vatre, ostavite da se ohladi. Zagrejte pećnicu na 200 stepeni Celzijusa. Premažite tepsiju veličine 32 x 28 cm sa rastopljenim puterom ili uljem.Malo pobrašnite, otresite višak. Pecivo : Stavite brašno i puter u mikser. Mešajte 30 sekundi ili dok smesa ima gromuljica. Dodajte jaje i vodu. Mešajte 30 sekundi ili dok smesa ne postane kompaktna. Istresite je na lagano pobrašnjenu površinu. Mesite dok ne bude glatko. Pazite da ne mesite predugo, zato što testo može postati lepljivo. Podelite na 3 jednaka dela. Na lako pobrašnjenoj površini razvucite svaki deo na 20 x 20 cm kvadrat. Razvucite preostala dva dela testa, takođe u kvadrate sa dodatnim puterom. Poređajte 3 testa jedno na drugo a na vrh stavite kvadrat testa koji nije premazan puterom. Razvucite testo zajedno oklagijom. Sjediniti u konačan oblik, isecite 6 krugova prečnika 15 cm od testa. Rasporedite ravnomerno mešavinu mesa po testu. Presavijte testo na pola,prstima pritisnite ivice i sjedinite, formirajući oblik školjke. Stavite na pripremljenu tepsiju, premažite sa umućenim žumancetom i pecite 15 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju ili nabubri. Služite sa zelenom salatom. Napomena : pite možete zamrznuti u plastičnoj kesi, vakumiranoj, na 4 nedelje. Meksikanci koriste bilo koju vrstu slanog fila u ovoj piti. Pokušajte ih praviti sa taco punjenjem. Vreme pripreme 1 sat.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Buritos ( servirajte vruće ili hladno )
potrebno je :
1. 500 g junećeg odreska,
2. 1 kašikica maslinovog ulja,
3. 1 srednji luk, fino iseckan,
4. 1 štapić cimeta,
5. 4 klinčića, 1 lorberov list,
6. 2 šolje juneće supe,
7. 8 x 20 cm tortilje,
8. paradajz salsa uz služenje.
Odstranite višak masnoće sa mesa, isecite na kockice veličine 2 cm. Zagrejte ulje u tiganju srednje veličine, kuvajte dok meso ne bude zlatno braon boje. Mesu dodajte štapić cimeta, klinčiće, lorberov list i juneću supu. Zagrejte do ključanja, smanjite temperaturu i krčkajte, poklopljeno još 30 minuta ili dok meso nije mekano a tečnost skoro sva nestala. Izvadite i izbacite štapić cimeta i klinčiće i lorberov list. Meso usitnite sa dve viljuške. Služite uvijeno u tortilju kao palačinke, sa paradajz salsom i salatom. Napomena : Mešavinu mesa možete ostaviti poklopljenu u frižideru 1 nedelju. Vreme pripreme 15 minuta. Vreme kuvanja 30 minuta. Služiti za 4 osobe.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Kukuruz sa ljutim čilijem ( letnje predjelo )
potrebno je :
1. 3 cela kukuruzna klipa,
isečena na komade od 3 cm dužine,
2. 40 g putera, otopljenog,
3. 2 kašike iseckanog svežeg
korijandera,
4. 1 kašika paradajz pirea,
5. 1/4 kašikice čili praha ili pavlake,
uz posluživanje.
Do pola napunite veću šerpu sa vodom. Zagrejte do ključanja i dodajte kukuruz. Smanjite temperaturu, lagano krčkajte, dok kukuruz nije mekan. Ocedite. Izmešajte puter, korijander, paradajz pire i čili u velikoj posudi. Dodajte vruć kukuruz. Dobro promešajte. Služite istog momenta sa dodatkom pavlake. Napomena : ako vam je svež kukuruz nedostupan, koristite smrznute kukuruzne klipove. Kombinacija kukuruza, korijandera i čilija ima iznenađujući ukus za nas koji probamo kukuruz na klipu sa puterom i biberom. Vrlo je popularno u Meksiku, lako može postati vaš omiljeni način da jedete svež kukuruz. Vreme pripreme 30 minuta. Vreme kuvanja 10 minuta. Za 6 porcija.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Paradajz salsa ( meksički standard )
potrebno je :
1. 1 srednji paradajz, fino iseckan,
2. 1 srednji crveni luk, tanko iseckan,
3. 2 kašike isečenog svežeg korijandera,
4. 2 kašike soka od limuna,
5. 2 kašikice izrendane limunove kore.
Dobro izmešajte sve sastojke u posudi srednje veličine. Pokrijte i ohladite u frižideru. Služite kao dodatak uz meksičku pitu sa mesom, fil za tacos, umotano u tortilju za buritos ili kao osvežavajući umak sa mesom, piletinom ili morskim plodovima. Napomena : koristite mladi luk ako je potreban slabiji okus. Ili dodajte malo fino seckanog zelenog ili crvenog čilija za sladokusce. Veličina paradajza i luka će odrediti količinu, koju ovaj recept propisuje. Najbolje je kada se jede sveže, mada može da se sačuva, pokriveno u frižideru na 2 dana. Vreme pripreme 10 minuta. Za 4-6 porcija.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
vecadok Prijatelj foruma
|
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd
|
|
Meksička supa od povrća ( za 4 porcije )
potrebno je :
1. 2 mlada luka,
2. 2 crvene ljute papričice,
3. 400 g pilećeg belog mesa,
4. kašika ulja,
5. 1 litra supe (instant),
6. 140 g pirinča,
7. kašika isceđenog soka od limuna,
8. so, 3 paradajza,
9. 1/2 avokada,
10. 2 grančice peršuna,
11. 50 g tortilja čipsa.
Oprati mladi luk i iseckati ga na kolutiće. Očistiti ljute papričice od semenki i iseckati. Osobama sa osetljivom kožom se preporučuje da posle seckanja dobro operu ruke. Oprati i posušiti meso. Prodinstati mladi luk u ulju. Dodati supu, pirinač, meso i ljute papričice. Krčkati 20 minuta. Dodati sok od limuna i posoliti. Oprati paradajz i odstraniti semenke. Oljuštiti avokado. Paradajz i avokado iseći na krupnije kocke. Oprati peršun i otkinuti listiće. Dodati peršun u meso i povrće u supi. Služiti toplo u tanjirima s tortilja čipsom. Ukrasiti po ukusu režnjevima limuna.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
|
soniuccia Dobro upućeni član
|
Godine: 40
Datum registracije: 24 Mar 2005 Poruke: 720 Mesto: Negde
|
|
Meksičko - mediteranska salata
Vrijeme pripreme: 15 min.
Sastojci:
180 g kuhanog kukuruza,
180 g kuhanog crvenog graha,
4 delikatesna kisela krastavca,
4 masline (može punjene paprikom),
1 paprika (može pečena),
hladno prešano bučino ulje,
začinsko bilje (bosiljak, origano, mažuran) ili Kotanyi mješavina začinskog bilja za salatu,
papar,
sol.
Priprema:
Narežite masline i kisele krastavce na kolutiće, a papriku na trakice. Dodajte kukuruz, grah, začinsko bilje i jednu žlicu bučinog ulja. Posolite, popaprite i sve promiješajte.
Meksička pita
Vrijeme pripreme: 60 min.
Sastojci:
Za 4 osobe:
1 konzerva kukuruznog zrnja (1 l)
25 dag lisnatog tijesta
1/2 crvene paprike
1/2 zelene paprike
4 jaja
2 dcl slatkog vrhnja
1 navršak noža vrlo ljute mljevene crvene paprike
sol
Priprema:
Paprike narezati na kockice. Prokuhati 5 minuta u zasoljenoj vodi. Ocijediti.
Razvaljati tijesto i utisnuti u kalup promjera 22 cm. Nabockati vilicom.
U zdjelici dobro izmiješati jaja s vrhnjem, primiješati ocijeđeni kukuruz, papriku, sol i ljutu mljevenu papriku.
Uliti u tijesto i ukrasiti otpacima tijesta.
Peći 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 210°C.
Poslužiti toplo.
|
_________________
|
|
|
|
|
bane1981 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 15 Jun 2006 Poruke: 9
|
|
u grckoj sam jednom imao priliku da jedem u mexickom restoranu,prava stvar/...
|
|
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Meksički vikend
Meksička kuhinja poznata je širom svijeta po raznolikim okusima, šarenim dekoracijama i bogatstvu začina. Tacosi, quesadille, enchiladei carnitasi zvjezdana su jela te zemlje, a ključne namirnice su kukuruz, čili, grah, rajčica, avokado… Slavna su i meksička pića, meskal, tequilla, margarite...
Ponekad nije loše malo odmaknuti od uobičajenih obroka te pileću juhicu zamijeniti na primjer juhom od kukuruza. Osim što je jednostavna za napraviti, možete je bez problema ponuditi i gostima koju su vegetarijanci.
No to nije sve, jer kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju povišene razine kolesterola, folnom kiselinom koja čuva krvožilni sustav, vitaminom B1 koji je neophodan za dobar rad mozga te ugljikohidratima.
Kukuruzna juha:
Juha od povrća u vrećici
Dvije žlice brašna
Konzerva kukuruza
Žličica slatke paprike
Vrhnje za kuhanje
Vlasac
Skuhajte juhu od povrća i procijedite. Na malo margarina zagrijte brašno i dodajte ocijeđeni kukuruz i juhu. Sa strane u odvojenoj posudi izmiješajte papriku i slatko vrhnje, maknite juhu s vatre te postupno umiješajte vrhnje. Na kraju još samo začinite i ukrasite vlascem.
Chilli con carne - čili s mesom
600 g junetine (od plećke)
1 limenka crvenog indijskog graha
1 velika žlica koncentrata od rajčice
1 glavica luka
2 velike žlice ulja, sol
1 vrećica mixa za chili con carne
kuhani kukuruz u zrnu
1 svježa paprika
Na ulju se poprži luk, doda se junetina sjeckana na kockice, 1 vrećica Kotanyi mixa za chili con carne, te sve dobro promiješate. Dolijete malo vode, te lagano pirjajte oko sat vremena. Dodajte ostale sastojke: sol, grah, papriku, rajčicu, kukuruz i pirjajte do željene gustoće. Umjesto junetine možete upotrijebiti svinjsko ili teleće meso.
Meksičke tortilje, o da!
Dosta vam je više lagane hrane i dijeta s kojima muku mučite ne bi li skinule višak kila prije ljeta? Napravite danas iznimku i pripremite nešto fino i pikantno! Na repertoaru-meksičke tortilje s kojima se možete poigrati i napraviti baš onako kako vama paše...
Priprema: 40 minuta
Sastojci za 4 osobe
Potrebno:
Konzerva gotovog graha i kukuruza (miješano) s umakom (one su gotove pa sa samo dodaju – ne moraju se kuhat, po želji se može sam kuhat grah i kukuruz)
Pola kg mesa – najbolje piletinu koja se mora narezati na male ploške i marinirati (sol, papar,vegeta)
Tortilje – 2 paketa (14 komada)
Vrhnje
Sir za ribanje
Svježa salata
Čili paprika
Za crveni umak:
Pire od rajčica
Svježa paprika (zelena i crvena)
Češnjak, luk, čili paprika i tobasco
Pržiš luk, češnjak i sitno sjeckanu svježu papriku
Dodaš umak od rajčice
Na kraju čili paprika, tobasco po volji – ovisno koliko voliš ljuto
- Može se kupiti i neki gotov meksički umak
Priprema:
Nasjeckani luk se prži na ulju do zlatno žute boje, dodaje se češnjak i prethodno marinirano meso koje se proprži. Kad je meso gotovo dodaje se konzerva graha i kukuruza, umak od rajčice i začini po želji.
Umak se može spremiti na gore navedeni način ili kupiti neki gotov umak. Nakon što smo dodali grah s kukuruzom i umak još propirjamo 10 minuta i dodamo čili papriku prema vlastitoj želji. Tortilje ugrijemo u mikrovalnoj pećnici i punimo ih pripremljenim nadjevom, dodajemo sir, vrhnje i salatu po želji, te ih preklopimo.
Tortilje su na taj način spremne za jelo. No, možete i napunjene tortilje pripremljenim nadjevom, puniti, zarolati kao palačinke i posložiti jednu do druge u protvajn, te ih zaliti preostalim nadjevom i na njega poslagati šnite topivog sira, te tako zapeči u pećnici 10 – tak minuta.
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Meksički pirinač
Lagani letnji ručak.
Pirinač sa tunjevinom, kukuruzom i crvenim pasuljem
Sastojci (za 4 osobe):
150 g pirinča dugog zrna
4 kašike maslinovog ulja
2 Tuna salate Meksikana (2 x 115 g)
1 kašika naseckanog peršuna
2 kašike limunovog soka
Priprema (20 min.):
Pirinač skuvajte u posoljenoj vodi, ocedite i ohladite. Stavite je u posudu, dodajte maslinovo ulje, peršun, sok od limuna i promešajte. Lagano umešajte Tuna salatu Meksikana i poslužite.
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|