:: |
Autor |
Poruka |
nesa_gajic Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 39
Datum registracije: 11 Jun 2005 Poruke: 90
|
|
Treba mi neki dokument koji opisuje istalaciju nekog linuks operativnog sistema. Nesto tipa kako je najbolje podeliti particije. Objasnjenje sta koji deo radi. Koje delove instalirati. Kako instalirati ako vec imate windows operativni sistem.
|
|
|
|
|
|
Zoran_Karavla ~ Beli mišOv ~
|
Datum registracije: 18 Avg 2002 Poruke: 661 Mesto: NS
|
|
|
|
|
nenadmorpheus Just me
|
Godine: 36
Datum registracije: 23 Okt 2005 Poruke: 7677 Mesto: Beograd
|
|
Sto se tice namestanja (priprema) particija to je sablon ali se razliciti Linuxi instaliraju na razlicite nacine ali se mnogo ne razlikuju.
|
|
|
|
|
|
nesa_gajic Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 11 Jun 2005 Poruke: 90
|
|
Ma nasao sam neki tutorijal na CET-u ali u njemu opisuju instalaciju Linux-a na prazan hard, dok meni treba instaliranje takvo da ostane Windows XP. Tacnije najvise bi voleo da mogu da odaberem iznmedju Windowsa i Linux-a kao sto biram izmedju dva Windows-a kada ih imam instalirane. Takodje mi treba i detaljniji opis aplikacija koje dolaze uz Linux.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Instaliras PartitionMagic, napravis dve dodatne particije jednu ext3 i jednu swap (kao sto sam vec rekao), zatim boot-ujes Linux i prilikom instalacije odaberes tu particiju koju si pripremio za njega. Kad bude pitao za boot loader, odaberes LILO i da se instalira u MBR. Sada svaki put kad podignes komp imaces izbor izmedju Windowsa i Linuxa.
Sto se tice aplikacija, one variraju u zavisnosti od distribucije do distribucuje, ali u principu uvek isti softveri idu, s tim sto od svakog softvera uvek imas bar po dva.
Koju ti distribuciju planiras da instaliras?
|
|
|
low40p Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 53
Datum registracije: 16 Feb 2006 Poruke: 8
|
|
Zoran_Karavla je napisao/la sledeće: | particije jednu ext3 i jednu swap (kao sto sam |
Pozdrav. Moram da primetim, a zašto ne ReiserFS, zar taj FS nije napredniji od ext ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jeste, ali je relativno nov i vecina distribucija jos uvek kao default koristi ext... ali nije toliko ni bitno, moze i Reiser, on bi trebao da bude nesto brzi od ext, ali nisam ga nikad probao...
|
|
|
low40p Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 53
Datum registracije: 16 Feb 2006 Poruke: 8
|
|
Zoran_Karavla je napisao/la sledeće: | bi trebao da bude nesto brzi od ext, ali nisam ga nikad probao... |
Ja sam od kako sam počeo sa SuSE odmah koristio njega i nemam nikakvih problema.
|
|
|
|
|
|
n3xt Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 12 Apr 2006 Poruke: 97 Mesto: Istok
|
|
SUSE ----> Automatic ----> Samo malo doradi oko podela particija da ti se ne desi kao meni kada sam prvi put instalirao SUSE, podelila mi se particija od 60 GB na 31 ( linux ) i 29 ( windows ). Ali se ne kajem jer vise koristim lin od wina.
SUSE 10.0 mozes naructi preko sajta www.linuxo.org . Cena je 200.00 din. Nacin placanja preko POST NETA
P.S. - Moras se registrovati pre narucivanja
|
_________________ Sreca se ne juri,sreca se srece .... |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|