:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ukoliko ste ikada spavali u blizini nekog ko hrče, odlično znate koliki to problem može da bude. Neretko, oni koji hrču nisu u stanju da razumeju koliko to može da smeta i iznenadili bi se da im kažete da su se zbog hrkanja partneri rešavali na spavanje u odvojenim sobama - ili čak i na rastanak, to jest razvod, ako su bili u braku. Premda ima onih koji smatraju da hrkanje više smeta okolini (nekad u toj meri da bukvalno ne mogu da spavaju) nego onome ko hrče, to nije sasvim tačno - hrkanje može da bude prvi korak ka sindromu "noćne apneje", prekida disanja, što može da izazove i veće tegobe. Zato ne bi bilo loše podsetiti se uzroka hrkanja, kao i mogućih terapija.
Uglavnom hrču muškarci; oko 20% muškaraca između 30 i 70 godina hrče. Nije sasvim sigurno zašto je to tako, ali veruje se da žene ređe hrču jer njihovi hormoni deluju stimulativno na centre disajnih organa, što sprečava hrkanje. U prilog ovoj teoriji ide to što se dešava da žene nakon menopauze počnu da hrču.
Pored hormona, i gojaznost ima veliki uticaj na hrkanje - nagomilana masnoća u obrazima i ispod brade smanjuje prostor između jezika i ždrela kroz koji struji vazduh. Po sličnom principu, hrkanju pogoduju i spuštena i mlitava nepca, izdužena resica, kao i uvećan zadnji zid ždrela. Isto tako, prehlada, alergije i upala sluzokože doprinose da hrkanje bude češće i glasnije.
Alkohol takođe doprinosi hrkanju, jer deluje kao neka vrsta anestetika koji opušta mišiće, pa oni u snu lakše vibriraju. Ukoliko se alkohol kombinuje sa obilnom, jako začinjenom i preterano masnom večerom, efekat će biti još jači.
Kao što možete i da pretpostavite, smanjenju problema hrkanja uveliko doprinosi otklanjanje uzroka - dakle, izbegavati veće količine alkohola pred spavanje i uzeti laganu večeru (i jedno i drugo će u mnogo čemu doprineti zdravlju, neće samo smanjiti verovatnoću hrkanja). Gojaznim osobama pomoći će ako smršaju - i opet, to će im popraviti opšte zdravstveno stanje, neće samo obradovati njihove ukućane koji će najzad moći da se ispavaju. Preporučuje se i deblji jastuk.
Za kraj, u evropskim zemljama postoje i odgovarajuće proteze za noć koje se stavljaju u usta pred spavanje i sprečavaju da jezik u snu padne pozadi i spreči prolazak vazduha. Zato, ne očajavajte ako vaš dragi "testeriše" - uz malo truda i tome ima leka.
|
|
|
hogar sa medaka Prijatelj foruma
|
Godine: 73
Datum registracije: 18 Avg 2002 Poruke: 6871 Mesto: beogradski pašaluk
|
|
Nema leka!
Zapravo, jedini pouzdani, a nov je, koji nisi ovde upisala je operacija.
Odnedavno se te operacije rade i kod nas, baš pre neko veče bilo na RTS-u.
Detalje ne znam, prekasno sam upao u emisiju, ali lekare i pacijente sam slušao kako o ovome pričaju.
Svi su zadovoljni rezultatom operacije.
I još nešto: od kad znam, veruj mi na reč, devojke i žene hrču podjednako brojno kao i muškarci, bez obzira na ono što je gore navedeno. Jedino što hrču tiše.
|
_________________ pičim redom i beležim kredom! |
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
Muškarci i hrkanje
Piše: Dejanka Stepanović
6 Mart, 2006, 01:06
Prava noćna mora za nas koji spavamo u blizini hrkača, ali i za vas koji hrčete. Ako niste znali, hrkanje dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema. Hrkanjem proizvodite buku i do 85 decibela (što je jednako buci u najprometnijoj ulici), ali hrkanjem ne ugrožavate samo svoju okolinu već i svoje zdravlje.
Gušenje u snu, ujutru ustajete umorni i iscrpljeni, a preko dana ste neispavani. Srce vam se "bori" protiv smanjenog priliva vazduha i stvara kardiovaskularne probleme. Umanjuje vam se kvalitet života. Patite od depresije, manjka koncentracije, pojačane nervoze i hroničnog umora.
Hrkanje se leči primenom koblatora.
Kod pacijenta se prvo utvrđuje gde vazduh u toku spavanja nailazi na prepreku. To se radi pomoću tanke sonde koja se plasira kroz nos.
Koblatorom se meko nepce podiže i učvršćuje, pa se tako proširuje prostor za disanje. Ukoliko se ustanovi da su prekidi disanja prouzrokovani preprekom koja se ne nalazi u gornjim disajnim putevima već dublje u donjim, tada se to ne može rešiti hirurškim putem. U ovom slučaju primenjuje se CPAP (countionous positive air pressure)aparat. Ovaj aparat non-stop prati nivo i pritisak kiseonika, pa u slučaju kad nivo vazduha opadne, aparat doprema dodatne količine i drži disajne puteve otvorenim.
Verujte kad bi ste otklonili sve ove uzroke hrkanja, spavali bi ste tri dana kao mala beba.
Zašto hrčemo?
Nije tačno kada kažemo da je to zbog određenog položaja spavanja. Tačno je samo to da oni koji spavaju na leđima hrču jače od onih koji izaberu neki drugi položaj, ali to mnogo ne menja stvari. Najčešću prepreku disanja stvara meko nepce koje je po pravilu meko i mlitavo, resica je produžena, a koren jezika zadebljao.
Kada osoba sa ovakvim deformitetima legne da spava, njeno meko nepce se preklopi a prostor za disanje se svede na veličinu pukotine. Kako osoba diše, vazduh struji, nepce počinje da titra i leprša poput jedra na vetru i tako se proizvodi neprijatan zvuk, hrkanje. Što je otvor za disanje manji, to se hrkač bori više za vazduh, a usled povećane količine vazduha titranje nepca se pojačava, a samim time i buka usled hrkanja.
Posledice ove neprijatne pojave su mnogobrojne i izazivaju mnoge zdravstvene i psihološke probleme.
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
_MaNjA_ Upućeni član
|
Godine: 43
Datum registracije: 16 Jan 2006 Poruke: 255
|
|
[quote="hogar sa medaka"]Nema leka!
Zapravo, jedini pouzdani, a nov je, koji nisi ovde upisala je operacija.
Jeste, al ni to ne traje zauvek. Moj tata ima strašan problem sa hrkanjem. Več dvaput je bio na operaciji. Jeste da je bolje posle toga al samo neko vreme. Onda jovo ponovo, jer se sve vrati na staro. Al dobro, možda ne govorimo o istoj operaciji.
|
|
|
|
|
|
avon Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 19 Mar 2006 Poruke: 156
|
|
Protiv hrkanja nema pomoći. Muž toliko hrče tako da ja skoro svaku noć bježim u dnevnu sobu da bih se uopšte naspavala. Pokušali smo sve i operaciju, nije pomogla.
|
|
|
|
|
|
La'Magia ~ La Victoria Siempre ~
|
Godine: 38
Datum registracije: 23 Mar 2006 Poruke: 1584 Mesto: * Novi Sad *
|
|
Hrkanje je ne izlecivo!!! Ali ipak pomaze ona narodna KO HRCE ZLO NE MISLI!!!!
|
|
|
|
|
|
vanja32 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 48
Datum registracije: 27 Mar 2006 Poruke: 160 Mesto: Beograd
|
|
jao..
kako je to strasno.
ako zaspim pre njega, onda mi nista ne smeta, ali ako on zaspi prvi pa pocne da hrce...dodje mi da ga probudim i da ga prebijem...
|
|
|
|
|
|
V kolona Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 24 Okt 2005 Poruke: 220
|
|
vanja32 je napisao/la sledeće: | jao..
kako je to strasno.
ako zaspim pre njega, onda mi nista ne smeta, ali ako on zaspi prvi pa pocne da hrce...dodje mi da ga probudim i da ga prebijem... |
Ma, nije to nista!Kakav sam ja sok doziveo kada sam cuo da mi devojka(bivsa) hrce!
|
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
e svasta..a sto bi ljudi to bio sok?jednostavno hrkanje je vrlocesto odraz umora..neudobnog polozaja tokom spavanja...prehladjenosti i zapusenosti disajnih puteva...meni se srecom ne desavada hrcem..ja skripim zubima ali sala na stranu sta desi se coveku da hrce..jeste nezgodno..ali Boze moj
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
V kolona Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 24 Okt 2005 Poruke: 220
|
|
pinkie je napisao/la sledeće: | e svasta..a sto bi ljudi to bio sok?jednostavno hrkanje je vrlocesto odraz umora..neudobnog polozaja tokom spavanja...prehladjenosti i zapusenosti disajnih puteva...meni se srecom ne desavada hrcem..ja skripim zubima ali sala na stranu sta desi se coveku da hrce..jeste nezgodno..ali Boze moj |
Pa, sok je bio jer sam mislio da je hrkanje rezervisano samo za muskarce!
|
|
|
|
|
|
_MaNjA_ Upućeni član
|
Godine: 43
Datum registracije: 16 Jan 2006 Poruke: 255
|
|
pinkie je napisao/la sledeće: | e svasta..a sto bi ljudi to bio sok?jednostavno hrkanje je vrlocesto odraz umora..neudobnog polozaja tokom spavanja...prehladjenosti i zapusenosti disajnih puteva...meni se srecom ne desavada hrcem..ja skripim zubima ali sala na stranu sta desi se coveku da hrce..jeste nezgodno..ali Boze moj |
E meni moj dečko kaže, da se mene noču uvek pomalo čuje . Al dobro on je na to naviko. Ionako se njega čuje više nego mene, tako da mu ne smetam opšte
|
|
|
|
|
|
magla 68 ~Sremački bećarac~
|
Datum registracije: 26 Nov 2005 Poruke: 4150 Mesto: Sremački BIRCUZ
|
|
Pa bogami kada više potegnem dešava se to i meni da zahrčem no to je normalno i
ne bežim od toga pa kad vidim i da žena zahrče onda znam da je umorna kao pašče
i nevidim razloga što se devojke uzbuđuju oko toga .
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|