www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Teslic
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Svet i putovanja ~ -> ~ Arhiva - Svet i putovanja ~
::  
Autor Poruka
Kosovac1389
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 39

Datum registracije: 07 Mar 2006
Mesto: Bodensee

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Mar 10, 2006 2:07 pm    Naslov poruke: Teslic Na vrh strane Na dno strane

Teslic je jedan gradic i sjediste istoimene opstine na sjeveru Bosne u Republici Srpskoj, izmedju Tuzle i Banjaluke, lezi na rijeci Usori i ima ukupno izmedju 50.000 i 60.000 stanovnika (cijela opstina). U opstini se nalazi jedna od najznacajnijih Banja cijele BiH, Banja Vrucica.
Zvanicna stranica Teslica je sledeca: http://www.teslic.rs.ba/

Imali ovdje Teslicana?

Da bez tebe dušo moja nema radosti
Nema radosti...

Kosovac1389
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Mar 10, 2006 2:11 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Polozaj Teslica u BiH/RS

Utisci Teslica:

Nema radosti...

Kosovac1389
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Mar 10, 2006 2:16 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Mapa Grada Teslica:

Mapa Teslicke Opstine:

Inace vecinu stanovnistva cine (bosanski) Srbi, ima takodje mnogo krajiskih izbjeglica.

Nema radosti...

pinkie
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 45

Datum registracije: 01 Okt 2004
Mesto: u skrivenom kutku

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Mar 10, 2006 2:37 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Кратка историја града Теслића
Иако је град Теслић релативно младог поријекла (тек неких 120 година), историја овог краја је веома богата и разноврсна. Ова подручја била су интересантна још и праисторијском човјеку. О томе на посебан начин свједоче налази остатака оружја и оруђа који су ископани у пећини у Растуши, Блатници, Врућици и Чечави. На стрмим падинама Борја и уз корито Усоре нађени су остаци примитивног рударског алата из времена Илира и Келта. У овим подручјима нашли су се и Римљани (око 250 п.н.е. почињу продоре у ове крајеве), што свједочи и један запис Плинија Млађег (62—113. год.) који говори да су они користили термалне воде Врућице.

Од VII до X вијека када је забиљежено да у Усори влада Часлав Котроманић, Усора је била у саставу самосталне српске државе. У доба владавине Кулина бана (1170—1204.) владајућа вјера у Босни је богумилство које се до XV вијека скоро у потпуности изгубило. Из тог времена остало је мало свједочанства о богумилима и њиховим учењима. Најзначајнији су свакако надгробни споменици, стећци којих је било доста и на овим подручјима, цијелој Гомјеници и подручју Рудопоља те на једној узвишици код Храст Потока. Најзанимљивији и највећи међу тим споменицима налазе се у Бањи Врућици гдје се распознају и темљи неког града.

Почетком маја 1463. турски султан Мухамед II пошао је са војском на Босну и лако је освојио. Крајем 1463. угарски краљ Матија, у савезу са Млечанима преузео је војну окупацију против Турске и успио да продре до Јајца и потисне Турке из сјеверне Босне. Та освојена подруја уређена су као бановине, јајачка и сребреничка, а у ту другу укључена је и Усора. Из тих времена средњовјековних босанских феудалаца остало је на тлу данашње теслићке општине мало видљивих доказа уз које су уткане разне легенде. Ти трагови су заправо рушевине некадашњих утврђења као што су Кастел код Гомијенице, Градина код Студенаца, Градина у Укриници, Градина у Рајшеви и Градина у Ружевићу.

Аустријска војска прешла је границу Босне 29. јула 1878. и већ три дана касније (1. августа 1878. године) стигла у подручје усорске долине. Одмах им је за око запела густа храстова шума погодна за експлоатацију, тако да године 1882. граде пругу Усора-Прибинић. Године 1896. на простору гдје се Велика и Мала Усора почињу приближавати једна другој, граде творницу за прераду дрвета — „Дестилацију“ и тиме отпочиње период настајања и развијања једног новог града, града Теслића.

Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander)

pinkie
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 45

Datum registracije: 01 Okt 2004
Mesto: u skrivenom kutku

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Mar 10, 2006 2:37 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Географски опис града Теслића
Општина Теслић по свим параметрима спада у ред највећих општина у Републици Српској. Општина се простире на 845 квадратних километара. Према подацима са последњег пописа становништва из 1991. године, Теслић је имао 59.854 становника. Након демографских осцилација у ратним и поратним годинама , процјењује се да општина има нешто више од 53.000 становника. Сам град Теслић има око 8.000 становника, а са приградским насељима и око 25.000.

Теслић је релативно млад град. Поникао је у посљедњим декадама XIX вијека заједно са првим пројектима индустријализације на овом подручју. За разлику од Теслића, неколико насеља, односно мјесних центара са подручја општине имају средњовјековну традицију и пуно су старија од града Теслића. Сам град је смјештен у питомој долини ријеке Усоре, на магистралном путу Добој-Бања Лука, на 85. километру од Бања Луке и 27. од Добоја.

На град Теслић наслања се живописно и веома угодно приградско насеље Бања Врућица. Са здравствено-туристичким комплексом у којем се налази пет хотела, природна бања за лијечење кардиоваскуларних обољења и објекат за спорт и рекреацију. Бања Врућица је надалеко позната и радо посјећена.

Посјећена је и као туристичка атракција и као здравствени центар, а са својих 1.000 кревета у хотелском смијештају, по броју ноћења у сирем окружењу, протеклих година једино су јој конкурисали Неум и Сарајево.

Од атрактивних садржаја на подручју општине Теслић свакако ваља поменути спортско-рекреативни центар на планини Борја, са мотелом „Хајдучка вода“. Надомак овог центра налази се манастир Липље. Манастир и манастирски амбијент остављају импресиван утисак, са културно-историјским рефлексијама које сежу све до 1219. године, када започиње његово грађење.

preuzteo sa zvanicnog sajta gore navedenog Wink

Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander)

bane42
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 60

Datum registracije: 17 Okt 2005
Mesto: Gde nebo ljubi zemlju...

slovenia.gif
PorukaPostavljena: Ned Maj 07, 2006 11:50 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

@ Kosovac 1389
Zahvaljujem ti zato što si otvorio i ovu temu o Tesliću , jer je to i moj grad i moja opština. I ja sam rodjen u jednom selu na severo - zapadu (Parlozi) u opštini Teslić.
@ pinkie
Tebi naravno puno hvala od srca , za lepe reči i oficijelne podatke o tom lepom gradiću i opštini.
Ja samo moram dodati još da je u toj pitomoj prirodi zrak čist kao suza. Inače okolina samog grada je brdskoplaninska pa i kakav izlet u prirodu nebi štetio nikome posebno u ovo doba (proleće) kada sve lista ,pupa, cveta.
Tako da putniku namerniku i drugima toplo preporučujem romantičnu šetnju u prirodu najbolje u paru .
Za dobar provod garantuje lepa i uglavnom netaknuta priroda koja zna probuditi lepa osećanja.
Pa dobrodošli u Tesliću !!!

P.S.
Nažalost nemam nijedne nove slike jer dugo nisam bio tamo , ali kad budem posetio ponovo ovaj gradić obećavam da ću napraviti nekoliko slika pa ćete ih i vi videti ovde na sajtu.

Kipranka
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 08 Apr 2006

cyprus.gif
PorukaPostavljena: Sub Maj 13, 2006 6:36 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ne znam da li je protiv pravila...ali da li mi mozes reci sta se desilo sa Slatinom za vreme rata? Da li tu zivi muslimansko stanovnistvo? Trazim nekoga... Sad

bane42
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 60

Datum registracije: 17 Okt 2005
Mesto: Gde nebo ljubi zemlju...

slovenia.gif
PorukaPostavljena: Sub Maj 20, 2006 1:28 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ne živim tamo već dugo u starom kraju pa ne znam..

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Svet i putovanja ~ -> ~ Arhiva - Svet i putovanja ~ -> Teslic Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon