:: |
Autor |
Poruka |
cica20 Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 01 Mar 2006 Poruke: 265
|
|
Crnogorska jagnjetina u mlijeku
Sastojci za 6 porcija
1,5 kg jagnjećeg mesa od plećke ili bubrežnjaka
1,5 l mlijeka
3 mrkve
2 lovora
5-6 zrna bibera
1 kg krompira
peršin, so
Priprema
Meso operite, stavite u lonac i prelijte mlijekom. Dodajte cijelu mrkvu, lovor, biber i sol po ukusu.
U drugom loncu skuvajte oljušten cjeli krompir.
Kada je meso kuvano, izvadite ga iz lonca,
isjecite, stavite u dublju posudu i dodajte cijeli kuvani krompir i mrkvu.
Prelijte procijeđenim mlijekom u kome se kuvalo meso i ukrasite peršinom
|
|
|
|
|
|
cica20 Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 01 Mar 2006 Poruke: 265
|
|
Sastojci za 4 porcije
1 kg jagnjećih koljenica
1 l domaće varenike (mlijeka)
1 kg cicvare prigotovljene na crnogorski način
Priprema
Jagnjeće koljenice, težine 200 – 250 g oprati i staviti da se kuvaju u svježem mlijeku (varenici), s dodatkom šargarepe, luka i peršunovog korijena. Dodajte po vlastitom ukusu ove namirnice. Kuvane koljenice izvaditi iz varenike, položiti na oval, preliti procijeđenom tekućinom i poslužiti uz cicvaru. Ukrasiti peršunom.
|
|
|
|
|
|
cica20 Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 01 Mar 2006 Poruke: 265
|
|
Sastojci za 10 porcija
1 kg borovnica
1700 g šećera
2-3 limuntosa
9 litara vode
Priprema
Istući borovnice, pokriti limuntosom i šećerom. Ostaviti da stoji 24 sata i povremeno promiješati. Sjutradan naliti šerpu sa 9 litara vode i prokuvati 5-10 minuta. Procjediti i nasuti u flaše.
|
|
|
|
|
|
cica20 Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 01 Mar 2006 Poruke: 265
|
|
Sastojci za 2 porcije
1 žumanac
1 mala kašičica šećera
2-4 šoljice turske kafe
Priprema
Izmutiti u šoljici žumanac sa kašičicom šećera i tući dok ne postane bijel. Skuvati od 2 do 4 šoljice kafe. U svaku šoljicu kafe staviti pjene od žumanca i naliti kafom.
|
|
|
|
|
|
cica20 Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 01 Mar 2006 Poruke: 265
|
|
Sastojci za 10 porcija
1 kg malina
1 kg šećera
1 i po litar prokuvane hladne vode
1-2 limuntosa (po ukusu)
Priprema
U sud staviti maline i prekiti ih šećerom i limuntosom. Miješati u naredna 24 časa, a potom dodati vodu. Propasirati kroz gazu i staviti u flaše predhodno zagrijane u rerni ili otkuvane.
|
|
|
|
|
|
cica20 Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 01 Mar 2006 Poruke: 265
|
|
Sastojci za 4 porcije
pakla paste 500 g
300-400 g svježeg paradajza
1 dl maslinovog ulja
30 g bosiljka
par maslina
Priprema
Staviti vodu sa kašičicom soli da se kuva, ubaciti paradajz na minut i izvaditi ga i oljuštiti. Sada dodati pastu i kuvati na jakoj vatri.
U drugu šerpu staviti maslinovo ulje i narezati paradajz te dodati kašičicu ravniju soli. Krčkati dok voda ne ispari i dok ulje ne počne da se odvaja od paradajza. Skloniti sa vatre i dodati masline.
Sada je pasta kuvana, ne morate je ispirati ako se kuvala u dosta vode, brzo je ocijedite da još kaplje i dodajte jelu. Blago promiješati da se dobije ujednačeno jelo. Pastu takođe možete i isprati hladnom vodom da se ne bi lijepila. Zavisi u koliko vode kuvate pastu, ako je u malo vode, za ovaj recept je morate ispirati, a potom jelo blago podgrijati na vatri! Bosiljak umješajte kada je jelo van vatre, a dijelom ukrasite na vrhu i pospite sa malo maslinovog ulja.
|
|
|
|
|
|
cica20 Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 01 Mar 2006 Poruke: 265
|
|
Sastojci za 4 porcije
pakla paste 500 g
300 g škampi u oklopu, a mogu i oguljene
1 veći luk
3-4 češnja bijelog
jedna - dvije veće špicaste crvene paprike
komad patlidžana oko 200 g
150-200 g šampinjona ili lisičarki
150 g dobrog pasulja iz tegle
30 g bosiljaka
par maslina
biber crni
pola limuna ili malo sirćeta ili malo vina
ljuta paprika zelena ili žuta ko ima papriku Madam Jeanette
maslinovo ulje 1 dl
Priprema
Staviti vodu sa kašičicom soli da se kuva, kad prokuva dodati pastu i kuvati na jakoj vatri. U veću posudu do nje staviti šerpu na vatru i sipati maslinovo ulje. Ubaciti crni luk, promješati, ubaciti bijeli, dodati papriku promiješati, dodati kolute ljute paprike (po želji), sjemenke ne smetaju. Potom dodati škampe promiješati nacijediti malo limuna ili sirćeta ili vina opet promješati, dodati šampinjone ili lisičarke i dodati patlidžan i promješati. Posoliti sa pola male kašike soli. Dodati pasulj pa pažljivo promiješati i kuvati dva tri minuta. Pobiberiti iznad jela.
Sada je pasta kuvana, ne morate je ispirati ako se kuvala u dosta vode, brzo je ocijedite i dodajte jelu. Blago promiješati da se dobije ujednačeno jelo. Pastu takođe
možete i isprati hladnom vodom da se ne bi lijepila. Zavisi u koliko vode kuvate pastu, ako je u malo vode, za ovaj recept je morate ispirati, a potom jelo blago podgrijati na vatri! Bosiljak umješajte kada je jelo van vatre, a dijelom ukrasite na vrhu, ugnijezdite jednog najvećeg škampa na sredinu tanjira i kolut limuna (prerežite gornju koru koluta i izvrnite tako da spolja dođu trouglovi, a kora unutra pa u to stavite jednog škampa)
|
|
|
|
|
|
cica20 Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 01 Mar 2006 Poruke: 265
|
|
Sastojci za 4 porcije
pakla paste 500 g
300 g dobre tune u komadu u maslinovom
1 velinki luk sitno izreckan
3-4 češnja bijelog sitno izreckan
jedna - dvije veće spicaste crvene paprike
komad patlidžana oko 200 g, isjeckan na kocke
150-200 g šampinjona (pola presječeno na četvrt,a pola
u kapama samo skinutih drški i usitnjenih ... ili 200 g. lisičarki)
150 g dobrog pasulja iz tegle
30 g. peršuna
par maslina
biber crni
ljuta paprika zelena ili žuta ko ima papriku Madam Jeanette
maslinovo ulje 1 dl
Priprema
Staviti vodu sa kašičicom soli da se kuva, kad prokuva dodati pastu i kuvati na jakoj vatri. U veću posudu do nje staviti šerpu na vatru i sipati maslinovo ulje. Ubaciti crni luk, promješati, ubaciti bijeli, dodati papriku promiješati, dodati četvrt čaše vode i ubaciti patlidžan. Posoliti sa pola male kašike soli.
Kada voda ispari dodati kolute ljute paprike (po želji), sjemenke ne smetaju, potom šampinjone ili lisičarke. Dodati pasulj, pa pažljivo promiješati dva tri minuta.
Skloniti sa vatre, pa dodati tunu sa maslinovim uljem , ne sitniti neka ostanu veliki komadi, sameljite biber iznad, dodajte masline, promiješati.
Sada je pasta kuvana, ne morate je ispirati ako se kuvala u dosta vode, brzo je ocijedite i dodajte jelu. Blago promiješati da se dobije ujednačeno jelo. Pastu takođe
možete i isprati hladnom vodom da se ne bi lijepila. Zavisi u koliko vode kuvate pastu, ako je u malo vode, za ovaj recept je morate ispirati, a potom jelo blago podgrijati na vatri !
Peršun stavite kada je jelo van vatre, umješajte ga, a dijelom ukrasite na vrhu.
|
|
|
|
|
|
cica20 Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 01 Mar 2006 Poruke: 265
|
|
Sastojci za 5 porcija
300 g mljevenog mesa
3 šoljice brašna
pola šoljice ulja
pola kesice praška za pecivo
2 dl vode
3 češnja bijelog luka
1 glavica crnog luka
3 jaja
Priprema
Masu sjediniti i ostaviti da odstoji 2 sata u frižideru. Kašikom vaditi i na vrelom ulju peći. Prijatno.
|
|
|
|
|
|
cica20 Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 01 Mar 2006 Poruke: 265
|
|
Sastojci za 10 porcija
2 kg grožđa
1 i po kg šećera
2-3 limuntosa
2 litra vode
Priprema
Istući grožđe, prekriti limuntosom i šećerom. Ostaviti da stoji 24 sata i povremeno promiješati. Sjutradan naliti šerpu sa 2 litara vode i prokuvati 5-10 minuta. Procjediti i nasuti u flaše.
|
|
|
|
|
|
cica20 Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 01 Mar 2006 Poruke: 265
|
|
Sastojci
Borovnice
šećer
vanila
Priprema
Oprati borovnice i očistiti ih od listića. Ređati u plitkoj šerpi što većeg prečnika (to je korisno jer se tokom kuvanja treba uklanjati pjena) sledećim redosljedom: red borovnica - red šećera - itd.- šećer na vrhu. Ostaviti 24 sata da borovnice puste sok. Poslije 24 sata staviti šerpu na šporet i kuvati 20-tak minuta. Ne dodavati vodu! Dodati vanilu. Hladno sipati u tegle.
|
|
|
|
|
|
cica20 Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 01 Mar 2006 Poruke: 265
|
|
Sastojci za 2 porcije
Na količinu od 12-15 skalopa ili oštriga:
sok koji je iscurio iz školjki
2,5 do 3 kašike maslinovog (dobrog, prvo cijeđenje)
1 kašičica sirćeta (vinskog)
2 limuna
grančica svježeg ruzmarina dužine 5 cm
dva zelena pera mladog luka (ne više od 25 g) tanko isjeckana (umjesto pera može holandski bislok, onoj luk što izgleda kao trava)
češanj bijelog luka (ako želite)
Priprema
Ako su školjke iz Jadrana ne prati ih. Ako su kupljene u nekoj zapadnoj zemlji onda moraju, jer se u uzgajalištima gaje na pijesku pa su ga uvijek pune. Znači, oprati pod hladnom vodom školjke, pa ih onda otvoriti tankim nožićem. Ja lično nisam stručnjak i uvijek imam problem.
Otvaraj ih iznad zdjele da bi skupila sok koji će da iscuri iz oklopa. Odvoji pažljivo meso od oklopa. Stavi u jednu zdjelicu sok, a u drugu skalope, u treću najdublje oklope školjki.
Metoda:
Stavi 15 oklopa (znači praznih bez mesa) u rernu upali na 150°C nekih 10 min da se grije.
U šerpicu stavi maslinovo na blagu temperaturu, skini pera sa ruzmarina i ubaci i grančicu i pera u ulje. Poslije minut, dva kad zamiriše ruzmarin, ulij sok od školjki. Potom eventualni bijeli luk, iskapaj iz pres aparatića.
Kuvaj opet dva minuta, pa dodaj sirće i 2 kašike isceđenog limuna. Miješati dok se ne sjedini, a to je minut-dva.
Skini sa vatre, izvadi samo veliku peteljku ruzmarina, ostatak ostavi, potom ubaci tanko sjecakana pera mladog luka ili bisloka.
Izvuci vrele oklope iz rerne i ubaci u njih meso školjki.
Sada u svaku školjku sipaj kašikom vreli sos (podgrij ga minut ako nemaš pomagača da ti složi meso u oklop kada ti je sos gotov).
Spremno je za služenje bez ikakvog daljeg pečenja. Meso je nježno i samo će se od ulja i oklopa ispeći tačno koliko treba.
Serviranje:
Odmah na sto. Poslužiti na tanjiru za tortu, slagati u krug zavisno od veličine, recimo 4 veće ili 6 manjih, pa odmah iznad sljedeći krug. Ostatak limuna isjeći na četvrtine pa poslužiti.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|