:: |
Autor |
Poruka |
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Ваздухопловство подразумева све људске активности које се тичу механичког лета и индустрије која производи ваздухоплове и опрему. Појам Ваздухоплов укључује летилице са фиксним и ротационим крилом; чврсте и мекане конструкције; теже и лакше од ваздуха. Ваздухопловство можемо грубо да поделимо на:
* Цивилно ваздухопловство
* Војно ваздухопловство
Цивилно ваздухопловство
Из Википедије, слободне енциклопедије.
Скочи на: навигација, претрага
Цивилно ваздухопловство је једна од две главне категорије ваздухопловства, које представља комерцијалну и цивилну авијацију. Највећи број земаља света чланице су Међународне организације цивилне авијације (ИЦАО) и заједно раде на успостављањју стандарда и прописа у цивилној авијацији кроз ту агенцију - изузетак су Сједињене Америчке Државе, које не припадају ИЦАО, али су пристале да уклопе своје прописе и процедуре са остатком света и тако спрече конфузију и проблеме за пилоте који лете из или у друге земље.
Цивилна авијација укључује две главне категорије:
* Редовни авио превоз, укључујући све путничке и карго летове који се обављају по реду летења и
* Приватну авијацију, укључујући све остале летове, приватне или комерцијалне
Иако јавност цивилно ваздухопловство најчешће идентификује са редовним авио-превозом, највећи број летова у свету уствари чини приватна авијација.
У Србији и Црној Гори тренутно постоје две авио-компаније које обављају редован путнички саобраћај: Јат Ервејз и Монтенегро Ерлајнз, чартер и лизинг авио-компанија Авиогенекс, карго компанијa Космас Ер као и неколико мањих компанија које се углавном баве авио-такси саобраћајем (Ер Пинк, Принц Авијација)
(tekst skinut sa neta)
Interesuje me Da li bi ste izabrali Vazduhoplovstvo ili da li bi voleli da budete Pilot i zasto?
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
andrejica Tico & Ada
|
Godine: 39
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica
|
|
s obzirom koliko sam pogledala filmova kada se avion srusio... ne
|
|
|
|
|
|
PiNkLaDy Miss Smart
|
Datum registracije: 14 Maj 2005 Poruke: 14060 Mesto: Beograd/USA
|
|
KRATAK KURS
ZA PILOTE-POČETNIKE
1. Poletanje nije obavezno. Svako sletanje je obavezno.
2. Kada gurnete palicu od sebe, zgrade se povećavaju. Kada povučete palicu ka sebi, one se smanjuju. No, ukoliko nastavite tako da držite palicu, zgrade će se opet povećati.
3. Leteti nije opasno. Opasno je srušititi se.
4. Uvek je bolje biti dole i žaliti što niste gore, nego biti gore i žaliti što niste dole.
5. Jedina situacija u kojoj UVEK imate previše goriva jeste požar na avionu.
6. Elisa je samo ogroman ventilator zakačen za nos aviona, a služi za rashladjivanje pilota. Kada se zaustavi, zapazićete da pilot počinje da se znoji.
7. Kada vam nešto postane sumnjivo, zadržite visinu na kojoj ste. Niko se do sada još nije sudario sa nebom.
8. "Dobrim" sletanjem smatra se sletanje posle kojeg možete sami da odšetate kući. "Lepim" sletanjem smatra se sletanje posle kojeg avion mogu da upotrebe i drugi.
9. Učite na tudjim greškama. Nema šanse da poživite toliko da ih sve napravite sami.
10. Kako da znate da ste sleteli sa uvučenim točkovima? Po tome što vam je potrebna puna snaga motora da biste napustili pistu.
11. Verovatnoća preživljavanja obrnuto je proporcionalna uglu prilaza. Veliki ugao prilaza - mala verovatnoća preživljavanja. I obratno.
12. Nikada ne dozvolite avionu da vas povede tamo gde vaš mozak već nije stigao pet minuta ranije.
13. Držite se podalje od oblaka. Oni u vidu srebrnaste i razvučene linije govore da bi mogao da naidje i drugi avion, iz suprotnog smera. Takodje, pouzdani izvori tvrde da su planine poznate po tome što vole da se skrivaju u oblacima.
14. Uvek se trudite da broj vaših sletanja bude jednak broju vaših poletanja.
15. Postoje tri jednostavna saveta za meko sletanje. Na nesreću, niko ne zna koja.
16. Počinjete sa punom torbom sreće i praznom torbom iskustva. Trik je u tome da napunitre torbu iskustva pre no što ispraznite torbu sreće.
17. Helikopteri ne mogu da lete. Oni su samo toliko nakazni da i zemlja beži od njih.
18. Ukoliko kroz prozor pilotske kabine ne vidite ništa drugo osim zemlje koja se bezglavo okreće, a iz putničke kabine ne čujete ništa drugo osim meteža i cike, znajte da stvari više nisu onakve kakve bi trebalo da budu.
19. U stalnoj borbi izmedju objekata načinjenih od aluminijuma koji se kreću stotinama kilometara na čas i zemlje, koje se kreće brzinom od nula kilometara na čas, zemlja još uvek ima šta da izgubi.
20. Dobra procena je posledica iskustva. Nažalost, iskustvo obično dolazi posle loše procene.
21. Tri najnekorisnije stvari za pilota su: visina iznad, pista iza i desetinka sekunde koja je prošla.
....
Pilot ili vodja vazduhoplova je odgovoran za sve sto se desi na vazduhoplovu tokom leta.na njemu je da donese i presudnu odluku u skucaju bilo kakve vanredne situacije,bez obzira na umesnost predloga ostalih clanova posade....
Ja bi bila pilot... najlepsi osecaj koji postoji je kada se nalazite na 11000m iznad zemlje,visoko iznad oblaka,krstarite neebom i uzivate u prelepom pogledu... ali,biti pilot ne znaci samo uzivati u krstarenju nebom,vec sa sobom nosi i ogromnu odgovornost...isto tako,pilot mora da bude jaka licnost koja ce u vanrednoj situaciji ostati pribrana i doneti najbolju mogucu odluku...osim ovoga,pilot mora da ispunjava visoke zdravstvene kriterijume...Iako je ovaj posao izuzetno zahtevan,ja bi ga izabrala...i sa velikim zadovoljstvom bi krstarila svetskim nebom...
|
_________________ Nocu kada spavas
sanjivo te gledam
I gusim slatku ceznju
koja me nosi
I dok mazim te ja mislim
zar je moralo ovako
Menjas se i boli me
al' trpim jer volim te... |
|
|
|
|
vmirko Upućeni član
|
Datum registracije: 14 Dec 2004 Poruke: 409 Mesto: beograd
|
|
Ja cu jednog dana da uplatim casove letenja. Oduvek mi je bilo interesantno letenje, jedino sto sada nemam sredstva za tako skup hobi. Ali jednog dana....
|
|
|
|
|
|
colonel Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 15 Mar 2004 Poruke: 223 Mesto: Srbija
|
|
Jaoj bre ne staj mi na muku!
Ja volim civilno vazduhoplovstvo vise nego 'leba da jedem. Hteo sam da budem pilot ali sam pao lekarski pregled zbog neke davne operacije!
To je bez konkurencije najlepsi posao na svetu!
|
|
|
|
|
|
nastasenjka ~daydreaming~
|
Datum registracije: 04 Mar 2005 Poruke: 34840 Mesto: medju javom i med snom
|
|
Ja sam oduvek zelela da budem pilot. I to vojni...Svi smo gledali Top Gun i valjda me je to kao malu povuklo...Ta me zelja jos drzi mada znam da je skroz nerealna.
|
Cilj nosiš skriven pod kaputom, istetoviran na grudima kao metu...
I eto ti...U tome je tajna...U tome je jedini trik...
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|