:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
ZAČINJENE PROKULICE (BROKULICE):
Prokulice očistiti i skuhati ih u slanoj vodi.Posoliti,popapriti i začiniti s malo octa i maslinovog ulja.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PIKANTNI PAPRIKA-JOGURT
Za jednu osobu
.
Sastojci:
1 žlice paprike
1 mali luk
1 češanj češnjaka
150 ml. Jogurta
1 žlica maslinovog ulja
sol
biber
2 crvena feferona
2 kriške kruha
crvena paprika
Priprema:
Papriku očistiti i naribati. Luk sitno nasjeckati, češnjak izgnječiti.Jogurt, luk, češnjak i maslinovo ulje pomiješati. Dodati sol i papar. Umiješati naribanu papriku. Servirati sa feferonima i kruhom. Posuti crvenom paprikom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
MARINIRANE MASLINE
Operite i ocijedite 500g usoljenih kalamata maslina. Svaku maslinu malo zarežite da dobro upije marinadu. Stavite u steriliziranu staklenku masline, uske rezance limunove korice, 3 tanko narezana češnja češnjaka, 1 žlicu korijandra i 2 lista lovora. Prelijte sa 1/4 šalice balzamičnog ili drugog voćnog octa i zalijte čistim (djevičanskim) maslinovim uljem. Zatvorite staklenku i ostavite jedan tjedan na hladnom i tamnom mjestu da se marinira. Poslužite masline uz predjelo od tjestenine.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
SITNE MASLINE SA CHILLIJEM
Operite i ocijedite 500 g maslina. Stavite u steriliziranu staklenku sa 4 prepolovljena mala crvena chillija (ili feferona), nekoliko tankih ploški limete, 1 žličicom smrvljenog suhog chillija, 2 tanko rezana češnja češnjaka i nekoliko grančica omiljenog začinskog bilja. Izmiješajte 2 žlice soka limete s 2 žličice octa s estragonom, 1 šalicom čistoga (djevičanskog) maslinovog ulja i nekoliko usitnjenih zrna papra, prelijte masline. Ako je potrebno, dolijte ulja da prekrijete masline. Zatvorite i ostavite tjedan dana na hladnom i tamnom mjestu da se marinira.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
TAPENADA OD MASLINA I RAJČICA
Izvadite koštice i krupno narežite 155 g mariniranih maslina. Stavite u aparat za obradu hrane s 2 sitno nasjeckana luka, 60 g ocijeđenih kapara, 60 g nasjeckanih, na suncu osušenih paprika. Obrađujte 10 s ili dok se svi sastojci ne usitne nemojte predugo jer će smjesa postati kremasta, mora sličiti na krupnu kašu. Premjestite u zdjelu. Umiješajte 2 sitno narezane duguljaste rajčice, 1 žlicu sitno narezanog svježeg peršina i 1 žlicu maslinovog ulja. Začinite solju i paprom. Poslužite s krekerima ili toastom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
UMAK OD MASLINA
Stavite 250 g nasjeckanih mariniranih zelenih i 90 g nasjeckanih mariniranih crnih maslina u zdjelu. Dodajte 1 sitno narezani crveni luk, 1 nasjeckanu žutu papriku, 4 sitno narezane duguljaste rajčice i 3 žlice narezanog svježeg bosiljka, promiješajte. Pomiješajte 1 usitnjeni češanj češnjaka, 2 sitno narezana crvena chillija, 1 žlicu narančinog i 1 žlicu limunovog soka te 1/4 šalice maslinovog ulja. Umiješajte u smjesu od maslina, poklopite i stavite u hladnjak. Poslužite na sobnoj temperaturi.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
BRUSCHETTE S MASLINAMA
Narežite domaći kruh na tanke ploške debljine 1 cm, malo ih namažite maslinovim uljem i pecite ispod unaprijed zagrijanog grila ili na roštilju na ugljen dok ne porumene s obje strane. Na njih položite tanku plošku duguljaste rajčice, tanke ploške bocconcinija, krišku kiselog krastavca, list bosiljka, malo sitno narezanih mariniranih crnih maslina. Kapnite malo maslinovog ulja i pospite crnim usitnjenim paprom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Salata od rakovica (pacarela)
Sastojci:
4 kom. rakovice
2 kom. jaja
1 dl maslinova ulja
50 g limuna
1 dl bijelog vina
30 g peršina
20 g soli
5 g papra
Priprema:
Oprane rakovice staviti kuhati u vrelu slanu vodu jednu po jednu tako da se najprije hrbat uroni u vodu.Kuhati oko 30 min. Izvaditi iz vode i iz čvrstih dijelova rakovice izvući meso.Dodati na sitne kockice izrezana kuhana jaja, jedan dio isjeckanog peršina i začiniti s maslinovim uljem, vinom, sokom od limuna, soli i paprom.Lagano promiješati i salatu posložiti u školjke od rakovica.Ukrasiti listom zelene salate, kriškama limuna, peršinovim listom i poslužiti.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Bakalar na bijelo
Sastojci:
400 g bakalara (suhog)
3 dl maslinova ulja
30 g češnjaka
1 lovorov list
20 g soli
3 g papra
Priprema:
Bakalar dobro istući drvenim tučkom i ostaviti da se moči u vodi preko noći.Zatim ga staviti kuhati u slanu vodu.Dodati dio češnjaka u češnjevima, list lovora i kuhati dok bude mekan. Očistiti od kostiju i crne kožice, te ponovo tući drvenim tučkom tako dugo dok ne postane kao pire. Ostatak češnjaka isjeckati, propržiti na malo maslinovog ulja i dodati bakalar.Posoliti, popapriti.Stalno miješajući doliti ostatak ulja.
Može se posluživati kao samostalno jelo, a u Istri je uobičajeno posluživati ga uz posutice, zelje ili palentu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Fuži
Sastojci:
40g brašna
2 kom. jaja
20 g. soli
voda
2 žlice maslinova ulja
Priprema:
Brašno posijati na dasku, utisnuti udubinu u koju se stave jaja, sol i toliko vode da se umijesi glatko tijesto. Podijeliti na nekoliko dijelova i dalje mijesiti svaki komad posebno. Razvaljati u što tanju plohu, a zatim izrezati kvadratiće 4 x 4 cm. Od tih kvadratića tijesta rade se fuži tako da se dva suprotna ugla savinu prema sredini i pritisnu kako bi se zalijepili.
Pripremljene fuže kuhati u vreloj slanoj vodi oko 10 minuta, ocijediti i preliti maslinovim uljem.
Poslužiti toplo kao prilog uz žgvacet ili s martinčicama (gljivama).
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|