:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
BAKLAVA OD MAKA
Sastojci:
500 g kora za baklavu, 150 g oraha, 150 g maka, 1 kesica cimeta, 300 g secera, 0,5 l vode, 1 limun, 1 vanilin secer
Pleh u kome ce se peci baklava namazati uljem i u njega staviti dve kore naprskane uljem. Kore posipati nadevom od oraha, maka i kesicom cimeta. Tako redjati naizmenicno nauljene kore, pa fil i sve dok se ne potrosi materijal i na kraju ostaviti dve kore za odozgo. Baklavu iseci ostrim nozem na kocke, preliti uljem i staviti da se pece u zagrejanoj rerni oko 50 minuta. Pecenu baklavu preliti prohladjenim sirupom od 300 g secera, 0,5 l vode, 1 kesice vanilin secera i soka od 1 limuna i vratiti u ikljucenu rernu. Baklavu izvaditi posle 15 minuta i sluziti hladnu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PITA OD KOPRIVA
1 kg brasna T-500, 2 kasike ulja - mlake vode po potrebi, so - 1 kg mladih kopriva ili spanaca - 300 g pirinca
Zamesiti cvrsto testo od brasna, ulja, vode i soli. Dobro ga izraditi i podeliti na nekoliko manjih loptica i ostaviti da stoji oko 20 minuta. Ocistiti i oprati mlade koprive ili spanac, usoliti i ostaviti da odstoji. U slanoj vodi skuvati pirinac, ocediti i pomesati sa koprivom ili spanacem, dodati soli po potrebi i ulja. Prekriti sto cistim stoljnjakom, staviti hlepcic na sredinu i razvlaciti u krug dok testo ne predje ivice stola. Krajeve testa otkiniti i ostaviti na stranu. Kada su kore razvucene i malo prosusene poprskati ih uljem i ispresavijati ih onoliko puta koliko je dovoljno da se postigne velicina pleha u kome ce se pita peci. Staviti koru u podmazan pleh i na nju rasporediti deo nadeva. Redjati koru pa nadev i tako sve dok se ne potrosi sav materijal. Na vrhu treba da je kora. Poprskati uljem i ostrim nozem iseci pitu na kocke. Tada je staviti u zagrejanu rernu i peci dok ne porumeni. Kada je pite pecena, poprskati je mlakom vodom, pokriti salvetom i ostaviti da se malo prohladi. Pitu sluziti dok je jos topl
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PUNJENE SUVE PAPRIKE
Sastojci:
15 suvih crvenih paprika, 300 g pirinca, 400 g crnog luka, 1/2 solje ulja
Paprike oprati i preliti vrelom vodom. Dok stoje u vodi pripremiti nadev. Na ulju prodinstati isecen crni luk, dodati pirinac kiji je do pola skuvan, zatim dodati so, biber, malo persuna i po zelji malo paradajz pirea. Sve izmesati pa tim nadevom puniti paprike i redjati u posudu za djuvec. Posebno zagrejati malo ulja, dodati 1 kasiku brasna, alevu papriku, promesati i dodati dve case vrele vode sa 1/2 solje pirea od paradajza.Sve promesati pa preliti paprike da ogreznu i dodati jos vode ako je potrebno. Posudu sa paprikama staviti u zagrejenu rernu i peci dok sva tecnost ne ispari.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
VARIVO OD KELJA
Sastojci:
1 kg kelja, 1 glavica crnog luka, soljica ulja, 1 kasika brasna, 3 cena belog luka, aleva paprika, so, biber
Ocistiti i oprati kelj. Iseci glavice na 4 dela, obariti i ocediti. Zagrejati soljicu ulja, dodati isecakan crni ibeli luk i proprziti, zatim dodati kasiku brasna pa sve proprziti. Na kraju dodati alevu papriku i ocedjen kelj. Promesati, naliti supom, posoliti, pobiberiti po ukusu i ostaviti da lagano vri oko 15 minuta. Kelj mozete naliti i vodom u kojoj je kuvan, tako da ne morate imati supu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
ČORBA OD KROMPIRA
Sastojci:
1 glavica crnog luka, 2 soljice ulja, 1/2 kg krompira, aleva paprika, so, biber, 1 kasika brasna, 2 sargarepe, 2 paprike, 2 paradajza
Iseckati luk i proprziti ga na ulju. Zatim dodati kasiku brasna i prziti dok ne porumeni, dodati alevu papriku pa spustiti isecen krompir i sargarepu. Brzo mesati da se povrce sjedini sa masnocom, pa naliti vrele vode da bude dovoljno za corbu. Mesati sve dok corba ne provri i kada provri ostaviti da se kuva na umerenoj vatri. Zatim dodati isecene ili cele paprike, a posle 15 minuta i 2 paradajza pa ostaviti da vri jos 10 minuta. Corbi dodati, ako je potrebno, so, biber i isecen persunov list. Pustiti da opet prokljuca, pa skinuti sa sporeta i posluziti.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PITA SA SLATKIM KUPUSOM
500 g kora, 1 glavica kupusa, 1 glavica crnog luka, biber, so i ulje
Iseci sitno luk i poprziti ga na ulju. Dodati soli i bibera pa kad kupus porumeni ostaviti ga da se prohladi. Namazati pleh uljem, redjati po dve kore, poprskati ih uljem, staviti fil. Redjati kore i fil tako do kraja. Poslednju koru poprskati vrucim uljem i ispeci u rerni. Kada je pecena iseci je na parcice dok je jos topla.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
SUVA PITA
500 g tankih kora, 500 g mlevenih oraha, 150 g suvog grozdja, 500 g secera, malo ulja, limun i malo vode
U podmazan pleh redjati po dve kore, svaku poprskati uljem, a preko svake druge stavljati nadev od mlevenih oraha, suvog grozdja i malo rendane kore od limuna. Redjanje zavrsiti korom. Tankim nozem iseci pitu na kocke. Pitu peci u umereno zagrejanoj rerni. Kada je pecena, preliti je vrucim sirupom i preliti vlaznom salvetom. Pitu sluziti kada se ohladi. Sto duze stoji pita je ukusnija
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PITA PUŽIĆ
500 g brasna, 300 g oraha, 100 g suvog gozdja, 300 g secera, ulje, sok od limuna, vanila
Zamesiti brasno sa malo mlake vode i pola kasike ulja, kao za svaku pitu. Testo podeliti na dva dela i ostaviti oko pola sata. Na sto staviti cist stoljnak i razvuci kore. Kore prosusiti, poprskati verlim uljem, presaviti sve cetiri strane za velicinu pleha, ponovo porskati uljem, posuti orasima i suvim grozdjem, pa uviti pomocu stoljnjaka u cvrscu rolnu. Od druge kore napraviti istu takvu rolnu. Iseci pitu na jednake komade i sloziti ih u podmazan pleh tako da se vidi nadev. Pitu iseci, a u medjuvremenu napraviti sirup od secera i case vode, staviti da se uspinuje, dodati vanilu i sok od limuna i preliti pitu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
POSNA PITA
Časa kisele vode, časa ulja, 250 g mlevenih oraha, 250 g secera, 1 kesica suvog kvasca, malo secera, malo soli, dzema i brasna po potrebi
Rastopiti kvasac u casi mlake kisele vode i sacekati da se podigne. U to dodati jednu solju ulja, malo secera i brasna po potrebi. Testo podeliti na pet delova koje treba razviti u kore velicine poleha. Izmesati 250 g oraha i 250 g secera. Staviti prvu koru u pleh, premazati dzemom od kajsija, posuti orasim ai secerom. Stavioti drugu koru i filovati do kraja. Pitu ostaviti da naraste pola sata i onda peci u zagrejanoj rerni. Pecenu pitu premazati dzemom i posuti orasima. Umesto navedenog fila mozete staviti i rendane jabuke sa suvim grozdjem.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PIRINAČ SA TUNJEVINOM
Sastojci:
300 g pirinca, po dve zelene i dve crvene babure, 200 g tunjevine (iz konzerve), glavica crnog luka, kasika soka od limuna, cen belog luka, majcina dusica, mleveni muskatni orascic, persunov list, biber, so, ulje
Pirinac kuvati oko 15 minuta u posoljenoj vode, isprati ga i ocediti. Tunjevinu ocediti od ulja i isitniti. Paprike oprati, ocistiti od semenki i iseckati na stapice. Sve spojiti, dodati iseckan crni i beli luk, persun, majcinu dusicu, strugani muskatni orascic, so, biber. Ulje pomesati sa sokom od limuna, umesati u salatu i drzati do sluzenja na hladnom mestu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
SUPA OD POVRĆA
Sastojci:
2 kasike ulja, 2 kasike brasna, 1 glavica crnog luka, 2 sargarepe, 1 koren persuna, 1 koren celera, 2 krompita, 2 paradajza, malo aleve paprike, soli i bibera po potrebi
Na zagrejanom ulju proprziti luk da pozuti. Dodati brasno, alevu papriku, biber, so i kasicicu secera. Dodati seckano povrce, naliti vodu do zeljene gustine i kuvati dok povrce ne bude mekano. Ukrasiti na kraju sa seckanim persunovim listom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
POHOVANE PEČENE PAPRIKE
Sastojci:
10 mesnatih paprika, margarin, mrvice, brasno, so, beli biber
Mesnate parike, oprati, osusiti, ispeci na plotni i ocistiti od ljuske i posoliti. Rastopiti margarin, ali ne sasvim. Paprike uvaljati u brasno, pa u margarin pa u prezle. Poredjati paprike u vatrostalnu posudu i staviti da se peku u zagrejanoj rerni oko 10 minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|