:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Пита од сувих шљива
материјал:
пола килограма танких кора,
750гр сувих шљива,
250гр ораха,
две шоље шећера,
уље
Шљиве без коштица динстати са мало шећера на лаганој ватри, док не смекшају али не би требало да се распадну. У подмазан плех ређати по три коре, квасећи их уљем и водом. Шљиве ређати једну поред друге, посути млевеним орасима, па савити коре. На умереном пећи 25 минута. Готову питу залити сирупом који је остао од динстања. Сећи на коцке.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Димљена пастрмка с пиринчем
материјал:
500гр димљене рибе,
250гр обареног пиринча,
50гр маргарина, першун
Рибу кувамо два до три минута у води, па је извадимо. Кад се охлади, очистимо јој кожу и кости. Месо насечемо на комаде, пропржимо на врелом уљу или маргарину, помешамо са першуном и топлим пиринчем (који смо наравно скували).
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Пастрмка у вину
материјал:
4 пастрмке,
1дл уља,
кашика брашна,
со, лимун, лист лорбера,
бело вино
Свеже пастрмке од 250 до 300гр посолити, ставити у суд да огрезну. Измешати уље и брашно, изручити у ватростални суд, ставити лорбер, сложити рибу, прелити уљем и испећи. Украсити лимуном.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Шпагети са туном и грашком
материјал:
500гр шпагета без јаја,
конзерва туне,
200гр грашка,
2 чешња белог лука,
уље, маргарин, со, бибер, першун.
Грашак кратко динстати на маргарину са сољу, бибером и мало воде. Посебно пржити ситно сецкан бели лук, па додати туну, грашак и першун. Налити шољом млаке воде и пустити да крчка. Шпагете обароти у сланој кључалој води са две кашике уља, оцедити, попрскати хладном водом и прелити сосом од туне и грашка.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Пита са орасима, јабукама или вишњама
материјал:
800гр кора за питу,
300гр млевених ораха,
1 шоља уља,
1 шоља шећера,
200гр шећера у праху,
2 кесице ванилин шећера,
1 шоља киселе воде (за воће не треба кисела вода, већ 1/2кг изренданих јабука или очишћених вишања, цимет и две шољице презле).
Коре попрскајте уљем и шећером и слажите их по 3-4 једну на другу. Поспите их надевом од ораха без шећера (само ванилин шећер) или воћем помешаним са шећером, презлом и циметом. Коре увијте у ролне и сложите у подмазан плех, па их пеците у рерни око 40 минута на 200 степени. Питу са воћем пре печења можете да исечете, а резове овлаш немажите уљем. Исечену питу попрскајте водом, покријте салветама, оставите да се прохлади, па исеците. Питу са орасима богато поспите шећером у праху, а питу са воћем поспите шећером по укусу.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Паприкаш без меса
САСТОЈЦИ:
1 kg свежих паприка
250 грама лука
250 грама парадајза
1 плави патлиџан
1 кашика першуна
1 dl уља
1 кашичица млевене црвене паприке
2 кашике брашна
уље, со
НАЧИН ПРИПРЕМЕ
Лук исеците на танке кришке и пропржите на уљу. Очишћену паприку и плави патлиџан исеците на коцкице и додајте луку. Пропржите па додајте огуљен и исечен парадајз. Кад се поврће добро попржи, поспите га брашном и црвеном паприком, посолите и долијте воду. Кувајте на лаганој ватри док се јело не згусне. На крају додајте першунов лист. Послужите топло.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
ШАРАН СА СУВИМ ШЉИВАМА
САСТОЈЦИ:
1,5 kg чисте рибе
1 kg црног лука
150-300 грама сувих шљива
150-200 грама сецканих дуња
100-200 грама киселих јабука
1 већи лимун
2 листа лорбера
мало алеве паприке
парадајз пире
кашичица шећера
бибер у зрну
ракијска чаша сирћета
першун
корен целера
со и остали зачини по укусу
НАЧИН ПРИПРЕМЕ
Шарана посолити, уваљати у брашно и пржити на уљу тако да не порумени. Ставити га у дубљи плех, посути зрнима бибера, па преко поређати колутове лимуна и лист лорбера.
Надев: исецкати лук на ребарца и пржити на уљу (само да омекша, тј. да не порумени). Додати алеву паприку, 1,5-2 литра воде, суве шљиве, дуње, јабуке, целер, першун, сирће, парадајз пире и шећер. Све ово прокувати и прелити рибу у плеху. Пећи на већој температури 1,5-2 сата (не мешати, већ повремено само притискати кашиком), а додати и уље од пржења рибе док се маса не уједначи и проври.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
ПОСНА КАКАО ТОРТА
САСТОЈЦИ:
650 грама шећера у кристалу
500 грама ораха
120 грама какаоа
пекмез од кајсија
екстракт од малина
НАЧИН ПРИПРЕМЕ
Ставити у шерпу пола килограма шећера, налити чашу воде, скувати сируп, додати пола килограма млевених ораха, све измешати и прокувати док се не згусне. Потом склонити са шпорета, мало прохладити и масу поделити на три дела.
Први део обојити прахом од 20 грама какаоа, други део оставити као што је и био, а трећи обојити екстрактом од малине.
На овлаженој дасци за мешење растањити масу и направити три листа за торту. Први лист (црни) премазати пекмезом од кајсија, преко њега ставити други (бели) лист и њега премазати пекмезом, па на њега ставити трећи и прелити торту глазуром од какаоа.
Глазура од какаоа: густо скувати 150 грама шећера са мало воде, додати 100 грама какаоа и неколико капи уља, измешати и склонити са шпорета, па мешати док се прелив не згусне.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
ЛЕТЊА ЈАНИЈА ОД ПАТЛИЏАНА
САСТОЈЦИ:
400 грама плавог патлиџана
200 грама тиквица
200 грама зелених бабура
300 грама парадајза
2 главице црног лука
2 чена белог лука
1 dl уља
50 грама брашна
1 dl вина
со, бибер
першун
НАЧИН ПРИПРЕМЕ
Бабуре испећи на плотни или на жару, ољуштити их, очистити од семенки, па их исећи на резанце дебеле пола сантиметра.
Ољуштити тиквице и плави патлиџан и исећи на котурове. Уваљати у брашно и брзо са обе стране препећи на врелом уљу. Узети земљани или ватростални суд, па ређати најпре плави патлиџан, затим тиквице и паприке и на крају парадајз исечен на дебеле котурове. Посути сецканим белим луком и першуном, побиберити и посолити.
Измешати вино и уље у коме се пржило поврће, па прелити преко јаније. Пећи на јакој ватри у рерни око 20 минута.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
ОБЛАНДЕ СА РАТЛУКОМ
САСТОЈЦИ:
500 грама шећера
300 грама ратлука (розе)
50 грама ораха
1,5 чаша воде
мање паковање обланди
НАЧИН ПРИПРЕМЕ
Ушпиновати шећер са водом нешто ређе него за слатко. Прохлађеном сирупу додати исецкани ратлук и исецкане орахе. Све добро сјединити, па филовати обланде.
Уколико се маса приликом надевања охлади, треба је лагано загрејати, уз непрестано мешање. Последња обланда филује се истим филом. Сећи тек када се све добро расхлади.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
ПЕЧУРКЕ СА СВЕЖОМ ПАПРИКОМ
САСТОЈЦИ:
2 главице црног лука
400 грама свежих печурака
2 зелене и 2 црвене свеже паприке
со, млевени бибер, туцани ким
уље
2 кашике зобених пахуљица
ситно исецкан влашац
НАЧИН ПРИПРЕМЕ:
На загрејаном уљу пропржити ситно исецкан црни лук, додати очишћене печурке исечене на листиће, поклопити и динстати 10 минута уз повремено мешање, да печурке не би загореле. Свеже паприке очишћене од семенки исећи на танке резанце и додати печуркама. Посолити, побиберити млевеним бибером, зачинити туцаним кимом, залити с мало воде, сипати зобене пахуљице, поклопити и кувати док не омекша. Готово јело посути ситно исецканим влашцем.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
ЖИТО ТОРТА
САСТОЈЦИ:
250 грама меда
1/2 флаше пива
200 грама шећера
300 грама брашна
1 кесица соде бикарбоне
Фил:
300 грама ораха
300 грама шећера
150 грама млевеног жита
2 ванилин шећера
мало струганог орашчића
НАЧИН ПРИПРЕМЕ:
Измешати мед и пиво, додати соду бикарбону, брашно и шећер, па замесити тесто и од њега испећи четири коре. Укувати сируп од шећера и једне чаше воде. Додати млевене орахе и млевено жито, ванилин шећер и мало струганог орашчића. Филовати сваку кору, а целу торту премезати филом и посути млевеним орасима.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|