www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

testo
Strana 1, 2  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~
::  
Autor Poruka
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 30, 2004 7:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Husarske krofnice
Mesaj 14 dkg masla sa 2 zumanceta, ovome dodaj 7 dkg secera sa vanilom i 17 dkg brasna, te zamesi testo. Od testa nacini male kuglice, udubi na sredini svake male rupice, premazi kuglice sa jajetom, pospi ih zatim sa secerom i sa oljustenim ispecenim bademima, peci ih, te posto su gotove, u svako udubljenje meti po koju ribizlu ili visnju.

Gardiske krofnice
Pripremi testo od 20 dkg brasna od 6 tvrdo skuvanih zumanaca, 10 dkg masla, 10 dkg secera i malo limunove kore, izdubi od ovako zgotovljenog testa sto manje krofnice, peci ih i premazi ih sa vodenom glazurom.

Spanjolske krofne
Pusti da provri 4 dcl vode, pa odmah dodaj 10 dkg masla, na vrh noza soli i 4 dkg brasna, te pusti da ovo jos jednom provri. Posto je izbacilo 2-3 kljuca skini sa vatre i mesaj dok se smesa ne ohladi. Zatim sve jedno po jedno jaje dodavaj neprestano mesajuci, dok ih ne bude 6. Posto si ovo dobro izmesala, pravi male okrugle kuglice, a pazi da ih u tepsiji u prilicnom rastojanju postavis, (posto narastu) naravno sa prethodno sa maslom namazanu i brasnom posutu tepsiju. Peci ih zaitm na jakoj vatri. Ispecene i ohladjene preseku se popola i pune sledecim kremom:

Krem:
Umuti 3 zumanceta sa 3 kasike sitna secera, dodaj ovome 3-4 kasike jake crne kave i 1 malu kasku brasna, dobro sve izmesaj, ostavi da neko vreme vri dok se ne zgusne, skini sa vatre, dodaj 10 dkg masla, ponovo sve promesaj i ostavi da se krem ohladi


 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Sub Okt 02, 2004 6:55 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ovom receptu opisano je kako se pravi omiljena poslastica "Krofne" uz neznatne izmene na osnovu recepta iz modnog nemackog casopisa Burda koji je tu nazvan nemackim imenom "KRAPFEN". Lako je predpostaviti da je taj specijalitet stigao u nasu zemlju preko Vojvodine, ciji su stanovnici neprevazidjeni majstori u spravljanju poslastica od kiselog testa.



1. KISELO TESTO
Sastojci:
40 gr svezeg kvasca-compresed yeast, ili 20 gr. suvog kvasca-active dry yeast(1.5 table spoon ili 4 teaspoons)
1/8 litra mlakog mleka(1/2 cup)
50gr. secera
500gr.brasna(4 cups)
25 gr. razmeksanog maslaca
2 zumanca,
1 prstohvat soli (onoliko koliko se moze uzeti sa dva prsta).

Izraditi kiselo testo od navedenih sastojaka na nacin kako je to opisano u receptu BUHTLE. Razlika je samo u tome sto se ovde koriste samo zumanca umesto celih jaja i izostavljena je kora od limuna.

2. IZRADA KROFNI
Na dasci za mesenje koja je posuta brasnom razviti testo u pravougaonik dimenzija oko 40x60 cm. debljine oko 1.5 cm. U blizini ivice testa pored uze strane pravougaonika utisnuti pomocu modlice (kruzno savijeni lim) precnika 8 cm cetiri kruga izmedju kojih treba ostaviti razmak od oko 5mm. To isto uraditi jos u dva reda paraleleno sa prvim tako da ce se dobiti 12 obelezenih krugova.

U sredinu svakog od 12 kruga staviti gomilicu cvrste marmelade kiselog ukusa n.pr. malina-raspberry, ribizla-currant, sljiva-plum, kajsija-apricot itd. Potrebno je oko 3/4 case marmelade. Ovih 12 krugova sa marmeladom zauzece polovinu razvijenog testa.

Preko ove polovine prebaciti drugu polovinu koja je prazna tako da se njom pokrije prva polovina. Na mestima na kojima su stavljene gomilce marmelade pojavice se mala uzvisenja. Sada modlicom, koju treba postaviti tako da se uzvisenja marmelade nalaze u njenom centru, proseci testo do dna i na taj nacin oblikovati 12 krofni. Preostalo testo se premesi i na slican nacin izrezu dodatne krofne.

Izrezane krofne postaviti na polovinu ciste kuhinjske krpe koja je posuta tankim slojem brasna, i sa preostalim delom pokriti krofne. Na sobnoj temperaturi ostaviti krofne oko 30 minuta da narastu.

3. PRZENJE
Zagrejati ulje na 175 stepeni C. Uneti u ulje 3-4 pripremljene krofne i prziti ih 2 minuta u poklopljenoj posudi. Posle ovog vremena preokrenuti krofne pomocu lopatice sa rupama i prziti jos 2 min u otvorenoj posudi.

Ako je sve uradjeno kako treba, krofne ce po sredini imati svetlo zuti krug. Isprzene krofne postave se na resetkastu podlogu da se ocede i potom pospu sa secerom u prahu.

Napomena. Za opisani pstupak przenja potrebna je "friteza", sud u kome se moze regulisati temperatura przenja. U slucaju da se ne poseduje takav sud kontrola potrebne temperature przenja moze se obaviti na sledeci nacin. Uzeti emajliranu posudu ili posudu od livenog gvozdja. Uroniti u zagrejano ulje vrh drvene kuhinjske varjace. Ako se pojave mehurici ulje je na potreboj temperaturi.

4. KALORIJE
Po 200kcal za svaku od 12 krofni.


_________________
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 10, 2004 12:27 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Strudla sa jabukama ili sa visnjama

Ja cu pokusati (najbolje sto mogu ) da Vam objasnim iako nemam nijednu
preciznu meru.
Sve radim odokativno i merim "po sudu" ali vredi probati....

Testo se pravi od samo tri sastojka (brasno, so i voda). So ide cak i kad
pravite slatke kolace da ne bi testo bilo otuzno. Testo ne sme bit previse
tvrdo zameseno ali ne sme ni da se lepi za sud. Najblizi opis bi bio kao
"vrlo meko zamesno testo". Kad ga stavite preko sake krajevi moraju odmah
pasti ali se testo ne sme zalipiti za ruku.

Za normalnu kolicinu kolaca potrebne su dve "jufke" ovakvog testa. Od jedne
jufke se mora napraviti testo velicine precnika dubokog tanjira "onog za
supu" debljine 1,5 do 2 cm.

Tako pripremljeno testo se ostavi na toplo mesto da odmara (oko 1-2
sata).Kako? Uzeti jastuce pa preko njega cistu krpu. Na krpu staviti testo i
onda pokriti drugom cistom krpom. Preko toga staviti drugo jastuce. I sve to
u toploj prostoriji.

Nakon "odmaranja" testo je spremno za rastezanje.

Rastezanje:
Testo se raseteze na stolu preko koga je prebacen stoljnjak (ne rasteze se
na dasci nego na platnu).
Uzme se jedna jufka i namze se sa dosta masti samo sa gornje strane. Ja
uvek koristim mast i ne znam kako izgleda kad se koristi ulje. Mozda moze i
ulje. Uglavnom pre nego sto se stavi na jufku mast treba dobro
promesati .
Zatim podvucete obe ruke ispod tako namazanog testa i prenesete ga na centar
pripremljenog stola. Tad vec pocnete polako razvlaciti testo.
Dalje vec ide lakse. Polako hvatate za obod testa i povlacite ga prema ivici
stola. Kad god povlacite testo prema ivicama stola testo treba "podizati"
(vuci prema gore i prema ivici stola u isto vreme).
I to je to. Ovo radite sve dok se ne dobije tanak film na sredini stola.
(obicno je to dok testo ne predje ivice stola - ali sve zavisi kakav velik
sto imate).
Kad ste testo razvukli obavezno uklonite robove. Obidjete oko stola i
namotate rubove testa oko ruke. (ove rubove nemojte baciti. Njih mozete
posebno ispeci na vrelom ulju i napraviti izvanredne GUZVARKE. Rastanjite ih
na velicinu tiganja i ispecete. )

Vratimo se nasem razvucenom testu.
Ovako razvuceno testo sad treba poprskati uljem. Moze prskalicom a moze i
tako sto se naspe ulja u kasiku i onda brzo prelazi preko testa.

Ono je sad spremno za nadev.
Nadev se priprema dok se testo odmara a moze biti bilo sta. Recimo da
radimo sa jabukama:
jabuke (najbolje su kisele ) se oljuste i izrendaju na trenicu (ne kroz one
sitne resetke). Ostave se malo da odstoje i puste sok.
Pre stavljanja na testo jabuke mozete malo stegnuti rukom (da malo ispuste
vodu ali ne da im isterate dusu). Ne valja stavljati neocedjen nadev jer se
testo onda slepi i postane gnjecavo.

Jabuke se zatim pospu duz jedne ivice stola u sirini oko 5-6 cm (ne kazem da
se mora meriti lenjirom). po njima se moze posuti secer (ne puno), cimet (po
ukusu) a dobro idu i mleveni orasi (moj omiljeni recept su jabuke, malo
secera i mlevenih oraha).

Sada se uhvati stoljnjak sa obe ruke (tamo gde su ivice stola na strani na
kojoj je razastrt nadev)
i testo se rola kao rolat. Tako pripremljeno i nadeveno testo se slaze u
podmazane tepsije i pece.

Koliko se pece??? A sta ja znam. Pece se koliko treba a gotovo je kad je
gotovo.
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 26, 2004 6:29 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

SALCICI


Potrebno je:
1 kg brasna,
500gr sala,
5 zumanaca,
2 case bijelog vina,
2 kasike secera,
kora od 1 limuna,
na vrh noza soli,
pekmez,
prah secer.
Priprema:

Umutiti zumanca sa secerom pa dodati so i narendanu koru od limuna i zamijesiti meko tijesto sa bijelim vinom. Salo ocistiti od zilica, samljeti i pomijesati sa ostatkom brasna u posebno tijesto. Tijesto bez sala se razvije u cetvrtastu koru debljine prsta. Isto uraditi i sa tijestom od sala i tu koru staviti preko prve. Potom kore saviti: lijevu stranu prebaciti do polovine tijesta, zatim desnu prebaciti preko pa isto tako saviti gornju i donju stranu. Tijesto ostaviti pola sata na hladnom pa razviti koru, ponovo na isti nacin saviti i ostavitit da odstoji na hladnom. Savijanje tijesta ponoviti 4 puta da bi se bolje listalo. Zadnji put razvijena kora (debljine 1 prst) se sece zagrejanim nozem na cetvrtaste komade. Na svaki komad staviti malo pekmeza, preklopiti i redjati u podmazanu tepsiju. Salcici se peku na jakoj vatri i kad su gotovi pospu se secerom u prahu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Mar 14, 2005 5:05 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Štrudla s orasima i suvim grožđem



SASTOJCI

3/4 litra mleka
1 kvasac
60 grama maslaca
1,5 kašika šećera
3 žumanceta
so
brašno po potrebi (za testo)
500 grama mlevenih oraha
šećer po ukusu
1 litar mleka
vanilin šećer
2 kašičice ruma
5 kašika suvog grožđa
NAČIN PRIPREME
Kvasac razmutite u malo mlakog mleka, dodajte pola kašike šećera i malo brašna, pa ostavite na toplo mesto da nadođe. Kada kvasac naraste, umutite u posudi za mešenje 2 žumanceta s kašikom šećera. Dodajte razmekšali maslac, nadošli kvasac i posolite. Sipajte mlako mleko i polako dodajte brašno, neprestano mešajući dok se ne dobije ujednačeno srednje meko testo. Umešeno testo pokrijte i ostavite na toplom da naraste.

Sipajte polovinu mleka, zagrejte dok ne provri, pa dodajte vanilin šećer, mlevene orahe i šećer po ukusu. Kuvajte dok se nadev ne zgusne, pa ga sklonite da se prohladi. Dodajte rum i suvo grožđe i sve izmešajte.

Naraslo testo izručite na dasku i rastanjite u 2 kore, debljine od oko 1,5 cm. Premažite ga rastpoljenim maslacem, a zatim i nadevom od oraha. Deo kore koji ćete uviti na kraju nemojte filovati orasima. Uvijte koru u rolnu, stavite u pleh i ostavite da nadolazi još pola sata. Premažite je žumancetom i stavite da se peče u toploj rerni dok ne porumeni. Pečenu štrudlu izvadite da se prohladi, pa je pospite šećerom u prahu i poslužite.

_________________
 
DavorCity
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 50

Datum registracije: 28 Jun 2005
Poruke: 212
Mesto: Kumanovo

macadonia.gif
PorukaPostavljena: Čet Avg 18, 2005 1:09 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Recept za lisnato testo
Sastojci:

- 500 g brašna (tip 400 - glatko)
- 3 dl mlake vode
- 1 kašičica soli
- 1 supena kašika sirćeta
- 5 supenih kašika ulja
- 300 g margarina


Priprema:

So se rastopi u vodi, zatim se doda sirće, ulje i umesi se glatko testo. Ostavi se da stoji 10 minuta. Za to vreme margarin treba formirati u ploču debljine pola cm, na sredinu se stavi margarin koji se sa svih strana preklopi sa testom i dobro pritisne dlanovima, pazeći da margarin bude upakovan i svuda raspoređen. Testo se razvije debljine 1 cm, preklopi na 4 dela i ostavi da stoji na hladnom mestu 20 min. Zatim se ponovo razvija i preklapa još 3 puta u razmaku od 20 minuta. Testo se upotrebljava za kore krem-pite, pogačice, štanglice itd.
Laughing Razz
 
BabyG
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma





Datum registracije: 20 Jun 2005
Poruke: 4980
Mesto: ...caught in the heart of an angel...

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 07, 2005 10:12 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Tijesto za palačinke

Vrijeme pripreme: 10 min. Sastojc

Sastojci:

13 dkg brasna, izmedju prstiju soli, 1 zlica secera, 1 jaje, 2,5 dcl tekucine(1/2 mlijeka, 1/2 obicne vode). Mjera za oko 8 palacinki, ovisno o tavi.


Priprema:
Izmjesajte sve sastojke, zagrijte tavu sa malo ulja i vjezbajte. Ovo je tocna mjera za pocetnike, ni pregusta, ni prerijetka, onako kako treba. Volite nadjev od sira, pekmeza, oraha ili nesto drugo. Masti na volju i uzivajte! U slast! Da li ste ikada pekli palacinke sa dvije tave, ako zelite da prije budete gotovi, probajte!
Wink

_________________
~*Ode noć, još uvijek imam istu moć da do tebe mogu doć, samo pružim dlan od morske vode slan zlatnim prahom začaran, da uđe tiho u tvoj san i nježno te budi kao kad te ljubi...*~

 
Tutkutis
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 42

Datum registracije: 11 Dec 2005
Poruke: 67
Mesto: Podgorica

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Ned Dec 18, 2005 12:43 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja sam jednom pravio to linstato tijesto i razocarao sam se ne da mi je bilo "lisnato" no bolje pogac da sam pravio ... ili ne umijem ili mi nije recept bio dobar ali evo probacu sa ovim reeptom za listano tijesto sto je dao DavorCity
Napravio sam ovo lisnato tijesto i VRH JE!
Hvala na receptu!

Edit by BabyG Arrow Moze sve u 1 post!
 
poprock
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 25 Jan 2006
Poruke: 1

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jan 27, 2006 9:43 am    Naslov poruke: testo za pizzu Na vrh strane Na dno strane

interesuje me da li neko ima recept spravljanja testa za pizzu...ali da testo bude kao ono u pizzeriji......

unapred zahvalni Very Happy :popcorn:
 
Gr-off
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 47

Datum registracije: 14 Avg 2006
Poruke: 31

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Avg 15, 2006 10:42 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Testo za pizzu...

-brasno
-so
-voda
(moze i kesica praska za pecivo)

Sve zamesi da ne bude tvrdo, ali ni da se lepi za ruke...
Neka prenoci u frizideru. Ujutru premesi, razvij
i za 10-15 minuta na 250C pizza gotova.

Napomena: Testo za pizzu se ne razvlacis oklagijom vec rukama
direktno u pleh. Ja koristim margarin za podmazivanje pleha.
 
Tommy021
Upućeni član
Upućeni član



Godine: 39

Datum registracije: 14 Maj 2006
Poruke: 448
Mesto: Novi Sad

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Dec 17, 2006 2:47 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Aj neka mi neko da recept za Mini pizze jer ja nisam nasao ovde na forumu kako se prave...

_________________
Bad Boy 4 a Life...
 
RomEo_90
Upućeni član
Upućeni član



Godine: 34

Datum registracije: 13 Sep 2007
Poruke: 338
Mesto: Loznica/Malmö

sweden.gif
PorukaPostavljena: Pet Jun 27, 2008 7:30 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Moze li neko da mi ostavi recept 'lisnatih pogacica' ali da budu kao u pekarama, da se listaju onako pravo? Hvala Unapred.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> testo Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2  sledeća
Strana 1 od 2

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon