:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jagode - za neodoljive deserte
--------------------------------------------------------------------------------
Poznate još u doba starih Grka i Rimljana, danas se najviše gaje jagode koje vode poreklo iz Amerike
Kako da ih odabrete, sačuvate i jedete
Dobre, kvalitetne jagode treba da su mesnate, ujednačene boje, mirišljave, sa svežim peteljkama. Ne uzimajte jagode sa belim vrhom, to znači da još nisu zrele. Ako imaju tamne mrlje onda su već prezrele: kupite ih samo ako ćete od njih praviti džem ili žele.
Jagode se u zamrzivaču mogu sačuvati 6 meseci: pre stavljanja na led operite ih, očistite, izmiksajte i malo zasladite. Tako će biti ukusnije posle odmrzavanja: celo voće će se po odmrzavanju opustiti i imaće »vodenast« ukus.
Sveže jagode možete držati 2 dana u frižideru, u najnižem odeljku, gde je temperatura najblaža.
Jagode perite sa peteljkom, tako će biti ukusnije.
Za bolji ukus: operite ih, osušite u platnenoj salveti. Stavite u posudu, poprskajte sokom od pomorandže ili limuna, rumom, crnim vinom ili ružinom vodicom (možete je kupiti u biljnoj apoteci).
Šta sadrži 100 g jagoda
Sveže, gase žeđ, pravi su prijatelji zdravlja. Uz to, imaju malo kalorija, a mnogo kalijuma, pa su idealno voće za osobe koje pate od zadržavanja tečnosti u organizmu ili su na dijeti.
Kalorije 27
Kalijum 160 mg
Gvožđe 0,8 mg
Kalcijum 35 mg
Fosfor 28 mg
Recepti
KUP SA LIMETOM
Priprema: 10 min.; Kuvanje: 5 min.; Kalorije (po porciji): 110; Laka priprema
Za 4 osobe potrebno je:
450 g jagoda; 6 kašika ruma; 3 kašike šećera; 300 g sveže pavlake; 1 limeta
Priprema:
Operite jagode, 2 najlepše i ostavite za ukrašavanje, a ostale isecite i stavite u posudu sa rumom, šećerom i sokom od limete. Dobro izmešajte i ostavite nekoliko minuta da jagode puste svoj sok. U međuvremenu, umutite pavlaku (dok ne postane šlag) sa preostalim šećerom, i stavite je u frižider. Na jakoj vatri kuvajte 5 min. mešavinu jagoda i ruma, prelijte u posude za serviranje (4 - za svaku osobu po jednu), stavite pavlaku i ukrasite polovinom jagode i korom limete. Odmah servirajte.
UŠTIPCI SA SLADOLEDOM
Priprema: 10 min.; Pečenje: oko 4 min.; Kalorije ( po prociji): 270; Laka priprema
Za 4 osobe potrebno je:
Za testo: 175 g brašna; kesice kvasca; 150 g vode; 150 g svetlog piva; Za nadev: 20 krupnih jagoda; 100 g brašna; ulje za prženje; šećer u prahu; sladoled ili sorbet od limuna
Priprema:
Zamesite testo: prosejte brašno, dodajte kvasac i u tankom mlazu sipajte vodu i pivo. Zamesite testo. Operite jagode, pospite preostalim brašnom, kroz svaku probodite čačkalicu, uronite u testo i pržite na vrelom ulju oko 4 minuta. Prosušite svaki uštipak na salveti, da bi se ocedilo ulje, pospite šećerom u prahu i servirajte sa sladoledom ili sorbetom.
Ovako će biti još ukusnije:
Brz recept: servirajte ih sa već gotovim poslastičarskim kremom
Operite ih, stavite na led 5 minuta i servirajte sa šampanjcem ili likerom od jagoda
Izmiksajte 200 g jagoda s malo šećera, kuvajte 2 minuta i dok su još vrele prelijte preko ulupane pavlake (šlaga) ili pudinga od čokolade
Umesto jagoda sa šlagom možete uzeti jogurt: biće isto ukusno ali manje kalorično
Jagode za doručak, kao aperitiv i za užinu
Marmelada od jagoda sa brendijem
(Za 2 teglice) Operite jagode, očistite i prepolovite. Stavite u posudu sa debljim dnom, dodajte 400 g šećera, ribanu koru i sok od jednog limuna. Dobro izmešajte, prekrijte platnenom salvetom i ostavite 1 sat. Zatim kuvajte na tihoj vatri pola sata, povremeno mešajući drvenom varjačom. Uspite čašicu brendija, kuvajte još 5 minuta, skinite sa vatre i prelijte u 2 staklene teglice. Zatvorite i zamotajte u platnenu krpu. Ovako konzervirane mogu da se čuvaju 1 godinu, a kada se teglica otvori, držite je u frižideru i potrošite za 10 dana.
Voćni koktel sa nanom
(Za 4 osobe) U veliku činiju sipajte flaše suvog belog vina, dodajte 60 g šećera, listiće nane ili melise (matičnjaka), 300 g opranih jagoda, sok od limuna i kašičicu soka od malina. Sve dobro izmešajte, prekrijte aluminijumskom folijom i ostavite u frižideru najmanje 2 h. Servirajte hladan koktel uz crni hleb sa sirom i aromatičnim biljem ili sa svežim jagodama.
Jagode sa čokoladnim prelivom
(Za 4 osobe) Kuvajte dok ne počne da vri 200 g sveže pavlake ili punomasnog mleka. Sklonite sa vatre, dodajte 200 g izlomljene čokolade za kuvanje i mešajte drvenom varjačom dok se čokolada ne rastopi. Po želji, možete dodati čašicu konjaka ili ruma. Prespite smesu u činiju. Servirajte rastopljenu čokoladu uz sveže jagode.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Breskve u rakiji
--------------------------------------------------------------------------------
Potrebno je:
1 kg žutih bresaka,
500 gr šećera u prahu,
litar rakije od bresaka ili lozovače,
10-15 klinčića,
limun
Breskve prepoloviti i poslagati ih u tegle. S dobro opranog limuna oguliti gornji žuti sloj kore i iseći ga na rezančiće. Malo zagrejati rakiju s klinčićima, šećerom i limunovom korom. Kad se šećer otopi, preliti breskve. Poklopiti i držati na tamnom mestu. Potrebno je da odstoje tri nedelje.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Dinja - riznica vitamina
--------------------------------------------------------------------------------
Kriška dinje povoljno deluje na organizam, podstiče rad bubrega, smanjuje povišen krvni pritisak, olakšava probavu
Dinja sadrži mnogo vode, tačnije 88 odsto, a malo šećera -11 odsto, magnezijuma, kalcijuma i vitamine. Ovakav sastav čini je idelanom za osveženje. Plod je izuzetno malo kaloričan i sadrži samo 60-70 kalorija po kriški.
U dinji se nalazi dobitni par vitamina za dobru formu: provitamin A (dva miligrama na 100 grama) koji je neopodan za ten i vid i mnogo vitamina C (25 miligrama na 100 grama). Ova dva antioksidansa štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i starenja.
Poznato je da je čuveni antički lekar Hipokrat osobama sa slabijim varenjem savetovao da posle jela pojedu krišku dinje prelivenu vinom. Voda i kalijum iz dinje podstiču rad bubrega. Ne treba zaboraviti i povoljno delovanje njenih biljnih vlakana. Dinja je idealna da se organizam očisti od štetnih materija i pravi je recept protiv nadimanja u stomaku.
Najmirišljavija od svih bundeva, dinja je izuzetno značajan izvor minerala i oligo elemenata. Kalijum, kojeg ima 300 miligrama na 100 grama, pomaže organizmu da se oslobodi viška natrijuma i tako smanjuje povišeni krvni pritisak. Podrazumeva se da bi dinju u letnjim mesecima trebalo često jesti, jer duže uzimanje ovog voća pomaže da se pritisak potpuno stabilizuje.
Dinja može delovati nadražajno na stomak od osetljivih osoba. Rastvarajući digestivne sokove voda posle dinje može ubrazti probavu i izazvati dijareju. Sumpor u dinji (14 miligrama na 100 grama) može nadražiti i sluznicu digestivnih organa. Da bi se ovi problemi izbegli, birajte zrelu dinju i jedite je u malim količinama više puta dnevno. Za olakšano varenje dinja se može omotati folijom i zapeći 20 minuta u pećnici.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Parada voća
Sezona voća je počela i već ga ima u velikim količinama.
Jagode spadaju u prve vesnike leta. Neki ih vole blago zašećerene i nakvašene sa par kapi limunovog soka i malo slatke pavlake, a neki pak bez ičega. Jedni ih vole sa šlagom, a oni egzotičniji sa šampanjcem; kažu da je to savršena kombinacija voća i penušavog vina. Ovo božansko voće koristi se i u mnogim poslasticama sa sirom i raznim kremovima, u prelepim tortama, sladoledima, voćnim salatama, napicima, bolama i u raznim drugim kombinacijama.
Po svom izgledu i ukusu nektarine podsećaju na breskve. Ako ste i vi to pomislili, niste daleko od istine, jer su nektarine u srodstvu sa njima. Zbog glatke kore i čvrstih i sočnih plodova idealne su za jelo u sirovom stanju. Međutim, odlične su i za oblaganje kolača i torti. Obavezno ih probajte uz neku lisnatu salatu ili uz pečene pileće grudi.
Potpuno zrele kajsije imaju izvanrednu aromu. Koriste se sirove, kao kompot ili džem. Nezamenljive su kod svih vrsta torti, i to sa prelivom ili bez njega. Međutim, kajsije su izvanredne i u prelivima za razna jela, kao što su teleći kotleti, ili pripremljene sa crnim lukom uz prženu džigericu.
Za breskve je važno da su potpuno zrele - samo tada je ovo voće izuzetno aromatično i sočno. Sveže se koriste za voćne salate i za ukrašavanje i filovanje torti. Ako se brzo potope u vrelu vodu, mogu se lakše oljuštiti - tako se lakše skida kožica. Sladoled od bresaka je odličan, a može se zamirisati sa malo likera od breskve ili matičnjakom.
Leto je pred nama, a samim tim i predivno voće od koga možete praviti razne specijalitete i poslastice da zadovoljite svoju dušu, ali i svoje drage prijatelje i ukućane. Prijatno!
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
TORTA OD JAGODA SA KREMOM
Sastojci:
4 jaja,
4 kasike hladne vode,
200 g. secera u prahu "C"
1 kesica vanilin secera "C"
150 g. brasna,
1 kesica praska za pecivo "C"
20 jagoda srednje velicine
Krem:
2 kesice slag krema od jagoda "C"
1 kesica slaga toping "C"
Priprema:
Belanca i vodu dobro umutiti u cvrst sneg. U toku mesanja dodavati prah secer i vanilin secer. Zatim dodavati jedno po jedno zumance, pa kasiku po kasiku brasna, i prasak za pecivo. Testo ispecite u modelu za torte, koji ste predhodno namastili samo po dnu. Potpuno ohladjenu tortu preseci na pola, horizontalno. Krem pripremiti prema uputstvu na kesici slag krem od jagoda "C" i nafilovati tortu. Ostaviti deo krema da se torta filuje i spolja. Na kraju umutiti slag toping, pa ukrasiti tortu, tako da u svaku kupicu slaga toping polozimo po jednu jagodu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
KRALJEVSKI PIRINAC
Sastojci:
- 150 g. MALTEXA
- 400 g. pirinca
- 1l. mleka
- 4 zumana
- 100 g. mlevenih oraha
- 150 g. jagoda (ili malina, ribizli, visanja i sl.)
- 10 g. vanilin secera
- 1 kesica slaga
Priprema:
Prokuvati pirinac u vodi, ocediti ga i staviti u posudu sa mlekom i vanilin secerom, i prokuvati. Kad se ohladi dodati umucena zumanca i orahe. Zapeci masu u rerni. Servirati ohladjeno, ukraseno vocem i slagom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
SLADOLED OD JAGODA
potrebno je:
?3 jaja
?3 kasike secera
?1 kesica slaga
?mleko za slag
?casa (od 2 dl.) jagoda
Ulupati slag i ostaviti ga u frizider da se ohladi. Razdvojiti zumanca i belanca. Ulupati belanca u cvrst sneg. Dodati secer u ulupana belanca, te ponovo mesati mikserom do cvrste pene. Na to dodati polako zumanca i sve polako varjacom zamesati. Ovako dobijenu penastu smesu spojiti sa slagom i sve varjacom ujednaciti. Ovo je osnova za sladoled kojoj treba dodati naseckane ili izmiksane jagode.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
CORBA OD JAGODA
500 g. jagoda
1 kasika skrobnog brasna
200 g. secera
2 dl. vode
1 dl. jabukovog soka
2 dl. soka od narance
listici mente za ukras
Jagode ocistite i narezite na komadice, pa zakuvajte vodu, secer i jagode.
Dodajte skrobno brasno otopljeno u kasiki vode, vino i sok. Kuvajte mesajuci dok se smesa ne pocne lagano zgusnjavati. Ohladite, stavte u mikser i miksajte dok ne dobijete glatku smesu. Umesajte pavlaku i ostavite u frizideru da se dobro rashladi. Ukrasite celim jagodama i listicima mente, pa posluzite.
|
_________________
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
MINI TEST: Koje voće volite
Ukus jagode osvaja optimiste
Vaše omiljeno voće govori o vašim karakternim osobinama. Provjerite.
JABUKA:
Vrlo ste odgovorni i vrijedni. Kad dobijete neki zadatak, daćete sve od sebe da ga uradite na što bolji način, bez obzira koliko je posao težak.
JAGODA:
Volite uzbudljiv život. Ekstravagantni ste i uživate da sve oko vas bude lijepo i skupo. Optimista ste i imate smisao za humor. Uživate u zabavi i imate mnogo prijatelja.
GROŽĐE:
Veoma ste nježni. Oni koji vas dobro ne poznaju opisali bi vas i kao tajanstvenu osobu jer rijetko pokazujete osjećanja. Dobar ste prijatelj i zbog toga ste omiljeni u društvu.
LUBENICA:
Vrlo ste dinamična i aktivna osoba. Optimista ste i ne brinete zbog problema jer znate da će se rješenje pojaviti onda kada vam bude trebalo.
KRUŠKA:
Vi ste osoba bez predrasuda. Mislite vrlo pozitivno o svim ljudima oko sebe. To znači da vas drugi vide kao ljubaznu i pažljivu osobu. Prijatelji vas poštuju i uvažavaju
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
JUŽNO VOĆE
Sve češće u prodavnicama i marketima kod nas možete naići na voće egzotičnog izgleda. Ja sam, recimo uvek u dilemi...negde između zelje da probam i saznanja da zapravo ne zanm baš ništa o toj voćki. Evo par saveta o tom južnom voću koji će vam sigurno pomoći da ga pre svega prpoznate, a zatim i probate.
AVOKADO
Naziv avokado-aligatorova kruška, su mu nadenuli Englez, kojima e ova voćka imala oblik kruške a njegova kora im je ličila na kožu aligatora. Avokado se vekovima gajio na prostorima južne amerike, a danas se najviše gaji u Kaliforniji.
Ova voćka u sebi sadrži vitamine A,B,C, E i gvoždje. I smatra se da smanjuje nivo holesterola u krvi. Poznata je njegova široka upotreba u kozmetici. Preporučuje se kod držanja dijeta: dva avokada zadovoljavaju dnevnu potrebu odraslog čoveka za voćem.
U prodavnicama avokado možete naći tokom cele godine. Da biste proverili da li je dovoljno zreo, treba da ga blago stisnete, i da vam se njegova unutrašnjost učini meka poput putera. Avokado treba prvo nožem preseći na pola, zatim odstraniti semenke, iseći na četvrtine i oljuštiti koru. Jede se uvek sirov, i to odmah nakon skidanja kore jer brzo potamni. Često se koristi kao prilog jelima, posoljen, i zaliven limunovim sokom ili maslinovim uljem. Možete napraviti i sos tako što ćete u multipraktiku izmiksirati avokado, beli luk i razne začine.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
NAŠI
Naši izgleda kao jabuka. Nastala je u Aziji ukrštanjem jabuke i kruške. Ima oblik jabuke a ukus kruške.
Priprema se jednako kao jabuka kožara. Jede se sveze voće ili se od njega prave kompoti, voćne salate ili se jede sušeno.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
POMELO
Poreklo pomela vezano je za jugoistočnu Aziju. Danas se uzgaja u Japanu, Indiji, Maleziji i na Tajlandu. Smatra se da je pomelo predak grejpfruta. Priprema se i konzumira kao na jednak način kao grejpfrut. Kora ove voćke je zelena ili žuta, rapava, a meso je ružičaste boje. Pošto se vrh iseče i sadržaj izvadi, u šupljoj kori mogu da se služe kokteli.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|