www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Meksicka kuhinja
Strana 1, 2  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 2:48 pm    Naslov poruke: Meksicka kuhinja Na vrh strane Na dno strane

Mnoga hrana koja se koristi u raznim svetskim kuhinjama je, u stvari, poreklom iz starog Meksika.

Ono što se moglo naći na pijacama drevnog Meksika su: pasulj, kukuruz, kikiriki, kakao, paradajz, čili papričice, bundeve, papaje, maslinke i avokado, kao i krompir, zelje, ruzmarin, pečurke, tabasko papričice, vanila, med, a od mesa ćurke, jeleni, zečevi, patke, fazani i, naravno, riba i plodovi mora.


Zamislite neverovatno dugačak banketni sto sa mnogo činija i poslužavnika s hranom, sa svakim jelom koje volite ili kojeg možete da se setite. Kad zamislite ovu sliku (nemojte zatvarati oči, jer nećete moći ovo da pročitate), počnite da sklanjate određena jela sa stola. Počnite sa svim jelima koja imaju paradajz (bilo crveni, bilo zeleni). Zatim, uklonite sva jela koja imaju krompir, pa jela koja imaju kukuruz; kakao; čokoladu; ćuretinu; bundevu; tikvice; ananas... Pojaviće se velike praznine i verovatno će većina vaših omiljenih jela nestati.

Ovo je samo jedan način da se ilustruje koliko su namirnice severne i južne Amerike obogatile kuhinje širom sveta. Više od četvrtine kultivisanih biljaka je poreklom iz ovog dela sveta, a najveći deo njih je hranljiv. Današnji svet duguje mnogo Amerikama i narodima koji su živeli na ovim područjima pre dolaska Evropljana. Sve namirnice koje smo gore pomenuli su bile nepoznate u Evropi i Aziji pre "otkrića" (!?) Amerike.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 2:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Meksička kuhinja je toliko raznovrsna da je, po mom skromnom mišljenju, najzdravija kuhinja na svetu. Uz sve vrste mesa, ribu i plodove mora, nezaobilazno je raznovrsno povrće, koje se obavezno služi kao prilog, a voće je najčešći dezert posle obroka. Ako pogledate kako izgleda "najobičnija" supa, biće vam jasno da ni lonac ne zna šta se u njemu nalazi. Toliko raznovrsnosti povrća, boja, aroma i ukusa, nećete naći skoro nigde u svetu.


Meksikanci pridaju veliki značaj praznicima i proslavama, i sve su uglavnom vezane za hranu (kao i kod nas). Najpoznatiji praznik, Dia de los Muertos (u Severnoj Americi prihvaćen i nazvan Halloween), se bazira na hrani. Naime, u čast pokojnika se priprema njihova omiljena hrana i uz proslavu odnosi na groblje. Cinco de Mayo (5. maj) je praznik meksičke revolucije i Puebla bitke (Battalla de Puebla), a kako je najbolje proslaviti nego uz dobru hranu i poneku kapljicu. I to su samo neki od mnoštva meksičkih praznika.


Paradajz i paprika su, naravno, najčešći sastojci u meksičkim jelima, ali postoji i jedna vrsta paradajza, poznata kao "tomatiljos", ukusa koji podseća na limun, jabuku i aromatične biljke. Ova vrsta se dosta koristi, najčešće u guakamolama i sosovima. Čuvena meksička salsa (sos) je nezaobilazni dodatak skoro uz svakom jelu. Mnogo se jede pasulj i boranija i postoji veliki broj vrsta pasulja i svaki se sprema na drugačiji način u zavisnosti za koje jelo se koristi. Začini su veoma bitna stvar pri pripremanju svakog meksičkog jela. Najčešći je korijander, i to svež, ali u nedostatku njega, možete koristiti i svež list peršuna.

Veoma važan deo današnje ishrane su i grickalice, predjela, odnosno "antohitos" ili "stvari za kojima žudiš". Od ovih predjela su nastale i čuveni španski "tapas" (No te nojes, Espaňa!), a antohitosa ima veliki broj, u njih spadaju i poznate tostadas, kesediljas, garančas, gorditas rančeros... i svi imaju jednu zajedničku stvar: osnovni sastojak im je salsa i tortilja (to su dve zajedničke stvari!). Elem, sve ćete to zaliti nekim lokalnim napitkom.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 2:54 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Napici

U zavisnosti od regije u kojoj se nalazite, ponudiće vam različite napitke. Ako ste raspoloženi za neko alkoholno piće, ponudiće vam izbor između likera, kojih ima od kafe, kukuruza, palme ili sotol liker, punčeve ili voćne fermentisane napitke, naravno, meskal ili tekilu.

Meskal se proizvodi u skoro svim delovima Meksika gde ima agava. Meskal sa severa i iz Oaksake su čuveni, ali nema mesta gde se ne proizvodi. I on, takođe, ima svoju legendu: kada je munja pogodila agavu, prvi put je ispekla. Zbog toga je rečeno da je ovo piće stiglo sa neba. Da bi pripremili meskal, peče se pencas (mesnato lišće) i korenje, ili u rerni na drvo ili gas, ili "ispod sača". Na pijacama se prodaje već pečeno lišće. Meskalero Apači su dobili ovo ime jer je ovo pečeno lišće, bez fermentisanja, osnova njihove ishrane.


Vrste meskala zavise od klime i vrste agave, tehnike destilacije i recepture po kojoj se priprema. Comiteco iz Čiapasa, bacanora iz Sonore, raicilla i barranca iz Haliska i Najarita, tuxca ili quitupan iz Kolime i čak je i tekila varijacija meskala.

Tekila je mali grad, u državi Halisko, oko 65 km severozapadno od Guadalahare. Proizvodnju tekile strogo kontroliše meksička vlada. Zvanično, mora biti proizvedena u Halisku ili okolnim zemljama Guanahuato, Mičoakan, Najarit i Tamaulipas.

Pre nekoliko vekova, Maje su od agave (maguey) proizvodile fermentisane napitke nazvano pulque koje je uglavnom korišćeno u medicinske i ritualne svrhe. Kako su Španci tražili izvor šećera za fermentisanje, da bi proizvodili žestoka pića, normalno je da su počeli da koriste agavu. Isprobavanje i greška su ih doveli do jedne posebne vrste, koja je uvek davala najbolji pun ukus. Ta vrsta je bila Agave Tequilana Weber, legendarna plava agava (agave azul).

Za ljubitelje piva na raspolaganju je dosta vrsta, a za one koji vole koktele, tu su nezaboravne margarite. Prefinjeni ukus zadovoljiće vina, a one koji nisu ljubitelji alkohola, čeka iznenađenje. Meksikanci imaju veliki izbor takozvanih "slatkih voda" ili "voćnih voda", odnosno mi bismo to nazvali limunadom, ali nije limun jedini ukus koji možete da dobijete. Postoji veliki izbor i uglavnom je tropskih ukusa, a možete da probate i sok od agave ili naprosto da popijete svež voćni sok, kakao ili kafu. Najupečatljiviji napitak, koji datira iz drevnog Meksika, je atol.


Atol je topli napitak koji se pravi od mlevenog kukuruza (masa), odnosno testa (slično našoj bozi). Sprema se sa mlekom ili vodom, a sladi se belim ili žutim šećerom. Ukus mu se daje cimetom, voćem, bademima ili čokoladom. Služi se za doručak, večeru ili užinu, i uvek uz tradicionalni Kraljevski kolač (Rosca de Reyes).

Za one koji su odvažni i vole da uvek probaju nešto novo, meksička kuhinja će ponuditi kombinaciju raznih ukusa, za koje niste ni sanjali da idu zajedno. Ljuto i med sa mesom, voće i slano, raznorazne kombinacije začina i marinada... Oni koji vole baš sve da probaju i svašta da stave u usta, u Meksiku mogu da dobiju i predivne rumene pržene skakavce ili mravlja jaja koja nazivaju meksičkim kavijarom i smatraju se delikatesom. Za gmizavce i manje reptile nisam sigurna, ali možete da se raspitate.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 2:57 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Meksicka testa

Enčilada (Enchilada)

Kao i mnoge druge vrste meksičke hrane popularne van Južne Amerike, enčilada je nastala od tradicionalnog jela. Reč "enchilada" je kukuruzna tortilja umotana oko mesa i sira, umočene u čili sos i prelivena seckanim lukom, sirom ili kiselom pavlakom. To se i ne razlikuje od papadžula ("papak-tsuls") od kojih je enčilada najverovatnije i nastala. Ovo tradicionalno majansko jelo je postojalo u pret-kolumbovsko doba. Ove kukuruzne tortilje su bile umočene u sos od semenki bundeve, urolane u seckana kuvana jaja i prelivene paradajz sosom. Njihov naziv znači "plemićko jelo" ili "hrana Bogova" i Maje su ga služile u posebnim prilikama.


Meksička testa

Pored tortilja, koje su osnova meksičke ishrane, bilo da su kukuruzne ili pšenične, postoji nekoliko varijanti pripremanja testa, kao varijacije na tortilje, pa se, u zavisnosti od prilike ili želje, pripremaju na različite načine, ali su u biti veoma slični.


Tortilja (Tortilla)

Jedna tortilja: 100g brašna, 10g šećera, 5g soli, 2g kvasca, malo ulja i malo vode. Zamesiti testo, ostaviti ga stoji najmanje četiri sata, razvući ga i peći u tiganju na malo ulja da porumeni.


Tako (Taco)

Kukuruzne tortilje koje se peku u rerni tako što ćete ih položiti na rešetku na 150 C i kada smekšaju namestite ih tako da dopola vise preko rešetki. Pecite ih dok ne budu hrskave. Služite ih uspravno u korpici obloženoj platnenim salvetom.

Služenje takosa:

Poslužite meso na tanjiru, uz tople tortilje. Svaka osoba uzima toplu tortilju i dodajte meso na nju, zalivajuži ga seckanim lukom, sosom, korijanderom ili drugim začinom i sa nekoliko kapi limunovog soka.


Burito (Burritto)

Meksički sendviči koje možete sami da pravite tako što pšenične tortilje filujete po ukusu i urolate. Umotajte tortilje u foliju i pecite na 200 C. Možete ih i podgrejavati tako što ćete svaku staviti u nenamašćen teflonski tiganj i malo propeći sa svake strane (15 sekundi po strani). Služe se tople, umotane u platneni salvet u korpi. Filujte pirinčem, sirom, pasuljem, mesom ili već po želji i ukusu.


Tostada (Tostada)

Ovo su hrskavi otvoreni sendviči. Kratko ispržite kukuruzne tortilje na malo ulja dok ne budu krckave. Iscedite višak masnoće na papirnom salvetu. Slažite slojeve sendviča po ukusu i uživajte.


Kesedilja (Quesedilla)

Za ove sendviče sa pečenim sirom će vam trebati po dve tortilje po osobi. Stavite jednu tortilju na nenamašćen tiganj, pospite sirom i poklopite drugom tortiljom i pecite na srednjoj temperaturi oko dva minuta sa svake strane, odnosno dok se sir ne istopi. Secite u trouglove i služite sa sosom i pavlakom.

Hleb je u Meksiku posebna stvar. Postoji vrsta hlebova "koliko i dana u godini", i uglavnom su svi slatki. Kolači su uglavnom od testa i voća ili anisa i sa tradicionalnim dodatkom cimeta.


Tamalesi

Tamalesi su postojali u Meksiku i pre dolaska Španaca. Veruje se da je reč nastala od Nahuatl reči "tamalii." Način pripremanja je, skoro sigurno, potekao od Astečkog verovanja da je kukuruz izvor života.

Iako osnovni recept za tamalese zahteva mleveno meso u testu kuvano u kukuruznoj ljusci, postoje mnoge varijacije tamalesa. Naime, kuvarski autoriteti tvrde da postoji preko 80 varijanti, punjenih bilo čim od voža do svinjske glave, a veličine variraju od 9 do 90 cm.

U Oksaki se prave veliki tamalesi - sa mole sosom umotani u lišće banane. U Jukatanu su još veži začinjeni ačiotea semenom (seme anato drveta). U Čiapasu se služe tamalesi slični kao u Oksaki - umotani u lišće banane, ali sa blažim i slađim mole sosom. U Verakruzu se prave tamalesi od svinjetine začinjeni anisom. Sinaloa tamalesi su možda i najneobičniji. Oni su mali i punjeni zaslađenim pasuljem, ananasom i svežim kukuruzom. U Montereju se prave tamalesi slični onima koje bismo spremili kod kuće; mali tamali punjeni mesom i čilijem u kukuruznoj ljusci.


Kako napraviti tamalese

Potraga za savršenim tamalesom je beskonačna, ali evo početka.

Pripremite ljuske kukuruza (ako nemate listove banane) - izaberite najveće i potopite ih u vodu. Špatulom ravnomerno nanesite testo na ljusku. Ostavite oko pola santimetra prazno od ivica i oko santimetar od vrha i dna. Kašikom nanesite fil u liniji po sredini testa. Savijte jednu stranu ljuske da testo poklopi fil. Drugu stranu preklopite da se testo sastavi. Savijte slobodnu ljusku na vrhu i dnu i stavite da se kuva (trebalo bi da se pari) sa savijenim delom nadole.

Najbolje bi bilo da se pripremi u fritezi. Kuvajte oko 1,5 sat. Služite sa ljuskom.

Stavite novčić u fritezu i on će čegrtati ako je potrebno da dodate još vode. Sloj testa nanosite po želji, a imajte na umu da će se testo raširiti pri kuvanju.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 2:59 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Cili papricice

Svim ljubiteljima ljute hrane, papričica je nezamenljiv dodatak svakom obroku, pa još ako je jako ljuta... Ona nije omiljena zato što je zdrava i prepuna vitamina C i E, nego zato što njen rezak ukus i štipanje za jezik i nepca, otvaraju apetit i pojačavaju ukus hrane. Svako bi trebao da uzima po malo ljutih papričica, jer one i regulišu metabolizam. Poreklom iz predela današnjeg Meksika, čili papričica je postala omiljeni sastojak jelima širom sveta. Preko 100 vrsta se gaji samo u Meksiku, a još nekoliko i u Južnoj i Jugozapadnoj Americi, Jugoistočnoj Aziji, Kini, Indiji, Severnoj Africi, Španiji, a i mi možemo da se pohvalimo nekim našima varijantama koje slobodno mogu da pariraju najljućim meksičkim čili papričicama. Ima ih u raznima varijantama i jačinama, veličinama i bojama, a imena im se razlikuju od toga u kom su obliku. Jedna ista vrsta može da ima nekoliko imena u zavisnosti od toga da li je sveža ili suva.

Iako smo mi narod koji uglavnom voli ljuto, nije na odmet da budete obazrivi pre nego što probate neku papričicu. Jačina papričica se meri u Skovilj jedinicama i one se kreću od 1 do 300.000 (blaga do izuzetno ljuta). Najčešće korišćena halapeno papričica, koju neki smatraju izuzetno ljutom ima 5.000 jedinica, dok abanero može da dostigne i 300.000 jedinica! Iako ljutina čilija veoma varira, manje vrste su ljuće, ali nivo ljutine iste vrste može da varira i od klimatskih uslova i vrste zemljišta na kojoj se gaji.

Ako, pak, niste toliki ljubitelj ljutog, a voleli biste da jedete papričice, predlažem da odvojite seme i žilice od mesa i na taj način uklonite najljući deo papričice. I naravno, ne pipajte oči posle toga!


Nekoliko najpopularnijih čili papričica:


Anahajm - Poznata kao "dugački zeleni čili", dugačka petnaestak santimetara, svetlo zelena, blago do srednje ljuta.
Ančo: Suvi oblik poblano čilija, tamno crvena do ljubičasta, najslađa od suvih čilija.
Kajene - Svetlo crvena i vatreno ljuta. Ova mala papričica se najčešće koristi suva i mlevena, pa je zovu i "crveni biber".
Čipotle - Suvi, dimljeni oblik crvenog halapeno čilija; tamno braon boje i daje dimljen, čokoladni ukus gulašima i sosovima.
Abanero - Mali, u obliku fenjera, ovaj čili je najljući poznati i ima boju od svetlo zelene do jarko narandžaste. Koristi se i svež i suv, najčešće u sosovima.
Halapeno - Mali, tamno zeleni, srednje ljut i sočan čili koji se koristi i svež i suv (čipotle). Najpopularnija varijanta čili papričica. Često se puni.
Pasilja - U svežem obliku se naziva "čilaka", ali je najčešće sušena. Srednje ljuta, tanka i oko 10 cm dugačka sa skoro crnom bojom papričica poznata kao "crni čili".
Poblano - Ovaj tamno zeleni čili je blago do srednje ljut. U svežem obliku, najbolji je za punjenje zbog svog trouglastog oblika. Često se koristi u mole sosovima. U suvom obliku se naziva "ančo čili".
Serano - Svež serano je ljući od halapeno, ali je manje sočan. Često se koriste kao zamena halapeno čiliju.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 3:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Mali recnik nepoznatih pojmova

agava (maguey) - vrsta kaktusa od koga se fermentacijom pravi alkohol
atole - napitak od kukuruznog brašna
pulque - fermentisan sok agave
enchilada - filovane tortilje pečene u sosu
carne guisada - juneći gulaš koji se služi na pirinču ili sa tortiljama
empanada - filovano voćno testo
guacamole - umokac od avokado pirea
chimichangas - burito pržen u dubokom ulju (uglavnom filovan voćem)
biscochitos - kolačići sa ukusom anisa
ceviche - sirovi plodovi mora marinirani u limunovom soku
churros - trakasto testo prženo u dubokom ulju posuto šećerom
antojos (antojitos) - zalogajčići, predjelo
salsa - sos
tepache - pulque sa vodom i ananasom
tesguino - kukuruzni liker
colonche - fermentisano piće od kruške i šećera
tuba - liker od soka palme
rompope - punč od ruma, mleka, jaja, šećera i začina
champurrado - čokoladni atole
chili - ljute papričice
tortilla - kukuruzna (pšenična) palačinka


I na kraju moje pitanje da li i koliko volite meksicku kuhinju???
Da li i sami nesto spremate???

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 3:33 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Recepti



Meksičke tortilje

Nacionalna kuhinja: Meksicka
Kompleksnost: Jednostavno
Vreme spremanja: Ispod 30 minuta
Vrsta: Hleb i peciva
Obrok: Dodatak jelu

Sastojci
3 šolje namenskog brašna (za kukuruzne tortilje koristite kukuruzno brašno)
2 kašičice praška za pecivo
2 kašičice soli
3/4 šolje masnoće (margarin, mast)
3/4 šolje vruće vode
Priprema
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Naseckajte margarin i umešajte sa brašnom da dobijete testo koje se mrvi. Dodajte 3/4 šolje vruće vode ili koliko je potrebno da napravite glatko testo. Radite testo dok ne počne da se odvaja od ivica suda. Ako se testo lepi za ivice suda, dodajte još malo brašna. Gotovo testo ostavite da se odmara oko 1 sat. Podelite testo na 10 do 12 loptica. Nabrašnite radnu površinu i oklagijom razvucite svaku lopticu na oko 4 mm debljine. Stavite svaku tortilju u gvozdeni tiganj (kalup) i pecite sa obe strane 1-2 minuta.



Čili kocke od sira

Nacionalna kuhinja: Meksicka
Obrok: Predjelo
Kompleksnost: Jednostavno
Vreme spremanja: Ispod 60 minuta

Sastojci
450 g rendanog Čedar sira
115 g zelenih papričica iz tegle, sačuvajte sok
12 jaja
Priprema
Zagrejte rernu na 175 C. Sipajte u pleh polovinu sira, prekrijte ga papričicama, pa ostatkom sira pokrijte papričice. Umutite jaja sa sokom od papričica, pa tom mešavinom zalijte sir. Pecite u zagrejanoj rerni 30 do 40 minuta. Ohladite pre nego što isečete kocke



Punjena jaja

Nacionalna kuhinja: Meksicka
Obrok: Predjelo
Kompleksnost: Jednostavno
Vreme spremanja: Ispod 30 minuta
Vrsta: Jaja

Sastojci
6 jaja
1/2 kašičice tucane paprike
2 kašike majoneza
1/2 kašičice senfa
Priprema
Skuvajte tvrdo jaja u slanoj vodi (kuvajte oko 10 do 15 minuta). Ocedite jaja i ostavite da se ohlade. Presecite jaja uzdužno po pola, izvadite žumanca, izgnječite i pomešajte ih sa paprikom, majonezom i senfom. Napunite tom masom jaja, rashladite i služite.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 3:35 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Meksička pečena riba

Nacionalna kuhinja: Meksicka
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Ispod 30 minuta
Vrsta: Riba

Sastojci
700 g fileta bakalara
1 šolja meksičkog sosa (salsa)
1 šolja rendanog Čedar sira
1/2 šolje grubo zdrobljenog kukuruznog čipsa
1 avokado - očišćen i isečen
1/4 šolje pavlake
Priprema
Zagrejte rernu na 200 C. Blago namastite pleh veličine 21x31 cm. Isperite filete bakalara i dobro ih osušite. Poslažite filete na pleh, sipajte sos i pospite sirom i čipsom. Pecite nepokriveno u zagrejanoj rerni oko 15 minuta ili dok riba ne počne da se razvaja kad je ubodete viljuškom. Služite preliveno pavlakom sa parčadima avokada.


Meksički pirinač

Nacionalna kuhinja: Meksicka
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Ispod 60 minuta
Obrok: Dodatak jelu
Vrsta: Povrce

Sastojci
3 kašike ulja
2/3 šolje seckanog luka
1,5 šolja nekuvanog belog pirinča
1 šolja seckanih zelenih babura
1 kašičica mlevenog kima
1 kašičica čilija u prahu
250 g paradajz sosa
2 kašičice soli
1 čen belog luka, zdrobljen
1/8 kašičice šafrana u prahu
3 šolje vode
Priprema
Ugrejte ulje u šerpi i propržite crni luk dok ne postane zlatan. Dodajte pirinač i malo ga prodinstajte, zatim dodajte papriku, kim, čili prah, sok od paradajza, so, beli luk, šafran i vodu. Poklopite i kad provri smanjite vatru. Dinstajte 30 do 40 minuta ili dok se pirinač ne smekša. Povremeno mešajte.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 20, 2004 3:38 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pileća paelja
Nacionalna kuhinja: Meksicka
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Ispod 60 minuta
Vrsta: Meso

Sastojci
500-600 g pilećih prsa, bez kostiju
1 kašika maslinovog ili običnog ulja
1 srednji crni luk
1-2 čena belog luka, zdrobljenog
2,5 dl nemasne pileće supe
1 šolja nekuvanog pirinča, duguljastog
1 kašičica origana
1/2 kašičice aleve paprike
1/4 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
1/8 kašičice šafrana
3,5 dl kuvanog paradajza
1 srednja crvena paprika (ne ljuta)
3/4 šolje smrznutog graška
Priprema
Skinite kožicu sa piletine. Isecite na komade veličine zalogaja. Na vrelom ulju propržite piletinu. Kad promeni boju, izvadite je, a u tom ulju propržite luk da bude mekan, ali pazite da ne pregori. Dodajte beli luk, još malo propržite i skinite sa vatre. Dodajte supu, nekuvan pirinač, origano, alevu papriku, so, biber i šafran. Vratite na vatru, ostavite da prokuva, smanjite temperaturu, poklopite i dinstajte oko 15 minuta. Potom dodajte paradajz, seckanu svežu papriku i grašak. Dodajte piletinu, poklopite i dinstajte dok pirinač ne smekša.


Akapulko piletina

Nacionalna kuhinja: Meksicka
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Ispod 30 minuta
Vrsta: Meso

Sastojci
1 pileće belo meso, očišćeno od kostiju i kože i isečeno na komadiće
1 kašika čilija u prahu, podeljena napola
soli i bibera po ukusu
1 kašika maslinovog ulja
1 šolja seckane zelene babure
1/2 šolje seckanog crnog luka
2 veće ljute zelene papričice, očišćene i zdrobljene (jalapeno pepers)
1 veliki paradajz, isečen na komade
10 kapi ljutog peper sosa
Priprema
Začinite piletinu sa pola kašike čilija, soli i bibera. Zagrejte ulje u većem tiganju i propržite piletinu dok ne promeni boju. Meso izvadite iz tiganja i držite na toplom. U istom ulju propržite papriku i luk, dodajte papričice, paradajz i preostali čili prah i ljuti sos. Dinstajte, mešajući, još 5 do 10 minuta, vratite piletinu i dinstajte još nekoliko minuta ili dok meso ne bude gotovo.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 4:28 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Enchilada


Zamjesite ili kupite tortilje i zarolajte pikantnu enchiladu.

Sastojci:

2 žlice maslinova ulja
1/4 šalice nasjeckanog luka
1 žlica nasjeckanog češnjaka
1 žličica kumina
1 žlica ljutog umaka (od čilija)
450 g pečene govedine (najbolje iskoristiti ostatke pečenke)
1/4 šalice nasjeckanog korijandra
sol i papar
8 tortilja
2 šalice smeđe riže
1 šalica naribanog sira + 1 šalica za prekrivanje
1 šalica umaka od rajčice

Upute za pripremu:

1. Ugrijte tavu na umjerenoj vatri, dodajte ulje i pirjajte luk. Dodajte češnjak, kumin, ljuti umak i govedinu. Pirjajte dok se govedina ne ugrije, zatim dodajte nasjeckani korijander. Posolite i popaprite.

2. Ugrijte pečnicu na 180 stupnja Celzijusovih.

3. Položite jednu tortilju, pa onda red riže, govedine u umaku i sira. Zarolajte tortilju i postavite u kalup za pečenje. Ponovite postupak s ostalim tortiljama. Kad ste ih položili u kalup zalijte umakom od rajčice i pospite sirom.

4. Pecite 20 do 30 minuta.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 4:29 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Chili con carne



Ovo pikantno jelo poslužite uz bijeli kruh.


Sastojci:

100 g bijelog ili crvenog graha
150 g goveđeg mesa (leđa ili but)
1 luk
2 češnja češnjaka
1 jušna žlica maslinovog ulja
1 mala konzerva pelata
1 mrkva
1 celer
1 zelena papričica
150 g mljevene govedine
1/8 l crnog vina
200 ml juhe od mesa
1/2 čajne žlice nasjeckanog timijana
1/2 čajne žlice čilija u prahu ili 1-2 papričice čilija
2 jušne žlice srži od rajčice
crni papar

Upute za pripremu:

Ostavite grah u vodi nekoliko sati da omekša. Govedinu narežite na kockice. Luk i češnjak nasjeckajte i na malo ulja oprezno zapecite da dobije zlatnožutu boju. Dodajte kockice mesa i pecite sa svih strana. U to dodajte rajčice s umakom i na laganoj vatri pokriveno kuhajte 15 minuta.

Ogulite mrkvu i celer i narežite na kockice, papriku očistite od sjemenki i sitno narežite.

Mljeveno meso stavite u lonac i promiješajte. Dodajte povrće s namočenim grahom. Podlijte vinom i mesnom juhom, umiješajte pelate.

Lagano kuhajte na slaboj vatri sve dok grah ne omekša, često miješajući. Ako je jelo pretekuće, pustite da posljednjih 15 minuta lagano kuha bez poklopca.

Prije posluživanja, posolite i popaprite, ovisno o ukusu dodajte čili. Uz to poslužite bijeli kruh.

_________________
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 56

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pet Avg 26, 2005 3:14 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Guacamole, umak ( za 6 porcija )

potrebno je :

1. 2 zrela avokada,
2. 1 mali luk,
3. 1 srednji paradajz,
4. 1 kašika iseckanog svežeg korijandera,
5. pavlaka,
6. 1 kašika soka od limuna,
7. tabasko, za ukus.

Presecite avokado na pola i odstranite seme sa oštrim nožem. Oljuštite avokado i stavite ga u posudu srednje veličine.Izgnječite dobro sa viljuškom dok ne postane gladak. Konačno isecite luk i paradajz i izmešajte sa iseckanim svežim korijanderom. Dodajte avokadu u posudi sa preostalim sastojcima i dobro izmešajte. Poslužite kao umak sa kukuruznim čipsom ili kao sa jednim od filova za takos. Napomena : Meso avokada promeni boju kada je izloženo vazduhu. Da bi ovo sprečili, presečeni avokado prekrijte umakom i obmotajte plastičnom folijom. Vreme pripreme 20 minuta.


_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> Meksicka kuhinja Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2  sledeća
Strana 1 od 2

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon