www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Dijabetes i kuhinja
Strana prethodna  1, 2
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~
::  
Autor Poruka
draganamj
Dobro upućeni član
Dobro upućeni član



Godine: 39

Datum registracije: 30 Dec 2004
Poruke: 571
Mesto: pogodi gde

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 12, 2005 2:52 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

KBC "ZVEZDARA" INTERNA KLINIKA
Klinicki institut za endokrinologiju dijabetes i bolesti metabolizma



DIJETA ZA OBOLELE OD SECERNE BOLESTI
(oko 1500 kcal - 6150kJ: UH 165, B 75g, M 65g)

DORUCAK 240 g mleka, jogurta ili 250 g nezasladjene bele kafe ili mleka sa cajem, 5 g butera, margarina, majoneza ili 8 g kajmaka,
50 g hleba,
UZINA 140g mleka ili jogurta, 25 g mrsave sunke ili mladog kackavalja ili sira.
25 g hleba
RUCAK 200-250g supe od povrca, nemasnog mesa ili kosti 90g mesa (telece, junece, mlado curece, pilece, jagnjece, ribe, rakovi, divljac) mrsavog, kao kuvano, dinstano ili peceno na zaru, ili sira.
250 g povrca ( kupusa, kelja, karfiola, kelerabe, spanaca, zelja, celera, spargli, tikvica, plavog paradajza, mlade boranije, pecurke)
ili 175 g graska, pasulja, sargarepe ili 120 g krompira, pirinca, makarona.
25 g hleba
UZINA kao pre podne
VECERA 75g mesa ili sira
Povrca kao za rucak
25 g hleba
Voca

NAPOMENA:
Za pripremu hrane upotrebiti 30 g ulja
Salate od 200g (kupus, sladak i kiseo, paprika, paradajz, zelena salata,blitva, krastavci, cvekla) uz obrok
Voce: tresnje, visnje, sljive 150g, ananas 160g , lubenica, dinja 200g, jabuka 240g, kruska, pomorandzi, bresaka, kajsija 250g, kupina, jagoda, malina 300g dnevno
Zacini: biber, so, luk, ren, senf, persun, mirodija, sirce, limun, vanila, cimet, kafa, caj, saharin, mineralna voda


 
draganamj
Dobro upućeni član
Dobro upućeni član



Godine: 39

Datum registracije: 30 Dec 2004
Poruke: 571
Mesto: pogodi gde

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 12, 2005 2:52 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Krem supa od praziluka
Potrebno je:
- 4 struka praziluka, 300 g krompira
- 3 kasike maslaca, 1 l supe iz kesice od povrca
- 200 ml pavlake, rendani muskatni orascic
- so, biber, 2 kriske hleba

Praziluk oprati i ocistiti. Svetlije delove iseci na tanke kolutice, a tamnozelene delove praziluka odstraniti. Krompir ocistiti, oprati i iseci na kockice. Zagrejati kasiku maslaca, pa na njemu proprziti praziluk i krompir. Dodati pripremljenu supu od povrca, a zatim poklopiti lonac. Sve kuvati oko 15 minuta na tihoj vatri.
Skinuti lonac sa sporeta, pa dodavati 100 ml pavlake i lagano mesati drvenom kasikom. Supu zaciniti rendanim muskatnim orascicem, solju i biberom. Skinuti koru sa hleba, a mekanu sredinu iseci na kockice, pa proprziti na preostalom zagrejenom maslacu dok ne porumeni.
Supu sipati u tanjire. Ulupati preostalu pavlaku i dodati u supu. Po zelji moze te dodati seckani kikiriki i ukrasiti je grancicim nekog zacina
 
draganamj
Dobro upućeni član
Dobro upućeni član



Godine: 39

Datum registracije: 30 Dec 2004
Poruke: 571
Mesto: pogodi gde

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 12, 2005 2:53 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Telece rolnice na testenini
Potrebno je:
- 300 g spanaca, so, 8 tanjih telecih snicli
- 3 kasike maslinovog ulja,4 kasicice senfa
- 2 cena belog luka, 125 g sira mocarela
- biber, 2 kasike brasna, 400 ml kuvanog preliva za testo
- 150 g testenina u obliku trakica, 2 paradajza

Spanac ocistiti, oprati i kratko obariti u slanoj vodi. Procediti i sacekati da se ohladi. Telece snicle pazljivo oprati, premazati sa dve kasike ulja i ravnomerno izlupati drvenim cekicem. Svaku sniclu premazati sa pola kasicice senfa.
Beli luk ocistiti i iseci na sitno. Mocarelu iseci na kockice. Spanac sitno iseci i rasporediti po sniclama, a preko spanaca poredjati sir, beli luk i posoliti i pobiberiti po ukusu. Urolati meso, fiksirati ga cackalicom i uvaljati u brasno. Zagrejati maslac i preostalo ulje, pa na njemu ravnomerno prziti rolnice. Dodati preliv za meso, prekriti posudu, pa rolnice kuvati na tihoj vatri oko 20 minuta. Testenine skuvati u posoljenoj vodi. Paradajz oprati, ocistiti i iseci na reznjeve. Rolat servirati sa sosom i testeninama. Ukrasiti persunom.
 
draganamj
Dobro upućeni član
Dobro upućeni član



Godine: 39

Datum registracije: 30 Dec 2004
Poruke: 571
Mesto: pogodi gde

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 12, 2005 2:53 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Azijska paradjz supa
Potrebno je:
- 2 glavice crnog luka, 2 cena belog luka
- 1,2 kg paradajza, 1/2 kasicice kore od limuna
- 2 kasike ulja, 1/2 l pilece supe, kasicica djumbira
- list lorbera, veza lista celera, 2 ljute crvene paprike
- 200 g skampa u ljusci, 200 ml pavlake
- so, biber, secer

Ocistiti beli i crni luk i sitno iseci. Paradajz dobro oprati i iseci na reznjeve. Zagrejati ulje pa na njemu dinstati beli i crni luk. Dodati paradajz, supu, limun i zacine. Sve kuvati na blagoj vatri oko 60 minuta. Celer oprati i iseci na kolutove. Papriku oprati, uzduz prepoloviti, ocistiti od semenki i sitno iseckati. Skampe oprati, oljustiti, zaseci na poledjini i odstraniti tamnu zilu.
Procediti paradajz-supu. Dodati celer, papriku, skampe pa kuvati oko 10 minta.U supu postepeno dodavati pavlaku, zaciniti je solju, biberom i secerom. Po zelji ukrasiti zacinskim biljem.
 
draganamj
Dobro upućeni član
Dobro upućeni član



Godine: 39

Datum registracije: 30 Dec 2004
Poruke: 571
Mesto: pogodi gde

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 12, 2005 2:54 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Grcka salata sa mlevenim mesom
Potrebno je:
- manja glavica zelene salate, 400 g paradajza
- veza persuna, 3 parceta tost hleba
- 250 g ovcijeg sira, 3 kasike maslinovog ulja
- 2 cena belog luka, 40 g ociscenih oraha
- 500 g mlevenog govedjeg mesa
- 4 kasike limunovog soka, ljuta aleva paprika
- so, biber, 150 ml jogurta, jaje

Salatu ocisti, oprati i iseci na tanke listice. Paradajz i persun oprati i iseci. Sir iseci na komade. Dva tost hleba iseci na kockice. Zagrejati kasiku ulja, dodati komade hleba i prziti ih na tihoj vatri dok ne porumene. Preostali hleb izmrviti. Orahe iseckati i kao i beli luk.
Sjediniti mleveno meso sa orasima, jajem, prezlama, polovinom iseckanog belog luka i 2 kasike persuna. Zaciniti, pomesati pa oblikovati u loptice. Peci na preostalom ulju 12 minuta.
Pomesati preostali luk sa jogurtom, persunom i limunovim sokom. Dodati so i papriku i sve dobro promesati. Sloziti na tanjir salatu, cuftice, paradajz, ovciji sir i komade tosta. Po zelji sir posuti paprikom. Servirati uz sos.
 
draganamj
Dobro upućeni član
Dobro upućeni član



Godine: 39

Datum registracije: 30 Dec 2004
Poruke: 571
Mesto: pogodi gde

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 12, 2005 2:54 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Punjene paprike
Potrebno je:
- 8-12 paprika silja, 2 glavice crnog luka
- cen belog luka, veza persuna
- 500 g jagnjceg ili teleceg mlevenog mesa
- so, biber, jaje, 2 kasike prezli
- 800 g paradajza, veza persuna, 2 kasike ulja
- 250 g domace supe, secer, 8 kasicica kisele pavlake

Oprati paprike, ocistiti semenke. Za nadev, ocistiti crni i beli luk i iseci na sitno, kao i persun.Pomesati sa mlevenim mesom, posoliti i dodati biber. Dodati jaje i prezle. Rernu zagrejati na 200 stepeni, a u medjuvremenu napuniti paprike nadevom i poredjati ih u pleh i peci 15 minuta. Kod pripreme sosa, ocistiti dve glavice crnog luka, oprati paradajz i iseci na kockice. Ocistiti i oprati bosiljak i ostaviti da se osusi, a kasnije ga iskidati na listice. Zagrejeti ulje u loncu i dinstati luk i paradajz. Dodati supu, so, biber, secer i bosiljak, poklopiti i kuvati 15 minuta. Ovako spremljene paprike preliti sosom. Povrce kuvati sledecih 250 minuta. Zatim servirati sa pavlakom i bosiljkom
 
draganamj
Dobro upućeni član
Dobro upućeni član



Godine: 39

Datum registracije: 30 Dec 2004
Poruke: 571
Mesto: pogodi gde

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 12, 2005 2:55 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Socni sufle od vanile
Potrebno je:
- 6 jaja, 2 vanilin stapica
- 320 g sremskog sira, 2 kasicice soka od limuna
- 80 g zasladjivaca, 100 g mandarina
- 200 ml dijetalnog soka od pomorandze
- 2 kasike likera od pomorandze

Staviti 4 suflea u frizider oko 30 minuta. Zagrejati rernu na 200 stepeni. Odvojiti zumance od belanceta. Vanilin stapice prepoloviti po duzini i istrugati jezgro. Pomesati sir, zumanca i jezgro vanilin stapica. Dobro ulupati belance, dodati zasladjivac i jestivi skrob. Lepo oblikovati sufle, premazati debelim slojem maslaca i posuti dijetalnim zasadjivacem. Napuniti sufle nadevom i peci u rerni 20 minuta.
Ocistiti, oprati mandarine, obrisati suvom krpom i svaki plod preseci na pola. Zagrejati sok od pomorandze sa likerom i u tome dinstati mandarine oko 5 minuta. Po zelji dodati dijetalni secer. Staviti mandarine u sos od pomorandze na 4 tanjirica za dezert. Zatim izvaditi sufle iz rerne i rasporediti na iste tanjirice. Po zelji sipati zasladjivac i odmah servirati.
 
draganamj
Dobro upućeni član
Dobro upućeni član



Godine: 39

Datum registracije: 30 Dec 2004
Poruke: 571
Mesto: pogodi gde

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 12, 2005 2:55 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slatkisi od pirinca
Potrebno je:
- 3 dl mleka, 160 g sitnijeg pirinca, 10 g zeletina
- 1 kasika dzema od pomorandze (za dijabeticare),
- malo soli, 2 kasike secera za dijabeticare, 4 pomorandze


U posoljenoj vodi skuvati pirinac i procediti. U provrelo mleko dodati pirinac i smanjiti temperaturu ringle. Posebno staviti zeletin u hladnu vodu i posle nekoliko minuta procediti i dodati u pirinac. Po potrebi mozete u pirinac dodati slatku pavlaku za dijabeticare. Tako spremljen pirinac sipati u kalupe i ostaviti da se stegne bar 4 sata u frizideru. Za to vreme ocistiti pomorandze i iseci na kockice. Zagrejati sok sa marmeladom i u to dodati pola isecene pomorandze. Staviti takodje u frizider. Pre posluzivanja slatkise od pirinca prevrnuti na tacnu za kolace i ukrasti sa pomorandzom pomesanom sa marmeladom i ako imate ribizle,staviti preko kolaca.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~ -> Dijabetes i kuhinja Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2
Strana 2 od 2

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon