:: |
Autor |
Poruka |
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Kruh od krumpira (desert),
Specijalitet austrijske kuhinje
Sastojci:
4 krumpira
1 kg brašna
12 dg šećera u prahu
12 dg maslaca ili masti;
6 dg grožđica
vanilija
1 jaje
nastrugana kora od 1/2 limuna
2 dg kvasca
malo soli
Opis:
Treba ohladiti 4 komada kuhanih i pasiranih krumpira. Doda se 1 kg finog prosijanog brašna, 12 dg šećera u prahu, 12 dg maslaca ili masti, 6 dg grožđica, vanilije, 1 cijelo jaje, nastrugana kora od 1 limuna i napose dignuti kvas od 2 dg kvasca i malo soli. Zamijesi se i utare tijesto kao za kruh, umijese 2 štruce, ostave 1 sat na toplom mjestu da se dignu, pa se peku pri umjerenoj vatri. Sutradan se režu kriške, još se u pećnici posuše i služe uz kavu. Vrlo je ukusno, a može poslužiti i čim se ispeče.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Pofezne sa sirom (predjelo),
Specijalitet austrijske kuhinje
Sastojci:
2 jaja
8 kriški kruha
ribanac
1 šalica ulja
1 šalica mlijeka ili vode
malo brašna
Opis:
Narezati kruh na kriške debljine pola centimetra. Umutiti jaja, dodati naribani sir, doliti mlijeko ili vodu i na kraju dodati žlicu ili dvije brašna da se napravi rijetko tijesto, rjeđe nego za palačinke. U tavu staviti ulje i zagrijati ga. Svaku krišku kruha cijelu umočiti u tijesto i pržiti prvo s jedne, a zatim i s druge strane dok ne porumene. Servirati ih tople.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Punjena štruca (glavno jelo),
Specijalitet austrijske kuhinje
Sastojci:
750 g miješanog mljevenog mesa (3/4 govedine i 1/4 svinjetine)
1 luk
1 kom svinjske crijevne opne
3 jaja
krušne mrvice
mažuran
peršin
majčina dušica
muškatni oraščić
maslinovo ulje
salata i povrće kuhano na pari (kao prilog)
temeljac od povrća
Opis:
Opnu namočite u mlakoj vodi 15 minuta. 2 jaja kuhajte 7 minuta u kipućoj vodi.
U zdjeli izradite meso, umućeno jaje, usitnjeni luk i začinsko bilje, šaku mrvica, prstohvat soli i prstohvat ribanog muškatnog oraščića. Ocijedite crijevnu opnu i raširite je. Pokrijte je nadjevom, poravnajte i na sredinu složite tvrdo kuhana jaja.
Smotajte meso u roladu koju ćete povezati kuhinjskim koncem i stavite je u vatrostalnu posudu, prelijte s 3-4 kutlače temeljca, pa pecite u pećnici na 180C sat vremena, povremeno podlijevajući sokom od pečenja. Meso jednom okrenite kako bi i s druge strane dobilo lijepu boju.
Jednom pečeno, meso ostavite da počiva 10 minuta, uklonite konac, narežite na ploške i poslužite uz salatu i povrće kuhano na pari.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Složenac Witloof (predjelo),
Specijalitet austrijske kuhinje
Sastojci:
4 glavice endivije Witloof
150 g šunke izrezane u kriške
jaki senf
krušne mrvice
60 g maslaca
sir Podravec u kriškama (za ukrašavanje)
Za preljev:
40 g brašna
30 g maslaca
suho bijelo vino
1 dl vrhnja za kuhanje
ribani parmezan
muškatni oraščić (po izboru)
Opis:
Salatu očistite, operite, kuhajte 15 minuta u malo slane vode i ocijedite (vodu nemojte baciti, nego je sačuvajte). Glavice salate tada uzdužno prepolovite.
Napravite umak: brašno zažutite na 30 g rastopljenog maslaca, postupno dodajte vodu u kojoj se kuhala salata i miješajte, pa podlijte s pola čaše vina. Dodajte sol, papar, vrhnje za kuhanje, šaku parmenzana i (ako želite) malo muškatnog oraščića.
Polovice salate umotajte u kriške šunke, sve premažite senfom, složite u maslacem namaštenu vatrostalnu posudu, prelijte umakom i začinite komadićima maslaca.
Složenac bogato pospite krušnim mrvicama i ukrasite sirom kojeg ste narezali na listiće.
Tada vatrostalnu posudu stavite u pećnicu i pecite petnaest minuta na 200C.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|