:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pita od španaca
Sastojci:
- 500 g kora
- 500 g španaca
- 2 dl ulja
- 250 g pavlake ili kajmaka
- 250 g mladog sira
- 4 jajeta
- malo kiselog mleka
- kukuruzno brašno
- so
Priprema:
Španac ocistite, operite i stavite u vodu da prokljuca. U procedeni španac dodajte pavlaku, sir, jaja, 1 dl ulja, so i malo kukuruznog brašna. Kore filujte na izmenicno i poprskajte sa ostatkom ulja. Pecite pola sata, pa pitu isecite na komade, pospite sa kiselim mlekom i zapecite još koji minut.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PITA S JABUKAMA
Prosejati na dasci 200 grama oštrog brašna, dodati 75 grama maslaca i mali komad domace masti, 50 grama prosejanog šecera u prahu i 50 grama obarenih, oljuštenih i samlevenih badema. Naposletku dodati istruganu koru od 1 limuna, 1 kesicu vanilin-šecera i 1 jaje. Testo na dasci dobro izmesiti i razvuci ga u velicini tepsije u kojoj treba peci pitu, a debljine malog prsta. Tepsiju ili pleh namazati maslacem, staviti testo i ispeci ga u vreloj pecnici. Ispeceno testo iseci u kvadrate, rashladiti, posuti mlevenim orasima ili lešnicima, pa preko toga staviti oljuštene i tanko isecene jabuke, koje treba na štednjaku s rumom, belim vinom i šecerom izmešati. Ovako npa preko toga staviti oljuštene i tanko isecene jabuke, koje treba na štednjaku s rumom, belim vinom i šecerom izmešati. Ovako npa prekopapa preko toga stpapa preko toga papa preko toga staviti oljuštene i tanko isecene jabuke, koje treba na štednjaku s rupa preko toga staviti oljuštene i tanko isecene jabuke, koje treba na štednjaku s rumom, belim vinom i šecerom izmešati. Ovako npa preko toga staviti oljuštene i tanko isecene jabuke, koje treba na štednjaku s rumom, belim vinom i šecerom izmešati. Ovako nbno, i u tom slucaju svaki ispecen list raseci napola da se dobije svega 6 listova.
Nadev za ovu tortu pripremiti na ovaj nacin: u kazance za sneg razbiti 8 žumanaca, dobro ih izmešati s 1/4 kilograma sitnog šecera, dodati 4 štangle omekšale cokolade i najzad 1/4 kilograma umucenog maslaca. Sve dobro mutiti, a zatim sud sa nadevom metnuti u lonac kljucale vode pa kuvati u pari muteci neprestano dok se masa ne zgusne. Zgusnuti nadev skinuti sa štednjaka, prohladiti ga i ponovo dobro mešati da masa postane buava. Svaki list torte namazati ovim nadevom, pa listove složiti jedan na drugi. Tortu svuda odozgo i okolo namazati, sredinu torte ukrasiti bademom, a okolo je posuti lešnicima proprženim sa šecerom i istucanim ili samlevenim na mašini za orahe.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PITA SA GRAŠKOM
Potrebno je: 250 g lisnatog testa, 1 kg graška, 100 g mesnate slanine, 1 jaje, 1 veza peršuna, 2 cesnja belog luka, 50 g parmezana, ulje, so.
Pripremiti na sledeci nacin: propržiti na ulju režnjeve slanine, dodati grašak i beli luk, pa pirjaniti dok grašak ne omekša. Kada se malo prohladi umešati jaje i peršun. Testom obložiti podmazan sud i peci na jakoj temperaturi. Na ispeceno testo sipati nadev, posuti parmezanom i vratiti u pecnicu da se malo zapece.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PITA SA KISELIM KUPUSOM
Potrebno je: 1 glavica kiselog kupusa od 1, 2 kg, ulja, biber,2 jajeta, 600 g tankih kora, 3 jajeta, 1/4 litre mleka.
Priprema: glavicu kiselog kupusa sitno iseci i propržiti na ulju dok ne omekša. Kada se kupus ohladi po ukusu pobiberiti i dodati umucena jaja. Kore podeliti na tri dela. U podmazan pleh pore|ati prvu 1/3 kora, pa svaku poprskati uljem. Preko ovih kora ravnomerano sipati polovinu propremljenog kupusa. Odozgo staviti drugu 1/3 kora, ostatak nadeva i na kraju staviti ostatak kora. Nožem iseci kocke. Zatim umutiti mleko i jaja i preliti preko isecene pite. Ostaviti da malo odstoji, pa peci na umerenoj temperaturi dok ne porumeni.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PITA SA KOKOSOM
1/2 kilograma kora
1 kiselo mleko ili pavlaka
1 casa(od k. mleka) ulja
1 casa secera
3 jaja
100g kokosovog brasna
2 vanilin secera
1 prasak za pecivo
Ove sastojke umutiti i redjati na svaku koru i uviti u rolat. 3-4 kore idu po rolatu.Rolat zarezati nozem malo vise od polovine na jednake delove i tako staviti u rernu da se pece na 120 stepeni,kad kolac porumeni izvaditi ga i ostaviti da se ohladi.U drugu posudu prokuvati 4 case (kiselog mleka)vode i 3 case secera.Kad prokljuca preliti vrelo preko pite.Prijatno!
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PITA SA NADEVOM OD DŽIGERICE
Potrebno je: 250 g džigerice, 2 glavice crnog luka, 2 cesnja belog luka, 1 veza peršuna, biber, so, 1 šoljica pirinca, 100 g kokošije paštete, 300 g tankih kora, ulje.
Pripremiti na sledeci nacin: džigericu sitno iseci, pa pirjaniti sa seckanim lukom. Kada džirerica omekša dodati seckani beli luk i peršun, pirinac, zatim so i biber po ukusu. Kada se sve to prohladi dodati iseckanu kokošiju paštetu, pa sve dobro izmešati. Svaku koru puniti ovim nadevom i saviti u rolne, pa slagati u podmazan pleh. Peci u pecnici na umerenoj temperaturi.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jana-018
Posted: Fri Oct 22, 2004
--------------------------------------------------------------------------------
PITA OD PAPRIKA I PEČURAKA SA LISNATIM TESTOM
Potrebno je: 1 kg šampinjona, 1 kg. pečenih paprika,200 gr. kačkavalja,1 pakovanje lisnatog testa, 1 kisela pavlaka, 3 jajeta.
Pečene paprike očistiti, iseckati i izdinstati na malo ulja.
Pečurke iseckati i njih izdinstati na malo ulja.
Lisnato testo razviti u 2 kore. Jednu koru staviti u pleh, preko testa idu paprike, pa pečurke, pa rendan kačkavalj.Pokriti sve to sa drugom korom. Iseći na kocke i preliti mešavinom pavlake i jaja.
Peći tiho oko 45 min. dok ne porumeni
PITA SA PRAZILUKOM
Potrebno je: 500 gr. kora za pitu,500 gr. praziluka,100 gr. pirinča,
4 jaja,mleko, ulje, so ,biber.
Praziluk iseckati na kolutiće sipati ulje i izdinstati. Pirinač skuvati ali da se ne raspadne i ocediti ga. Pomešati ga sa prazilukom, posoliti, pobiberiti. Podmazati pleh i ređati po 3 kore. Svaku poprskati sa malo ulja a na treću sipati deo nadeva i tako redom dok se ne potroši materijal. Poslednje treba da su kore. Složenu pitu iseći na kocke i tako isečenu preliti sa umućenim jajima i mlekom oko 2 dcl.
Peći na 200 stepeni dok ne porumeni.
PITA SA MESOM
Umutiti 4 cela jaja, 1 jogurt, 1 i još pola šoljice zejtina,
4 šoljice brašna, 1 prašak za pecivo i soli prema ukusu.
Prethodno upržiti 300 gr. mlevenog mesa sa 1 većom glavicom crnog luka, malo soli, bibera i seckanog peršuna.
U podmazan pleh sipati testo i preko testa rasporediti meso.
Umutiti 1 čašu kisele pavlake i 2 jajeta i preliti preko mesa.
Peći na 200 stepeni dok ne porumeni.
PITA SA SIROM I SPANAĆEM
Umutiti 4 cela jaja, 1 jogurt, 1 i još pola šoljice zejtina,
4 šoljice brašana, 1 prašak za pecivo i malo soli.
300 gr. spanaća obariti u slanoj vodi, ocediti od vode,sitno iseckati.
Kuvani spanać dodati u 300 gr. sitnog sira i sve to razrediti sa malo mleka da se masa može staviti preko testa.
Testo sipati u podmazan pleh, odozgo rasporediti sir i spanać
pa preliti sa 1 kiselom pavlakom umućenom sa 2 jajeta.
Peći na 200 stepeni. Sve je isto kao kod pite sa mesom.
PITA OD PEČENIH PAPRIKA
10 mesnatih paprika( oko 1 kg) ispeć,i oljuštiti i sitno iseckati. Malo posoliti i posuti sa sitno seckanim peršunom.
Zatim 6 belanaca umutiti u čvrst sneg, dodati 6 žumanaca,malo soli, 5 kašika brašna i 1 prašak za pecivo.
Dalje uzeti 500 gr. tankih kora, pa uzeti prve tri kore. Svaku koru poprskati sa uljem, pa sipati smesu od jaja i odozgo preko smese posuti sa paprikom i uviti u jufku. Tako napraviti 4 jufke i slagati ih u podmazan pleh.Svaku jufku preliti sa malo fila od jaja. Peći na 180-200 stepeni.
HLADNA PITA OD JAJA I KAJMAKA
Potrebno je: 3 jajeta, kašika brašna, 1/2 l mleka, so, ulje, za nadev kajmak.
Priprema: ulupati cela jaja sa malo soli i brašnom, pa smesu pažljivo umešati u kipuce mleko. Kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne. Izliti testo, u dobro podmazan pleh i ispeci, pazeci da se ne stvrdne. Izvaditi testo na pokvašen salvet i zaviti u rolnu. Kada se dobro ohladi, odviti ga iz salveta, premazati kajmakom i ponovo uviti u rolat.
Seci na šnitove i služiti hladno.
KROMPIR PITA SA POVRCEM
Potreban materijal: 600 g obarenog krompira, 1 kašika ulja, 1 žumance, 20 g kvasca, malo mleka, malo šecera, oko 200 g brašna. Za nadev:500 g graška, boranije, šargarepe, 2 paprike, ulje, biber, so.
Pripremiti na sledeci nacin: testo pripremiti od krompira koji je prethodno samleven ili propasiran. Kvasac prethodno potopiti u mleko sa malo šecera i ostaviti da nado|e. Zatim sastaviti krompir, kvasac, ulje i žumance. Umesiti testo, a brašno dodavati toliko da testo ne bude ni meko ni tvrdo. Podeliti testo na dva dela, pa jednim delom obložiti podmazani pleh.
U me|uvremenu pripremiti nadev: povrce pirjaniti na ulju dok ne omekša, a na kraju posoliti i pobiberiti po ukusu.
Sos: na ulju malo pržiti brašno i doliti mleko. Kuvati dok se sos malo ne zgusne, uz stalno mešanje. Sos sipati u pripremljeno povrce i dodati strugani kackavalj i sitno seckano meso. Sve to dobro izmešati, pa sipati preko kore. Odozgo staviti drugu koru. Poprskati uljem i posuti struganim kackavaljem. Peci u pecnici na umerenoj temperaturi. Po želji piti možete pre pecenja preliti paradajz pireom.
--------------------------------------------------------------------------------
PITA S VIŠNJAMA
Umutiti dobro 6 žumanaca sa 6 kašika šecera, pa u žumanca dodati 1/4 kilograma maslaca zasebno umucenog. Najzad dodati 280 grama brašna i cvrst sneg od 6 belanaca. Podeliti masu na 2 dela. Cetvrtast pleh namazati maslacem i posuti brašnom. Rastanjiti prvi deo mase i staviti ga u pleh. Preko testa staviti 1 kilogram od koštica ocišcenih višanja. Posuti ih tucanom zemickom, šecerom i sitnim cimetom. Zatim voce pokriti drugim delom testa, pa ga namazati razmucenim jajetom. Peci testo u pecnici, a zatim ga izvaditi i još vruce posuti šecerom zamirisanim vanilom i seci na cetvrtaste komade. Ova lenja pita s višnjama može da stoji i nekoliko dana.
LJUTA PITA
Potreban materijal: 4 glavice crnog luka, 3 kašike butera ili margarina, 1 kašika brašna, 3 jajeta, 1 caša pavlake, 1 caša mleka, so, biber, 150 g butera ili margarina, 200 g brašna, 4 kašike hladne vode.
Priprema: luk sitno iseci i propržiti na buteru ili margarinu, a zatim ostaviti da se hladi. Sastaviti brašno, jaja, mleko i pavlaku, pa dodati u propržen luk. Umesiti testo od brašna, butera ili margarina i vode. Kada testo postane glatko ostaviti da stoji oko 10 minuta na hladnom mestu. Zatim testom pokriti dno stranice podmazanog pleha, preko staviti nadev i peci na temperaturi od 225 stepeni oko 40 minuta
MASNA PITA SA KISELIM SIROM
Uzeti 200 grama maslaca, 250 grama oštrog brašna, natrti brašno maslacem, a dodati i 120 grama sitnog šecera. Zamesiti testo s 2 žumanceta, pa ga razvuci oklagijom koliki je pleh i to umešeno testo metnuti u pleh. Na testo staviti nadev ovako napravljen: 5 žumanaca i 100 grama šecera pomešanog s vanilom dugo mešati, a zatim dodati 1/2 litra kisele pavlake, 1/2 kilograma pasiranog kravljeg sira i sve to dobro umutiti. Na kraju dodati sneg od 5 belanaca, izmešati polako, pa masu sipati na razvucenu koru u plehu. Metnuti pitu u pecnicu i poduže je peci da bude rumena. Seci je vrucu, posipati šecerom i služiti.
PITA OD KROMPIRA SA PILETINOM
Potrebno je: 5 vecih krompira, 3 jajeta, 100 g butera ili margarina, 3 kašike brašna, malo kisele pavlake, parmezan.
Za nadev: 300 g pileceg mesa, 2 jajeta, 2 glavice crnog luka, ulje, biber, so.
Pripremiti na sledeci nacin: umutiti penasto buter ili margarin i dodati žumanca. Nastaviti mucenje dok se masa ne ujednaci. Tome dodati pasiran krompir, brašno, malo soli i na kraju cvrst sne od belanaca. Testo podeliti na dva dela, razviti jedan deo i staviti na dno podmazanog pleha.
U me|uvremenu pripremiti nadev: kuvanu piletinu samleti i pržiti sa lukom. N kraju posoliti, pobiberiti i dodati jaja. Nadev sipati po donjoj kori, pokriti drugom polovinom testa. Preliti pavlaku i peci na umerenoj temperaturi. Kada je pita pecena posuti je parmezanom. -
PITA OD PLAVOG PATLIDŽANA
1 kg plavog parlidžana
500 gr kora za pitu
praziluk ili crni luk
šolja kuvanog pirinca
----------------------------------
Plavi parlidžan oljuštiti, izrendati i obariti u prokljucaloj vodi 10 min. Procediti.
Izdinstati praziluk ili crni luk, dodati plavi parlidžan i dinstati 15 min.
Na kraju dodati obareni pirinac, vegetu, peršun i origano. Poredati pitu.
Iseci na kocke.
Preliv:
3 jaja
1 kiselo mleko
1 caša mleka
malo kisele vode
Preliti pitu, ostaviti da odstoji bar jedan sat i peci.
PITA S JABUKAMA
Prosejati na dasci 200 grama oštrog brašna, dodati 75 grama maslaca i mali komad domace masti, 50 grama prosejanog šecera u prahu i 50 grama obarenih, oljuštenih i samlevenih badema. Naposletku dodati istruganu koru od 1 limuna, 1 kesicu vanilin-šecera i 1 jaje. Testo na dasci dobro izmesiti i razvuci ga u velicini tepsije u kojoj treba peci pitu, a debljine malog prsta. Tepsiju ili pleh namazati maslacem, staviti testo i ispeci ga u vreloj pecnici. Ispeceno testo iseci u kvadrate, rashladiti, posuti mlevenim orasima ili lešnicima, pa preko toga staviti oljuštene i tanko isecene jabuke, koje treba na štednjaku s rumom, belim vinom i šecerom izmešati. Ovako npa preko toga staviti oljuštene i tanko isecene jabuke, koje treba na štednjaku s rumom, belim vinom i šecerom izmešati. Ovako npa prekopapa preko toga stpapa preko toga papa preko toga staviti oljuštene i tanko isecene jabuke, koje treba na štednjaku s rupa preko toga staviti oljuštene i tanko isecene jabuke, koje treba na štednjaku s rumom, belim vinom i šecerom izmešati. Ovako npa preko toga staviti oljuštene i tanko isecene jabuke, koje treba na štednjaku s rumom, belim vinom i šecerom izmešati. Ovako nbno, i u tom slucaju svaki ispecen list raseci napola da se dobije svega 6 listova.
Nadev za ovu tortu pripremiti na ovaj nacin: u kazance za sneg razbiti 8 žumanaca, dobro ih izmešati s 1/4 kilograma sitnog šecera, dodati 4 štangle omekšale cokolade i najzad 1/4 kilograma umucenog maslaca. Sve dobro mutiti, a zatim sud sa nadevom metnuti u lonac kljucale vode pa kuvati u pari muteci neprestano dok se masa ne zgusne. Zgusnuti nadev skinuti sa štednjaka, prohladiti ga i ponovo dobro mešati da masa postane buava. Svaki list torte namazati ovim nadevom, pa listove složiti jedan na drugi. Tortu svuda odozgo i okolo namazati, sredinu torte ukrasiti bademom, a okolo je posuti lešnicima proprženim sa šecerom i istucanim ili samlevenim na mašini za orahe.
PITA SA GRAŠKOM
Potrebno je: 250 g lisnatog testa, 1 kg graška, 100 g mesnate slanine, 1 jaje, 1 veza peršuna, 2 cesnja belog luka, 50 g parmezana, ulje, so.
Pripremiti na sledeci nacin: propržiti na ulju režnjeve slanine, dodati grašak i beli luk, pa pirjaniti dok grašak ne omekša. Kada se malo prohladi umešati jaje i peršun. Testom obložiti podmazan sud i peci na jakoj temperaturi. Na ispeceno testo sipati nadev, posuti parmezanom i vratiti u pecnicu da se malo zapece.
PITA SA KISELIM KUPUSOM
Potrebno je: 1 glavica kiselog kupusa od 1, 2 kg, ulja, biber,2 jajeta, 600 g tankih kora, 3 jajeta, 1/4 litre mleka.
Priprema: glavicu kiselog kupusa sitno iseci i propržiti na ulju dok ne omekša. Kada se kupus ohladi po ukusu pobiberiti i dodati umucena jaja. Kore podeliti na tri dela. U podmazan pleh pore|ati prvu 1/3 kora, pa svaku poprskati uljem. Preko ovih kora ravnomerano sipati polovinu propremljenog kupusa. Odozgo staviti drugu 1/3 kora, ostatak nadeva i na kraju staviti ostatak kora. Nožem iseci kocke. Zatim umutiti mleko i jaja i preliti preko isecene pite. Ostaviti da malo odstoji, pa peci na umerenoj temperaturi dok ne porumeni.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Posted: Fri Oct 22, 2004
--------------------------------------------------------------------------------
PITA SA KOKOSOM
1/2 kilograma kora
1 kiselo mleko ili pavlaka
1 casa(od k. mleka) ulja
1 casa secera
3 jaja
100g kokosovog brasna
2 vanilin secera
1 prasak za pecivo
Ove sastojke umutiti i redjati na svaku koru i uviti u rolat. 3-4 kore idu po rolatu.Rolat zarezati nozem malo vise od polovine na jednake delove i tako staviti u rernu da se pece na 120 stepeni,kad kolac porumeni izvaditi ga i ostaviti da se ohladi.U drugu posudu prokuvati 4 case (kiselog mleka)vode i 3 case secera.Kad prokljuca preliti vrelo preko pite.
PITA SA MLEVENIM MESOM
Potrebno je: 500 g mešanog mlevenog mesa, 1 glavica crnog luka, ulje, so, biber, 1 veza peršuna, 2 šargarepe, malo mleka, 400 g kora za pitu, 1 jaje.
Priprema: na ulju propržiti luk da porumeni i dodati mleveno meso, struganu šargarepu i mleko. Pirjaniti dok mleko ne uvri. Na kraju posoliti i pobiberiti. Kada se ohladi dodati seckani peršun i jaje. Sve to dobro izmešati. Na dno podmazanog pleha staviti nekoliko kora i poprskati uljem. Zatim na to sipati nadev i tako re|ati red kora red nadeva dok se ne utrosi sav materijal. Gornju koru poprskati uljem i peci u zagrejanoj pecnici na umerenojtemperaturi.
Pita se služi dok je topla.
PITA SA TUNJEVINOM I SARDINOM
Potrebno je: 250 g lisnatog testa, 2 kutije sardine, 1 kutija tunjevine, 3 jajeta, 150 g pirinca, sok od jednog limuna, 1 žumance, so, biber.
Priprema: prvo obariti pirinac u slanoj vodi, ocediti i ostaviti da se hladi. Skuvati jaja. Sastaviti sardine i tunjevinu i izgnjeciti. Tome dodati pirinac i seckana jaja. Po ukusu dodati ulje iz konzerve i sok od limuna. U to umešati i žumance. Na kraju posoliti pobiberiti. Dno podmazanog pleha obložiti polovinom testa, staviti nadev i pokriti drugom polovinom testa. U pocetku peci nekoliko minuta piti na jacoj temperaturi, a zatim na umerenoj oko 25 min
PITA SA VRHNJEM
Pripremiti: 1 kg krompira, 10 deg brašna, so, muškatni orascic, maslac ili margarin za kalup, 30 deg slatkog vrhnja, biber.
Priprema: dobro operite krompir i skuvajte ga u malo posoljenoj vodi. Oljuštite ga i jos toplog smrvite i protisnite. Posolite, dodajte malo naribanog muškatnog orascica. Umešajte brašno i zamesite testo. Kalup namastite, pa u njega utisnite testo od krompira. Nabockajte ga viljuškom. Vrhnje posolite i pobiberite, prelijte preko testa i pecite 25 minuta na umerenoj vatri u pecnici. Poslužite toplo
|
_________________
|
|
|
|
|
katarina Odomaćeni član
|
Godine: 43
Datum registracije: 25 Maj 2005 Poruke: 1627
|
|
SLANI ROLAT
125 gr margarina, l mleka prokuvati, 125 gr brasna, izmesati dobro. Kad se prohladi, dodati 6 zumanca, belanca umutiti sa malo soli, i dodati smesi. Peci u sirok pleh. Pecen rolat zamotati u krpu.
FIL:
1 casa kisele pavlake, 100 gr mejoneza, 300 gr seckane sunke, 300 gr sira, malo pecenog susama, seckan persun. Premazati koru smesom i zarolati. Rolat premazati pavlakom, sitno rendanog kackavalja i posuti sitno seckanim persunom.
Prijatno
|
_________________ Samo je jedan kutak svemira koji sigurno mozemo popraviti, a to smo mi sami.
Poslednja prepravka: katarina datum Pon Jun 06, 2005 8:02 pm; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
|
katarina Odomaćeni član
|
Godine: 43
Datum registracije: 25 Maj 2005 Poruke: 1627
|
|
SLANI ROLAT OD SPANACA
2 solje od bele kafe mleka, 100 gr margarina da provri. Pomeriti sa vatre, staviti solju brasna izmesati. Kad se ohladi, dodati zumanca, 300 gr spanaca, 4 belanca. Kad se ispece, urolati u vlaznu krpu.
FIL:
300 gr sira premazati preko kore, staviti listice salame i crvene pecene paprike, zamotati i urolati.
|
_________________ Samo je jedan kutak svemira koji sigurno mozemo popraviti, a to smo mi sami.
Poslednja prepravka: katarina datum Pon Jun 06, 2005 8:01 pm; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
|
katarina Odomaćeni član
|
Godine: 43
Datum registracije: 25 Maj 2005 Poruke: 1627
|
|
SLANA PITA
125 gr putera, l mleka, 4 kasike brasna, so, 5 jaja. 200 gr sunke, 2 kuvana jaja, 2 pavlake, 200 gr majoneza.
Istopiti puter, dodati so, brasno, mleko. Kad se ukuva kao puding, ostaviti da se ohladi.Izlupati mikserom i dodavati jedno po jedno zumance, na kraju dodati ulupan sneg od 5 belanca. Peci koru u veci pleh. Hladnu koru podeliti na 2 dela i filovati:
Kora, pavlaka, sunka, pavlaka, jaja, majonez, kora.
|
_________________ Samo je jedan kutak svemira koji sigurno mozemo popraviti, a to smo mi sami. |
|
|
|
|
lampalo Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 44
Datum registracije: 04 Jul 2005 Poruke: 11 Mesto: Zagreb
|
|
BUREK POLAGANI
Sastojci:
Tri suhe jufke, od kojih se moze dobiti 8 - 12 listova velicine tepsije
64 dkg socnog ovcijeg mesa od buta (moze i mijesano govedje i ovcije i svinjsko, a moze i samo govedje)
3 - 4 glavice crvenog lika
20 dkg masla (ili druge masnoce)
so
biber
Nacin pripremanja:
Polagani burek, ili burek preko tepsije ili u Sarajevu nazvan jos i sam burek, spravlja se u domacinstvu prilikom nekih svecanosti i u praznicne dane.
Meso se isjeca (samelje). Luk sitno isjeca. Razviju jufke i suhnu.
U serpu se stavi malo masnoce i lagano preprzi luk, posoli, te ohladi, a zatim se doda meso, so i biber, pa izmijesa.
Jufke se rezu u velicini tepsije. Tepsija se pomasti i prekrije jednom jufkom koja se zacini rastopljenom masnocom, pa drugom jufkom, tako da se stvori donja podloga. Zatim se ravnomjerno pospe fil, pa prekrije trecom jufkom i tako nekoliko puta naizmjenicno fil-jufka. Svaka jufka se zacini rastopljenom masnocom. Na kraju se stavljaju dvije zavrsne jufke i svaka pomasti. Burek se pece u pecnici, a ispecen se reze na kocke ili dilume (oblik romba). Ovdje ce mo samo napomenuti da se spravljaju tzv. suhe i masne jufke. Suhe jufke su one koje se spravljaju na oklagiju, bez premazivanja uljem. Za polagani burek bi trebalo upotrijebiti tzv, suhu jufku, kako isti ne bi bio silovit.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|