:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
MUSAKA OD JAJA
4 tvrdo kuvana jajeta
2 veće glavice luka
3 kašike ulja
400 gr mlevenog mesa
4 čena belog luka
1/2 veze peršuna
1,5 dl jogurta
1,25 dl pavlake
3 jajeta
2 kašike brašna
maslac za kalup
so i biber
malo kajinskog bibera
majoran
majčina dušica
Luk nasecite na kolutove i ispržite ga u tiganju na zagrejanom ulju, zatim ga ohladite. Peršun sitno naseckajte a beli luk izgnječite pa sve pomešajte sa mlevenim mesom, začinite solju, biberom, kajenskim biberom, majoranom i majčinom dušicom. Kuvana jaja prerežite na polovine. Posudu premažite maslacem, pa po dnu rasporedite polovinu kolutova luka, a odozgo stavite deo mlevenog mesa, na meso složite polovine jaja sečenom stranom prema dole. Preko jaja složite preostali luk i meso. UMutite glatku masu od jaja, jogurte, pavlake i brašna, malo posolite i prelijte time musaku. Pecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni nekih 45 minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
JAJA U ZAČINJENOM TESTU
4 tvrdo kuvana jajeta
malo kajenskog bibera
70 gr maslaca
1,25 dl mleka
100 gr glatkog brašna
2 jajeta
1 žumance
ribani parmezan
ulje za prženje
seckani peršun
so i biber
Zakuvajte mleko sa maslacem i solju, primešajte prosejano brašno pa mešajte na umerenoj vatri dok testo ne počne da se odvaja od posude i varjače. Sklonite sa vatre pa dodajte jaja i žumanca pa žicom ulupajte u glatku masu. Još dok je toplo dodajte parmezana da nastane čvrsta smesa pogodna za oblikovanje. Ostavite testo da se ohladi. Kuvana jaja uzdužno prepolovite pa ih začinite solju, biberom i kajenskim biberom. Ohlađeno testo razvijte na površini posutoj brašnom u jufku debljine oko pola centimetra. Podelite ga na osam kvadrata, pa svakim kvadratom obmotati polovinu jajeta tako da ivice budu dobro stisnute.
Pržite u dubokom vrelom ulju dok ne dobiju lepu zlatno smeđu boju, a zatim ih izvadite da se ocede od viška masnoće. Služite toplo uz listove salate i tartar sos. Za dekoraciju pospite seckanim peršunom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
ČILI JAJA
(za 12 osoba)
18 jaja
125 gr soli
6 suvih ljutih papričica
2 lista lovora
1 glavica crvenog luka
1 litar vode
Litar vode, so, papričice i lovor prokuvajte. Dodajte jaja koja ste prethodno dobro obrisali mokrom krpom i kuvajte ih 10 minuta. Jaja izvadite iz vode i svako lagano udarite po vrhu, pa ih složite u duboku posudu zatim prelijta ohlađenom začinjenom vodom, neka odstoje 24 sata. Nasecite kolutove luka i rasporedite oko jaja. Neka sve odstoji neko vreme. Služite uz senf i kečap.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
JAJA NA SPANAĆU
(za 4 osobe)
4 tvrdo kuvana jaja
1 glavica naseckanog luka
150 gr spanaća
80 gr pavlake
50 gr šampinjona
pola veze peršuna
3 kašike belog sirćeta
3 kašike ulja
2 kašike susama
10 gr putera
muskat
so i biber
Litar vode, so, papričice i lovor prokuvajte. Dodajte jaja koja ste prethodno dobro obrisali mokrom krpom i kuvajte ih 10 minuta. Jaja izvadite iz vode i svako lagano udarite po vrhu, pa ih složite u duboku posudu zatim prelijta ohlađenom začinjenom vodom, neka odstoje 24 sata. Nasecite kolutove luka i rasporedite oko jaja. Neka sve odstoji neko vreme. Služite uz senf i kečap.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PUNJENA (NADEVENA) JAJA
Ovo je klasično hladno predjelo, za čije spremanje vam je potrebno nešto vremena i mašte. Potrebna su vam tvrdo kuvana jaja u količini koju sami procenite na osnovu broja gostiju. Jaja oluštite i prepolovite po dužini. Pažljivo izvadite žumanca, a belanca punite. Možete ih puniti raznim salatama, paštetama i namazima koje ste dobili mešanjem žumanaca sa različitim sastojsima (recept već postoje na kuvarici) i dekorusati raznovrsnim povrćem. Složite ih na jedan veći tanjir za posluživanje i rezultat će biti očaravajući. Osim što su veoma ukusna, punjena jaja su prava dekoracija za vaš sto.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
JAJA SA SIROM
(za 4 osobe)
4 tvrdo kuvana jaja
2 kašike majoneza
2 kašike mladog naseckanog luka
2 kašike fino naribanog tvrdog sira
2 rotkvice
so i biber
so
Oljuštite jaja, prepolovite ih po dužini, pa pažlivo izvadite žumanca, i izpasirajte ih. Pomešajte ih sa majonezom, sirom i seckanim lukom, začinite solju i biberom. Oblikujte kugle veličine žumanca i vratite u udubljenja na belancima. Ukrasite rotkvicama sečenim na tanke kolutove.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
JAJA SA RIBOM
(za 4 osobe)
4 tvrdo kuvana jaja
struk mladog luka
4 kašike crvenog vina
80 gr srdele (ili sardine)
2 kašike ulja
biber
1/4 crvene jabuke
Oljuštite jaja, prepolovite ih po dužini, pa pažlivo izvadite žumanca, i izpasirajte ih. Luk fino naseckajte, stavite u tiganj, prelijte vinom i kuvajte na jakoj vatri. Sklonite da se ohladi, pa dodajte ribu, masnoču, pobiberite i promiksirajte. Umešajte zumanca. Kada ce masa izjednači, pravite kuglu veličine žumanceta i stavite u udubljenje na belancetu. Dekorišite tankim kriškama jabuke.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
JAJA SA SENFOM
(za 4 osobe)
4 tvrdo kuvana jaja
2 kašike majoneza
1 kašičicu krem sira
1 kašiku ljutog senfa
1 kašiku belog sirćeta
1 mladi luk
so i biber
Oljuštite jaja, prepolovite ih po dužini, pa pažlivo izvadite žumanca, i izpasirajte ih. U žumanca umešajte majonez, senf i začinite sirčetom, biberom i solju. Mladi luk sitno naseckajte. Od mase žumanaca napravite kuglu, uvaljajte je u seckani luk i stavite u udubljenje u belancetu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
JAJA SA POVRĆEM
(za 4 osobe)
4 tvrdo kuvana jaja
1 šargarepa
struk mladog luka
10 gr putera
1 kašika belog vina
2 kašike krem sira
kašika seckanog začinskog bolja
1 grančicu tvrdo kuvanog brokolija
beli biber
so
Oljuštite jaja, prepolovite ih po dužini, pa pažlivo izvadite žumanca, i izpasirajte ih. Šargarepi oljuštite pa luk i šargarepu iseckajte na kockice. Propržite povrće na zagrejanom maslacu, posolite, prelijte vinom, i dinstajte dok ne omekša. Žumanca pomešajte sa sirom, začinskim biljem i ohlađenim kockicama povrća. Kašikom punite udubljenja na belancima, Delovima brokolija ukrasite nadevena jaja.
|
_________________
|
|
|
|
|
ribizla Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 16
|
|
Svi prave neke slane zanimacije! Evo vam predlog za slatke
Crno Zute kuglice
Zuti dio: Dva kuvana (tvrdo) zumanca, dobro izmijesati sa 80gr secera u prahu , kasikom ruma ili vinjaka, konjaka, i dodati 80 gr margarina. Od ove smjese napraviti 34 kuglice u staviti ih u hladnjak dok ne napravite crni (braon dio).
Crni Dio: 150 gr mljevenih oraha, 150 gr secera u prahu, 150 gr rendane cokolade , kasiku ruma i snijeg od jednog bjelanceta dobro zamijesiti. Napraviti 34 kuglice. Rastanjiti i u sredinu umetnuti zuti dio. Oblikovati kuglicu i uvaljati je po zelji u mljevene orahe ili rendanu cokoladu. Sluziti u papirnim korpicama.
Vrlo su dekorativne , za ukus da ne pricam !
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Punjena jaja
SASTOJCI
4 jajeta
2 kašike putera
so, mleveni biber
70 grama ovčijeg mladog sira
1 kašika paste od sardina
1 kašika dijetalnog kečapa
svež list peršuna
NAČIN PRIPREME
Jaja skuvati, oljuštiti, raseći po dužini, pa izvaditi žumanca. Žumanca ispasirati sa mlevenim biberom, solju i puterom. Masu podeliti napola. U jedan deo dodati mladi ovčiji sir i izmešati, a u drugi deo pastu od sardina i dijetalni kečap. Pripremljenom smesom napuniti belanca i ukrasiti ih listićima peršuna.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jaja sa kiselim mlekom
SASTOJCI
6 jaja
1 čen belog luka
0,5 dl kiselog mleka
150 grama putera
mirođija
so
NAČIN PRIPREME
Ispržiti jaja na oko, pažljivo ih izvaditi, pazeći da ostanu cela, i poslagati u dublju činiju. Istucati beli luk i pomešati sa kiselim mlekom i sitno seckanom mirođijom, pa preliti jaja. Rastopiti puter, pa ga preliti po površini i staviti u rernu dok se kiselo mleko ne zagreje. Služiti toplo.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|