www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Spanska kuhinja
Strana prethodna  1, 2, 3, 4  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 5:43 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Španska kuhinja
ABASA A LA KATALANA


1 kg boba
250 g iseckane pancete
500 g ćorisos kobasica
(ili ljute domaće sirove kobasice za roštilj)
iseckana glavica crnog luka

4 čena belog luka
2 čaše belog vina
čaša brendija
so i biber
nana po ukusu



Napola skuvajte bob u slanoj vodi. Posebno, na ulju propržite beli i crni luk, biber i nanu. U proprženi luk dodajte bob, kobasice i slaninu, nalijte vinom, brendijem i delom supe u kojoj se kuvao bob. Polopite i lagano krčkajte. Jelo treba da bude srednje čorbasto.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 5:43 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Španska kuhinja
PISTO MANĆEGO


plavi patlidžani
paradajz
bundeva
paprike

crni luka
maslinovo ulje
so i biber



Količine sastojaka za ovo jelo možete odrediti po sopstvenom ukusu. Definitivno ovo je jelo za kuvarice koje vole da eksperimentišu u svojoj kuhinji. Prvo ispržite krupno isečen crni luk i papriku, pa kad je napola prženo dodajte na kocke sečen patlidžan i bundevu. Kada se sve ovo izdinsta, pa je na pola mekano dodajte paradajz koji ste prvp poparili u vreloj vodi, pa oljuštili i isekli na kockice. Jelo se dinsta dok ne ispari sva tečnost. Tada ga pobiberite i posolite po ukusu i servirajte kao prilog uz neko meso ili jednostavno uz baren krompir.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 5:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Španska kuhinja
ASILJADO


6 velikih crvenih paprika
2-3 struka mladog belog luka
6 kašika maslinovog ulja
dva veća isceđena paradajza
kašičica sirćeta
so i biber



Papriku ispecite na plotni, pa kada se ohladi oljuštite je, očistite od semena i isecite na rezance. Napravite preliv od sitno isečenog mladog belog luka, maslinovog ulja, sirćeta, i paradajza koji ste procedili ili kroz cediljku, ili u nekom sokovniku i sl. Posolite i pobiberite po ukusu i dobro ohladite pre služenja.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 5:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Španska kuhinja
SVINJETINA SA SMOKVAMA

za 4 osobe:



900 g čiste svinjetine
3 kašike putera
list lovora
malo nane
150 g dobrog belog vina

300 g goveđe supe
sok velike pomorandže
strugana kora pomorandže
2 kaške projnog brašna
4 sveže smokve
cimet po ukusu
so i biber



Meso isecite na male šnicle i kratko propržite na masnoći. Izvadite ga iz posude i ostavite sa strane. U masnoću u kojoj se peklo meso sipajte vino i supu pa pustite da proključa. Razmutite sok, koru od pomorandže i kukuruzno brašno, dodajte i malo supe koja se kuva. Sada sve to sipajte u vrijuću supu i ukuvajte sos. Vratite meso, začinite po ukusu, smanjite vatru i lagano sve kuvajte dok meso ne omekša. Neposredno pred sluzenje u sos dodajte isečene smokve.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 5:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Španska kuhinja
SEVILJSKI KOTLETI

za 6 osoba:



6 jagnjećih kotleta
3 velika oguljena paradajza
3 čena belog luka
200 g zelenih maslina

3 kašike putera
2 kašike brašna
2 kašike paradajz pirea
majčina dušica
so i biber



Paradajz očistite od koštica i isecite svaki na 4 dela. Maslinkama izvadite koštice i prelijte ih klučalom vodom. Beli luk očistite i izgnječite. Kotlete, dobro istucite tučkom na dasci, začinite ih po ukusu i ispržite na puteru. Kotlete izvadite i ostavite na stranu, a u istoj masnoći kratko ispržite beli luk i paradajz. Pospite brašnom, nalijte vodom ili supom, dodajte paradajz pire, začinite po ukusu i kratko prokuvajte. Kad se dovoljno zgusne dodajte kotlete i kuvajte još 5 minuta.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 5:45 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Španska kuhinja
PILETINA U ŠAFRANU

za 4 osobe:



pile 1,5 kg teško
300 g pirinča
8 paradajza
200 g graška
2 kašičice aleve paprike

2 kašičice šafrana
2 kašike ulja
2 kašike seckanog peršuna
mala glavica crnog lika
3 čena belog luka
750 g vode
so i biber



Pile isecite na komade, i začinite svaki komad. zagrejte ulje i ispržite piletinu dok ne porumeni, izvadite i stavite na stranu. Crni luk iseckajte na kockice, sitno nasecite beli luk, a paradajz oljuštite, očistite od semena i isecite na kockice. Na ulju u kom se pekla piletina izdinstajte crni luk, dok ne požuti, a tad dodajte paradajz i beli luk i dinstajte. Kad uvri sva tečnost dodajte pirinač, prelijte vodom, začinite šafranom i ostalim začinima. Polopite i kuvajte pola sata na laganoj vatri.Tada izvadite piletinu, stavite u pirinač grašak. Kuvati pirinač do kraja. Služiti komade piletine sa pirinčem kao prilogom.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 5:45 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Španska kuhinja
BAKALO AL PIL-PIL


600 g bakalara
1/2 l ulja
velika glavica belog luka
jedna vrlo ljuta (čili) paprika
5 čenja belog luka



Bakalar treba 36 sati držati potopljen u vodi, koja se s vremena na vreme promeni.

Tada ga stavite u svežu vodu, pustite da se zagreje, ali ne i da provri. Čim počne da se formira pena na površini izvadite bakalar. Očistite ga od i kostiju, te ocedite. U međuvremenu zagrejte ulje, po mogućnosti u zemljanom ili keramičkom sudu i ispržite na njemu luk i papriku. Kada potamne izvadite ih, a u ulje spustite bakalar tako da kožom dodiruje sud. Posudu tresite petnaestak minuta tako da ulje prožima ribu. Na taj način će se iz kože osloboditi žlatin gust kao sos sličan majonezu. Kad se formira sos (brzina njegovog formiranja zavisi od kvaliteta ribe, vratite papriku i luk i ostavite da se zagreju.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 5:45 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Španska kuhinja
TORTILJA DE PATATAS

za 4 osobe:



500 g krompira
100 g ulja
iseckana glavica crnog luka
6 jaja
biber i so



Luk propržite na ulju, tako da potamni. Tada ga prekrijte na tanke kolutove isečenim krompirom. Posolite i pržite dok krompir ne omekša. Dobro umutite jaja, začinite po želji, prelijte krompir. Kada je omlet gotov sa jedne strane, okrenite ga i na drugu, da jednako poprimi lepu rumenu boju sa obe strane.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 5:46 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Španska kuhinja
PAELJA VALENSIJANA


1 manje pile
veza zeleni
250 g kratko dagnji
100 g suve šunke
150 g sirovih kobasica
200 g ribljih fileta

250 g svinjskog mesa
6 škampa
400 g pirinča
200 g graška
glavica crnog luka
2 čena belog luka

2 krupne crvene paprike
2 velika paradajza
10 kašika maslinovog ulja
šafran
peršun
so i biber



Od pileta i zeleni skuvajte supu. Procedite i supu sačuvajte je a pile isecite na komade. Skuvajte dagnje, procedite, supu sačuvajte a polovinu dagnj očistite od ljuštura. Paradajz prelijte vrelom vodom i oljuštite ga.

Na manjem delu ulja propržite prvo sitno naseckan crni luk, a kada on lagano požuti dodajte seckani paradajz i grašak. Kada se povrće na pola izdinsta. Kratko propržite, u drugoj posudi, svinjetinu sečenu na kocke, šunku nasečenu na kocke kobasicu isečenu na komade i riblje filete (neka riba bude od neke masnije vrste) isečene na kocke. Uzmite veliki tiganj i u njemu na ostatku ulja propržite pirinač tako da postane staklast. Dodajte u njega sve ostale sastojke i začine, nalijte supom od školjki i pilećom supom, i to količinom tačno dva puta većom od količine pirinča. Po površini rasporedite dagnje, komade pileta, rakove i komade paprika. Kuvajte polopljeno na vatri 15 minuta, i to prvo na jakoj vatri a zatim na slabijoj. Sklonite sa vatre i držite čvrsto poklopljeno 5 minuta. Zatim odmah posluzite paelju.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 5:46 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Španska kuhinja
SOFRITO


100 g maslinovog ulja
100 g brašna
1,5-2 l instant ili kuvane biste supe
100 g šargarepe
100 g crnog luka
sitno seckane slanine

100 g belog vina
kašika majćine dušice
list lovora
500 g oljuštenog i iseckanog paradajza
(ili 200 g paradajz pirea)
so i biber



Ovaj umak može da stoji u frižideri i po dve nedelje, a da ne izgubi ništa od svog ukusa, zato vam dajemo količine za otprilike 2 litra sosa. Nasuvo propržite slaninu, a zatim na toj masnoći i ostalo povrće iseceno na kockice. Prelijte ga belim vinom, pa tamnom zaprškom od brašna i ulja, zatim supom. Začinite i ostavite da lagano vri 2 sata. Tada dodajte paradajz i kuvajte još dva sata, sve vreme kašikom skupljajući masnoću sa sosa.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 5:46 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Španska kuhinja
PRŽENE BANANE

testo:



6 banana
2 jaja
7 kašika brašna
100 g mleka
kašika ulja
1/2 kašičice cimeta
mrva soli
marinada:



100 g konjaka (vinjaka ili ruma)
2 kašike šećera
2 kašike soka od limuna


ulje za prženje



Banane ogulite, presecite na polovine, pa svaku polovinu uzduž na dva dela. Potopite ih u marinadu koju ste napravili od navedenih sastojaka. U međuvremenu napravite testo kao za palačinke, od navedenih sastojaka. Svaki komad banane umočite u testo i pržite ih u vrelom ulju. Svaku bananu ostavite trenutak na upijajućoj hartiji da se ocedi višak ulja. Prežene banane pospite šećerom u prahu i služite tople uz kuglu sladoleda i neki lep preliv od čokolade ili karamele.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 5:47 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Španska kuhinja
KUKURUZNE KOCKE


3 kašike palente
700 g mleka
120 g kristal šečera
50 g vanilin šećera
2 jajeta

prezle
ulje za prženje
cimet
šećer u prahu



Od palente skuvajte u mleku, sa šećerom i vanilin šećerom, veoma čvrst kačamak. Razlijte ga u ravan sud i ohladite. Kada se ohladi i stvrdne isecite ga na kocke, svaku kocku umočite u jaje pa u prezlu i pržite na vrelom ulju. Ispržene kocke pospite šećerom u prahu izmešanim sa cimetom.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> Spanska kuhinja Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4  sledeća
Strana 2 od 4

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon