:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
TURSIJA
Uzeti po 2 kg: zelene ili zute paprike, sargarepe, kupusa, karfiola, zelenog paradajza i 1 kg crnog luka, nekoliko korena rena.
Svo povrce dobro oprati u hladnoj vodi, ocistiti od peteljki, kupus izrezati na cetvrtine, i odmah redjati u spremljen veci sud- cup ili bure. Kad je tursija lepo slozena dodati jos nekoliko korena ociscenog rena i po ukusu ljutih papricica. Zatim sve pritisnuti sa ukrstenim daskama a na njih odozgo staviti veci opran recni kamen belutak. Najzad sve preliti presolcem: 10 l vode, 250 gr esencije, 300gr soli, 10 gr konzervansa, 10 gr vinobrana. Odozgo povezati.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Turšija
SASTOJCI
500 grama tikvica
500 grama karfiola
500 grama crvene paprike
2 kašičice semena senfa
2 kašičice bibera u zrnu
500 ml sirćeta
50 grama šećera
so
NAČIN PRIPREME
Tikvice oprati, očistiti i iseći na štapiće. Karfiol oprati, očistiti i podeliti na cvetiće. Papriku oprati, očistiti od semena i iseći na krupne komade.
Oko 3 minuta blanširati pripremljeno povrće u posoljenoj vodi. Procediti ga i preliti hladnom vodom. Ponovo ocediti povrće.
Prokuvati sirće sa 1/2 litra vode, šećerom, senfom, biberom i solju. Dobijenom tečnošću preliti povrće i ostaviti da preko noći odstoji.
Procediti, pa tečnost još jednom prokuvati. Povrće složiti u tegle, naliti prokuvanom tečnošću i dobro zatvoriti. Staviti tegle u rernu i sterilisati ih oko 50 minuta na 100 stepeni.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
TURSIJA
Potrebno je:
2 kg zelene ili zute paprike,
2 kg mrkve/sargarepe,
2 kg kupusa,
2kg karfiola,
2 kg zelenog paradajza,
1 kg crnog luka
nekoliko korena rena
Priprema:
Sve povrce dobro oprati u hladnoj vodi, ocistiti od peteljki, kupus izrezati na cetvrtine i odmah redjati u pripremljen veci sud,cup ili bure. Najbolje bi bilo redjati po jedan red od svakog povrca i tako sve dok se ne upotrebi svo povrce. Kad je tursia ljepo slozena dodati jos nekoliko korena ociscenog rena i po ukusu ljutih papricica. Sve pritisnuti sa daskom koja prekriva citavu povrsinu i na dasku staviti neki teret. Moze i kamen ali prije toga mora da se dobro opere i ja preporucavam da se uvije u neku kesu.
Na kraju sve preliti sa "presolcem" koji smo napravili tako sto smo na prokuvali 10 l vode sa 250g esencije, 300g soli, 10g konzervansa i 10 g vinobrana.
Odozgo teglu zatvoriti, Najbolje je teglu zatvoriti sa celofanom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
TURŠIJA
zelena paprika (šilja)
babure
krastavčići
zeleni paradajz
šargarepa
karfiol
2-3 glavice crvenog kupusa (isečene na veće kriške)
1,5 kg soli na bure od 50 l
Povrće uzmite u onoj razmeri koja odgovara potrebama i ukusu vaše porodice, dakle najviše onih sastojaka koje vaši ukućani najviše vole da jedu.
Složite povrće tako da bude od svega u svakom redu. A svaki red posolite. Dobro je da turšiju ostavite u buretu koje ima slavinu, jer je turšija lepša ako se "pretače". Kada završite slaganje nalijte bure "višnjevom čorbom". Naberite šaku višnjevog lišća i skuvajte u vodi. Vodu procedite pa kad se ohladi u nju sipajte vinsko sirće (na svaka tri litra vode 1,5 l sirćeta). Sve dobro promešajte pa nalijte u bure sa složenom turšijom. Turšiju odozgo pritisnite sa dve ukrštene čamove daščice, na koje ćete staviti kamen (nerastvoriv u vodi i čist). Bure pretačite dva puta nedeljno. tečnost ispuštajte na slavinu pa njome ponovo prelivajte turšiju.
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Tursija
Sastojci za više od 10 porcija
Po želji zdravo povrće, zeleni paradajz, sve vrste paprike, krastavci, lučiće, karfiol i drugo
10 l vode
3 l sirćeta (običnog)
1 kg šećera
250 dkg soli
2,5 vinobrana
Priprema
Oprati povrće, ne rezati paprike, niti paradajz, sve ostaviti celo, lučiće očistiti. Vodu i sve sastojke pomiješati i dobro promiješati (ne kuvati) da se otopi so i šećer, dodati vinobran.
U posudu po želji poslagati povrće i preliti sa smesom. Može se kiseliti u plastičnim kantama sa poklopcem, u buradi, u staklenkama ili drugim posudama. Mora biti dobro pritisnuto povrće i da leži u vodi, najlakše i najpraktičnije je to izvesti sa plastičnom vrećom ili vrećicom napunjenom sa vodom i dobro zatvorenom. U tom slučaju samo odignuti vrećicu i izvaditi povrće po želji (vrećicu ili vreću koristite i za kiseljenje kupusa, jer izbegavate kamen i neugodno pranje platna i dasaka), ako je kanta u pitanju može se pritisnuti i sa većim plitkim tanjirom. Nakon 4 -6 nedelja, spremno je za upotrebu! Ovako možete iskoristiti sve ono što Vam je ostalo u vrtu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Tutkutis Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 42
Datum registracije: 11 Dec 2005 Poruke: 67 Mesto: Podgorica
|
|
Postoji li neki brzi nacin za spremanje tursije?
Ko ce cekati 20 30 dana da se ukiseli tursija?
Ja bih to ako moze nekako brze?
Cuo sam da ima recept za 5 dana da se spremi tursija ...
ne da sam cuo nego je otac probao sa paprikama i nisu bilo bog zna sta ali onaj lijepi osjecaj e to je bilo
osjecaj kiselosti
|
|
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Tursija, recept za najjednostavniju pripremu zimnice
Vrijeme pripreme: 60 min.
Sastojci:
# 10 l vode, 3 l octa (obicnog), 1 kg secera, 250 dkg soli, 2,5 vinobrana.
# po zelji zdravo povrce, zelena rajcica, sve vrste paprike, krastavci, lucice, karfiol i drugo.
Priprema:
Oprati povrce, ne rezati paprike, niti rajcicu, sve ostaviti cijelo, lucice ocistiti, vodu i sve pomijesati i dobro promijesati (ne kuhati) da se otopi sol i secer, dodati vinobran. U posudu po zelji poslagati povrce i preliti sa smjesom. (moze se kiseliti u plasticnim kantama sa poklopcem, u buradi, u staklenkama ili drugim posudama.) Mora biti dobro pritisnuto povrce i da lezi u vodi, najlakse i najprakticnije je to izvesti sa plasticnom vrecom ili vrecicom napunjenom sa vodom i dobro zatvorenom. U tom slucaju samo odignuti vrecicu i izvaditi povrce po zelji (vrecicu ili vrecu koristite i za kiseljenje kupusa, jer izjegavate kamen i neugodno pranje platna i dasaka) , ako je kanta u pitanju moze se pritisnuti i sa vecim plitkim tanjurom. Nakon 4-6 tjedana imat cete prekrasnu kiselinu. Dobar tek!Ovako mozete iskoristiti sve ono sto Vam je ostalo u vrtu!
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Kisele paprike
10 kg ociscene na pola izrezane zute paprike (s crvenima ne valja)
400 gr secera
200 gr soli
1 vinobran
1 dcl 96% esencije
Raditi na terasi. U veliku plasticnu posudu narezati paprike, dodati secer, sol i vinobran, promjesati i sipati esenciju, pazeci da se ne inhaliraju isparavanja. Drzati 24h, i mjesati povremeno. Pustiti ce dovoljno “vode” da ih se lijepo slozi u staklenke i zalije tekucinom. Izabrati plasticne poklopce ili metalne izolirati folijom da ne prohrdjaju.
Mjesana salata
3 kg zelenog paradajza
3 kg kupusa
3 kg paprike (zute)
sve to narezati na sitno i u to dodati 1.5 vinobran, 20 dkg secera, 15 dkg soli i 1l octa. Kad pusti vodu sutradan sipati u staklenke i zaliti tim sokom.
Tursija
Ocistiti, tj. oguliti povrce: npr. mrkva, karfiol, zeleni paradajz (par komada), krastavce, paprike zute, lucice. Sloziti ih u plasticno bure. Sve se to zaljeva sa otopinom dok sve ne bude pod njom, i zarobiti povrce da ne pluta, stisnuti ga mrezicom, i poklopiti bocama sa vodom kao tegovima.
Otopina:
10 l vode
150 gr soli
300 gr secera
2 vinobrana
1 konzervans – mjesati dok se ne otopi
sipati esenciju u otopinu (nikako vodu u nju VUK-voda u kiselinu ne!!!).
Zatvoriti i ne dirati 15 dana. Nakon toga spremno za konzumiranje.
Paprike u senfu
30 crvenih paprike
2.5 dl alkoholnog octa Sigestica
2.5 dl vode
2 zlice secera
1 zl soli
papar, lovorov list
500 gr senfa
2.5 dl ulja
Crvene paprike narezite na deblje rezance i kuhajte 10 min u razrijedjenom octu kojem ste dodali secer, sol, papar i lovor. (Ja to radim iz par tura, jer nije dovoljno otopine za sve odjednom, u istoj otopini 2-3 put kuham). Zatim papriku ocijedite i ohladite.
U senf dobro umijesajte ulje, zatim pripremljenu papriku i sve stavite u staklenke. Zavezite celofanom i spremite na hladno i tamno mjesto. (Kakav snef izaberete takav ce vam biti ukus.)
Krastavci kiseli
4 kg kornisona
1.25 l alkoholnog octa
7 dl vode
200 gr secera
sol, grancica kopra (vrsci)
zrna slacice, hren (korijen oguljen)
list vinove loze
Izaberite sto manje, cvrste i neostecene krastavce. Svaki krastavac operite mekom cetkom, a vrh peteljke odrezite. Zatim ih dobro ocijedite, osusite i slazite sto gusce jedan kraj drugog u oprane i suhe staklenke. Izmedju krastavaca stavljajte ociscen hren izrezan na prutice, vrske kopra, zrna slacice i list vinove loze. Posebno prokuhajte otopinu octa, vode, soli i secera, i jos vrucu prelijte po krastavcima. (Meni nekad nije dovoljna ta kolicina pa jos skuham u tom omjeru po potrebi.) Drugi dan kad su se krastavci u staklenkama postepeno ohladili, zavrzite ih pergamentom i stavite na hladno, zracno mjesto.
Ajvar
5 kg crvenih paprike
1 kg patlidzana
2-3 ljuta feferona
4 cesnja cesnjaka
papar
3 zlice soli
6-8 dl ulja
3 l vode
1 l aromatiziranog octa Segestica
Pripremite otopinu od octa, vode i soli pa je stavite kuhati. Kad zakipi, stavljajte u nju ociscene paprike i patlidzane (u manjim kolicinama). Kad malo omeksaju, izvadite ih i sve sameljite. U posebnu posudu stavite ulje i na vruce ulje stavite samljevene paprike, patlidzane i kosani cesnjak, pa sve kuhajte oko pol sata. Vruc ajvar stavite u staklenke, ohladite ga, zalijte s malo vruceg ulja i odmah zavezite pergamentom.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Mleveni paradajz
Kuhinja: srpska
Vreme pripreme: 90 minuta
Posno jelo: sa uljem
Težina pripreme: jednostavno
Sastojci
Crveni paradajz
Celer (listovi)
Konzervans
Maslinovo ulje (može i drugo)
So
Priprema
Crveni, zreo, ali ne prezreo paradajz, oprati, dobro obrisati i ostaviti još oko pola sata da se prosuši.
Iseći paradajz na parčiće, odstraniti drvenasti deo i staviti u jedan sud. Na mašini za meso samleti, dodati konzervans, po ukusu posoliti i dobro promešati. Listove celera oprati, kuhinjskom krpom prosušiti, sitno iseckati i dodati mlevenom paradajzu.
Promešati i sipati u čiste, sterilisane (u rerni na 100 °C oko 30 min.) ohlađene flaše. Pri sipanju paradajza u flaše voditi računa da se flaše neprepune tj. da se ostavi za 1 cm. praznog prostora do vrha. U svaku flašu naneti po 1/2 kašičice maslinovog ulja (a može i drugo) zatvoriti flaše i ostaviti na mračno, hladno mesto do upotrebe.
P. S. Voda koju paradajz opusti (u sud gde stoji isečen paradajz) baci se tj. ne sipa se u mleveni paradajz. Isto tako ko voli ljuto može u flašu da stavi po neku ljutu papričicu. Kada počne upotreba ove vrste zimnice i flaša s paradajzom otvori, onda se ista ne vraća na mesto gde je bila, već se u frižider stavi.
Količina celera se stavlja tj. određuje po sopstvenom ukusu. Paradajz koji je na slici ima na 5 kg paradajza 1 vezicu celera i 2-3 ljute papričice.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
VAKSI76 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 08 Maj 2008 Poruke: 1
|
|
Sta uraditi sa tursijom koja gorci
|
|
|
|
|
|
Plavusica73 Banovan! Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 47
Datum registracije: 27 Apr 2009 Poruke: 19
|
|
MEŠANA SALATA
15 kg povrća:
- 5 kg crvenih paprika
- 2,5 kg zelenog paradajiza
- 2,5 kg šargarepe
- 3 kg svežeg kupusa
- 2 kg karfiola
Svo povrće iseckati što sitnije pa dodati 150 gr šećera, 250 gr soli, 2 konzervansa i 750 ml vinskog sirćeta. Sve dobro izmešati i ostaviti da stoji celu noć pa sipati u suve tegle!
|
|
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|