:: |
Autor |
Poruka |
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Piroške
Potrebno je:
1/2 kg mladog sira, 50 gr putera, 2 jaja, 3 šolje brašna, 3 šolje vode, so. Priprema:
U šerpu sipati 3 šolje vode kašiku putera i malo soli, pustiti da provri, a zatim dodati 3 šolje brašna i na plotni mešati varjačom 5 minuta. Od testa, dok je još toplo, praviti kuglice, veličine kokošijeg jajeta, uvaljati ih u brašno, od vake praviti tanku pogačicu na čiju sredinu staviti kašiku nadeva. Presaviti i pržiti u dubokoj masnoći s obe strane.
NadevPropasirati sir, dodati mu 2 jaja i malo soli.
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
RUSKA KUHINJA
Ruska kuhinja je veoma raznovrsna. Ne bi se moglo reći šta preovladjuje u toj kuhinji kao njen sastavni deo. Da li riba, meso, povrće ili testo. Ruska kuhinja je takodje vrlo hranjiva. Živina, meso čak i riba, prave se obično nadeveni nekim bogatim nadevom koji je u isto vreme pun vitamina. Testo se uglavnom jede u obliku "piroga" i " piroški", takodje nadevenih hranjivim izdašnim nadevom.
U ruskoj kuhinji umesto supa postoje raznovrsne čorbe, " sči", "boršč", "rasoljnik" itd., koje se prave sa zaprškom i raznovrsnim povrćem, a jedu s kiselom pavlakom. Kao dodatak uz "sči" i "boršč" služi se jedno od najomiljenijih ruskih jela - kaša od heljde koja je bogata gvožđem. Pečurke su takođe veoma zastupljene.
U ruskoj kuhinji vidno mesto zauzima povrće, unoseći u nju potrebnu količinu vitamina. To su pre svega kupus, luk, cvekla, šargarepa, krastavac i rotkva. Sve to neophodno ulazi u ruski jelovnik ili u vidu omiljenih čorbi ili u vidu zasebnih jela, kao sto su "vinigret" i "ruska salata", ili u vidu nadeva za piroge, ribu i živinu.
Tu su i "kiselji", koji se prave od raznog voća ili krompir brašna koji sjedinjuju ili testa sa sirom ili voćem, "sinjici", "oladije", "dracjona" i dr. koja se jedu sa kiselom pavlakom. I, najzad, čuveno piće "kvas".
Čitava priča o ruskoj narodnoj kuhinji, možda i moze da se svede na onu poznatu Tolstojevu rečenicu, "šči i kaša-hrana naša". Ali čak i da je tako vredi je predtsviti jer tradicionalna ruska kuhinja u potpunosti odgovara savremenim zahtevima zdrave ishrane.
Kaše su možda najtipičnije za rusku kuhinju. Gotovo svaka porodica jede za doručak griz, pirinač, heljdu, pšenicu ili ječam skuvan na vodi ili mleku, kao slatku ili slanu kašu. Kaše se služe kao obavezan dodatak nekim jelima, ili kao obavezan dodatak nekim jelima. Jedu se za "zdravlje i lepotu", kako to ruskinje obavezno ističu, uverene da besprekoran ten i dobro varenje duguju isključivo kašama.
Salate su obavezan ukras svečane trpeze u svakom ruskom domu. Obično su to za naš ukus veoma čudne salate, neobičnih slatko-slanih kombinacija. Najpoznatija od svih je Vinegret salata. A gruzijskoj salati od pasulja i oraha pridaju se afrodizijačka svojstva.
Pirozi i piroške su najpoznatije rusko pecivo. Prave se od kiselog testa, sa najrazličitijim nadevima. I jedan su od obaveznih posluzenja na ruskim trpezama.
Bez obzira na to sta ce činiti ostatak trpeze, svaka ruska domaćica ce ručak započeti blinjima. To su male palačinke, naslagane jedna na drugu, uz koje se služe crni i crveni kavijar, pavlaka i neko bolje slatko ili sulc od šumskog voća.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
JEČMENA KAŠA
šolja ječmenog brašna
5 šolja mleka
1/2 kašičice soli
1-2 kašike putera
U ključalo posoljeno mleko sipajte ječmeno brašno, pa kuvati petnaestak minuta. Dodati puter i kuvati još par minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
PELJMENI
(Sibir)
(za 4 porcije)
300 g brašna
1 jaje
1/2 šolje mlake vode
400 g mešanog mlevenog mesa
glavica crnog luka
so i biber po ukusu
list lovora
Od brašna, jaja, i vode, te malo soli, zamesi se veoma tvrdo testo. I razvuče na debljinu 1,5 do 2 mm. Čašom se izvade krugovi od testa. Mleveno meso se pomeša sa sitno seckanim lukom, začini se i doda mu se malo mleka. Ovaj nadev se kašičicom stavlja na jedan krug, a poklapa drugim krugom testa. Testo po ivicama dobro stisnite prstima da se spoji. KUvajte ih u vodi, sa listom lorbera. Kada isplivaju na površinu peljmeni su kuvani. Služe se sa rastopljenim puterom ili sa kiselom pavlakom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
PIROG SA MESOM
kiselo testo
1 kg mlevene junetine
glavica crnog luka
dve kašike putera
3 tvrdo kuvana jaja
1/2 veze mirođije
so i biber po ukusu.
Kada ste pripremili testo i ostavili ga da se podigne, pripremite nadev. Sitno isecite luk i propržite ga na maslacu, dodajte meso, dobro ga propržite pa ga začinite po ukusu. Ostavite meso da se ohladi. jaja sitno isecite, naseckajte mirođiju i sve pomešajte sa mesom. Uskislo testo izručite na dasku za mešenje, pospite brašnom i razvucite jufku debljine jednog prsta. Mora biti duza i šira od pleha u kome pecete pirog. Pleh podmažite puterom, stavite na njega jufku, rasporedite po njoj nadev, pa ga prekrijte krajevima jufke sa sve četri strane tako da nadev bude sasvim pokriven, a krajeve testa uštipajte prstima da se sastave. Pirog ostavite pola sata da nadođe, pa ga ispecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, 45 minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
PIROGE
1/2 kg brašna
šolja mlakog mleka
2 jajeta
3,5 kašike šećera
kašika soli
100 g putera
20 g kvasca
U četvrtinu šolje mlakog mleka razmutite kvasac sa kašičicom šećera i kašikom brašna, pa ostavite da nadođe. Kada kvasac nadoće, preostalo brašno stavite u ciniju za mešenje, dodajte mu nadošli kvasac šećer, puter žumanca, mleko, so i žne od dva belanca. Testo mesite dok ne počne da se odvaja od zidova suda. Tada ga pokrijte i ostavite na toplom mestu da se podigne.
Ovo je univerzalno testo za piroge. Mogu se praviti mali pirogi koji se obično prze u dubokom ulju ili jedan veliki pirog koji ćete napuniti nadevom i peči u rerni.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
JAGODE "ROMANOV"
500 g jagoda
2 kašike šećera
2 kašike kiraso likera
(liker od pomorandže)
1 pomorandža
malo vanilin šećera
1 šolja umućene slatke pavlake
Pomešajte šećer, liker, nastruganu koru pomorandže, sok od pomorandže, pa u taj sok stavite očisćene, oprane i oceđene jagode. neka tako odstoje dva sata u frižideru. U posudu za serviranje naizmenično rešajte jagode posute vanilin šećerom i šlag. Mozete takođe na dno staviti porvo kuglu sladoleda ili dve trećine jagoda koje ste zdrobili mikserom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
ČAHANI
(Gruzija)
500 g jagnjetine
750 g krompira
200 g paradajza
300 g tikvica
200 g boranije
struk praziluka
vezica peršuna
so i biber po ukusu
Meso i povrće se naseku na krupnije komade, posole pobibere i dobro promešaju pa se stave u vatristalnu posudu sa poklopcem. Nalijte sve sa dve šolje vode, poklopite i pecite u rerni na 200 stepeni otprilike 2 sata. Gotovo jelo se posepe seckanim peršunom i služi u posudi u kojoj se peklo. Nalik je našem đuveču.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
BOTVINJA
1/2 kg spanaća
2 velika sveža krastavca
veza mladog crnog luka
1/2 veze mirođije
kašika senfa
5-6 kašika sirćeta
300 g morske ili rečne ribe
(skuvane i očišćene od kostiju)
so i biber po ukusu
Spanac (ili mlado lišće cvekle) skuvajte u slanoj vodi, procedite i sto sitnije iseckajte. Krastavac oljuštite isecite na kocke. Mladi luk isecite što sitnije. Kuvanu i očišćenu ribu isecite na veće komade. Sve sastojke pomešajte, začinite, pospite iseckanom mirođijom i služite dobro ohlađeno.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
PIROG SA NADEVOM OD MOZGA
kiselo testo
teleći mozak
kašika sirćeta
2 kašike putera
100 g kisele pavlake
glavica crnog luka
kašika seckane mirođije
sok od pola limuna
so i biber po ukusu
list lovora
Kada ste umesili testo i ostavili ga da nadodje, spremite nadev. Mozak potopite u vruću vodu, pa ga očistiti od kore. Skuvati ga u vodi sa listom lovora, biberom, solju i sirćetom. Na maslacu propržite sitno seckan luk, dodajte kašiku brašna i pavlaku, prokuvajte i sklonite sa vatre. U to izmešajte iseckan mozak, mirođiju i sok od limuna. Začinite po ukusu. Testo razvucite u jufku debljine pola prsta, vadite časom pogačice, punite ih nadevom, pa ih zatvarajte tako da vam šav bude na vrhu, Krajeve testa stisnite prstima da se zalepe. Složite u podmazan pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, 30 min.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
PIROŠKE "FILIPOVSKE"
kiselo testo
nadev od mesa
Testo razvucite u jufku pola prsta debljine. Čašom izvadite pogačice pa ih nadevajte i zatvarajte tako da šav bude na sredini. Krajeve testa stisnite prstima da se zalepe. Okrenite piroške šavom prema dole, na pobrašnjenoj dasci, pa neka odstoje dok malo ne nadođu. Zagrejte veliku količinu ulja, ulijte u njega kašiku čistog alkohola i pržite piroške dok ne porumene.
Služite vruće.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
RASOLJNIK
300 g junetine
2 teleća bubrega
veza zeleni
pet krompira
6 većih kiselih krastavaca
1/2 veze miroćije
100 g pavlake
so i biber po ukusu
Bubrege pažljivo očistite i držite i držite u hladnoj vodi par sati. Potom ih potopite u ključalu vodu, prokuvajte par minuta, ocedite, operite hladnom vodom, pa stavite novu vodu da vri i ponovite čitav postupak. Tako pripremljene bubrege i meso isečeno na krupne kocke stavite u lonac, nalijte sa litar-litar ipo vode, dodajte očišćenu zelen, krastavce isečene na krupne kolutove, oljušten krompir isecen na debele kolutove i kuvajte sve dok meso ne omekša. Gotovu čorbu zapržite tankom belom zaprškom (kašika brašna propržena na jednoj kašici vrelog ulja), dodajte joj pola šolje rasola od krastavaca, seckanu mirođiju i razmućenu kiselu pavlaku.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|