www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Crvi u hrvatskoj cokoladi
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Sub Okt 09, 2004 3:18 pm    Naslov poruke: Crvi u hrvatskoj cokoladi Na vrh strane Na dno strane

čokoladi "Kandita" iz Osijeka, pored voća, kikirikija, badema i lešnika, gomila debelih crva
BEOGRAD - Crvljive čokolade hrvatske firme "Kandit" iz Osijeka pojavile se na srpskom tržištu. Beograđanin Staniša Stojković kupio je u prodavnici u Leštanima dve "tuti-fruti" čokolade pune crva. Čokoladama nije istekao rok, "važile" su do 2005. godine, ali je pored grožđa, kikirikija, badema i lešnika bila "obogaćena" i crvima! Živim, debelim i vrlo "nestašnim". Čim su otvorene, počeli su da gmižu po ambalaži.

Prema rečima "nesrećnog" kupca Staniše Stojkovića, čokolada je kupljena u prodavnici "Žad" u Leštanima. U njoj, kaže Stojković, redovno kupuje i to je bilo prvi put da se tako neprijatno iznenadio.
- Deci sam kupio dve čokolade. Čim sam ih doneo, klinci su ih otvorili. Odlomili su prvo parče i počeli da vrište. Bila je puna crva. Nisam mogao da verujem svojim očima! Svuda po čokoladi mileli su beli crvi. Hipnotisano sam gledao u taj prizor nekoliko trenutaka. Pogledao sam datum i, na moje veliko iznenađenje, čokoladi je rok isticao 28. januara 2005. godine - priča za Kurir Stojković.

Stojković je odmah potom otišao u prodavnicu. Požalio se vlasnicima koji su, kako on kaže, i sami bili vrlo iznenađeni. Odmah su, međutim, čokoladu povukli iz prodaje.
- Nisam želeo novac nazad, niti da zovem inspekciju. Tu često kupujem i tako nešto mi se dosad nije desilo. Uvek sam, međutim, kupovao domaće čokolade i ne znam šta mi je bilo da tada kupim "Kanditovu" "tuti-fruti" čokoladu - navodi naš sagovornik, i dodaje da mu još dugo neće pasti na pamet da kupi čokoladu.

Crvi u čokoladi, međutim, nisu nikakva novina. Barem ne za sanitarne inspektore. Prema rečima Radmile Sinđelić, bivše načelnice savezne sanitarne inspekcije, verovatno su jajašca crvića bila u lešniku, a odatle su se kasnije izlegli crvi.

Prodavnice povukle čokolade

Dve privatne prodavnice u Leštanima, gde su se prodavale "tuti-fruti" čokolade, povukle su je odmah iz prodaje posle intervencije Stojkovića. Iako je čokolada bila u roku, nisu hteli da rizikuju da im još neko vrati crvljivu čokoladu.

- Jajašca su sigurno bila u voću ili lešniku, koji je ubačen u čokoladu. Pošto se voće termički obrađuje tokom prerade, ne postoji propust fabrike. Najverovatnije je da se radi o pogrešnom skladištenju. Ukoliko se čokolada ne čuva onako kako je propisano, postoji mogućnost da se ucrvlja. To nije ništa novo. Kupite sami nekoliko čokolada i ostavite da odstoje nekoliko meseci, i videćete da će biti "obogaćene" crvima - kaže naša sagovornica, i dodaje da te čokolade nisu pokvarene.

- Upravo pojava crva je dokaz za to. To znači da je voće koje je otišlo u te čokolade zdravo. Crva nema u otrovnom voću, u voću punom pesticida - kaže kroz smeh Radmila Sinđelić.

- Problem je u prizoru i reakciji. Niko ne može da zamisli čokoladu sa crvima - završila je ona.

Doktor Ljubomir Pfaf, naš poznati nutricionista, kaže da čokolada kojoj nije istekao rok a sadrži crve nije za jelo.
- Takav slučaj "ne podleže" kažnjavanju. Prodavac je u radnji imao robu kojoj nije istekao rok, fabrika je odradila proces proizvodnje, ali čokolada ne sme da se jede. Ne verujem da su crvi preživeli visoke temperature termičke obrade voća, već sam siguran da je "zagađenje" nastalo tokom transporta ili skladištenja - kaže Pfaf za Kurir.

Kurir je u nekoliko navrata pokušao da dobije bilo kakve informacije o proizvodnji "tuti-fruti" čokolada u osiječkom "Kanditu", ali se ni na centrali, ni u kancelariji direktora Josipa Pavića, a ni i u kancelariji tehničkog direktora Zlatka Kaluđera niko nije javljao.

Bez kazne

Prema rečima Radmile Sinđelić, bivše načelnice savezne sanitarne inspekcije, za prodaju crvljive čokolade nema sankcija.
- Čokolada je u roku i samom tim je ispravna. Jajašca crva su preživela termičku obradu. Crvi su se pojavili i oni su voćni. Prodavac nije prodavao robu kojoj je istekao rok, niti je mogao da zna da su u čokoladama crvi - kaže ona.

mvasilijevic
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 41

Datum registracije: 24 Nov 2004

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Mar 22, 2005 11:20 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Posle ovoga akcija kupujmo domace mozda i urodi plodom Very Happy

miki10
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 02 Apr 2005

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Apr 02, 2005 6:09 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Stvarno uzas. Od sada cu pazljivo pretrazivati sve sto jedem.

TiiBe
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 18 Apr 2005

sweden.gif
PorukaPostavljena: Čet Apr 28, 2005 3:07 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

jaoooooooooooo bljakkkkkk
sve sam video ali ovo...nisam!

Gotcha
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 40

Datum registracije: 02 Maj 2005

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sre Maj 04, 2005 9:38 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pa ja ovo nemogu vjerovat šta ćemo još pronalazit u hrani. upravo mi se zgadila čokolada

esljani
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 45

Datum registracije: 01 Jun 2005

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Jun 01, 2005 12:55 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

strasno, idem na dijetu

Download091
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 30 Apr 2005

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Jun 01, 2005 7:38 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Zato ju ja niti ne jedem. Ja jedem samo milku

Zele
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 59

Datum registracije: 18 Maj 2005

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 19, 2005 4:27 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ma to nema nikakve veze, koliko crva u tresnjama ste pojeli i jos ste zivi. Na kraju krajeva, crvi su puni proteina, u nekim kulturama smatraju ih za specijalitet. Jedino nece valjati ako cokolada poskupi zbog mesa u njoj ...

BabyG
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Datum registracije: 20 Jun 2005
Mesto: ...caught in the heart of an angel...

croatia.gif
PorukaPostavljena: Čet Jul 21, 2005 9:37 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

super, razlog više da ne jedem čokoladu.....
kod mene ne vrijedi više ono
KUPUJMO HRVATSKO!
Rolling Eyes

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Crvi u hrvatskoj cokoladi Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon