:: |
Autor |
Poruka |
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Salata od preslica (predjelo),
Specijalitet ličke kuhinje
Sastojci:
400 g preslica
4 svežnja rige
1 limun
grubo naribani Ribanac
maslinovo ulje
Opis:
Preslice očistite - za ovakvu vrstu pripreme, gljive obavezno moraju biti mlade i vrlo svježe - i narežite ih na tanke listiće.
Rigu očistite i operite, prosušite i fino usitnite. Na svakom tanjuru oblikujte piramidicu od rige, na koju ćete postaviti listiće gljiva. Lagano posolite, začinite uljem i nekoliko kapi limuni i ostavite da počiva desetak minuta (nije potrebno stavljati tanjure u hladnjak ako sobna temperatura nije previsoka). Salatu dovršite na način da je pokrijete grubo naribanim ribancem i lagano podlijete uljem.
Ovo je izvrsna i mirisna salata, koju možete poslužiti kao večeru u ljetnim mjesecima.
Ovu salatu možete obogatiti i učiniti je još ukusnijom ako joj dodate mekušce (lignje, sipe, muzgavce i repove račića) koje ste prethodno prokuhali u malo slane vode, ocijedili i narezali.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Sušena mrkva (prilog),
Specijalitet ličke kuhinje
Sastojci:
mrkva
Opis:
Mrkva se očisti, razreže na male tanke rezance i suši na suncu ili u pećnici na temperaturi od 45 C. Osušena mrkva spremi se u platnene vrećice i čuva na zračnom mjestu.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Špageti s paprikom (predjelo),
Specijalitet ličke kuhinje
Sastojci:
350 g špageti
paprika
glavica mladoga luka
juha od povrća
sir ribanac
maslinovo ulje
Opis:
Opranu papriku narežite na nekoliko komada. Ispecite ih na grilu u pećnici s kožicom okrenutom prema izvoru topline. Ogulite ih i narežite na rezance.
Stavite ih u zdjelu, prelijte uljem i držite na toplom.
Kuhajte špagete, a istodobno pirjajte očišćeni i nasjeckani luk dok ne omekša, podlijevajući s pola kutlače juhe od povrća.
Ocijeđene špagete premjestite u tavu s pripremljenom paprikom i uljem. Pospite sirom i poslužite.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Zelena maneštra (predjelo),
Specijalitet ličke kuhinje
Sastojci:
75 dg suhog svinjskog mesa
30 dg sušene bravetine
10 dg sušene slanine
1 kg raštike
75 dg svježeg kupusa
2-3 režnja češnjaka
sol
papar
Opis:
Sušeno meso prokuhati i prvu vodu ocijediti. Ponovo staviti kuhati meso, a posebno staviti u vrelu vodu kratko prokuhati zeleni kupus - raštiku. Ocijediti ga i narezati na šire rezance. Kuhano meso izvaditi na tanjur, a u juhu staviti krumpir narezan na kocke. Kada je napola kuhan, dodati prokuhanu raštiku i svježi kupus narezan na široke rezance. Dodati nasjeckane slanine i češnjaka. Po potrebi zaliti vodom i kuhati dok sve ne omekša. Sušeno meso odvojiti od kosti i narezati na manje komade. Umiješati ga u maneštru i po potrebi dosoliti i popapriti.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|