www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

SVET-Izrael
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
Iwan
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 43

Datum registracije: 25 Dec 2003
Mesto: Frankfurt/nemacka

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 03, 2004 1:56 pm    Naslov poruke: SVET-Izrael Na vrh strane Na dno strane

Izraelskim vojnicima marihuana protiv trauma i nocnih mora

Izraelski vojnici traumatizovani zbog sukoba sa Palestincima dobiće novo, nekonvencionalno sredstvo za ublažavanaje noćnih mora - marihuanu.

U okviru eksperimentalnog programa pod nazivom Delta-9, tetrohidrokanabinol, aktivna supstanca u kanabisu, davaće se grupi od 15 vojnika tokom nekoliko meseci u cilju da se oslobode postraumatskog stresa.

Autor istraživanja Rafael Mešulam sa univerziteta u Jerusalimu izjavio je da je to prvi medicinski projekat te vrste. Dodao je da kanabis može da utiče na mozak kako bi se zaboravila neželjena sećanja.

Mešulam je rekao da će se vojnicima davati ta supstanca u tečnom obliku i dodao da bi mogla da pomogne i protiv nesanice.

'To im pomaže da bolje spavaju. Ti ljudi često imaju noćne more, halucinacije ili se preznojavaju', rekao je izraelski stručnjak.

Vojska je saopštila da su civilni i vojni odbori odobrili eksperiment.

Nekoliko miliona ljudi, većinom veterani rata, boluju od trauma i drugih psihičkih poremećaja.

Medicinski stručnjaci već koriste supstance kanabisa sa ublažavanje mučnine kod pacijenata obolelih od raka, kod seropozitivnih, neuroloških oboljenja kao što su epilepsija ili multipleks skleroza.

Mešulam, međutim, smatra da bi tetrohidrokanabinol trebalo da se koristi samo za postraumatske stresove.

Izraelski vojnici često krišom puše marihuanu.

Ukoliko su uhvaćeni na delu mogu da budu izbačeni iz vojske ili da dobiju zatvorsku kaznu.

'Potrebna je lekarska dozvola za to što bismo nazvali da je to 'samilosna upotreba' marihuane. To znači da se koristi za lečenje bolesti... kada ništa drugo ne može da pomogne', rekao je Mešulam.

Prema njegovim rečima, supstanca marihuane će se mešati u maslinovom ulju i neće se pušiti.

'Blagotvornije je davati u tom obliku nego kao pilule. Nadamo se da ćemo im bar malo pomoći', rekao je dr Mešulam. (RTS)

miki10
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 02 Apr 2005

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Apr 02, 2005 6:33 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Dali bi oni vojnicima i heroin samo ako ce im to pomoci da ostvare ciljeve. A to sto ce vojnicima biti unistene jetre i sto ce im propasti neuroni, pa vojnici su ionako potrosna roba i njihov zivot ima novcanu cenu!

viktorpop
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 54

Datum registracije: 06 Jul 2005
Mesto: Kraljevo

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 12, 2005 12:27 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kod nas u srbiji to resavaju na drugi nacin, otpustaju a one koji spoje dva ili tri rata posalju u penziju ili Hag, u zavisnosti od zalaganja Smile

Zele
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 59

Datum registracije: 18 Maj 2005

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 19, 2005 4:21 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Koliko ja kapiram, to im ne daju silom, vec ako oni to hoce. Kao ono u fazonu: "Kosava duva, pa sto ne bi i mi !".

Ktantonet
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 48

Datum registracije: 06 Sep 2004
Mesto: Israel/Srbija

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 19, 2005 12:06 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pa marihuana ljudi moji jeste i onako i ovako veoma siroko prostranjena medju mladima u Izraelu, vojnici je i ovako i onako koriste tako da neverujem da ce tu biti sad neznam kakvog unistavanja zdravlja koje je vec naruseno i to jos par godina pre vojnog roka, a druga stvar videla sam decka koji je poludeo, a znam iz prica da nije prvi, bas zbog tih secanja, jer kako mi je ovaj decko rekao "Za mene su i Arapi ljudi"!!! Ipak je sve to mnogo slozenije nego sto na prvi pogled izgleda!!!

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> SVET-Izrael Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon