:: |
Autor |
Poruka |
Iwan Upućeni član

|
Godine: 43
Datum registracije: 25 Dec 2003 Poruke: 279 Mesto: Frankfurt/nemacka

|
|
Izraelskim vojnicima marihuana protiv trauma i nocnih mora
Izraelski vojnici traumatizovani zbog sukoba sa Palestincima dobiće novo, nekonvencionalno sredstvo za ublažavanaje noćnih mora - marihuanu.
U okviru eksperimentalnog programa pod nazivom Delta-9, tetrohidrokanabinol, aktivna supstanca u kanabisu, davaće se grupi od 15 vojnika tokom nekoliko meseci u cilju da se oslobode postraumatskog stresa.
Autor istraživanja Rafael Mešulam sa univerziteta u Jerusalimu izjavio je da je to prvi medicinski projekat te vrste. Dodao je da kanabis može da utiče na mozak kako bi se zaboravila neželjena sećanja.
Mešulam je rekao da će se vojnicima davati ta supstanca u tečnom obliku i dodao da bi mogla da pomogne i protiv nesanice.
'To im pomaže da bolje spavaju. Ti ljudi često imaju noćne more, halucinacije ili se preznojavaju', rekao je izraelski stručnjak.
Vojska je saopštila da su civilni i vojni odbori odobrili eksperiment.
Nekoliko miliona ljudi, većinom veterani rata, boluju od trauma i drugih psihičkih poremećaja.
Medicinski stručnjaci već koriste supstance kanabisa sa ublažavanje mučnine kod pacijenata obolelih od raka, kod seropozitivnih, neuroloških oboljenja kao što su epilepsija ili multipleks skleroza.
Mešulam, međutim, smatra da bi tetrohidrokanabinol trebalo da se koristi samo za postraumatske stresove.
Izraelski vojnici često krišom puše marihuanu.
Ukoliko su uhvaćeni na delu mogu da budu izbačeni iz vojske ili da dobiju zatvorsku kaznu.
'Potrebna je lekarska dozvola za to što bismo nazvali da je to 'samilosna upotreba' marihuane. To znači da se koristi za lečenje bolesti... kada ništa drugo ne može da pomogne', rekao je Mešulam.
Prema njegovim rečima, supstanca marihuane će se mešati u maslinovom ulju i neće se pušiti.
'Blagotvornije je davati u tom obliku nego kao pilule. Nadamo se da ćemo im bar malo pomoći', rekao je dr Mešulam. (RTS)
|
|
|
|
|
 |
miki10 Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 02 Apr 2005 Poruke: 156

|
|
Dali bi oni vojnicima i heroin samo ako ce im to pomoci da ostvare ciljeve. A to sto ce vojnicima biti unistene jetre i sto ce im propasti neuroni, pa vojnici su ionako potrosna roba i njihov zivot ima novcanu cenu!
|
|
|
|
|
 |
viktorpop Upućeni član

|
Godine: 54
Datum registracije: 06 Jul 2005 Poruke: 382 Mesto: Kraljevo

|
|
Kod nas u srbiji to resavaju na drugi nacin, otpustaju a one koji spoje dva ili tri rata posalju u penziju ili Hag, u zavisnosti od zalaganja
|
|
|
|
|
 |
Zele Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 59
Datum registracije: 18 Maj 2005 Poruke: 15

|
|
Koliko ja kapiram, to im ne daju silom, vec ako oni to hoce. Kao ono u fazonu: "Kosava duva, pa sto ne bi i mi !".
|
|
|
|
|
 |
Ktantonet Upućeni član

|
Godine: 48
Datum registracije: 06 Sep 2004 Poruke: 285 Mesto: Israel/Srbija

|
|
Pa marihuana ljudi moji jeste i onako i ovako veoma siroko prostranjena medju mladima u Izraelu, vojnici je i ovako i onako koriste tako da neverujem da ce tu biti sad neznam kakvog unistavanja zdravlja koje je vec naruseno i to jos par godina pre vojnog roka, a druga stvar videla sam decka koji je poludeo, a znam iz prica da nije prvi, bas zbog tih secanja, jer kako mi je ovaj decko rekao "Za mene su i Arapi ljudi"!!! Ipak je sve to mnogo slozenije nego sto na prvi pogled izgleda!!!
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|