:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Potrebno je:
blitva
sol i biber
ulje
malo cesnjaka ( bijelog luka)
Priprema:
Blitva se opere,odreze korijenje i suvisni listovi. Pri dnu lista treba ostaviti komadicak korjencica i razrezati ga uzduz.
Blitva se stavi kuhati u obilatu kupucu vodu u dubokom lincu, jer tako ne izgubi lijepu zelenu boju.Pri kuhanju moze lonac biti otkriven. Kad provri posoli se. Kuhana blitva se ocijedi, prelije ulje ( najbolje maslinovim) zabiberi i doda sitno seckani cesnjak. Tada se pokrije i ostavi pokriveno do posluzivanja.
Blitva se sluzi kao prilog ribi ili bilo kojem drugom mesu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pasticada
Potrebno je:
750 g govedeg buta
nekoliko klincica
4 cesna cesnjaka( bijeli luk)
suha slanina
kvasina (sirce)
1 oveci luk
100 g masti
malo korijena od celera
sol i biber
nastrugani orascic
1/2 case proseka ili crnog vina
1 kasika paradajz konzerve
2 kocke secera ( u slucaju da koristimo vino a ne prosk)
juha ili voda
1 kasika mrvica
Priprema:
Dobro se opere govedi but, ocijedi i nabocka s par klincica, duguljasto narezanog cesnjaka (bijelog luka) i suhom slaninom. Tako pripemljeno meso neka odstoji preko noci u finoj kvasini ( sircetu)
Nasecka se luk, celer, doda sol, biber i nastrugani orascici te mast. Ovo se sve hladno stavi s mesom u posudu da se dobro przi na sve strane dok meso ne ostane bez suka. Zatim se zalije s prosekom ili vinom, u kojem se umjesala paradajz konzerva. Kad dobro uzavre, doljevati juhom ili vodom i kuha pokriveno dok meso ne omeksa. Kuha se na veoma tihoj vatri 3-4 sata. Kad je gotovo, izreze se na lijepe kriske i opet slozi u sok, te opet kuha 1/2 sata. U slucaju da saft nije dovoljno gust i taman ( mora biti tamnosmedj), poprzi se na malo masti kasika mrvica veoma sitno prosijanih i stavi se kasika paradajz konzerve, te se sastavi sa mesom malo prije nego sto je gotovo.
Sluzi se uz domace makarone ili valjuske od krompira.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Valjusci od krompira
Potrebno je:
1kg krumpira
2 cijela jaja
sol
brasno
Priprema:
Staviti krompir da se kuha, Ne treba ga prije guliti a moze se. Kad je krompir kuhan dobro ga ocjediti i zgnjeciti kao za pire. Dodati jaja, soli po ukusu i brasna toliko da se dobije malo tvrdje tjesto, de se od njega mogu praviti valjusci.
Tjesto podjeliti na 2-3 djela i svaki dio razvuci u zmiju debljine prsta. Nozem rezati valjuske debljine otprilike 1cm i stavljati ih u slanu kupucu vodu da se skuhaju. Kad valjusci izadju na povrsinu, kuhani su. Ocjediti ih i sluziti.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Rizot od liganja
Potrebno je:
500 g liganja
8 kasika ulja
1 luk
3 cesnja cesnjaka (bijelog luka)
malo sloli, bibera i persuna
2 kasike vinske kvasine ( sirceta)
300 - 400 g rize
Priprema:
Lignje se ociste i operu, izvadi se ona prozirna kost po sredini i okostani dio sto je po sredini krakova.Treba paziti da ne pukne onaj mali mjehuric s crnilom. Njega stavimo na stranu. Meso i krakove od liganja se operu u vise voda i izrezu na komadice. Na 500 g liganja stavi se u posudu 5 kasika ulja i 1 luk. Luk se preprzi, doda se bijeli luk i persun, sol i biber, te stave lignje i ulije se kvasina. Sve skupa malo preprziti, zatim dodati crnilo i dinstati 1/4 sata. S vremena na vrijeme dolivati pomalo vode. Kad je meso mekano sipa se riza. Dinsta se kratko vrijem usuho, a onda se dalje kuha, nadolijevajuci pomalo tople vode, dok lignje ne postanu mekane.
Rizot se digne s vatre i pusti da odstoji 10-15 minuta, jer je onda mnogo tecniji. Prije nego se digne sa vatre, doda se jos 2-3 kasike ulja i po ukusu malo kvasine.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Brudet od razne ribe
Potrebno je:
1 kg razne ribe(skarpine, lubine, jegulje itd.)
1/8 l ulja
1 luk
cesnjak( bijeli luk)
persin
sol i papar
1 zlica paradajz konzerve ili par komada paradajza
kvasina(sirce)
Priprema:
Vecu ribu razrezemo na komade, a manju ostavimo u komadu .
Za 1 kg ribe stavi se 1/8 l ulja i 1 luk. Blijedo se preprzi. Doda se isjeckan cesnjak, presin, sol i papar, te zlica paradajz konzerve, a u doba svijezih paradajza stavi se par svjezih paradajza. Kod svijezeg paradajza najbolje je da ga se prije stavi u vrelu vodu na par minuta te mu se oguli kozica pa tek onda doda brudetu. Zatim se lagano spusti riba i dolije se voda tek toliko da riba bude pokrivena.Ostavi se da malo prokuha i onda se doda kvasina i pusti da jos kuha 1 i po sat na laganoj vatri .
Za vrijeme kuhanja brudet se ne smije mjesati da se ne bi riba raspala, vec se s vremena na vrijeme protrese serpa.
Savjet:
Brudet je nabolji od vise vrsta ribe kao npr. skarpina, grdobina, komada zubaca, lubina, sarga. kovaca, jegulje, ugora i tunja.
U nedostatku te ribe moze se koristiti bilo koja druga riba, ali za dobar brudet bitno je da ima vise vrsta ribe.
Uz brudet se sluzi i kuhana palenta ( kacamak).
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Corba od kiselog kupusa i graha
Potrebno je:
1 kg kiselog kupusa
3 kasike masti
1 luk
400 g suhe svinjetine
250 g graha (pasulja)
izribani hren
Priprema:
Ocisti se i dobro opere 1 kg kiselog kupusa. Preprziti luk na masti i doda se kupus da se i on malo preprzi. Kad smo preprzili kupus dodamo suhe svinjetine u komadima, (dobro isprane u toploj vodi) i dolije se vode toliko da se moze slobodno kuhati. Kuha se na laganoj vatri, jer inace nije tako ukusno.
Posebno se kuha u neslanoj vodi250 g graha(pasulja). Kad je grah kuhan, odlije se voda i grah se doda kupusu, te se ostavi da sve skupa provri. Kad je kuhano, sluzi se prilicno corbasto. Suho meso se sluzi posebno s izribanim hrenom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Divlje sparoge
Potrebno je:
Divlje sparoge
sol, ulje, kvasina (sirce)
jaja
Priprema:
Odlome se vrsci koji se lako pucaju ako su mladi. Kuha se u slanoj kupucoj vodi 15 minuta. Zatim se dobro ocijede, poulje i ohade.
Jedu se hladne, poliju kvasinom i ukrase tvrdo kuhanim jajima i posluze kao predjelo a moze i za veceru.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Brudet od sušenog morskog psa (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
(za 4 osobe):
sušeni morski pas
sjemensko ulje
maslinovo ulje
luk
češnjak
pelati (konzervirana rajčica)
začinsko bilje (ružmarin, lovor, kadulja)
vinsski ocat
crno vino
sol, papar
Opis:
Pas se neko vrijeme prije spremanja namoči u vodi dok ne omekša. Na miješanom ulju ispržimo luk i češnjak, dodamo pelate i začine (ružmarin, lovor, kadulja i sl.). Potom dodamo komade suhog psa, kojeg smo predhodno prokuhali (10-15 min) i očistili. Zalijevamo vodom ili ribljim temeljcem, dodamo malo octa i crnog vina. Pred kraj dosolimo i popaprimo po potrebi. Serviramo toplo uz palentu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Hobotnica na hvarski (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
1 kg hobotnice
1 kg krumpira
1 veća glavica luka
3 režnja češnjaka
6 žlica maslinova ulja
6 žlica ulja suncokreta
sol
papar
ružmarin
1 dl bijelog vina
peršin
Opis:
Hobotnicu očistiti pa ju staviti u odgovarajući lim na hladno ulje. Sa strane rasporediti krumpir narezan na polovice i luk narezan na četvrtine. Sve posuti ružmarinom. Krumpir malo posoliti. Dobro pokriti alu-folijom i peći bez podlijevanja na temperaturi 180oC oko 1 sat. Pred kraj pečenja sve zaliti vinom, dodati nasjeckani češnjak i još kratko zapeći. Hobotnicu narezati na komade i složiti zajedno s krumpirom i sokom od pečenja na ugrijani tanjur, te posuti sjeckanim peršinom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Puževi na seljački način (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
(za 4 osobe):
40 komada vinogradarskih puževa
1 dl ulja od soje
500 g ljutike
5 tankih odrezaka mesnate slanine
6 jaja
sol i papar po želji
Opis:
Puževe stavimo u hladnu posoljenu vodu i kuhamo oko 90 minuta, uklanjajući pjenu s vrha kad god se pojavi. Potom ih procijedimo, čačkalicom izvučemo iz kućica i očistimo. Meso puževa popržimo na sojinom ulju. Kad dobiju boju, dodamo očišćenu ljutiku. Pirjamo 30 minuta, dok ljutika ne omekša i višak tekućine ne ispari. Dodamo narezanu slaninu i razmućena jaja. Posolimo, popaprimo i miješamo na laganoj vatri dok se jaja ne stisnu. Poslužimo toplo.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Rižot od žaba (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
24 komada žaba (dvije dužine)
maslinovo ulje
češnjak
pire od rajčice
lovorov list
sol, papar
ocat
ljuta neretvanska paprika
voda
riža
Opis:
U posudi (teći) sa debljim dnom, na maslinovom ulju pirjamo sitno isjeckani češnjak, dva lovorova lista i ljutu neretvansku papriku. Kada češnjak blago porumeni dodamo dvije žlice pirea od rajčice, sol, papar, 3 decilitara vode i kada sve prokuha, dodamo žabe.
Kada žabe budu napola gotove dodamo ocat i već pripremljenu kuhanu rižu. Ostavimo da se kuha 10-15 minuta i rižot od žaba je gotov.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Hladetina od hobotnice i školjaka (predjelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
hobotnica
školjke
sol, papar
maslinovo ulje
ocat
Opis:
Skuhati hobotnicu i školjke, posoliti i popapriti (paprom u zrnu). Dok je još toplo slagati u kalup na način: red hobotnice, red školjaka, sve do vrha kalupa. Poklopiti poklopcem na koji se stavi uteg oko 4 kg. Ostaviti 24 sata da pomalo izađe tekućina. Nakon toga izvaditi iz kalupa i posluživati na način da se hladetina reže poprijeko. Za začine koristiti maslinovo ulje i vinski ocat.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|