www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Napici
Strana 1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Napici ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 11:35 am    Naslov poruke: Napici Na vrh strane Na dno strane

BOZA
Potrebno: 600 gr neprosijanog kukuruznog brašna, 5 l vode, 3 dkg kvasca, 1 kg šecera.

Priprema: Kukuruzno brašno se prelije toplom vodom i ostavi do sutra da odstoji. Sutradan se ta smjesa kuha oko 2 sata uz povremeno miješanje. Kada se ohladi doda se kvasac. Opet se ostavi tako da stoji do sljedeceg dana. Sljedeci dan se procijedi i u dobivenu tecnost stavi šecer. Miješati sve dok se šecer ne otopi. Cuvati na hladnom mjestu i odmah trošiti.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 11:39 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Napitak sa karamelom
Potrebno je:
Dve cašice sojinog mleka, jedna mala kašika tecnog karamel šecera (šerbeta), jedna mala kašika kristal šecera, jedno celo sveže jaje.
Pripremanje: Pomešati sojino mleko i karamel. Umutiti sveže jaje i šecer, dodati pripremljeno mleko i sve zajedno dobro izmešati i poslužiti.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 11:40 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Napitak sa sirupom od pomorandže
Porebno je:
Dve cašice sojinog mleka, pola cašice sirupa od pomorandže, jedno žumance, jedna mala kašikica šecera, kocke leda (za jednu osobu)
Pripremanje: Mleku polako dodavati uz stalno mešanje sirup od pomorandže. Posebno umutiti žumance sa šecerom pa kada postane penasto, polako mu doliti mleko, izmešati, staviti led i odmah poslužiti.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 11:40 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sencanski grog
Potrebno je:
4 žumanca
4 kašike maltexa
4 kašike strugane cokolade
4 šolje mleka

Pripremanje:

Umutiti žumanca s maltexom i podeliti u 4 šolje za belu kafu ili visoke caše. U svaku dodati kašiku strugane cokolade i preliti vrucim mlekom. Promešati i poslužiti.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 11:42 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sojino mleko
Potrebno je:
100g zrna soje, 700-800g vode, so, šecer ili med po ukusu
Pripremanje: zrnevlje soje probrati, dobro oprati i potopiti u hladnu vodu da stoji preko noci. Vode treba sipati dovoljno jer soja za vreme potapanja bubri i povecava svoju težinu za 2-3 puta. Nakon kvašenja treba je dobro isprati da se odstrani najveci deo tanke pokožice kojom je obavijeno zrno. Ispranu i ocedenu soju preliti sa vrelom vodom, izmešati i ostaviti da neko vreme postoji. Potom ovu mešavinu dobro usitniti u mikseru dok se ne dobije žuckasto-bela homogena emulzija, koja se nakon miksanja cedi. Najbolje je uzeti lonac, na njega staviti cediljku koja je obavijena cistom lanenom krpom, sipati tecnost i dobro iscediti. Procedeno mleko sipati u još nešto veci, širi sud, kuvati na umerenoj vatri, uz stalno mešanje da ne zagori. Cim mleko provri i pocne jace da se peni, smanjiti vatru, a mleko dalje kuvati još 5-10 minuta.
Mrvicasta masa koja ostane posle cedenja zadržava znatne kolicine vitamina i minerala(klice, celulozu) pa se može uz dodatak jaja povrca, brašna, upotrebiti za pripremanje nekih jela(palacinke, kajgane i omleti, corbe od povrca i sl.).
Sa nekim jace aromatiziranim dodacima (kakao, vanila) sojino mleko se može koristiti za pripremanje ukusnih i hranljivih napitaka, kašica, pudinga i šejkova, ciji ukus mleko brzo poprima.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 11:42 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Trešnje u rakiji
Uzeti zdrave, lepe, krupne i tvrde trešnje, one što ih kod nas zovu ruštavcima. Podseci im peteljke, tako da na trešnji ostane samo 1 santimetar, koliko da se može uhvatiti prstima i prineti ustima. Napuniti stakleni sud tim trešnjama pa naliti dobre, jake komovice, ljute, da se sud napuni. Tri nedelje neka se tako kisele. Tada usuti u sud 1/2 kilograma sitnog šecera na 1 litar rakije koja je ostala u sudu; ovo treba tacno odmeriti, jer je trešnja upila jedan deo rakije. Šecer istopiti u takiji, dobro izmešati. Trešnje rasporediti u manje sudove i naliti ih onom rakijom. Posle 2 meseca bice dobre za služenje. Služiti u malim cašama za vino, stavljajuci u svaku cašu po nekoliko trešanja i koliko treba rakije.
Oko ovog napitka treba dosta truda ali kao posluzenje deluje veoma ekskluzivno, ali i domacinski.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 11:42 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Vocni sirup
Potrebno je:
5kg voca
5kg šecera
5 kesica limuntusa
5l vode
5 kašika maltexa

Pripremanje: Voce se propasira i pomeša sa vodom i limuntusom. Ostaviti da stoji 24 sata. Nakon toga se procedi i pomeša sa šecerom i maltexom. Povremeno promešati dok se šecer ne rastvori. Sipati u boce i zatvoriti.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 2:54 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bola od kajsija
8 zrelih kajsija
1 casa konjaka
250 gr secera
2 dl vode
1 L dobrog crnog vina
1 boca crvenog sampanjca
Secer i vodu prokuvati, ohladiti i staviti oprane i na pola razdvojene kajsije. Preliti konjakom i dobro ohladiti. Nakon toga dodati vino, a sampanjac neposredno pre sluzenja.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 11, 2004 4:54 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Boza sa sojinim brašnom

Potrebno je: 375 grama kukuruznog brašna, 125 grama sojinog brašna, pet litara mlake vode, 20 grama pekarskog kvasca (svežeg), 500 grama šećera, po ukusu i malo soka od limuna.
Pomešati kukuruzno i sojino brašno, staviti ga u veći sud (lonac), preliti mlakom vodom i ostaviti da stoji nekoliko sati (najbolje preko noći). Ujutro ili posle stajanja od nekoliko sati pristaviti ovu mešavinu na umerenu vatru i polako, uz češće mešanje, kuvati oko dva sata. Nakon toga kuvanu mešavinu ostaviti da stoji, da se prohladi. U međuvremenu pripremiti kvasac: usitniti ga, dodati mu malo šećera i dva-tri decilitra mleka, dobro izmešati, dodati mlakom kuvanom brašnu, izmešati, pokriti i ostaviti da stoji do drugog dana.
Posle takvog ”odmaranja bozu treba procediti kroz čisto belo platno ili nekoliko puta savijenu gazu. Platno ili gazu treba dobro stisnuti, da se tečnost što bolje iscedi. Gotovoj bozi dodati šećer po ukusu, izmešati i dobro je rashladiti.
Najbolje je da se boza potroši u toku dan-dva, jer posle dužeg stajanja prokisne.
Ovako pripremljena boza, u kombinaciji sa sojinim brašnom, predstavlja ne samo osvežavajući nego i veoma hranljiv napitak, koji bi trebalo da nađe svoje stalno mesto u ishrani, posebno mladih.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:20 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hladni napitak od jagoda i čokolade
SASTOJCI

150 ml mleka
20 ml sirupa od jagoda
30 grama narendane mlečne čokolade
NAČIN PRIPREME
U visoku čašu sipati ledeno hladno mleko. Dodati sirup od jagode i čokoladu, pa sve izmešati. Dobro ohladiti, ukrasiti i služiti.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:20 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hladni napitak od banane i čokolade
SASTOJCI (za 2 osobe)

1 velika banana
250 ml mleka
30 ml jogurta
1 kašika sirupa od čokolade
čokoladne mrvice za ukras
NAČIN PRIPREME
Izmešati u blenderu bananu, mleko i jogurt. Dodati čokoladni sirup i mešati u blenderu dok masa ne postane gusta i penasta. Napitak služiti hladan, posut mrvicama čokolade.

Selma, Sarajevo

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:21 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ledeni jafa napitak
SASTOJCI (za 1 čašu)

1 dl sveže isceđenog soka od narandže
1 kugla sladoleda od čokolade
NAČIN PRIPREME
Isceđen sok od pomorandže sipati u duboku čašu s postoljem. Dodati sladoled i brzo izmešati. Ukrasiti kružno isečenom korom narandže i suncobranom za koktele.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Napici ~ -> Napici Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Strana 1 od 6

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon