:: |
Autor |
Poruka |
Iwan Upućeni član

|
Godine: 43
Datum registracije: 25 Dec 2003 Poruke: 279 Mesto: Frankfurt/nemacka

|
|
U Domu za decu i omladinu „Olivera Đorđević” u Vranju počelo je da se odmotava klupko stravičnih dešavanja, naročito posle nedavnog divljačkog batinanja osmogodišnje štićenice I.P.
Ne mireći se sa činjenicom da je Odbor za prava čoveka u Vranju protiv nje podneo krivičnu prijavu zbog nesavesnog rada u službi, vaspitač u noćnoj smeni Desanka Kostić čvrsto je naumila da o svemu ružnom u pomenutom domu javno prozbori.
Prebijenog „lečio” crnim lukom
Inače, Kostićeva je bila dežurna u domu 15. avgusta uveče, kada je Goran Mustafa (19) u svojoj sobi zaključao štićenicu I.P. i dušmanski je dobrano izudarao po zadnjici, leđima i nogama, jer navodno nije mogla da pronađe njegove patike koje su pale sa prozora domske zgrade.
Vidno potresena i uznemirena Kostićeva izjavila je za „Blic” da je sada već bivši štićenik Goran Mustafa bio strah i trepet ne samo za decu, već i za vaspitače.
- Niko nije mogao da mu stane na put: ni matični vaspitač, ni stručni tim, ni direktor. Svi su ga se bojali, radio je šta je hteo. Jednom prilikom pozvao je dve devojčice i dečaka u svoju sobu i terao ih da međusobno seksualno opšte. Naravno, deca to nisu uradila, pa su vrištala i plakala. Mustafa je to snimio na audio-kaseti, koja je volšebno nestala. Naime, matični vaspitač je prethodno pred štićenicima preslušao kasetu. Mustafa je 17. oktobra 2002. godine pretukao Dejana Kuzmanovića, koji je zadobio prelom nosa i povredu oka. Tada je zaradio kaznu pred isključenje iz doma. Mustafa je sledeći put uhvatio jednog dečaka za noge proturio ga kroz prozor i držao ga izvesno vreme iznad ambisa. Dete je zapomagalo, ali to opet niko nije čuo - kaže Kostićeva.
Ona je navela i to da je Mustafa prebio svojevremeno još jednog dečaka, pri čemu nije dozvolio da štićenik ide kod lekara, već ga je on „lečio” crnim lukom. Mustafa je pretukao i svog cimera, a specijalnost mu je bila da natera štićenike da mu neko od njih izuje patike i čarape. U znak zahvalnosti potom je batinao dete koje je to učinilo. Često je batinao decu i jedini je bio privilegovan da može da zaključa svoju sobu.
Prema izvorima „Blica”, Mustafu su štitili i pojedini vaspitači. I posle batinanja I.P. i isključenja, Mustafa je neometano dolazio u dom. Sada živi u Vranju i nedavno je viđen kako radi kod jednog privatnika.
Pre batinanja devojčice I.P. Mustafa je došao kod Kostićeve da pozajmi pare, koje nije dobio.
Devojčica u modricama
- Zatekla sam prebijenu štićenicu kako se tušira. Imala sam šta da vidim: štićenica je bila sva u modricama. Dovela sam devojčicu u moju kancelariju i pozvala dvoje štićenika da je odvedu kod lekara, jer nam je direktor izričito zabranio da za vreme dežurstva izlazimo van doma. Goran je počeo da maltretira drugu decu da priznaju da su ona prebila devojčicu. Ubrzo je stigla policija, pa sam ih molila da uhapse i privedu Gorana Mustafu. Rekla sam inspektorima da će sva deca biti pobijena. Oni su, međutim, odgovorili da nema osnova za njegovo privođenje. Onda sam okupila decu oko sebe i čuvala ih od Mustafe - naglasila je Kostićeva.
Kostićeva je, kaže, odmah pozvala vaspitača iz dnevne smene i direktora i obavestila ih o svemu, ali joj je odgovoreno da sama proceni da li će štićenicu da pošalje kod lekara da „ne pogreši kao prošli put”.
U vranjskom Zdravstvenom centru dežurni lekar je utvrdio da su telesne povrede stare dva-tri dana. Kostićeva kaže i to da je od stručnog tima tražila pomoć - da joj se omogući da ispriča istinu koja se godinama krije u ovom domu. (Blic)
|
|
|
|
|
 |
FANATIC-NS PARTY MAN

|
Godine: 47
Datum registracije: 18 Jul 2004 Poruke: 979 Mesto: Novi Sad

|
|
Uh..sto volim tako te hrabre kao sto je taj Mustafa.Ajoj kada bih ga dohvatio,majka ga ne bi prepoznala.Djubre jedno nasilnicko.
|
|
|
|
|
 |
vesna1263 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 62
Datum registracije: 13 Okt 2004 Poruke: 1

|
|
Ovo je klasican slucaj reakcije naseg drustva na bilo kakva dogadjanja. Sram nas bilo. Ovde je vec dokazano da bilo ko i bilo kako moze da se izivljava i prodje ne kaznjeno za svoja nedela
|
|
|
|
|
 |
miki10 Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 02 Apr 2005 Poruke: 156

|
|
Pitanje je ko je odgovoran za postavljanje tog psihopate za rad sa decom. A za sve sto je ucinio morao bi da dobije maksimalnu kaznu. Takodje bi morali da budu kaznjeni i svi koji su znali ili sumnjali da se nesto takvo desava a nisu nista preduzeli. Ne reagovati u takvim slucajevima znaci podrzavati pomenuta dela.
Kazete: "Niko nije mogao da mu stane na put: ni matični vaspitač, ni stručni tim, ni direktor". To su gluposti. Ne da nisu mogli nego nisu hteli. Ako su toliko nesposobni da ne mogu to da zaustave onda ni njima nije mesto na takvim poslovima. Ta deca su ionako ubijena, i bez maltretiranja od strane drugih.
|
|
|
|
|
 |
zoricapn Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 41
Datum registracije: 30 Maj 2005 Poruke: 9 Mesto: Paracin

|
|
Pitam se samo ko ga postavi tu...Takve treba streljati za primer njemu slicnima,a ima ih mnogo
|
_________________ Zoka |
|
|
|
 |
Ktantonet Upućeni član

|
Godine: 48
Datum registracije: 06 Sep 2004 Poruke: 285 Mesto: Israel/Srbija

|
|
A pazite sta kaze pandurija... a da je bilo kakve vece opasnosti i da ga je Kosticeva kojim slucajem ubila ona bi bila kriva!!!! i opet BiiiiP nebi odgovaralo za svoja zlodela.... joj bre sto kaze fanatic-ns da mi je da ga malo izoblicim....
|
|
|
|
|
 |
rua Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 08 Maj 2005 Poruke: 128

|
|
Jos se gore stvari desavaju u hrvatskim domovima,gdje djecu iskoristavaju pedofili i narkomani,a Ministarstvo suti,a sve se znalo i zataskalo.Da mi jew vlas 5 minuta, dobili bi svi 30 godina zatvora.Nisu djeca dovoljna jadna time sto su u domu,nego jos i ovakvo izivljanje.
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|