:: |
Autor |
Poruka |
DomaciGermany Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 21 Maj 2013 Poruke: 42

|
|
moj uslov za povratak nisu toliko posao i stan. znam da je nezaposlenost velika i da treba biti realan, ali smatram se kvalifikovanom...pa ono, valjda bi se nesto naslo, i o tome ne razmisljam toliko. cak ni o visini plate. mislim da bih se uklopila u nju, ako ne bi bila mizerno mala.
kao i vecinu najvise me boli i koci i pri samoj pomisli na povratak nacin na koje je drustvo (ne)organizovano: stele, korupcija, nekolicina bogatih porodica: sto politicara, sto mafije, sto lafo biznismena... srednji stalez sve tanji. ne znam ni koliko bi me tjesilo u svemu tome da je moja porodica zbrinuta, i da dijete moze na ekskurziju, i mi na odmor, dok moram gledati masu druge djece, ciji su ocevi ili djedovi bili mozda i borci, a koja zive na minimalcu. mislim, sta da bezveze nabrajam... imam dojam da je rijec o velikoj nepravdi, i to je to.
nije istina da na zapadu ocevi djecu vidjaju samo nedeljom popodne. ja stvarno ne znam odakle poticu te price. na osnovu vlastitog iskustva? ali to je anegdotalni dokaz. znam i ja lika koji drzi consulting firmu, pod njim radi 25 ljudi i koji tek stigne doci kuci na vrijeme da on uspava dijete i na taj nacin provede s njim neko vrijeme. doduse, ima otplacenog novog mercedesa i novog bmw-a za zenu, i otplacenu kucu od pola miliona. s druge strane, gledam svog supruga i svoje prijatelje, i pola komsiluka, kad odlaze na posao, kad dolaze. sjede na verandi kuce, piju pive, kose travu, izvedu djecu da provozaju biciklo, dzogiraju. postoji i zivot nakon pet sati poslijepodne. nije sve u pijenju kafe u centru grada u 1 popodne. sigurno da se radi puno, i sigurno da se ne ispijaju te famozne kafe od jutra do mraka, ali sa zapada ne bih nikada odlazila zbog kolicine posla (koja je u relaciji s kolicinom love), vec jer mi fali uza i sira rodbina, druzenja sa njima, kad se slave praznici i rodjendani, i njihova podrska kad covjek mora u bolnicu ili kad se porodi.
cesto vagamo prednosti i mane zivota na nasim prostorima, i nazalost ocigledno uvijek prevagne ono sto u bolnici moras platiti doktora privatno da te on lijeci drzavnim sredstvima o trosku drzave i zajednice, i to javno i bez srama i skrivanja, nad rodbinskom blizinom. pojma nemam jel to tako dobro.
|
|
|
|
|
 |
fb_100000483436675 Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 18 Sep 2014 Poruke: 5

|
|
DomaciGermany je napisao/la sledeće: | Mnogi su imali ideju, da zarade novce, a onda se jednoga dana iz Njemacke vrate u svoju domovinu sa parama...
Kada su zaradili penziju, i prethodno napravili kucu u domovini, shvatili su da ako se vrate nece imati sve ono sto su stekli u Njemackoj, pored toga nece imati pravnu niti zdravstvenu zastiti u svojoj zemlji...
Tako da se mnogi, na zalost preko 95% njih, nikada nece vratiti nazad' |
Ako ima inostranu penziju(za naše uslove reklo bi se solidnu) lako će otići kod privatnika, mnogi ljudi odavde ne koriste te zaštite jer su često veća šteta nego pomoć
|
|
|
|
|
 |
fb_10205408996277354 Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 28 Maj 2015 Poruke: 1

|
|
NIJE SVE U NOVCU -> upravo zato i zivim u Nemackoj!!!
Naime u Srbiji sam imao sasvim dovoljno za zivot, ali nije to, to. Kvalitet zivota u nemackoj je neuporedivo bolji. Sve je uredjeno lepo funkcionise. Prevoz svih vrsta, dostupnost roba i usluga svih vrsta...
Doduse vratio bih se nekada u srbiju i to u selo da zivim, u prirodi, toga nema u nemackoj, Sve je prenatrpano, vestacko, izvestaceno (vec pomenuh uredjenost), asfaltni put ide kroz sumu, a do nje dolazis gradskim prevozom... Ne mozes da iseces drva i da ispeces prase ko covek... Tu se dakle vec pomenuti srpski haos pretvara u vrlinu, a nemacka uredjenost u manu.
Treba sve probati i sve u svoje vreme.
|
|
|
|
|
 |
dinokukic Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 46
Datum registracije: 28 Sep 2015 Poruke: 3

|
|
nazalost u srbiji se sve gasi sa industrijom i usluzne delatnosti i tako dalje.. samim tim nije toliko stvar u novcu koliko srbija postaje izolovana i zapravo se vraca kroz vreme.
samim tim, u srbiju nadam se samo na odmor, a i to pored celog sveta verovatno ne svake godine.. nostalgija jeste, ali jednom se zivi
|
|
|
|
|
 |
dinokukic Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 46
Datum registracije: 28 Sep 2015 Poruke: 3

|
|
da se nadovezem na prethodnu poruku, ja se i u inostranstvu druzim najcesce sa strancima. primer jedne zajednice stranaca koji takodje zive u stranoj zemlji je internations i jedna od zajednica je npr. ova u bostonu. http://www.internations.org/boston-expats
ljudi organizuju raznorazne aktivnosti i treba se umreziti i sa ljudima druge nacionalnosti
|
|
|
|
|
 |
thepenga Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 43
Datum registracije: 30 Maj 2006 Poruke: 11

|
|
nisam siguran, nikad se ne zna
|
_________________ Penga |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|