:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••
![<b>•• 20:01 ••</b> <b>•• 20:01 ••</b>](/images/ranks/stars_purple.gif)
![](images/avatars/274261778542c21d1bb32e.jpg) |
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463
![blank.gif](images/flags/blank.gif)
|
|
Voćni sokovi već decenijama unazad važe za zdrav napitak. U poslednje vreme, stručnjaci upozoravaju da su ovi sokovi štetni koliko i gazirani. Da li i kako voćni sokovi zaista utiču na zdravlje?
"Voćni sok nije isto što i prirodno, neobrađeno voće. Ovi sokovi sadrže istu količinu šećera kao i svi ostali zaslađeni napici. Osim toga, ovi sokovi se lako vare, pa do trenutka kada sok stigne do želuca, naše telo ne zna da li je to voćni sok ili neki gazirani napitak", rekla je Suzan Džeb iz Nutricionističkog centra na Kembridž univerzitetu.
Dok su voćni sokovi do nedavno preporučivani od strane stručnjaka kao zdrava varijanta u odnosu na gazirane napitke, sada se ovi sokovi stavljaju u isti koš sa gaziranim. "Voćni sokovi i takozvani 'smuti' napici su nova opasnost za zdravlje", rekao je nutricionista Beri Popkin.
Nekoliko studija pokazalo je da postoji veza između voćnih napitaka i dijabetesa tipa 2."Poslednjih godina pojavljuje se sve više dokaza da su voćni sokovi zapravo samo fruktoza, kao i da na organizam deluju isto kao i gazirani napici", rekla je autorka knjige "Šta jesti", Džoana Blitmen.
Iako proizvođači ove sokove često reklamiraju kao "sveže isceđene" ili "bez aditiva", mnogi stručnjaci tvrde da sadržaj nije baš onakav kakvim nam je prikazan na ambalaži.
Američki eksperti objašnjavaju da je voćni sok oduvek važio za zdravu varijantu, ali da se od početka proizvodnje do danas način proizvodnje, kao i sadržaj ovih sokova značajno promenio. Tako se, na primer, danas sok uglavnom čuva u velikim rezervoarima, a kako bi duže ostao svež iz njega se izvlači kiseonik.
Sa druge strane, pojedini stručnjaci stručnjaci smatraju da su tvrdnje o štetnosti voćnih sokova preterane, ali da ih ipak ne treba piti u velikim količinama. "Najvažnija je količina koju unesete u organizam", rekla je nutricionista Azmina Govindži. "Preporučuje se da ipak sok pijete uz obrok, kako vam ne bi naglo podigao nivo šećera u organizmu".
Ona naglašava da količina od 150 mililitara voćnog soka dnevno nije štetna i da se na taj način unose vitamini i tečnost koji su važni za organizam, ali i da bi trebalo da ljudi budu svesni toga da sok sadrži i šećer.
(MONDO)
|
|
|
|
|
![](templates/subDomaci/images/spacer.gif) |
jellenadabogdakrepala *Bitanga bez Princeze*
![<b>*Bitanga bez Princeze*</b> <b>*Bitanga bez Princeze*</b>](/images/ranks/stars_orange.gif)
![](images/avatars/2031650671568254de198c3.jpg) |
Datum registracije: 05 Apr 2011 Poruke: 26431 Mesto: pandorina kutija
![antiguabarbuda.gif](images/flags/antiguabarbuda.gif)
|
|
Citat: | "Voćni sok nije isto što i prirodno, neobrađeno voće. Ovi sokovi sadrže istu količinu šećera kao i svi ostali zaslađeni napici. Osim toga, ovi sokovi se lako vare, pa do trenutka kada sok stigne do želuca, naše telo ne zna da li je to voćni sok ili neki gazirani napitak", rekla je Suzan Džeb iz Nutricionističkog centra na Kembridž |
pa i kad popijes otrov organizam ne zna da li je otrov dok ne pocne da da razgradjuje...
da su smece i vecina vocnih sokova koji se mogu naci kod nas...(uglavnom uvoznih)to je tacno....
i da se prave od svega i svacega..pa i sa dodatcima raznih simulatora ukusa i mirisa......
ali kvalitetni sokovi..provjereni....posebno od domacih proizvoodjaca....o kojima se sve zna....oni se prave od voca....
ja sam jos kao klinac isao u jednu lokalnu fabriku za preradu voca ..
i za proizvodnju sookova vocnih....
isao sam sa osnovnom skolom...to je spadalo pod casove domacinstva...
da tada su djecu vodili u fabrike da vide nesto...uzivo...kakos e pravi dzem..kako sokic...i tako dalje....
pre svega jer tada je bilo fabrika...
a ima ih i danas...
ali djecu je lakse staviti pred racunar...
i nauciti ih da ukucaju u gugl suzana demb ili sta vec..
ona da im objasni sve o vocu..i svemu ostalom...
iako pola toga sto trtlja nema veze sa ni zivotom....ni sa vopcem a ni sa sokom....ovim ovdje... od bilo kojeg naseg provjerenog prozvodjaca,...
nasi sokovi nemaju veze nikakve ni sa sokom u jbn engleskoj..
gdje je sve sama "plastika"...
i siguran sam da spostovana gospoja suzana....
da pola tog voca nikad nije ni vidjela na grani i da ne bi znala da raspozna grm borovnice i grm ribizle...
pa ni kad bi joj jos 5 diploma dali na tom jbn kembridzu,...
sjecam se da je bila zima....kada su nas vodilu u tu fabriku...
i da su nam pokazivali table ogromne.... smrznutog voca...
koje smo i mi kao klinci pomagali tetama i cikama da razbiju nekim cekicima..
pa mi onako malesni..sa rukicama svojim... ubacivali smo te komade na neku pokretnu traku...
pa su nam se rukice smrzle...
pa su nam tete sipale u solje vruci sokic.... da se zagrejemo..i da pijemo to... a onooo superrrrrr
tada smo sve tu sto se proizvodi i pili i jeli...onako odma ispod "cekica"...
tako da mi ova suzana nema sta pricati..
znam ja i kako se proizvode sokovi vocni i od cega se proizvode
i to jos znam od 5 razreda osnovne....skole...a
da ne govorim za ostatak zivota....mi ovdje zivimo i radimo...sta i kako mi hocemo....
nismo mi programirani ko jbn englezi...
a to..oko nutricionistickih kaka...gospoje suzan ...
to ona moze pricati onim svojim tupavim i glupavim englezima...
sto za zivota ne vide drvo jabuke....
i nemaju pojma kako izgleda...
a ne nama ovdje..
kod nas se vocni bistri i gusti sokovi prave od pasiranog pa zamrznutog svjezeg voca...
(ima fejk proizvoda...gdje se koristi i obicna bundeva,....
pa ukus i miris se regulise...zasladjivacima i simulatorima mirisa i ukusa
(sto je praksa zapadnog svijeta da obamanjuje javnost i potrosace..i
to smo od njih poprimili ..
ovdje ako necega ima to je voce i povrce...
nema potrebe da ga vjestacki pravimo)....
ali posto moramo da kupujemo njihove proizvode..onda neki da bi opstali kupuju to njihovo smece vjestacko i od toga prave sokove....
a to sve imas na deklaraciji proizvoda..i kako i od cega... i cega koliko ima...u proizvodu....
pa ako si zivotno pismen znas onda i sta treba da kupis...pa znas i sta konzumiras... )
a sirupi se kod nas prave od koncentrata nekog voca...
sto mu dodje isto....kao i svako voce ....
samo sto je preradjeno u koncentrat....
i umjesto tone voca...nekim preradama se dobija zamjena za tu tonu voca...
naprimjer...u vidu burenceta od 20 litara koncentrata...od cistog domaceg voca....
na primjer koncentrat maline...ili kupine...
je zakon za preciscavanje krvi i popravljanje krvne slike....
i kosta mala bocica od 1 dec..oko 20tak maraka...
od toga i domaceg meda..livadskog...i slatka od drenjina...nema nista zdravije...na ovom svijetu...
naravno da se koristi i secer i u spravljanju tih vocnih bistrih i gustih sokova.....i to jedino stoji..u ovoj kembridz fejk prici...
samo sto... ni priblizna kolicina secera se ne koristi za proizvodnju vocnih sokova kolika se kolicina koristi
za proizvodnju gaziranih sokova...
jer voce vec ima svoje secere....i kad bi se ista kolicina koristila..
ne bi se mogli piti...koliko bi bili slatki....
litar kokakole ima kalorija koliko i litar mlijeka...
samo sto u mlijeku kalorije dolaze iz proteina ..mljecnih masti i laktoze....
a u kokakoli kalorije dolaze iz prostih secer...
a i u gusutim ili bistrim vocnim sokovima kao i u kokakoli...
kalorije nemaju odakle drugo da dodju ....nego iz secera....
ali litar bistrog soka od jabuke nema ni polovicu kalorija koliko ima litar kokakole ili litar mlijeka....
iako ti englezi i ostali zlikovci...misle da smo mi ovdje zaostali duduci...
za njihovim kembriidzima..i ostalim sra***
i da smo sisali..nesto drugo ..kao mali...a ne materine dojke....
ipak i mi ponesto znamo....
samo vi konzumirajte... slobodno konzumirajte...domace provjerene vocne sokice....ali naravno umjereno...
a engleze i ostalu bagru pustite kraju...
oni su svejedno svi i onako fejk i vjestacki....
i uvijek i na pijaci pre uzmite voce i povrce koje je naizgled svrljavo..
nego ono ogromno i blistavo...naduvano...
to blistavo i ogromno je njihovo uvozno smece..
i ima vitamina i zdravo je ko katran...mada katran je i zdrav....za neke stvari..
a to smece njihovo u vidu mrkve i jabuke od pola metra...
nije zdravo ni za svinje....a kamoli za ljude....
a ono svrljavo i jadno...to je nase pravo domace....
i jedna ta svrljava jabuka i mrkvica ....kad je zagrizes osjetis svu slast ovog svijeta....
a ne njihovo smece.... ko da zagrizes sapun pomjesan s piljevinom ....
|
_________________ All we need is love
all you need love
all you need is love love
love is all you need
......
![](http://www.domaci.de/images/smiles/sanja122.gif) |
|
|
|
![](templates/subDomaci/images/spacer.gif) |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|