:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••
![<b>•• 20:01 ••</b> <b>•• 20:01 ••</b>](/images/ranks/stars_purple.gif)
![](images/avatars/274261778542c21d1bb32e.jpg) |
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463
![blank.gif](images/flags/blank.gif)
|
|
Dodirivanje bolne tačke na telu olakšava bol, tvrde stručnjaci.
Naravno, kada vas nešto boli, nećete prstom direktmo pritisnuti bolnu tačku. Stručnjaci preporučuju blagu masažu predela na dva do pet centimetara udaljenih od bolnog mesta. Na taj način, tvrde oni, umanjuje se intenzitet i oštrina bola.
Objašnjenje za to naučnici nalaze u nervnim vlaknima koja obrađuju dodir, a koja su isprepletana sa nervnim završecima koji se "nose" sa bolom.
Prilikom sprovođenja studije , volonteri su nosili povez na očima, a na ušima su slušalice, kako bi im informacije koje dobijaju iz tih čula bile blokirane. Zatim im je laserski zrak uperen u ruku, kako bi proizveo bol. Nekim učesnicima bol je olakšavan tako što im je robot masirao kožu u predelu od centimetra oko bolne tačke.
Rezultati su pokazali da kada su laser i dodir simultano primenjivani, učesnici su prijavljivali manje bola. Bez dodira, volonteri su opisivali da ih tačka u koju je laser uperen boli 93 odsto vremena, dok taj broj sa dodirom iznosi 28 odsto vremena.
U drugoj fazi eksperimenta, robot je dodirivao kožu u okruženju od oko devet centimetara udaljenu od bolne tačke, a rezultati su pokzali da što je veća udaljenost od bolne tačke, to dodir ima manje efekta.
"Naš eksperiment pokazao je da dodir može da umanji bol", rekli su istraživači sa Univerziteta u Londonu.
(MONDO)
|
|
|
|
|
![](templates/subDomaci/images/spacer.gif) |
jellenadabogdakrepala *Bitanga bez Princeze*
![<b>*Bitanga bez Princeze*</b> <b>*Bitanga bez Princeze*</b>](/images/ranks/stars_orange.gif)
![](images/avatars/2031650671568254de198c3.jpg) |
Datum registracije: 05 Apr 2011 Poruke: 26431 Mesto: pandorina kutija
![antiguabarbuda.gif](images/flags/antiguabarbuda.gif)
|
|
hm..to je logicno... eto ja kad me cure pitaju jel ih volim... ja im kazem ljeopo da me boli ona stvar za njih i one neke pametnije...valjda znaju....ovo..
pa onda mene tu diraju i prestane me tu boliti i zaljubim se u njih...
pu jesm brezombrazan nevascipan i nekulturan. pravi olosh
|
_________________ All we need is love
all you need love
all you need is love love
love is all you need
......
![](http://www.domaci.de/images/smiles/sanja122.gif) |
|
|
|
Sicva Prijatelj foruma
![Prijatelj foruma Prijatelj foruma](/images/ranks/stars_orange.gif)
![](http://www.domaci.de/images/no_avatar.gif) |
Datum registracije: 27 Nov 2003 Poruke: 13261
![serbia.gif](images/flags/serbia.gif)
|
|
Blaga masaža je dobra kada boli glava. Npr tako ja kada me boli glava uzmem nekoliko puta rusku vodicu, blago je istrljam po čelu masirajući ga. Mislim da pomaže-ne mnogo, ali pomaže... Za ostalo nemam ličnog iskustva, pa nemogu da govorim
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|