www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Dodir ublažava bol
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Jan 21, 2014 4:43 pm    Naslov poruke: Dodir ublažava bol Na vrh strane Na dno strane

Dodirivanje bolne tačke na telu olakšava bol, tvrde stručnjaci.

Naravno, kada vas nešto boli, nećete prstom direktmo pritisnuti bolnu tačku. Stručnjaci preporučuju blagu masažu predela na dva do pet centimetara udaljenih od bolnog mesta. Na taj način, tvrde oni, umanjuje se intenzitet i oštrina bola.
Objašnjenje za to naučnici nalaze u nervnim vlaknima koja obrađuju dodir, a koja su isprepletana sa nervnim završecima koji se "nose" sa bolom.

Prilikom sprovođenja studije , volonteri su nosili povez na očima, a na ušima su slušalice, kako bi im informacije koje dobijaju iz tih čula bile blokirane. Zatim im je laserski zrak uperen u ruku, kako bi proizveo bol. Nekim učesnicima bol je olakšavan tako što im je robot masirao kožu u predelu od centimetra oko bolne tačke.

Rezultati su pokazali da kada su laser i dodir simultano primenjivani, učesnici su prijavljivali manje bola. Bez dodira, volonteri su opisivali da ih tačka u koju je laser uperen boli 93 odsto vremena, dok taj broj sa dodirom iznosi 28 odsto vremena.

U drugoj fazi eksperimenta, robot je dodirivao kožu u okruženju od oko devet centimetara udaljenu od bolne tačke, a rezultati su pokzali da što je veća udaljenost od bolne tačke, to dodir ima manje efekta.

"Naš eksperiment pokazao je da dodir može da umanji bol", rekli su istraživači sa Univerziteta u Londonu.

(MONDO)

jellenadabogdakrepala
*Bitanga bez Princeze*
<b>*Bitanga bez Princeze*</b>

Datum registracije: 05 Apr 2011
Mesto: pandorina kutija

antiguabarbuda.gif
PorukaPostavljena: Uto Jan 21, 2014 11:37 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

hm..to je logicno... Rolling Eyes eto ja kad me cure pitaju jel ih volim... Rolling Eyes ja im kazem ljeopo da me boli ona stvar za njih Rolling Eyes i one neke pametnije...valjda znaju....ovo..
pa onda mene tu diraju Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad i prestane me tu boliti Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad i zaljubim se u njih...

pu jesm brezombrazan Crying or Very sad Crying or Very sad nevascipan i nekulturan. Crying or Very sad pravi olosh Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

love is all you need
......

Sicva
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Datum registracije: 27 Nov 2003

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Jan 22, 2014 5:43 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Blaga masaža je dobra kada boli glava. Npr tako ja kada me boli glava uzmem nekoliko puta rusku vodicu, blago je istrljam po čelu masirajući ga. Mislim da pomaže-ne mnogo, ali pomaže... Za ostalo nemam ličnog iskustva, pa nemogu da govorim

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Dodir ublažava bol Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon