www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Rakijica, kafica... šta treba popiti posle jela
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>





Datum registracije: 09 Jul 2008
Poruke: 53463

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Dec 31, 2013 5:55 pm    Naslov poruke: Rakijica, kafica... šta treba popiti posle jela Na vrh strane Na dno strane

Mnogo je onih koji posle jake hrane, vole da popiju i čašicu rakije ili neko slično alkoholno piće, uvereni da će svariti jelo. Međutim, da li alkohol zaista pomaže u varenju masne hrane?

Masno pečenje je ukusno, nema govora jer mast je "nosilac" ukusa. Ali, ubrzo posle jela "oglasi" se želudac. Preteško, šta da radim? Ako je recimo to masno pečenje bio giros, već vas čeka rakijica na stolu – tradicionalni uzo koji su pravi od anisa.

Ne samo na Balkanu postoji običaj da se rakija pije kao lek. Navodno pomaže i pri varenju. Ako i postoji neki pozitivan efekat konzumiranja žestokog pića posle jake i masne hrane, onda je to placebo efekat, a naučne studije ukazuju da alkohol posle jela može čak da deluje suprotno – i uspori varenje.

Švajcarski naučnici su 2010. sproveli jedno istraživanje i 20 zdravih odraslih osoba "pozvali" na ukusni Fondu od sira. Mlečni proizvod sa 32 odsto masti pravi je izazov za varenje. Deo učesnika je tokom eksperimenta, dakle za vreme jela, pio crni čaj, drugi su dobili po pola flaše vina (300 ml). Pored toga, neki od učesnika su posle večere dobili po čašicu rakije, drugi su dobili vodu.

Rezultat ovog eksperimenta bio je sledeći: što više alkohola, tim gore varenje. Već vino je usporilo rad digestivnih organa, a ako je na kraju popijena i čašica rakije – još gore.

"Želudac je u stvari veliki mišić koji kontinuirano pumpa hranu u pravcu creva", kaže za DW Kristijan Princ direktor Gastroenterološke klinike Helios u Vupertalu. Verovatno alkohol blokira nerve koji želucu daju impulse za pumpanje. "Ja sam veliki neprijatelj rakije posle jela", kaže Princ. "I uopšte ne vidim nikakvo pozitivno delovanje žestokih pića po zdravlje."

Gorke supstance sadržane u napicima stimulišu specijalne ćelije želudačne sluznice, kako bi oslobodile kiselinu. To može da pojednostavi prvu fazu varenja hrane. Taj efekat nema nikakve veze sa alkoholom. Espreso, u smislu gorkih materija, u principu ima isti efekat, kaže Princ. "Međutim, zbog svog intenziteta, espreso može da nam pokvari ukus hrane".

Oni koji se odluče za aperitiv, najbolje je da ga uzmu pola sata pre jela - kao što je to uobičajeno u Francuskoj. "Posle pola sata možete u potpunosti da uživate u ukusu hrane", kaže Princ.

Čaša vina uz jelo može da bude dobra - ali samo da izazove ili podstakne poseban ukus jela. Sa medicinske tačke gledišta, Princ u ovom trenutku ne vidi još neke prednosti za varenje. On čak izričito kaže da uz jelo ne bi trebalo piti pića na bazi kvasca, piva koja se često služe u Bavarskoj uz svinjsko pečenje. "Kvasac dovodi do akumulacije vazduha u želucu i dodatno ga nadima. To dovodi do još jačeg osećaja napetosti," kaže on.

Ako posle jela zaista želite da pomognete svom želucu i crevima, trebalo bi da odete u opuštenu šetnju. Naime, na osnovu jednog drugog istraživanja o uticaju rakije kao digestiva, došlo se do zaključka da je ležerna šetnja posle večere najbolji način da se što brže isprazni stomak. "Pokreti trbušnog zida verovatno imaju direktan uticaj na ćelije koje su zadužene za pumpanje želuca", kaže Princ.

Zaključak: klonite se digestiva: više štete nego koristi. Ko želi da se izbori sa osećajem sitosti, umesto da popije rakiju, trebalo bi da ode u kraću šetnju. Takođe, pre jela može da pomogne šeri - ali ne zbog alkohola, već zbog posebnih gorkih supstanci.

Šta treba popiti posle jela
Važno je popiti pravo piće, i to u umerenim količinama i u pravo vreme. "Najbolje je pre večere popiti šeri (nešto između likera i vina)", kaže Princ. Alternativno su za probleme sa varenjem, kao aperitivi takođe dobri porto (desertno vino), pivo ili neke vrste penušavog vina."


Treba znati granice svog tela
Zdrava jetra može da toleriše, i to samo povremeno: kod žena do 30 grama alkohola, kod muškaraca maksimum 50 grama. Za poređenje: pivo (330 ml) sadrži 13 grama alkohola, vino (200 ml) 16 grama, šeri (100 ml) takođe 16 grama i viski (20 ml) 7 grama.


(MONDO)


 
jellenadabogdakrepala
*Bitanga bez Princeze*
<b>*Bitanga bez Princeze*</b>





Datum registracije: 05 Apr 2011
Poruke: 26431
Mesto: pandorina kutija

antiguabarbuda.gif
PorukaPostavljena: Čet Jan 16, 2014 7:39 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

rakija i zestica bilo koja bistra.... uz jelo..pivo ili kafica posle jela i to je to.... Wink Mr. Green

sto se tice vina....nisam ljubitelj ni uz jelo a ni posle jela..ali mogu....dase ne baci Rolling Eyes

_________________
All we need is love
all you need love
all you need is love love
love is all you need
......

 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Rakijica, kafica... šta treba popiti posle jela Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon