www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Tradicionalna srpska imena se vraćaju u modu
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Jan 08, 2014 5:23 pm    Naslov poruke: Tradicionalna srpska imena se vraćaju u modu Na vrh strane Na dno strane

Devojčice rođene decembra često po svecu nose ime Nikolija ili Nikolina, a povodom jubileja 1.700 godina Milanskog edikta desetak dečaka dobilo je ime Konstantin. Sve više su u modi imena za decu koje su nosile naše bake i deke.

Hana, Lara, Sofija, Mila, Tea, Lea, Una i Anđelija najčešća su ženska imena za koja su se roditelji odlučivali ove godine. Najčešće su se, kažu matičari, ove godine sretali sa imenima Nikolina i Nikolija, a učestalost se dodatno povećava decembra kada vernici slave Svetog Nikolu.

Prema rečima zamenika matičara Vesne Đikić, u određenoj su se meri počela vraćati i tradicionalna imena. Tako su ove godine u knjige nekoliko puta upisana imena Vera, Mitra i Branka, a nekada veoma često ima Marija sada se javlja izuzetno retko.

Dečaci rođeni ove godine najčešće se zovu Vuk, Mateja, Andrej, Andrija, Nemanja, Uroš, Lazar i Pavle.

"Imali smo i desetak Konstantina, što ranijih godina nije bio slučaj. Ime se javljalo veoma retko. Često se danas daje ime Maksim, a imamo i dva Vidaka", kaže za "Blic" Đikić.

On dodaje da poslednjih godina nema "ekspanzije" određenog imena kao što se dešavalo u periodu najveće popularnsti latinoameričkih serija, pa su se devojčice masovno zvale Kasandra i Ljovisna. Imena iz sada popularnih turskih serija nisu se "primila", pa tako nije rođen nijedan Sulejman ili Šeherezada.

Poslednjih godina, kažu, nema nekog posebnog pravila, a imena su mnogo raznovrsnija nego ranije. Popularnost imena traje godinu ili dve, a onda ga zamene nova i drugačija.

Ukoliko matičar proceni da ime koje roditelji žele da daju vređa ličnost deteta oni mogu odbiti da ga upišu pod tim imenom, ali u niškoj matičnoj službi tvrde da se sa time još nisu susreli.

"Imali smo nekoliko zahteva da dete nosi dva imena i izašli u susret. Takođe ima i neobičnih imena, ali nikada nisu bila uvredljiva, a mi ne smemo da utičemo na izbor roditelja", kažu u matičnoj službi.

Na svet je ove godine došlo i desetak devojčica sa imenima Teona i Nika.

"Dešava se da majke budu zajedno u porodilištu, pa tamo čuju imena jedna od druge i tako gotovo istovremeno bude prijavljeno po nekoliko Nika", kaže Vesna Đikić.

U niške matične knjige ove godine upisano je oko 3.500 dece, što je za oko sto manje nego 2012. godine. U knjigu umrlih na teritoriji grada upisano je oko 3.300 osoba.

(MONDO)

jellenadabogdakrepala
*Bitanga bez Princeze*
<b>*Bitanga bez Princeze*</b>

Datum registracije: 05 Apr 2011
Mesto: pandorina kutija

antiguabarbuda.gif
PorukaPostavljena: Čet Jan 16, 2014 7:04 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

.
Citat:
Vuk, Mateja, Andrej, Andrija, Nemanja,

pa to su imena koja su uvijek bila u modi.... da se tako izrazim....

samo mi nije jasno ko normalan moze da nazove malu bebu...vidak.... Rolling Eyes

love is all you need
......

Sicva
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Datum registracije: 27 Nov 2003

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Jan 20, 2014 10:07 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Moja ćerka (ako je budem imao) će se zvati Milica, tako sam ja trebao da se zovem (da sam se rodio kao žensko) i tako mi se zvala prva ljubav
Ako mi prvo dete bude sin, neka mu žena da ime, ali ćerka mora obavezno da bude moja Very Happy

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Tradicionalna srpska imena se vraćaju u modu Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon