:: |
Autor |
Poruka |
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Bataci u crnom vinu
Sastojci:
4 batka sa karabatkom
150 g slanine
1 veza mladog luka
300 g šampinjona
100 g putera
0,5 dl konjaka
4 dl crnog vina
2,5 dl pileće supe
1/2 veze peršunovog lišća
2 čena belog luka
150 g tarane
mešavina začina, so, biber
Priprema:
1. Slaninu iseći na štapiće, mladi luk na kolutove, šampinjone na listove, a beli luk i peršun sitno iseckati. Taranu obariti u slanoj vodi.
2. Batake začiniti po ukusu, pa ih propržiti na vrelom puteru kako bi porumeneli. Zatim ih flambirati konjakom.
3. Kada se plamen ugasi, dodati slaninu, šampinjone, mladi i beli luk, sipati vino i pileću supu, te dinstati na umerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju a suvišna tečnost ne uvri.
4. Pred kraj dinstanja, dodati taranu i peršun, pa začiniti po ukusu i dobro promešati.
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
* * * Lagana jela na +35 * * *
Vreli dani su idelani da isprobate naše jednostavne recepte za pripremu laganih jela. Poslušajte savete lekara o ishrani i sigurno ćete biti zadovoljni.
Piletina sa kelerabom
* * * Potrebno je * * *
1 pile,
500 gr. kelerabe,
kockica za supu,
glavica crnog luka,
veza peršuna,
kašika začinske paprike,
ulje, so
* * * Priprema * * *
Propržite seckani crni luk sa začinskom paprikom, pa dodajte piletinu isečenu na komade.
Dinstajte uz povremeno dolivanje vode.
Isečenu kelerabu izdinstajte posebno i na kraju posolite. U posudu za pečenje složite piletinu, pa preko nje kriške kelerabe.
Prelijte supom ili mlekom i zapecite u rerni.
* * * Pre služenja pospite seckanim peršunom. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Kraljevska piletina
* * * Za 4 osobe * * *
600 g pilećeg filea
3 kašike mlečnog margarina
glavica crnog luka
paprika babura
2 čena belog luka
250 g šampinjona
kašika brašna
2 dl pileće supe
2 dl mleka
so i biber
muskatni oraščić
Dekoracija - svež peršunov list
* * * Način pripreme * * *
1. Skuvati piletinu u ključaloj vodi, izvaditi je i ostaviti sa strane. Sačuvati tečnost (supu) u kojoj je kuvana piletina.
2. U tiganju rastopiti margarin, pa na njemu propržiti sitno seckani crni luk i papriku. Zatim dodati sitno seckani beli luk i šampinjone isečene na četvrtine. Sve posoliti i začiniti muskatnim oraščićem, po želji.
3. Skuvanu piletinu iseći na komade veličine zalogaja, pa ih posoliti i pobiberiti. Zatim ih dodati u tiganj.
4. U malo mleka razmutiti brašno, pa dodati u tiganj. Dodati preostalo mleko i pileću supu.
Jelo krčkati svega nekoliko minuta na srednjoj vatri, često mešajući, dok se svi ukusi ne sjedine, a sos postane željene gustine.
* * * Gotovo jelo ukrasiti svežim peršunovim listom i servirati toplo. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Piletina sa karijem i pavlakom
Evo jednog, možemo da kažemo zahvalnog recepta. Kada spremate meso kao glavno jelo, prednost je u tome što ka priloge i dodatke možete da kombinujete ono što već imate u kući od namirnica. Ovog puta, za vas, piletina sa karijem i pavlakom, a šta ćete pridodati još u meso (pomfrit kao manje zdrav, ili pirinač kao više zdrav dodatak) ostaje na vama.
* * * Piletina u kariju i pavlaci, a kao prilog pirinač * * *
* * * Sastojci * * *
oko 800 gr. pilećeg belog mesa
2 sveže paprike
1 veća glavica luka
2 češnja belog luka
2 kašike koncentrat paradajza
200 gr. pavlake
1 kašikica karija
3 dcl. vode
ulje
so, biber, ako možete uvek koristite sveže mleveni, mnogo je bolje
* * * Priprema * * *
Piletinu iseći na trake, takođe i papriku, luk i beli luk na kockice. Zagrejati ulje pa staviti piletinu, posuti je karijem i peći je na jačoj temperaturi oko 5 minuta da dobije boju. Dodati luk, beli luk i papriku. Dinstati 2, 3 minuta, dodati paradajz i vodu, so, biber, smanjiti temperaturu i ostaviti da se krčka oko 20 minuta. Paziti da se ne prekuva onda će se odvajati ljuskica od paprike.
Zato paprika treba da je jako sveža i mesnata. Na kraju dodati i pavlaku i krčkati još oko 5 minuta.
* * * Služiti uz prilog po želji, pirinač, pire krompir, pomfrit...* * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Pileći gulaš s pomorandžom i korijanderom
Ako ste za malo drugačiju, egzotičnu varijantu gulaša obavezno probajte ovaj recept koji piletini daje poseban ukus!
* * * Potrebno je * * *
1,2 kg. piletine u komadima
5 dl belog vina
1 čašica vinjaka
2 lista lovora
2 grančice ruzmarina
1 veza majčine dušice
kora od 1/4 pomorandže
60 gr. slanine
2 paradajza
* * * Priprema * * *
Marinirajte piletinu na hladnom mestu oko jedan sat u mešavini ruzmarina, lovora, majčine dušice, iseckane kore pomorandže, nekoliko zrna bibera, korijandera, vina, vinjaka i 3-4 kašike ulja.
Iseckajte luk i propržite ga u šerpi sa slaninom isečenom na tračice na 3-4 kašike ulja.
Dodajte oceđenu piletinu, propržite je sa svih strana, pa je dinstajte u poklopljenoj šerpi 20 minuta, dodajući bilje i pomorandžu iz marinade.
Piletini dodajte oba paradajza koje ste oljuštili, očistili od semenki i iseckali. Dodajte i masline, pa kuvajte još 15 minuta.
* * * Posolite, pobiberite, začinite s par listova majčine dušice i poslužite. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Ražnjići od piletine i luka
Tajna dobrih ražnjića je u marinadi i povrću kojem je okruženo meso.
* * * Potrebno je * * *
* 1 pileća prsa
* 1 veća glavica luka
* četiri tanka parčeta slanine
* 200 gr. čeri paradajza
* 3 kašike maslinovog ulja
* limunov sok
* 1/2 kašičice kima
* 1/2 kašičice kurkume (indijski šafran)
* 1 kašičica meda
* so
* * * Priprema * * *
1. Otkostite pileća prsa i isecite ih na parčiće, pa na kockice debele dva do tri centimetra. Napravite marinadu od maslinovog ulja, soka od limuna, soli, meda, kurkume i kima. Njome prelijte meso i pustite da odstoji bar pola sata. Nasecite slaninu i luk na tanke šnite takođe velike dva do tri centimetra.
2. Na štapiće za ražnjiće nanižite kockice piletine naizmenično s kriškama slanine, luka i čeri paradajzom. Pecite ražnjiće na roštilju ili gril-tiganju dok se lepo ne zapeku sa svih strana.
3. Savet: Za ražnjiće možete koristiti i mnoge druge komade mesa - otkošteni ćureći batak ili karabatak recimo, ali i svinjski kare.
Tajna dobrog ražnjića je u marinadi i povrću kojem je okruženo meso. Nemojte propustiti špargle - savršene su na grilu, kao i mlade tikvice.
Povrće je važno takođe dobro da namastite.
Ako imate vremena marinadu za meso napravite dan ranije, da odstoji preko noći.
* * * Nemojte zaboraviti da meso izvadite iz frižidera nekoliko sati pre pečenja. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Pileći rezanci
Brzo i jednostavno jelo, gotovo za manje od 15 minuta, a sviđa se svima!
Gotovo za 15 minuta!Probajte,vrlo je ukusno!
* * * Sastojci: * * *
125 gr. tanko narezane piletine (pileća prsa)
1 kašika susamovog ulja
1 vezica mladog luka (naseckana)
100 gr. graška
2 kašike sojinog umaka (tamni)
1 čili papričica
75 gr. kuvane šunke
250 gr. rezanaca s jajima
2 kašike korijandera (sveže naseckanog)
* * * Priprema * * *
Zagrejte ulje u dubokom tiganju, dodajte piletinu i pržite ih uz stalno mešanje oko 3 min.
Dodajte mladi luk, čili i grašak, pržite uz mešanje još 2 min, pa dodajte sojin umak, začine i šunku.
U međuvremenu skuvajte rezance u kipućoj vodi i dobro ih ocedite.
* * * U smesu od piletine umešajte rezance i odmah poslužite. * * *
Prijatno!
Piletina s kikirikijem
* * * Sastojci:* * *
800 gr. pilećeg belog mesa
1 praziluk
100 gr. kikirikija
1 ljuta papričica
2 kašike gustina
0,5 dl soja sosa
3 čena belog luka
1 kašika đumbira u prahu
1 dl belog vina
1 kašika brašna
250 gr. pirinča
4 kašike ulja
začin C, biber
* * * Priprema:* * *
Piletinu iseći na kocke dimenzija 1×1 cm, praziluk i ljutu papričicu na kolutove, a beli luk sitno iseckati.
Isečenu piletinu posuti brašnom pa propržiti na malo ulja, a zatim je izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
U masnoći od mesa propržiti praziluk i ljutu papričicu, pa dodati kikiriki i prženu piletinu te promešati.
Posebno sjediniti vino, beli luk, soja sos, đumbir, gustin i malo vode pa umešati u prženo meso i povrće, te sve zajedno dinstati dok se masa ne zgusne.
* * * Pred kraj kuvanja jelo začiniti po ukusu. Pirinač obariti u slanoj vodi, procediti i služiti kao prilog. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Pileća galija
* * * Sastojci:* * *
2 veća pileća bela mesa
100 gr. suvog vrata
16 tankih listova šunke
8 manjih kiselih krastavaca
4 šnite sira trapista
8 crnih maslina
16 špargli iz konzerve
1 glavica crvenog luka
2 šargarepe
1 praziluk
1/4 glavice kupusa
0,5 ml ulja
začin C, biber
* * * Priprema:* * *
Pileća prsa preseći na pola, te svaku polovinu zarezati po sredini i istanjiti tučkom za meso.
Suvi vrat i kisele krastavce iseći na štapiće, luk na kolutove, praziluk i kupus na tanke rezance, a šargarepu izrendati.
Istanjene šnicle začiniti po ukusu, napuniti ih krastavcima i suvim vratom, preklopiti i dobro pritisnuti ivice.
Špargle uviti u listove šunke, a šnite trapista i masline nanizati na čačkalice kako bi se dobio izgled jedara.
Punjene šnicle i umotane špargle propržiti na vrelom ulju da porumene, šargarepu, kupus i praziluk blanširati u slanoj vodi 5 minuta dok ne omekšaju.
Blanširano povrće staviti na tacnu za služenje, preko njega poslagati pečene šnicle, a na vrh svake šnicle zabosti jedro.
* * * Špargle prepoloviti pa poslagati sa svake strane šnicle po četiri kako bi izgledale kao vesla, a kolutove luka poslagati odgore po šnicli.* * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Pileće rolnice sa spanaćem
Sastojci:
2 veća pileća bela mesa
150 gr. krem sira
100 gr. mocarele
300 gr. spanaća
150 gr. prezli
50 gr. susama
2 jajeta
150 g brašna
2 dl ulja
mešavina začina, so, biber
* * * Priprema:* * *
Pileće belo meso odvojiti od kostiju, pa ga podeliti na 4 šnicle.
Svaku šniclu istanjiti tučkom za meso i začiniti po ukusu.
Spanać kratko blanširati u slanoj vodi, a potom ga procediti i sitno iseckati.
Mocarelu izrendati na krupno rende.
U manjoj posudi sjediniti krem sir, spanać i mocarelu, te začiniti po ukusu.
Svaku šniclu premazati pripremljenom mešavinom, a zatim je urolovati.
Rolovane šnicle uvaljati u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u mešavinu prezli i susama.
* * * Panirane rolade peći na vrelom ulju sa svih strana dok ne porumene. Gotove šnicle služiti uz pomfrit. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Piletina u sosu od belog luka
Za 4 osobe
* * * Potrebno je: * * *
- plitki vatrostalni đuveč
- zamrznite bez pavlake i timijana najduže na 3 meseca
- 15 češnjeva belog luka, neoljuštenog
- so i sveže mleven crni biber
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 30 g neslanog maslaca
- 4 pileća bela mesa, s kožom
- 1 lovorov list
- 450 ml suvog sajdera
- 200 ml jabukovog soka
- 200 ml punomasne pavlake
- 1 supena kašika listova timijana
* * * Priprema * * *
Zagrejte pećnicu na 180˚ C (plin 4). Kuvajte četiri minuta cele, neoljuštene češnjeve belog luka u šerpi ključale slane vode.
Ocedite ih, prohladite pa oljuštite i odložite.
Zagrejte ulje i maslac u vatrostalnoj posudi.
Kad zapršte, stavite piletinu kožom nadole pa je pržite 4-5 min. ili dok se ne ureši.
Okrenite je pa ubacite češnjeve luka, lovorov list, sipajte sajder i jabukov sok.
Poklopite pa prebacite u pećnicu na 20–25 min. ili dok se piletina sasvim ne ispeče.
Izvadite piletinu iz posude.
Izvadite i bacite polovinu češnjeva belog luka.
Preostali sok pustite da proključa.
Viljuškom izgnječite beli luk u tom soku pa kuvajte dok tečnost delimično ne ispari i malo se zgusne.
Sipajte pavlaku, po ukusu posolite i pobiberite pa krčkajte minut.
* * * Vratite piletinu u sos pa je zalijte njime; dodajte listove timijana i odmah služite.
• Dobro ide uz bareni mladi krompir i boraniju.* * *
Prijatno!
Rolat od belog mesa
* * * Sastojci:* * *
6 kom belog pilećeg mesa,
300 g kačkavalja,
250 g suvog vrata,
6 kuvanih jaja,
3-4 kisela krastavčića,
2-3 šargarepe kisele ili može i sirova,
majonez,
peršun list,
još jedno jaje,
mileram jedna čaša,
so, biber,
1 glavica crnog luka (izrendana),
prezle
* * * Priprema * * *
Skinuti kožice sa belog mesa, 1/3 mesa samleti i u to dodati biber, so, seckani peršun list i narendanu glavicu crnog luka.
Sve dobro izmešati i podeliti na dva dela.
2/3 mesa iseći na šnicle. U pleh staviti aluminijumsku foliju, premazati sa uljem i slagati rolat.
Staviti tri kožice na foliju, preko njih 1/2 šnicli, premazati majonezom, posoliti, 1/2 mlevene mase preko toga, po sredini jaja a sa strane krastavac i šargarepa, suvi vrat, listiće kačkavalja, druga 1/2 mlevene mase, druga 1/2 šnicli, posoliti, prekriti sa preostale 3 kožice.
* * * Umutiti 1 jaje, mileram i 2 kašike majoneza pa preliti rolat posuti prezlama uviti u foliju i peći oko 1 1/2 sata na 200-220C.
Pri kraju otvoriti foliju da se zapeče.* * *
Prijatno!
Belo meso u kiselom mleku
* * * Sastojci:* * *
1 kg belog mesa u šniclama,
2 čaše kiselog mleka,
2-3 kisela krastavca (ili bilo šta kiselo iz turšije),
brašno, so
* * * Priprema * * *
Šnicle istući, posoliti i ostaviti ih da odstoje 15 minuta.
Svaku uvaljati u brašno i pržiti na toplom ulju.
Kada se sve isprži, sve ih vratiti u tiganj, dodati naseckane krastavce i dve čaše kiselog mleka.
Poklopiti, isključiti šporet i ostaviti ih još malo na toplom.
* * * Služiti uz pomfrit, ili bareno povrće po želji. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|