:: |
Autor |
Poruka |
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Zašto ne treba piti iz plastične flaše?
Najnovije istraživanje pokazuje da se u samo jednoj plastičnoj flaši vode nalazi čak 25 hiljada hemikalija!
Voda u plastičnim flašama je praktična jer se lako nosi u torbi. Ipak, ona nije dobar izbor, jer novo nemačko istraživanje pokazuje da se u samo jednoj nalazi čak 25 hiljada hemikalija. Neke od njih su izuzetno opasne za ljudski organizam, piše časopis "PLoS One" u kojem su objavljeni rezultati istraživanja.
Naučnici su analizirali 18 različitih uzoraka vode koja može da se kupi u Francuskoj, Italiji i Nemačkoj. Nakon čitavog niza vrlo složenih analiza, otkrili su da većina vode u flaši sadrži razne hemikalije, tačnije čak 24.520. Uočeno je da se u vodi nalaze i hormoni koji mogu da naruše hormonalnu ravnotežu.
Naučnici poručuju da prisutnost hemikalija ne znači obavezno da će konzumenti razviti teške oblike bolesti, ali ističu da je ipak reč o vrlo uznemirujućim otkrićima. Naročito zabrinjavaju hormoni koji mogu da utiču na reproduktivni sistem žena, posebno mlađih.
- Prerano je donositi neke konkretne zaključke o tome kako sve te hemikalije utiču na zdravlje. Potrebna su dodatna istraživanja.
Ipak, sigurno možemo reći da voda u flaši ne deluje blagotvorno na ljudsko zdravlje - istakao je Brus Blumberg sa Univerziteta u Kaliforniji.
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|