:: |
Autor |
Poruka |
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Čupavi kolač od jabuka
Prhki kolač od jabuka za sve ljubitelje voćnih slastica. Odličan kolač za ovo doba godine i predstojeće blagdane. Za ovaj kolač potrebni su Vam slijedeći sastojci:
* * * tijesto * * *
30.dkg brašna
1. prašak za pecivo
15.dkg maslaca
5.dkg šećera
4. žumanjka
korica limuna
70.dkg jabuka
nadjev:
4. bjelanjka
10dkg šećera
13.dkg oraha
4.žlice SMS džema od smokava s rogačem
1. vrećica vanilin šećera
* * * Priprema * * *
Od brašna, praška za pecivo, maslaca, šećera, žumanjaka i limunove korice umijesite prhko tijesto te ostavite da kratko odstoji. Tijesto zatim razdijelite na dva dijela.
Jedan dio razvaljajte i stavite u namašćeni pleh te na to naribajte jabuke. Preko jabuka izlijte nadjev te naribajte preostalo tijesto. Kolač peći oko 30 minuta na 200ºC.
Za nadjev istucite snijeg od bjelanjaka, dodajte šećer, mljevene orahe, džem od smokava s rogačem i vanilin šećer te lagano izmiješajte.
* * * Kada se ohladi, kolač pospite šećerom u prahu. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
* * * Brzi slatkiši* * *
Svakom prija neki slatkiš posle dobrog obroka. Evo nekoliko predloga za poslastice koje vam neće oduzeti mnogo vremena za pripremu, a veoma su ukusne i lagane.
Tiramisu
* * * Sastojci * * *
Oko 600 grama piškota
500 grama maskarponea
250 grama šećera u prahu
3 kesice šlaga
3 žumanca
5-6 šoljica kuvane, jake crne kafe bez šećera nkakao prah
* * * Priprema * * *
Umutiti šlag sa 3 decilitra mleka.
Dodati maskarpone, šećer u prahu i žumanca.
Sve blago pomešati mikserom.
Jednu stranu piškota nakratko umočiti u kuvanu kafu.
Voditi računa da piškote ne budu mnogo vlažne da se ne bi raspale u kolaču.
Piškote ređati u dublji sud ili tepsiju tako da suva strana bude dole.
Ređati red piškota, red fila, red piskota i na kraju fil.
Kolač ostaviti bar 12 sati u frižideru da bi se masa stegla.
* * * Posuti kakaom. * * *
Prijatno!
Italijanski čokoladni kolač
* * * Sastojci * * *
200 grama čokolade
250 grama putera
6 jaja n1 kašika limunovog soka
100 grama šećera
rendana kora 1 limuna nvanilin šećer
4 kašike gustina
50 grama bele čokolade
2 kašike šećera u prahu za posipanje
* * * Priprema * * *
Puter i čokoladu otopiti na pari.
Žumanca umutiti sa šećerom.
U belanca dodati limunov sok, pa sastaviti sa čokoladnom masom i žumancima.
Dodati i ostale sastojke.
Peći oko 45 minuta na 170 stepeni u okrugloj tepsiji koja je premazana puterom ili margarinom i posuti laganim slojem brašna.
Pečen i prohlađen kolač posuti šećerom u prahu i belom čokoladom, po mogućnosti naseckanom na trake.
* * * Potom kolač iseći i poslužiti. * * *
Prijatno!
Kolač tres lećes
* * * Sastojci * * *
175 grama brašna
100 grama omekšalog maslaca ili margarina
130 grama šećera
5 jaja
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika vanila ekstrakta nmalo soli
400 grama mleka u prahu
2,5 decilitra slatke pavlake
2,5 decilitra evaporated mleka, ili obično punomasno ndulce de leche ili šlag
* * * Priprema * * *
Maslac umutiti penasto, dodati šećer, jaja i vanila eksrtakt.
Mutiti mikserom velikom brzinom dok ne postane glatka i kremasta smesa.
Dodati prosejano brašno s praškom za pecivo i malo soli.
Izmešati i sipati u nauljenu i brašnom posutu tepsiju srednjih domenzija, otprilike 30x22 cm.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.
Najbolje je proveriti čačkalicom da li je kolač pečen.
Ostaviti pola sata da se prohladi.
Izmešati mleko, slatku pavlaku i mleko, preliti preko kolača i ostaviti preko noći u frižider da upije.
Prijatno!
Italijanski cukoto od malina i jagoda
* * * Sastojci * * *
4 pakovanja + 50 grama piškota nkesica vanilin šećera
šolja vrućeg mleka
3 kašike likera od pomorandže
3 kašike ruma
100 g čokolade za kuvanje n300 grama slatke pavlake
75 grama šećera
100 grama malina
50 grama jagoda
25 grama seckanog kandiranog voća nkesica šlaga
* * * Priprema * * *
Šećer i vodu zagrevati na umerenoj temperaturi dok se šećer skroz ne istopi i postane karamelizovan.
Jako je važno ne dodavati druge sastojke dok šećer ne postane crvenkasto staklast i bez grudvica.
Skloniti s vatre i dodati maslac.
Izmešati, vratiti na vatru i dodati vrelu slatku pavlaku i malo soli.
Dobro izmešati i otaviti da se krčka na umerenoj temperaturi oko 5 minuta.
Gustina i boja karamela zavisiće od dužine kuvanja i temperature na kojoj se kuva.
* * * Ako se kuva duže, dobiće se gušći i tamniji karamel. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Još slađe banane: Lagani kolači s tropskom kraljicom
One su omiljeno voće svim generacijama, pa se niko neće buniti ako upravo njima obogatite ukus neke poslastice. Za pripremanje kolača s bananama, najbolje je da kupite one manje, žute, s braonkastim pegama.
Rolat od banana
* * * Sastojci * * *
4 banane,
6 žumanaca,
6 kašika šećera,
2 kašike ulja,
1 kašika kakaoa,
3 kašike mlevenih oraha.
Za fil
3 jajeta,
10 kašika šećera,
2 štangle čokolade,
1 vanilin šećer,
200 g margarina.
Za glazuru
200 g čokolade za kuvanje,
50 g maslaca,
2 kesice šlaga.
* * * Priprema * * *
Za testo umutite belanca sa šećerom i dodajte jedno po jedno žumance, dve kašike ulje, kakao i brašno.
Testo izlijte u podmazan i brašnom posut pleh od rerne i pecite 20 minuta na 180 stepeni.
Gotovu koru izručite na krpu i odmah zavijte kao rolat.
Za fil umutite jaja sa šećerom i skuvajte ih na pari, pa dodajte omekšanu čokoladu i vanilin šećer.
U ohlađenu masu dodajte penasto umućen margarin.
Oljuštene banane prelijte sokom od limuna.
Rolat premažite filom, a preko njega uzduž poređajte na fil po dve banane.
* * * Uvijte ponovo rolat i premažite ga ostatkom fila, a onda ceo rolat prelijte glazurom od čokolade ili umućenim šlagom. * * *
Banane u lisnatom testu
* * * Potrebno je * * *
pakovanje smrznutog lisnatog testa,
6 banana,
kesica pudinga od vanile,
0,5 l mleka,
4 kašike šećera,
kesica vanilin šećera,
nekoliko kapi ekstrakta ruma,
pola limuna,
250 ml sladoleda od vanile.
* * * Priprema * * *
Odmrznite lisnato testo i tanko ga razvaljajte.
Skuvajte puding prema uputstvu, dodajte ekstrakt ruma i vanilin šećer, pa ostavite da se ohladi.
Testo isecite na kvadrate, svaki premažite prohlađenim pudingom, a odozgo stavite komad banane poprskan sokom od limuna.
Zavijte banane, a krajeve slepite vodom.
Poslažite na nakvašen pleh i pecite oko pola sata na 220 stepeni.
* * * Prohlađene jastučiće pospite šećerom u prahu i servirajte s kuglom sladoleda. * * *
Mrvljeni kolač u čaši
* * * Potrebno je * * *
4 jajeta,
10 kašika šećera,
kesica vanilin šećera,
10 kašika brašna,
150 ml ulja,
kesica praška za pecivo
Za fil:
400 ml vode,
4 banane,
kesica pudinga od vanile,
3 kašike šećera,
kesica šlaga
Za dekoraciju
1 banana,
kesica pudinga od čokolade,
3 kašike šećera,
400 ml mleka,
kesica šlaga.
* * * Priprema * * *
Cela jaja mutite sa šećerom i vanilin šećerom, pa polako dosipajte ulje i mešajte dok se dobro ne ujednači.
Brašno pomešajte s praškom za pecivo i, kašiku po kašiku, dodajte u smesu od jaja.
Testo izlijte u podmazan i brašnom posut pleh i pecite ga oko pola sata na 180 stepeni.
Ispečen biskvit ohladite, pa ga krupnije izmrvite i vratite u pleh ili ga stavite u kalup za tortu.
Stavite vodu da provri, pošećerite je i u kipuću vodu dodajte izgnječene banane.
Kratko prokuvajte mešajući, a onda sklonite s vatre i dodajte puding od vanile, razmućen u malo vode.
Vratite na ringlu i mešajte dok ne počne da se zgušnjava.
Vrelim kremom prelijte izdrobljeni biskvit, pa viljuškom pomerajte biskvit da krem prođe do dna kalupa.
Ostavite da se kolač ohladi.
Skuvajte puding od čokolade i rasporedite ga u čaše ili činijice.
Kašikom vadite ohlađeni kolač i stavite ga preko čokoladnog pudinga, a bananu isecite na kolutove, pa i njih rasporedite po čašama.
* * * Ukrasite umućenim šlagom i sve dobro ohladite.* * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Hrskavi kolač od čokolade
Jedna od najboljih poslastičarskih kombinacija: čokolada i karamel. Šta više da poželite! Nije ga teško napraviti i uživaćete u njemu.
Ovo je vrlo ukusan kolač,i za ljubitelje čokokolade i slatkog,izvrsna poslastica
* * * Sastojci* * *
125 gr. čokolade za kuvanje
50 gr. putera
50 gr. krupno sečenih lešnika
50 gr. pinjola (ili seckanih badema)
50 gr. suvog keksa po izboru
80 gr. mešanog kandiranog voća
2 kašike porta
30 gr. šećera
* * * Za karamel: * * *
80 gr. šećera
* * * Priprema * * *
Izlomite čokoladu i iseckajte je. Rastopite je na pari zajedno s puterom i šećerom, stalno mešajući varjačom, dok ne dobijete krem.
Krupno iseckajte keks i pomešajte ga s lešnicima, pinjolama i kandiranim voćem. Dodajte porto, promešajte i umešajte u smesu od čokolade.
Izlijte masu u kalup dimenzija 18x22 cm, prethodno obložen pokvašenim i isceđenim papirom za pečenje.
Poravnajte površinu smese i prebacite kalup u frižider na jednu noć.
Malo pre nego što ćete poslužiti kolač, napravite karamel: stavite šećer i 4 kašike vode u šerpicu s debljim dnom, stavite je na srednju vatru i kuvajte dok karamel ne postane lepe tamnije boje.
Sipajte ga na radnu površinu obloženu papirom za pečenje i ostavite tako dok se ne ohladi.
* * * Potom ga krupno iseckajte i rasporedite po kolaču pred serviranje. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Kolač sa euroblokom
Ima li ičeg lepšeg kada pravite kolač i kao sastojak koristite jednu od najomiljenijih čokolada u našoj zemlji. Kolač sa euroblokom izmamiće osmeh vašim ukućanima, da deca će ga obožavati.
Ah, pa kad se taj euroblok otopi... srce da vam stane od sreće!
* * * Sastojci * * *
6 jaja
2 šolja šećera
2 šolja ulja
7 kašika brašna
250 gr. margarina
200 gr. čokolade
100 gr. eurobloka
1 kašika kakaoa
5 kašika šećera
1 pak. praška za pecivo
* * * Priprema * * *
Patišpanj: 6 belanaca,2 šoljice šećera,2 šoljice ulja,50 gr rendane čokolade,7 kašika brašna,1 kašika kakaa, prašak za pecivo. Sastojke umutiti i dobro sediniti i sipati u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 200 stepeni.
Fil: 6 žumanaca umutiti sa 5 kašika šećera i sipati u šerpu pa dodati margarin i ostatak čokolade,sve staviti na tihu vatru i ostaviti da proključa.
* * * Vruć fil staviti preko vrućeg patišpanja pa preko toplog fila narendati 100 gr. eurobloka. * * *
Uživajte!
Šampite
Za 6 osoba,vreme spremanja:50 minuta
* * * Potrebni sastojci:* * *
5 bjelanjaka
250 gr. šećera
500 gr. lisnatog tijesta
1 limun
šećer za dekoraciju
* * * Pripremanje:* * *
lisnato tijesto napraviti na dva dijela
staviti na obrnutu stranu lima, izbockati vilicom na par mjesta i staviti peći u zagirjanu pećnicu na 220°C oko 20 minuta
ostaviti da se ohladi, jedan staviti na dno lima, a drugi izrezati na četvrtaste oblike
bjelanjke izmutiti u čvrsti snijeg, postepeno dodati 100 g šećera
preostalih 150 g šećera pomesati sa 1/2 dl vode i kuhati dok se sav šećer otopi i nastane gusta smjesa
miješati bjelanjke i lagano uljevati vruću šećernu smjesu i limunov sok nastaviti miješati dok smjesa ne postane gusta i sjajna, te se u potpunosti ohladi
ubrzati se može na način da posudu s šlagom stavimo u hladnu vodu i nastavimo miješati
- gotovu pjenu od bjelanjaka izlijati na pripremljeno lisnato tijesto, gore poslagati narezano lisnato i ostaviti u hladnjaku da se još malo ohladi
* * * Prije posluživanja posipati šećerom u prahu !* * *
Prijatno!
Krempite
Za 6 osoba, vrijeme spremanja: 35 minuta
* * * Potrebni sastojci:* * *
5 belanaca,
5 kašika šećera,
5 kašika brašna,
0.5 l mleka.
Fil:
5 žumanaca,
10 kašika šećera,
10 kašika brašna,
1l mleka.
šlag
Pripremanje:
* * * Testo:* * *
Umutiti mikserom 5 belanaca sa brašnom i šećerom, izliti u pleh i ispeći.
Naliti sa, po ukusu zaslađenim, mlekom.
Fil:
U litri mleka zakuvati smesu dobijenu od žumanca, brašna i šećera.
* * * Fil izliti preko testa, a preko svega staviti šlag.* * *
Prijatno!
Jaffa kugle
Za 6 osoba vrieme spremanja: 45 minuta
* * * Potrebni sastojci:* * *
300 gr. keksa sa okusom kakaoa
150 ml soka od narandze
1 vanilin secer
2 velike kasike pekmeza od narandze ili marelice
1 rebro cokolade za kuvanje
naribana korica narandze
1 kasika meda
* * * Pripremanje:* * *
Kekse samljeti ili ih dobro usitniti, preliti sokom, izmesati, dodati med, pekmez, vanilin secer i otopljenu cokoladu, na kraju umesati koricu narandze, sve dobro izmiesati da se sastojci povezu.
Najbolje rukama sjediniti smesu, staviti u frizider 30 minuta i zatim oblikovati kuglice ili oblike po zelji.
Dodati jos malo keksa ako se smesa cini mekana.
Uvaljati u mleveni keks.
Moze se staviti na foliju u neki kalup pa kasnije rezati.
* * * Moze i druga vrsta keksa, ali sa okusom kakaoa su predivne za ovaj kolacic, budu tamne i finog okusa. * * *
Prijatno!
Kolac od vanile
Za 6 osoba,vreme spremanja: 50 minuta
* * * Potrebni sastojci:* * *
Kora:
3 jaja
3 belanca
6 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakao
1 kašičica praška za pecivo
1 prstohvat soli
* * * Vanila krem:* * *
3 žumanca
50 ml vode
70 gr. šećera
75 gr. margarina
1 kašičica ekstrakta vanile
Krem II:
250 gr. krem sira
200 ml slatke pavlake
2 kašike ruma ili ekstrat ruma
3 kašike šećera u prahu
* * * Sirup:* * *
200 ml vode
2 kašike šećera
Glazura:
100 gr. čokolada
80 ml slatke pavlake
* * * Pripremanje:* * *
Ulupati belanca sa prstohvatom soli pa postepeno dodavati šećer. Dodajte jedno po jedno žumance uz mućenje.
Pomešajte brašno sa praškom za pecivo pa dodajte jajima, sve sjedinite.
Zagrejte za to vreme rernu na 180 stepeni pa pacite u velikom plehu koru 15-20 minuta.
Ohladite i vertikalno presecite na 3 dela.Ulupajte žumanca sa šećerom da postane belo, pa dodajte vodu i stavite na paru da se skuva.
Sklonite sa vatre kad se zgusne pa dodajte ekstrat vanile, izmešajte i dodajte margarin, mešajte dok se ne otopi pa ostavite da se ohladi.
Ulupati krem sir sa šećerom u prahu pa dodati rum. Ulupati slatku pavlaku pa joj dodati smesu od sira.
Stavite šećer da se karamelizuje pa kad dobije žutu, do svetlo braon boju nalijte vode i sotavite da se otapa.
Sa ovim sirupom isprskajte kore.
Stavite poprskanu prvu koru, krem od vanile pa pola krema sa sirom, drugu koru, drugu polovinu krema sa sirom, treću koru.
Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom pa prelijte preko kolača od vanile i ostavite da se ohladi.
* * * Ostavite kolač u frižideru nekoliko sati, isecite na kocke pa poslužite. * * *
Prijatno!
Andjeoski kolač
Za 6 osoba, vrijeme spremanja :40 minuta
* * * Potrebni sastojci:* * *
1 kutija Petit beurre keksa
250 ml mlijeka
100 ml ruma
krema:
250 gr. margarina
4 žumanjka
250 gr. šećera
100 gr. krupno narezanih prženih orasa
glazura:
200 gr. šećera
100 ml vode
4 bjelanjka
* * * Pripremanje:* * *
U mleko uliti 100 ml ruma i u to močiti jedan po jedan Petit beurre keks, tako da se njima pokrije dno tepsije.
Penasto izraditi margarin sa žumanjcima i šećerom, dodati pržene orase, te ostatak od kutije keksa koji se prethodno samelju i dolije se svo mleko koje je preostalo od žumakanja.
Fil se rasporedi po naslaganim keksima.
Za glazuru ukuvati šećer i vodu i taj vrući sirup dodavati u sneg od prethodno ulupanih belanjaka i miksati još neko vreme.
* * * Tako topla, glazura se prelije po filu kolača i poravna sa vlažnim nožem, i celi kolač se stavi u hladnjak na nekoliko sati. * * *
Prijatno!
Kolač pustinja
Za 6 osoba,vreme spremanja : 40.minuta
* * * Potrebni sastojci:* * *
Kora I:
6 jaja
200gr šećera
4 kašike vrele vode
2 kašike kakaoa
prašak za pecivo
Kora II:
5 belanaca
5 kašika šećera
5 kašika brašna
200 gr. seckanih orasa
Krem:
5 žumanaca
200 gr. šećera u prahu
200 gr. margsarina
350 ml mleka
1 puding od vanile
3 vanilin šećera
3 kašike šećera
* * * Pripremanje:* * *
Ulupajte belanca sa šećerom pa dodavajte vrelu vodu.
Dodajte žumanca i nastavite da mutite. Na kraju pomešajte bašno, kakao i prašak za pecivo pa sjedinite.
Lagano promešajte i stavite da se peče na 180 stepeni oko 30 minuta.
Pečen biskvit ohladite i presecite horizontalno na dva dela.
Ulupajte belanca sa šećerom pa dodajte brašno i orahe pa sjedinite lagano i stavite u isti pleh u kojem ste pekli prvu koru da se peče na 180 stepeni oko 15 minuta.
Pomešajte žumanca i šećer pa stavite na paru da se kuva. kad se zgusne skolinite i ohladite pa dodajte ulupan margarin.
Pomešajte puding, šećer i vanilin šećer sa malo mleka pa ostatak stavite da provri i zakuvajte smesu.Kad se zgusnulo sklonite da se ohladi.Kad se ohladilo pomešajte krem I i II.
Stavite prvu koru pa pola krema, koru od oraha pa drugu polovinu krema pa poklopite trećom korom.
* * * Poprskajte kore sirupom pa nafilujte.* * *
* * * Ostavite deo krema za dekoraciju špricem. Ohladite kolač nekoliko sati u frižideru pa posluđite.* * *
Prijatno!
Kolač sa nes kafom
* * * Potrebni sastojci:* * *
6 jaja
8 kašika šećera
30 ml vode
25 ml ulja
1 prstohvat soli
6 kašike brašna
3 kašike nes kafe
2 kašike kakaoa
* * * Sirup:* * *
250 ml vode
2 kašike meda
* * * Krema:* * *
5 žumanaca
200 gr. šećera
100 ml jake nes kafe
250 gr. margarina
* * * Pripremanje:* * *
Ulupajte belanca sa prstohvatom soli. Pa dodavajte postepeno šećer i vodu naizmenično, da se dobije gusta pena.
Pomešajte žumanca sa uljem pa dodajte belancima.
Pomešajte kafu sa brašnom i kakaom pa postepeno dodajte uz mešanje belancima i žumancima.
Sipajte u pleh i stavite da se peče 30 – 35 minuta na 180 stepeni.Ohladite biskvit i presecite na dva dela
Stavite vodu na vatru pa dodajte med i ostavite da se otopi i sjedini pa sklonite da se ohladi.
Ulupajte žumanca sa šećerom pa polako dodavajte toplu kafu i mešajte.
Stavite na vatru da se skuva i zgusne.
Ohladite pa ulupajte margarin i postepeno mu dodavajte krem uz miksiranje.
Poprskajte kore sirupom pa nafilujte.
Ostavite deo krema za dekoraciju špricem.
* * * Ohladite kolač nekoliko sati u frižideru pa poslužite. * * *
Prijatno!
Panakota sa nes kafom
Za 6 osoba,vreme potrebno: 35 minuta
* * * Potrebni sastojci:* * *
500 ml mleka
500 ml slatke pavlake
100 gr. šećera
1 kašika nes kafe
2 kesice želatina
50 gr. rendane čokolade
* * * Pripremanje:* * *
Stavite mleko da se zagreje sa šećerom da bi se šećer otopio. Ne da provri.Kad se šećer otopio dodajte kafu i mešajte da se otopi
Zelatin stavite u 40ml vode 10 minuta.
Želatinu dodajte toplo mleko i mešajte dok se ne otopi.
Smesu istresite u mleko, šećer i kau pa mešajte da se sjedini.
Ulupajte slatku pavlaku pa joj sipajte mleko i mešajte, biće retko.
Sipajte smesu u manje posude, neke talasaste, ili čaše, a možete sve u jednu veću, takodje može i u silikonske kalupe, nebitno sasvim i sta god da vam padne na pamet.
Ostavite preko noći u frižideru pa sutradan okrenite na tacnu ili tanjir, narendajte odgore čokoladu i poslužite.
* * * Stavite glazuru i ostavite kolač da odstoji par sati pa ga poslužite.* * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Kakao keksići
Vrijeme spremanja:20 minuta,8 osoba
* * * Potrebni sastojci:* * *
280 gr. maslaca
500 gr. mekog brašna
250 gr. šećera
2 jaja
100 gr. kakao praha
1- 2 kašike slatkog vrhnja
* * * Pripremanje:* * *
Od svih sastojaka umijesiti mekano tijesto i pomoću štrcaljke za kekse istisnuti željene oblike u nenamašceni lim.
Peći u već zagrijanoj pećnici 18-20 minuta na 190-200 C.
Prijatno!
Keks sa belom čokoladom
Vrijeme spremanja: 25 minuta. 6 osoba
* * * Potrebni sastojci:* * *
100 gr. bele čokolade
500 gr. brašna
150 gr. kristal šećera
200 gr. margarina
1 jaje
1 kesica šećera u prahu
1 vanilin šećer
* * * Priprema:* * *
Čokoladu otopiti na pari i ostaviti da se ohladi .
Brasno, šecer pomešati, dodati margarin izrezan na listiće i dobro umesiti rukom.
Zatim dodati jaje i još mesiti.
Na kraju umešati belu čokoladu .
Smesu oblikovati u loptu staviti u najlon kesu i ostaviti u frižider 1 sat da se odmara .
Posle sat vremena testo izvaditi iz frižidera razviti, i vaditi željene oblike.
* * *Peći u rerni na 180 stepeni oko 9 minuta . Vruće uvaljati u prah sećer, posuti ih vanilin šećerom i uživati. * * *
Prijatno!
Keksi s višnjama
Vrijeme spremanja: 30 minuta,za 6 osoba
* * * Potrebni sastojci:* * *
brašno
prašak za pecivo
šećer
vanilin šećerom
soli.
maslac ili margarin,
jaje
aromu
* * * Pripremanje:* * *
Izrežite motive po želji i rasporedite na lim koji ste prethodno prekrili masnim papirom.
U sredinu stavite nešto nadjeva od džema pa po keksima rasporedite mrvice i gurnite u sredinu ugrijane pećnice, pecite 180°C oko 10 min.
* * * Priprema * * *
Za nadjev promiješajte džem sa cimetom.
* * * Pripremite mrvičasto tijesto: * * *
brašno i prašak za pecivo stavite u posudu te promiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i soli.
Dodajte omekšani maslac ili margarin, jaje i aromu te sve izmiješajte električnom miješalicom (metlicama) dok ne dobijete fine mrvice.
Polovicu mrvica stavite sa strane, ostatak umijesite u povezano tijesto.
Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu oko 0,5 cm.
Izrežite motive po želji i rasporedite na lim koji ste prethodno prekrili masnim papirom.
U sredinu stavite nešto nadjeva od džema pa po keksima rasporedite mrvice i gurnite u sredinu ugrijane pećnice, pecite 180°C oko 10 min.
* * * Ispečene kolačiće zajedno s masnim papirom povucite na rešetku i ostavite da se ohlade.* * *
Prijatno!
Keks od narandze
Vrijeme spremanja:25 minuta,za 5 osoba
* * *Potrebni sastojci:* * *
Za testo:
3 šolje brasna
1/2 šolje maslinovog ulja
1 narandža
75 gr. smedjeg secera
1/2 lkašicice cimeta
malo muskatnog orascica
1/2 zlicice soli
1 kašika praska za pecivo
4 kašike margarina
* * * Za nadjev:* * *
150 gr. suvih smokvi
1 narandža
* * * Pripremanje:* * *
* * * Za testo:* * *
Koricu narandže naribajte i iscedite sok od narandže.
Najpre pomešajte brašno i začine.
Zatim pomešajte tekuće sastojke tj. ulje, sok od narandže i šećer.
Mešajte sve dok se šećer skroz ne otopi.
Zatim tekuće sastojke umešajte u suve sastojke, dodajte margarin i umesite testo.
Stavite na stranu.
* * * Za fil:* * *
Narandžin sok iscedite.
Smokve narežite na sitne komadiće i stavite da se natope oko sat vremena u narančinom soku.
Nakon toga tu smesu dobro izmiksajte.
Ako je pregusto dodajte još narandžinog soka.
Mozete po zelji dodati i cimeta.
Testo razvaljajte i oblikujte kekse.
Na svaki keks stavite po kašičicu fila od smokve i narandže.
* * * Preklopite pažljivo sa drugim keksom i tako sve dok ne potrošite celu smesu. Pecite oko 15 minuta na 180 C. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Kolač sa karamelom i kupinama
Savršena kombinacija svežih kupina i karamele doneće kolač koji ćete zavoleti posle prvog zalogaja.
* * * Sastojci za koru:* * *
6 jaja
2 kašike ulja
12 kašika šećera
4 kašike mlake vode
12 kašike brašna
1 kesica praška za pecivo
* * * Sastojci za fil:* * *
1 l vode,
500 gr kupina
300 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
2 kesice pudinga sa ukusom karamele
3 kašike želea
3 kašike griza
* * * Dekoracija:* * *
200 gr šlaga
* * * Priprema: * * *
U dublju posudu pomešati jaja i šećer pa mutiti dok se ne dobije čvrsta masa.
Dodati ulje, prašak za pecivo, mlaku vodu i brašno.
Sve dobro sjediniti i peći u podmazanom i brašnom posutom plehu srednje veličine na 200 stepeni dok kora ne porumeni.
Sastaviti šećer, vanilin šećer, kupine i vodu pa staviti na šporet da se kuva kako bi se šećer istopio.
Puding i želea rastvoriti sa malo vode pa sipati u kipuću vodu sa kupinama. Dodati griz i mešati da se sve lepo skuva i postane gusto.
* * * Skuvani fil ohladiti da bude mlak i preliti preko kore pa staviti u frižider da se skroz ohladi. Ceo kolač premazati sa umućenim šlagom. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|