:: |
Autor |
Poruka |
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Pogačice sa maslinama
* * * Sastojci * * *
500 gr. mekog brašna tip-400
1 pakovanje svežeg kvasca
3,5 dl mleka
0,5 dl maslinovog ulja
250 gr. punjenih zelenih maslina
so,
šećer,
origano
* * * Priprema * * *
U dubljoj posudi sjediniti kvasac, mlako mleko, malo šećera i soli, pa postepeno dodavati brašno meseći ručno sve vreme.
* * * Testo mesiti dok ne počne da se odvaja od ruku, a zatim ga ostaviti da miruje 60 minuta. minuta, pa peći u rerni dok ne porumene. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Pogačice sa čvarcima
* * * Sastojci:* * *
1 kg brašna
1/2 l mleka
1 kocka kvasca
1 kašika šećera
2 kašičice soli
2 jaja
300 gr. mlevenih čvaraka
so, biber
susam
* * * Priprema:* * *
U toplo mleko stavite šećer i kvasac i ostavite da nadođe.
Brašno sipajte u vanglicu, napravite udubljenje i u njega sipajte mleko sa kvascem i 2 kašičice soli.
Razmutite žumanca, pa i njih stavite u brašno i zamesite testo. Pokrijte krpom i ostavite da kisne 20 minuta.
Premesite testo, istresite na brašnom posutu radnu površinu i rasklagijajte da bude 0,5 cm debljina testa.
Mlevene čvarke posolite i pobiberite i nanesite ravnomerno na celu površinu testa.
Preklopite sa svih strana i ostavite da odmori par minuta.
Ponovite isti postupak, stim što nepremazujete čvarcima, i ostavite da odmori.
Rasklagijajte da bude debljine kao i prethodni put i modlom vadite pogačice.
Ređajte ih u podmazan i brašnom posut pleh.
Od preostalog testa, oblikujte jufku, rasklagijajte i vadite pogačice.
* * * Postupak ponavljajte dok ima testa. Pogačice premažite belancem i pospite susamom. Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite dok ne porumene. * * *
Prijatno!
Pogačice sa sirom
Potreban materijal:
250 gr. margarina,
250 gr. sira,
250 gr. brašna,
so,
žumance za premazivanje,
po želji kim, susam ili laneno seme.
* * * Priprema:* * *
Zamesiti testo od margarina, sira, brašna i soli pa ga ostaviti da odstoji 3 – 4 sata.
Zatim ga razmesiti, razviti koru, čašom ili modlicom seći pogačice i ređati u nepodmazan pleh.
* * * Premazivati žumancetom, posipati kimom, susamom ili lanenim semenom i peći na umerenoj temperaturi dok ne porumene. * * *
Prijatno!
Pogačice sa sirom i šunkom
* * * Sastojci * * *
1 kg namenskog brašna
600 ml vode
1 kašičica ( puna)šećera
1 svež kvasac
100 ml ulja
2 jaja
200 gr.margarina
1 kašičica soli
susam
šunka, trapist....
2 žumanca
* * * Priprema * * *
Kvasac izmrviti, posoti šećerom i zaliti sa 2 dcl mlake vode, ostaviti 10 min. da nadođe.
U činiju u kojoj ćete mesiti testo dodajte prosejano brašno, so , jaja, ulje i pripljemljen kvasac, pa zamesite meko testo dodavajući ostatak mlake vode.
Ostaviti testo da se odmori i podupla.
Naraslo testo podelite u 12 loptica.
Neka odstoji još 10 min. Svaku pogačicu razviti i iseći po sredini, nafilovati i preklopiti je.
Pogačice poređati u pripremljen pleh, premazati ih žumancem, posuti susamaom i ostaviti još 15 min da odstoje.
Margarin narendati preko pogačica.
* * * Pogačice peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 c, oko 20 min.* * *
Prijatno!
Pogačice s margarinom
* * * Sastojci * * *
Za 8 osoba,vreme pripreme:180 min
* * * Za testo:* * *
850 gr.mekog, belog brašna tip-400
1/2 lit.mleka
50 gr.svežeg kvasca
2 kom.jaja
1 kašikica šećera
3 kašikice soli
* * * Za premazivanje testa:* * *
250 gr.margarina
1 kašika brašna
* * * Za premazivanje pogačica:* * *
1 kom.jaje
1/2 kašikice ulja
na vrh noža soli
* * * Priprema * * *
Ugrejati mleko, pa malo odvojiti u poseban sud, dodati šećer i kvasac, i ostaviti na toplom mestu da kvasac nadođe.
U sud za mešenje sipati ostatak mleka, nadošli kvasac, so, i malo umućena jaja.
Polako dodavati prosejano brašno i umesiti srednje tvrdo testo koje se odvaja od zidova suda za mešenje.
Testo pokriti alu-folijom i ostaviti na toplom mestu da naraste.
Za to vreme dobro izraditi omekšali margarin sa kašikom brašna.
Kada je testo udvostručilo zapreminu, izručiti ga na dasku, razvući ga oklagijom u kvadrat veličine 40 cm puta 40 cm.
Dve trećine testa premazati trećinom omekšalog margarina, pa onaj deo koji nije premazan prebaciti prema sredini, a zatim donji deo, premazani, prebaciti preko njega.
Sada 1/3 dobijenog pravougaonika prebaciti s leva prema sredini, a onda s desna testo prebaciti preko levog.
To je standardni postupak u izradi lisnatih testa.
Testo pokriti krpom i ostaviti da odmara 15-20 minuta onako na dasci.
Postupak ponoviti još dva puta dok se ne utroši sav margarin.
Kad se testo treći put odmorilo, razvući ga oklagijom na debljinu 1,5-2 cm i vaditi okruglom modlom, prečnika 5 cm, pogačice koje treba ređati na pek-papirom obložen pleh za pečenje.
Tek tada uključiti rernu na 220 C.
Pre pečenja pogačice premazati razmućenim jajetom i uljem, a mogu da se pospu i susamom.
Posluživanje
* * * Ovakve pogačice se odlično slažu s jogurtom, a i sa toplim kakao- mlekom. * * *
Prijatno!
Pogačice s kupusom
* * * Sastojci * * *
50 dag sitno narezanog kupusa
5 dag masti
10 dag margarina
30 dag brašna
2 dl vrhnja
jaje za premaz
* * * Priprema * * *
Sitno nasjeckani kupus pirjajte na masti.
Kada se ohladi, umijesite s margarinom, brašnom i vrhnjem na odgovarajuću tvrdoću - mekoću.
Oblikujte pogačice po želji (veće-manje).
* * * Premažite jajetom. Pecite. Služite mlake.* * *
Prijatno!
Pogacice sa sirom i slaninom
* * * Sastojci * * *
250 gr. brašna
250 gr. margarina
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo
150-200 gr. svežeg kravljeg sira
1 jaje
slanina
* * * Priprema * * *
Izmešati prašak za pecivo, brašno i kašičicu soli.
Izmrviti 200 gr. margarina i dodati sir.
Sve umesiti u glatko testo.
Umotati ga u foliju i ostaviti u frižideru na dva sata.
Rastanjiti testo na otprilike pola centimetra debljine.
Čašom koja ima dno malo manje od promera rupa u plehu za proje vaditi pogačice.
Čašu umakati u brašno svaki put pre vađenja nove pogačice.
Preostalim margarinom namazati dno rupa u plehu (ne stavljati mnogo jer će i slanina da otpusti masnoću).
Režnjeve slanine stavljati u pleh (okolo uz ivicu svake rupe), a u sredinu spuštati pogačice.
* * * Premazati ih jajetom i peći 12-15 min na 220 stepeni dok ne dobiju lepu zlatnu boju. * * *
Prijatno!
Pogačice sa mlevenim mesom
* * * Sastojci:* * *
1 kvasac
2dl toplog mleka
1 kašika šećera
2dl vode
1 kašika soli (po ukusu)
oko 1 kg brašna
0, 5dl ulja
Punjenje po želji.
* * * Šunka sir i kečap (na ovu meru je dovoljno 300 gr. mlevenog mesa
500 gr sira. Udinstano sa lukom i začinima (500 gr), možete i da mešate,
pola – pola. * * *
* * * Priprema:* * *
Staviti u toplo mleko kvasac i šećer da odrade.
U drugu posudu staviti malo brašna pa kad kvasac odradi istresti ga i izmešati.
Dodati još brašna, soli, ulje i vodu pa početi mesiti.
Dodavati postepeno brašno da se dobije glatko testo, ni meko ni tvrdo.
Testo ostaviti da ostoji 15 – 20 minuta, poklopljeno.
Kad je testo odstajalo izvaditi ga na radnu površinu pa raširiti oklagijom na debljinu 0, 5cm.
Poslagati punjenje na odstojanje.
Preklopiti testo, pa vaditi pogačice čašom.
* * * Izvaditi pa poklopiti krpom par minuta pa vaditi iz tepsije. Pogačice možete poslužiti vruće, tople, a i hladne. * * *
Prijatno!
Pogačice sa kajmakom
* * * Sastojci za testo:* * *
400 gr. glatkog brašna T-500
150 gr. kajmaka
1,5 dcl. mleka
125 gr. margarina
1 kašika soli (zavisno od slanosti kajmaka)
prstohvat šećera
1 kesica praška za pecivo
1 kesica suvog kvasca instant
2 jaja
100 gr. glatkog brašna za umesivanje
I još:
2 žumanca za premazivanje pogačica
mešavina semenki
* * * Priprema:* * *
Zagrejati mleko sa malo šećera i u toplo mleko staviti kvasac.
Margarin iseći na listiće.
U posudu za mućenje staviti listiće margarina, kajmak i jaja.
Umućenoj smesi dodati nadigli kvasac sa mlekom i mikserom umutiti.
Brašno sa praškom za pecivo prosejati i dodati so.
Tako pripremljeno brašno sa praškom za pecivo i solju dodati umućenoj masi.
Mikserom sa dodatkom za testo dobro umesiti testo.
Testo prebaciti na podlogu za mešanje i rukama ga još dobro umesiti da postane glatko testo.
Testo staviti na toplo mesto da se diže 1 sat, pokriveno.
Pripremiti 2 tepsije od rerne.
Svaku tepsiju premazati margarinom, staviti papir za pečenje kojega isto treba premazati margarinom.
Dignuto testo staviti na pobrašnjalu podlogu i razvaljati na prst debljine.
Modlom vaditi pogačice.
Ovde je koriščena modla za košnice promera 4 cm.
Nakon vađenja pogačica ostaju neiskrišćeni ostaci testa.
Te ostatke testa malo promesiti, razvaljati i vaditi pogačice i tako dok se svo testo ne utroši.
Pogačice gusto slagati u tepsiju, u prvoj tepsiji sam slagala u sedam redova po devet pogačica u redu, a u drugoj u sedam redova po 6 pogačica.
Od ove količine testa sam dobila 105 pogačica.
Ovako poslagane pogačice staviti na toplo mesto da se dižu oko 1 sat., pokrivene.
Nakon isteka jednog sata sve pogačice premazati viljuškom razrađenim žumanima i odmah posipati mešavinom semenki.
Za posipanje sam koristila za jedan deo kupovnu mešavinu semenki – seme lana, susama, suncokreta i bundeve, a drugi deo sam sama napravila mešavinu semena: susam, suncokret i kim.
Rernu zagrejati na 190 stepeni.
Pogačice staviti peći u zagrejanu rernu i peći 15 minuta
Pečene pogačice slagati na tacnu za posluživanje.
* * * Napomene: Slatki mali zalogajčići, istina dugo se prave, a brzo se pojedu, samo klize niz grlo, ali se svaki trud isplati. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|