www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Pogačice
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Dezerti ~
::  
Autor Poruka
cezar1071944
Glas mog anđela
<b>Glas mog anđela</b>





Datum registracije: 11 Mar 2008
Poruke: 20385
Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

seychelles.gif
PorukaPostavljena: Ned Sep 15, 2013 5:15 am    Naslov poruke: Pogačice Na vrh strane Na dno strane

Pogačice sa maslinama







* * * Sastojci * * *


500 gr. mekog brašna tip-400

1 pakovanje svežeg kvasca

3,5 dl mleka

0,5 dl maslinovog ulja


250 gr. punjenih zelenih maslina

so,

šećer,

origano



* * * Priprema * * *



U dubljoj posudi sjediniti kvasac, mlako mleko, malo šećera i soli, pa postepeno dodavati brašno meseći ručno sve vreme.


* * * Testo mesiti dok ne počne da se odvaja od ruku, a zatim ga ostaviti da miruje 60 minuta. minuta, pa peći u rerni dok ne porumene. * * *



Prijatno!



_________________



Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
 
cezar1071944
Glas mog anđela
<b>Glas mog anđela</b>





Datum registracije: 11 Mar 2008
Poruke: 20385
Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

seychelles.gif
PorukaPostavljena: Pon Sep 23, 2013 12:09 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pogačice sa čvarcima




* * * Sastojci:* * *


1 kg brašna

1/2 l mleka

1 kocka kvasca

1 kašika šećera

2 kašičice soli


2 jaja

300 gr. mlevenih čvaraka

so, biber

susam




* * * Priprema:* * *


U toplo mleko stavite šećer i kvasac i ostavite da nadođe.

Brašno sipajte u vanglicu, napravite udubljenje i u njega sipajte mleko sa kvascem i 2 kašičice soli.

Razmutite žumanca, pa i njih stavite u brašno i zamesite testo. Pokrijte krpom i ostavite da kisne 20 minuta.

Premesite testo, istresite na brašnom posutu radnu površinu i rasklagijajte da bude 0,5 cm debljina testa.

Mlevene čvarke posolite i pobiberite i nanesite ravnomerno na celu površinu testa.


Preklopite sa svih strana i ostavite da odmori par minuta.

Ponovite isti postupak, stim što nepremazujete čvarcima, i ostavite da odmori.

Rasklagijajte da bude debljine kao i prethodni put i modlom vadite pogačice.

Ređajte ih u podmazan i brašnom posut pleh.


Od preostalog testa, oblikujte jufku, rasklagijajte i vadite pogačice.

* * * Postupak ponavljajte dok ima testa. Pogačice premažite belancem i pospite susamom. Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite dok ne porumene. * * *


Prijatno!

Pogačice sa sirom



Potreban materijal:


250 gr. margarina,

250 gr. sira,

250 gr. brašna,


so,

žumance za premazivanje,

po želji kim, susam ili laneno seme.



* * * Priprema:* * *


Zamesiti testo od margarina, sira, brašna i soli pa ga ostaviti da odstoji 3 – 4 sata.

Zatim ga razmesiti, razviti koru, čašom ili modlicom seći pogačice i ređati u nepodmazan pleh.

* * * Premazivati žumancetom, posipati kimom, susamom ili lanenim semenom i peći na umerenoj temperaturi dok ne porumene. * * *


Prijatno!


Pogačice sa sirom i šunkom

* * * Sastojci * * *




1 kg namenskog brašna

600 ml vode

1 kašičica ( puna)šećera

1 svež kvasac

100 ml ulja


2 jaja

200 gr.margarina

1 kašičica soli

susam

šunka, trapist....

2 žumanca



* * * Priprema * * *


Kvasac izmrviti, posoti šećerom i zaliti sa 2 dcl mlake vode, ostaviti 10 min. da nadođe.


U činiju u kojoj ćete mesiti testo dodajte prosejano brašno, so , jaja, ulje i pripljemljen kvasac, pa zamesite meko testo dodavajući ostatak mlake vode.


Ostaviti testo da se odmori i podupla.



Naraslo testo podelite u 12 loptica.

Neka odstoji još 10 min. Svaku pogačicu razviti i iseći po sredini, nafilovati i preklopiti je.


Pogačice poređati u pripremljen pleh, premazati ih žumancem, posuti susamaom i ostaviti još 15 min da odstoje.


Margarin narendati preko pogačica.

* * * Pogačice peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 c, oko 20 min.* * *


Prijatno!



Pogačice s margarinom


* * * Sastojci * * *



Za 8 osoba,vreme pripreme:180 min

* * * Za testo:* * *


850 gr.mekog, belog brašna tip-400

1/2 lit.mleka

50 gr.svežeg kvasca


2 kom.jaja

1 kašikica šećera

3 kašikice soli



* * * Za premazivanje testa:* * *



250 gr.margarina

1 kašika brašna



* * * Za premazivanje pogačica:* * *


1 kom.jaje


1/2 kašikice ulja

na vrh noža soli




* * * Priprema * * *




Ugrejati mleko, pa malo odvojiti u poseban sud, dodati šećer i kvasac, i ostaviti na toplom mestu da kvasac nadođe.


U sud za mešenje sipati ostatak mleka, nadošli kvasac, so, i malo umućena jaja.

Polako dodavati prosejano brašno i umesiti srednje tvrdo testo koje se odvaja od zidova suda za mešenje.


Testo pokriti alu-folijom i ostaviti na toplom mestu da naraste.



Za to vreme dobro izraditi omekšali margarin sa kašikom brašna.


Kada je testo udvostručilo zapreminu, izručiti ga na dasku, razvući ga oklagijom u kvadrat veličine 40 cm puta 40 cm.

Dve trećine testa premazati trećinom omekšalog margarina, pa onaj deo koji nije premazan prebaciti prema sredini, a zatim donji deo, premazani, prebaciti preko njega.

Sada 1/3 dobijenog pravougaonika prebaciti s leva prema sredini, a onda s desna testo prebaciti preko levog.


To je standardni postupak u izradi lisnatih testa.


Testo pokriti krpom i ostaviti da odmara 15-20 minuta onako na dasci.

Postupak ponoviti još dva puta dok se ne utroši sav margarin.


Kad se testo treći put odmorilo, razvući ga oklagijom na debljinu 1,5-2 cm i vaditi okruglom modlom, prečnika 5 cm, pogačice koje treba ređati na pek-papirom obložen pleh za pečenje.



Tek tada uključiti rernu na 220 C.


Pre pečenja pogačice premazati razmućenim jajetom i uljem, a mogu da se pospu i susamom.


Posluživanje


* * * Ovakve pogačice se odlično slažu s jogurtom, a i sa toplim kakao- mlekom. * * *


Prijatno!


Pogačice s kupusom





* * * Sastojci * * *


50 dag sitno narezanog kupusa

5 dag masti

10 dag margarina


30 dag brašna

2 dl vrhnja

jaje za premaz



* * * Priprema * * *

Sitno nasjeckani kupus pirjajte na masti.

Kada se ohladi, umijesite s margarinom, brašnom i vrhnjem na odgovarajuću tvrdoću - mekoću.

Oblikujte pogačice po želji (veće-manje).

* * * Premažite jajetom. Pecite. Služite mlake.* * *




Prijatno!


Pogacice sa sirom i slaninom




* * * Sastojci * * *


250 gr. brašna

250 gr. margarina

1 kašičica soli


1 kašičica praška za pecivo

150-200 gr. svežeg kravljeg sira

1 jaje

slanina



* * * Priprema * * *


Izmešati prašak za pecivo, brašno i kašičicu soli.

Izmrviti 200 gr. margarina i dodati sir.

Sve umesiti u glatko testo.

Umotati ga u foliju i ostaviti u frižideru na dva sata.


Rastanjiti testo na otprilike pola centimetra debljine.

Čašom koja ima dno malo manje od promera rupa u plehu za proje vaditi pogačice.

Čašu umakati u brašno svaki put pre vađenja nove pogačice.

Preostalim margarinom namazati dno rupa u plehu (ne stavljati mnogo jer će i slanina da otpusti masnoću).


Režnjeve slanine stavljati u pleh (okolo uz ivicu svake rupe), a u sredinu spuštati pogačice.

* * * Premazati ih jajetom i peći 12-15 min na 220 stepeni dok ne dobiju lepu zlatnu boju. * * *


Prijatno!


Pogačice sa mlevenim mesom




* * * Sastojci:* * *

1 kvasac

2dl toplog mleka

1 kašika šećera

2dl vode

1 kašika soli (po ukusu)

oko 1 kg brašna

0, 5dl ulja


Punjenje po želji.

* * * Šunka sir i kečap (na ovu meru je dovoljno 300 gr. mlevenog mesa

500 gr sira. Udinstano sa lukom i začinima (500 gr), možete i da mešate,

pola – pola. * * *




* * * Priprema:* * *

Staviti u toplo mleko kvasac i šećer da odrade.

U drugu posudu staviti malo brašna pa kad kvasac odradi istresti ga i izmešati.

Dodati još brašna, soli, ulje i vodu pa početi mesiti.


Dodavati postepeno brašno da se dobije glatko testo, ni meko ni tvrdo.

Testo ostaviti da ostoji 15 – 20 minuta, poklopljeno.


Kad je testo odstajalo izvaditi ga na radnu površinu pa raširiti oklagijom na debljinu 0, 5cm.

Poslagati punjenje na odstojanje.

Preklopiti testo, pa vaditi pogačice čašom.



* * * Izvaditi pa poklopiti krpom par minuta pa vaditi iz tepsije. Pogačice možete poslužiti vruće, tople, a i hladne. * * *


Prijatno!


Pogačice sa kajmakom




* * * Sastojci za testo:* * *

400 gr. glatkog brašna T-500

150 gr. kajmaka

1,5 dcl. mleka

125 gr. margarina

1 kašika soli (zavisno od slanosti kajmaka)


prstohvat šećera

1 kesica praška za pecivo

1 kesica suvog kvasca instant

2 jaja

100 gr. glatkog brašna za umesivanje


I još:

2 žumanca za premazivanje pogačica

mešavina semenki



* * * Priprema:* * *




Zagrejati mleko sa malo šećera i u toplo mleko staviti kvasac.

Margarin iseći na listiće.


U posudu za mućenje staviti listiće margarina, kajmak i jaja.

Umućenoj smesi dodati nadigli kvasac sa mlekom i mikserom umutiti.


Brašno sa praškom za pecivo prosejati i dodati so.



Tako pripremljeno brašno sa praškom za pecivo i solju dodati umućenoj masi.

Mikserom sa dodatkom za testo dobro umesiti testo.

Testo prebaciti na podlogu za mešanje i rukama ga još dobro umesiti da postane glatko testo.

Testo staviti na toplo mesto da se diže 1 sat, pokriveno.


Pripremiti 2 tepsije od rerne.




Svaku tepsiju premazati margarinom, staviti papir za pečenje kojega isto treba premazati margarinom.

Dignuto testo staviti na pobrašnjalu podlogu i razvaljati na prst debljine.

Modlom vaditi pogačice.

Ovde je koriščena modla za košnice promera 4 cm.


Nakon vađenja pogačica ostaju neiskrišćeni ostaci testa.

Te ostatke testa malo promesiti, razvaljati i vaditi pogačice i tako dok se svo testo ne utroši.

Pogačice gusto slagati u tepsiju, u prvoj tepsiji sam slagala u sedam redova po devet pogačica u redu, a u drugoj u sedam redova po 6 pogačica.
Od ove količine testa sam dobila 105 pogačica.


Ovako poslagane pogačice staviti na toplo mesto da se dižu oko 1 sat., pokrivene.

Nakon isteka jednog sata sve pogačice premazati viljuškom razrađenim žumanima i odmah posipati mešavinom semenki.

Za posipanje sam koristila za jedan deo kupovnu mešavinu semenki – seme lana, susama, suncokreta i bundeve, a drugi deo sam sama napravila mešavinu semena: susam, suncokret i kim.


Rernu zagrejati na 190 stepeni.

Pogačice staviti peći u zagrejanu rernu i peći 15 minuta

Pečene pogačice slagati na tacnu za posluživanje.


* * * Napomene: Slatki mali zalogajčići, istina dugo se prave, a brzo se pojedu, samo klize niz grlo, ali se svaki trud isplati. * * *

Prijatno!

_________________



Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Dezerti ~ -> Pogačice Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon